SPECIAL: Primul stadion profitabil din România! Câți bani a produs Cluj Arena în 2013

SPECIAL: Primul stadion profitabil din România! Câți bani a produs Cluj Arena în 2013
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • Berea investește un milion de euro în sportul românesc. Mult sau puțin?
  • Ghidul financiar al lui Mutu.
  • Extras de cont din „Epoca de Aur”. Dezvăluire făcută de Hagi. Cât câștiga „în lunile bune” pe vremea lui Ceaușescu
  • Cel mai bogat Campionat Mondial din istorie. Cât va încasa câștigătoarea din Brazilia

Cluj Arena anunță primul an cu profit operațional pentru investiția de peste 30 de milioane de euro. Conform surselor ProSport este vorba de aproximativ 10 de milioane de lei.

Cluj Arena se transformă într-un mall atunci când nu găzduiește meciuri, oferind de la mâncare la party-uri, nunți sau preselecții pentru concursuri celebre. Nemții l-au inspirat pe directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, să găsească întrebuințări dintre cele mai ciudate pentru un stadion, dar care să aducă un profit important. Pe 2013 acesta ajunge la peste două milioane de euro.

Stadioanele moderne au devenit la fel de vii și între competiții. Sunt centre comerciale, culturale sau de afaceri. Oficialii de la „Cluj Arena” sunt primii din România care au acceptat că un stadion nu trebuie să se confunde cu o întrecere sportivă și că nu are nevoie permanent de bani de la stat pentru a supraviețui. Un stadion modern se întreține singur, iar anul trecut, arena clujeană a demonstrat acest lucru. 10 milioane de lei este profitul aproximativ pe care l-a generat stadionul în 2013. „Nu vă pot da o cifră exactă, pentru că tocmai în aceste zile vom finaliza bilanțul pe anul trecut. Sigur balanța e pozitivă însă. E primul stadion din România care a ajuns să facă profit. Am dovedit că un stadion poate fi și o afacere profitabilă”, spune cu mândrie Radu Rațiu, directorul firmei care administrează stadionul.

3.000 de lei costă închirierea unei zone VIP pe Cluj Arena (lojă și terasă) pentru 8 ore

Modelul german
Nemții au fost sursă de inspirație în ceea ce privește managementul de la Cluj Arena. Rațiu povestește cum a „furat”, de la stadioanele „Commezbank Arena”, din Frankfurt și de la „Allianz Arena”, din Munchen, ideea de a transforma stadionul într-un loc pentru toată lumea. „Am adoptat modelul german. Am studiat stadioanele Allianz Arena și cel din Frankfurt. Diversitatea a fost cea mai mare reușită. Cluj Arena înseamnă o diversitate cât mai mare de sporturi, în primul rând, dar și de alte activități. De la fotbal, rugby sau fotbal american, până la judo, box, sau MMA. Toate acestea aduc încasări”, dezvăluie Radu Rațiu secretul stadionului văzut ca business. La Frankfurt se organizează zile de naștere, întâlniri de afaceri și turnee profesioniste de tenis, volei, handbal sau hochei. De asemenea, Allianz Arena oferă în acest moment 28 de standuri și magazine, 2 restaurante de 1000 de locuri sau săli pentru birouri și conferințe.

Citește și editorialul lui Lucian Lipovan pe acest subiect: Stadioane și statui

De la Europa League, la fitness pentru amatori
Cluj Arena a avut de trecut de bariera fotbalului. Oficialii lui „U” Cluj au strâmbat din nas când s-a organizat primul meci de rugby pe stadion, de teamă ca gazonul să nu fie afectat. Până la urmă s-a ajuns să se joace pe același gazon și meciuri de fotbal american. Sumele sunt standard. „Chiria pentru închirierea stadionului este de 7.500 de euro pe meci. În această sumă oferim tribunele, lojole și sala de conferință, pe lângă teren. În plus oferim gazonul și pentru două antrenamente oficiale”, explică Rațiu, fericit că a fost lăudat de trimișii UEFA, după meciurile Pandurilor din Europa League. Pandurii a primit o derogare și a fost scutită de platat chiriei, pentru jocurile din Europa, dar „Cluj Arena” a încasat jumătate din banii proveniți din vânzarea de publicitate și din prețul biletelor. „Am avut trei rapoarte pozitive de la UEFA, după meciurile din Europa League. A fost unul dintre cele mai lăudate stadioane. Sper să organizăm și la anul meciuri din Europa League. Am avut de asemenea și meciuri din Liga Campionilor la fete. Vom găzdui și două meciuri ale echipei naționale de rugby, în luna februarie. Vom organiza și campionatul național de atletism și balcaniada”, spune directorul Cluj Arena.

Sub tribuna a doua găsești cam toate ramurile sporturilor în sală. „Sunt săli de haltere, lupte libere, box, karate, culturism, fitness, judo, MMA sau jiu jitsu brazilian”, le prezintă Rațiu. Toate aceste săli au fost închiriate cu cel puțin 15 lei/mp/lună. Un profit important este generat și de cei care vin să facă sport din plăcere. Doar de la clujenii care aleargă pentru a se întreține vin 24.000 de lei, lunar. „Avem 400 de abonați, care vin să facă atletism din pasiune. O intrare costă 6 lei și un abonament 60 de lei pe lună”, explică Rațiu.

Bani din nunți și botezuri
O sursă cel puțin la fel de importantă de venit, ca și închirierea suprafeței de joc, o constituie spațiile pentru alte servicii, de la tribuna I. La „Cluj Arena” poți lua masa, poți să bei o cafea, să mergi la solar, să-ți repari bicicleta sau să participi la o întâlnire de afaceri. „Avem 6 spații comerciale și 8 spații sportive, care pot fi închiriate. Avem o cofetărie, un magazin de reparații biciclete și, în curând, se va deschide și un restaurant. Mai sunt și multe spații de depozitare închiriate. Chiria pornește de la 10 lei, pentru spațiile de depozitare, 15 lei pentru spațiile sportive și 20 de lei, la spațiile comerciale. Aici însă se organizează licitații”, povestește Rațiu, care a preluat de la nemți și ideea de a organiza nunți sau petreceri, în stadion. Toate aduc profit. „În sălile de festivități se organizează și nunți sau botezuri, zile de naștere ori întâlniri de afaceri. Închirierea unei săli pentru o nuntă este 2.000 de lei. Dacă vor să se și o amintire de pe gazon, costul este de 100 de lei pentru foto și 150 de lei pentru video”, spune directorul stadionului.

Party-uri în parcare, concerte pe gazon
Pe „Cluj Arena” există și viață de noapte. Chiar și spațiul rezervat parcării devine profitabil, când nu sunt meciuri. Aproape săptămânal au loc acolo party-uri, iar parcarea se transformă în club. 2.260 de lei costă închirierea celor 60 de locuri de parcare, pentru 8 ore, cât ține un astfel de eveniment. Sala VIP costă 1.500 lei, iar spațiul de la loje se închiriază cu 3.000 de lei, tot pentru 8 ore. Și facultățile au fost atrase pe „Cluj Arena”. Au fost 10.000 de oameni în tribune, la festivitatea de absolvire a USMV, în vara trecută. „Am scos un profit bun și din organizarea festivităților de final de an universitar sau din târguri. Sunt multe party-uri organizate și în parcarea stadionului. Organizăm și tur turistic al stadionului. Pentru 7 lei sau 5 lei, în cazul grupurilor. În „săptămâna altfel” am avut vizitatori cu miile”, spune Rațiu.

De departe, cea mai mare anvergură au avut-o concertele organizate pe stadion. Scorpions și Smokie au strâns 40.000 de oameni, cu 13.000 mai mulți decât recordul de asistență la meciuri. „Vom mai organiza un concert mare și anul acesta”, dezvăluie Rațiu.

Gazul, 10.000 de euro pe lună
Cluj Arena este și un puternic consumator. Utilitățile sunt suportate, în mare parte de societatea care administrează stadionul, atunci când vine vorba de evenimentele extra-sportive organizate. „Avem și cheltuieli destul de mari. În medie, cam 45.000 de euro pe lună. În lunile de iarnă e mai mult, pentru că doar gazul e 10.000 de euro. Balanța este însă pozitivă”, spune Rațiu. Chiar și așa, un calcul simplu arată faptul că profitul lunar pe 2013 depășește 140.000 de euro, chiar dacă n-a fost niciodată plin la un meci.

A costat 36 de milioane de euro
Construcția stadionului Cluj Arena a durat 2 ani și a fost finalizată în septembrie 2011. Costurile totale au fost de 36 de milioane de euro, iar Cluj Arena a fost inclus de UEFA în categoria a 4-a a stadioanelor Elite, care îi permite să organizeze meciuri în Champions League, până în fazele finale. Cluj Arena a fost construit pe locul fostului stadion „Ion Moina”. Acesta a fost inaugurat în 1911, când dispunea de o capacitate de 1.500 de locuri și modernizat în 1961, când capacitatea sa a fost mărită până la 28.000 de locuri. Fanii Universității Cluj și oficialii echipei ardelene fac eforturi pentru a schimba numele stadionului din Cluj Arena în „Dr. Mircea Luca”, după numele fostului căpitan al „șepcilor roșii”.


FACEM LUMINĂ‚ ÎN SPORT! Aprinde în această noapte lumina dacă te uiți la meciul Halep – Cibulkova. Detalii AICI

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup