EXCLUSIV | Adrian Porumboiu după greşelile arbitrilor la Real – Bayern: "Angel Maria Villar este influent la UEFA. Cea mai proeminentă personalitate. La nivelul ăsta, mesajele sunt subliminale. Şi tu, ca arbitru, dacă nu eşti dobitoc, înţelegi că ăla e cursul"

19 apr 2017 17218 afişări Comentează şi tu Liga Campionilor
EXCLUSIV | Adrian Porumboiu după greşelile arbitrilor la Real – Bayern: "Angel Maria Villar este influent la UEFA. Cea mai proeminentă personalitate. La nivelul ăsta, mesajele sunt subliminale. Şi tu, ca arbitru, dacă nu eşti dobitoc, înţelegi că ăla e cursul"

Fostul arbitru internaţional Adrian Porumboiu a fost dezgustat de felul în care brigada maghiară de arbitri, cu Viktor Kassai la centru, a decis calificarea echipei Real Madrid în semifinalele Ligii Campionilor marţi seară, în returul cu Bayern Munchen. Porumboiu acuză eliminarea lui Vidal, de la echipa germană, şi cel puţin un gol marcat din ofsaid clar de Cristiano Ronaldo pentru Real. Spaniolii câştigaseră cu 2-1 în tur, la Munchen, dar germanii au reuşit să întoarcă scorul marţi, la Madrid, şi să facă, la rândul lor, 2-1. În acel moment, arbitrul maghiar Viktor Kassai i-a acordat lui Vidal al doilea cartonaş galben, eliminându-l. În prelungirile partidei, Cristiano Ronaldo a înscris două goluri din ofsaid, rezultatul final – 4-2 după prelungiri pentru Real – fiind stabilit de Asensio.

Modul în care au arbitrat maghiarii marţi, la Real – Bayern, i-a amintit lui Porumboiu de felul în care, în urma unui mesaj venit de la „un înalt oficial“, arbitrul Marian Salomir a decis titlul din 1998, într-un moment în care Steaua şi Rapid mergeau cap la cap.

„Dezamăgitor. N-are nicio legătură cu fair-play-ul, cu arbitrajul, cu regulile jocului. Îi cureţi“

„Ce să-mi placă (n.r. – la meciul Real – Bayern)? O echipă care este decimată de un arbitru Kassai-la-noi… Mă rog, c-aşa-i la ei, nu la noi… Dezamăgitor să vezi la nivelul ăsta ce-am văzut aseară. Arbitrul asistent, la golul 3, şi dacă era orb, trebuia să vadă că e ofsaid mare, de doi metri. Mă rog... Astea sunt echipele mari. Toată lumea spune că echipele mari trebuie ajutate. Dar nu are nicio legătură cu fair-play-ul, cu arbitrajul, cu regulile jocului. O echipă mare, o echipă bună, nimic de spus, dar şi cealaltă era o echipă bună. Îi cureţi, îi laşi în zece oameni, după aceea un gol din ofsaid... Apoi faulturile care erau... Atingerile astea. Un arbitraj care... Nu mă mai supăr aşa tare pe Colţescu al nostru. (...) Nu poţi să rupi echilibrul la o asemenea fază (n.r. – eliminarea lui Vidal)! N-ai cum! Trebuie să fie o fază clară! O fază care să nu lase loc de interpretări, în care să fie limpede pentru toată lumea. Când sunt din astea în care i se pare lui sau i se pare unui spectator, e... Dezamăgitor să vezi astfel de arbitraje. Poţi să crezi orice“, a comentat Adrian Porumboiu la ProSport Live, miercuri dimineaţa.

„Nu există greşeală umană“


Adrian Porumboiu a văzut multe în cariera de arbitru internaţional şi, apoi, de observator de arbitri la UEFA

Fostul arbitru – care a fost şi observator UEFA mulţi ani – spune că greşelile germanului Deniz Aytekin, în urma cărora o altă echipă spaniolă, FC Barcelona, s-a calificat nesperat în urmă cu câteva săptămâni, pălesc prin comparaţie cu ce a fost la Real – Bayern: „La Barcelona – PSG n-a fost de nivelul ăsta, deşi şi acolo au fost foarte multe faze...“. Porumboiu nu acceptă eternele scuze aduse arbitrilor, care ar comite „greşeli omeneşti“: „Eu n-aş merge pe... Tot acoperim cu expresia «greşeală umană». «Greşeală umană», la nivelul ăsta, este o prostie. Este ca şi cum la un pilot – mă rog, este o comparaţie cam dură – al unui avion, să zicem la un Boeing, ar face o greşeală umană. Nu există «greşeală umană»! Poţi să vorbeşti de prostie la nivelul arbitrajului, dar ceva-ceva n-are cum să nu vezi, poate să fie o fază grea, o fază cu probleme, dar când vezi ofsaid de doi metri la Ronaldo, că pleacă din poziţia respectivă, face un pas înapoi, primeşte mingea, o preia, şi tu să rămâi inert... Mi-e greu să calific. Nici nu aş putea să... N-am probe, să spun că s-au întâmplat nu ştiu ce mizerii, dar... Cine ştie? O fi simpatizant al echipei Real asistentul respectiv. Dar Kassai a avut, în ultimii doi ani, o serie de meciuri care n-au mai semănat cu meciurile dinainte. Urmăriţi evoluţia lui şi la Campionatul European! A avut erori consistente. E ceva cu el“.

„Să fie clar pentru toată lumea, toţi arbitrii care ajung în Top Class sunt protejaţii cuiva!“

Venite de la o persoană care cunoaşte foarte bine din interior sistemul arbitrajului european şi mondial, dezvălurile făcute în continuare de Porumboiu dau o lovitură grea credinţei celor care susţin că lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării şi că erorile sunt întâmplătoare: „Toţi arbitrii care ajung sus pe liste, să fie clar pentru toată lumea!, toţi arbitrii care ajung în Top Class sunt protejaţii cuiva. Nu există un arbitru care să... Dacă întrebaţi de oricine! Au avut o politică foarte deşteaptă ungurii. De la Sandor Pull, tot ce-au avut, ca arbitri, au urcat tot timpul şi au avut... Sandor Pull, de exemplu, era preferatul lui Paolo Casarin, membru în Comisia de Arbitri. Ei, aici... Dacă nu mă înşel eu, preşedintele federaţiei spaniole a fost o bună perioadă de timp preşedintele Comisiei de Arbitri!“.

Porumboiu a detaliat apoi: „Angel Maria Villar (n.r. – şeful federaţiei spaniole şi vicepreşedintele UEFA) s-a ocupat şi de Comisia de Arbitri. Este influent. Cred că este cea mai proeminentă personalitate care a rămas atâţia ani şi... Doamne-fereşte, nu-i face nimeni niciun proces de intenţie. La nivelul ăsta, nu trebuie să... Mesajele care se transmit către arbitri sunt subliminale. Nu trebuie să fie directe, «fă-i pe ăia!» sau «ajută-i pe ăia!». Se dau cotite din astea: «Domnule, dar ce echipă este! Şi ce istorie are!». Şi tu, ca arbitru, dacă nu eşti dobitoc, înţelegi că ăla e cursul, pe acolo trebuie să...“.

Mesajul care a decis titlul în 1998: „Mai dă-i în aia mă-sii de ţigani!“


După scandalul de la partida Bacău - Rapid, din primăvara lui 1998, Savaniu n-a mai arbitrat niciodată la centru. Pentru a-l salva, totuşi, conducătorii FRF l-au reprofilat arbitru asistent

Apoi a venit dezvăluirea despre un episod extrem de important petrecut acum aproape 20 de ani în fotbalul românesc. Cu trei etape înaintea finalului de campionat din sezonul 1997-1998, Rapidul, cu Mircea Lucescu (revenit din Italia) pe banca tehnică, era surprinzătorul lider al clasamentului, cu 74 de puncte, unul mai mult decât Steaua, câştigătoarea precedentelor 5 campionate. În etapa a 32-a, în deplasarea la FCM Bacău, în urma unei prestaţii scandaloase a arbitrului de centru Marcel Savaniu, Rapid a pierdut cu 1-0, iar Steaua (1-0 cu Farul) a revenit în fruntea clasamentului. Rapid a pierdut titlul în ultima etapă, după 2-2 la Universitatea Craiova, cu Marian Salomir la centru. „S-a întâmplat şi în România. Cei care aveau experienţă în a conduce fotbalul ştiau cum să transmită mesaje. Îmi amintesc un mesaj foarte frumos, era Bacău cu Rapid (n.r. – în 1998). Dacă vă amintiţi, cu Savaniu la centru... Şi a primit un mesaj de la un oficial mai mult decât important, şi a sunat cam aşa mesajul: «Mai dă-i în aia mă-sii de ţigani!». Şi le-a dat de i-a bătut Bacăul! Mesajul a fost clar! Şi aici a fost... Mă rog, dar să vezi la un asemenea nivel... Asta strică spectacolul fotbalistic. Rămâi cu un gust amar. La cât de bine sunt plătiţi arbitrii acum, să vezi un asemenea arbitraj, de genul celui de aseară... Se termină filmul, deşi jucătorii erau toţi de 24 de carate. Ce să mai spui? Că au jucat bine, că au marcat... Erau varză. Şi încă un jucător accidentat. Mă rog, şi nemţii pot pierde războaie. La un moment dat s-a văzut, a fost un zâmbet mai mult decât sarcastic al lui Robben, fostul jucător al lui Real. Dar, mă rog, ce să ne mai supărăm la noi cum se arbitrează, când vedem la nivelul ăsta că se întâmplă ce se întâmplă?“.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.