Cât costă să fii antrenor de top în fotbalul românesc: 20.000 de euro, cheltuieli doar pentru obținerea licenței

Cât costă să fii antrenor de top în fotbalul românesc: 20.000 de euro, cheltuieli doar pentru obținerea licenței
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Imaginea unui antrenor de succes din Liga I este cea a unui bărbat cu un salariu minim de 10.000 de euro pe lună. ProSport a aflat că aceasta este suma anuală necesară pentru perfecționarea în meseria de antrenor de fotbal

Școala Federală de Antrenori a format, din 1991 și până în prezent, aproximativ 800 de antrenori în 11 promoții, potrivit datelor prezentate pe site-ul oficial al instituției. În toată această perioadă, prima etapă a cursurilor Școlii a prespus pregătirea foștilor sportivi sau oameni interesați să obțină licența B UEFA, cea cu care se poate antrena la centrele de copii și juniori. Sistemul pus la punct de această instituție, adaptat la regulamentele forului fotbalistic suprem european, oferă posibilitatea celor care posedă carnete de antrenor cu specializarea fotbal să înceapă studiul care, în final, le poate aduce licența PRO, implicit dreptul de a antrena din funcția de principal orice echipă din fotbalul românesc și din cel european. Cheltuielile obligatorii, cele cu obținerea licențelor, sunt estimate de antrenorii din Liga I la circa 20.000 de euro. Dincolo de cerințele legate de pregătirea profesională, meseria de antrenor presupune un efort financiar deosebit, iar perfecționarea în această meserie duce nivelul cheltuielilor unui antrenor aspirant la circa 10.000 de euro pe an, sumă care variază în funcție de pretențiile fiecărui doritor.

Licența de antrenor principal în Liga I presupune studiul fotbalului european de top

Calificarea de antrenor se obține prin absolvirea cursurilor unui institut superior de educație fizică și sport, cu un master în fotbal. Asimilați ca antrenori calificați, absolvenții pot aplica apoi pentru o serie de licențe FRF, fiecare dintre acestea permițându-le să antreneze anumite categorii de fotbaliști. Drumul unui tânăr antrenor începe cu procesul de obținere a Licenței B, curs ce se întinde pe o perioadă de trei luni și care costă aproximativ 350 de euro. Categoria B este licența de bază, cea care oferă dreptul antrenorilor de a practica meseria la nivelul copiilor și juniorilor. Licența A, cea care oferă dreptul de a antrena la tineret și la seniori, se obține în urma unui curs cu o durată de 120 de ore, 48 teoretice și 72 practice, al cărui cost este similar cu cel pentru obținerea Licenței B, circa 350 de euro.

Licența PRO, cea pe care orice antrenor principal este obligat să o dețină, necesită îndeplinirea mai multor condiții. Principala este legată de faptul că sunt luați în calcul la înscrierea pentru curs doar posesorii Licenței A cu o experiență profesională de trei ani. Cursul cuprinde 240 de ore, 120 teoretice și 120 practice, și costă 4.000 de euro. Aici intervin și cerințele speciale, unele dintre acestea obligând cursantul la întocmirea unui raport în urma unei vizite de lucru la un club european de top. Schimbul de experiență presupune o vizită la un club pentru observarea unui ciclu săptămânal de antrenamente și, dacă se poate, o discuție cu un antrenor al unui club important. „Taxele oficiale sunt de 4.700 de euro, însă cheltuielile efective depășesc 5.000 de euro pentru fiecare dintre Licențele B și A, vă spun din experiența proprie. Gândiți-vă că antrenorii care nu sunt din București suportă cheltuieli de transport, cazare și masă pentru cel puțin trei zile pe săptămână în timpul cursurilor”, mărturisește Cătălin Anghel (39 de ani), antrenorul celor de la Săgeata Năvodari.

Obținerea Licenței PRO este doar startul unui drum costisitor

Care sunt motivele pentru care un antrenor de fotbal nu se poate opri din studiu în momentul în care obține Licența PRO de la Școala Federală de Antrenori? „Fotbalul progresează într-un ritm alert și pentru a putea ține pasul cu rigorile actuale trebuie să profiți de orice perioadă de timp liber pentru, dacă vreți, un update al informațiilor legate de meseria de antrenor”, spune Edi Iordănescu (35 de ani), antrenor care a obținut licența PRO în martie 2012. „Fiecare doritor are la dispoziție o gamă largă de cărți de specialitate, DVD-uri cu materiale de studiu și chiar soft-uri speciale pentru propria dezvoltare. Sigur, nu sunt lucruri pe care trebuie să le respecți ca pe o rețetă pentru a avea succes, totul depinde de abilitatea antrenorului de a dezvolta și adapta exercițiul pe care îl studiază într-o carte realității echipei la care lucrează”, explică Iordănescu. Potrivit acestuia, cheltuielile anuale cu achiziționarea unor astfel de materiale se ridică la mii de euro. „Am pierdut controlul cifrelor, am cheltuit câteva mii de euro în fiecare an pe materialele de studiu, plus tot ceea ce înseamnă costurile drumurilor pe care le-am făcut în străinătate pentru conferințe sau pentru a asista la ședințele de antrenamente ale cluburilor mari de fotbal din Europa”. Ce înseamnă o simplă participare la un seminar care necesită o deplasare în străinătate? „Totul începe cu taxa de participare, una care poate să fie oricât între 200 și 600 de euro. Apoi, trebuie luate în calcul biletele de avion, cazarea, mesele. Estimez că un cost mediu pentru o participare la un astfel de seminar se ridică la circa 2500 de euro”.

În schimbul banilor, Școala de Antrenori aduce specialiști în România

Efortul financiar important suportat de cursanți i-a determinat pe oficialii Școlii de Antrenori să ofere facilități importante. Pentru cei 4.700 de euro, sumă adunată de instituție de la fiecare antrenor care se înscrie la cursurile pentru Licențele B, A și PRO, cursanții au ocazia să beneficieze de informații oferite de specialiști din fotbalul european de top. „Federația s-a concentrat pe invitarea în România a unor șefi de școli de antrenori, conferențiari din fotbalul european. În ultima perioadă au venit șefii școlilor de antrenori din Germania, din Spania, din Olanda, a venit Franco Ferrari, șeful școlii de antrenori din Italia și lector FIFA și UEFA, unul dintre cei mai mari specialiști din domeniu”, spune Edi Iordănescu. Măsura FRF îi ajută în mod special pe antrenorii care nu își permit să suporte costurile presupuse de o vizită la cursurile unui astfel de personaj, cursuri care se desfășoară de obicei în centrele fotbalistice importante din Europa. „O vizită de lucru de o săptămână la un club important din Europa costă în jur de 2.000 de euro, sumă care variază în funcție de pretențiile fiecăruia în materie de cazare sau transport”, spune Cătălin Anghel.

Costurile se amortizează doar pentru cei care antrenează în Liga I

Cheltuielile pe care antrenorii le fac pentru obținerea licențelor și, mai apoi, pentru perfecționare sunt amortizate doar de către cei care pregătesc echipe din primul eșalon fotbalistic al României. Dacă la Liga a II-a sunt puțini cei cu salarii mai mari de 1.000 de euro pe lună, în Liga I se poate ajunge la sume cu adevărat impresionante. Laurențiu Reghecampf, antrenor care a câștigat două titluri consecutive cu Steaua, încasează 30.000 de euro pe lună doar din salariu, însă suma este suplimentată cu bonusuri de performanță. „Sunt foarte mulțumit de cât câștig la Steaua, nu am motive să plec de aici. Patronul m-a rugat să vă anunț că am primit 800.000 de euro net pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor”, mărturisea la startul acestui sezon Reghecampf. Tot în topul salariilor se află și Răzvan Lucescu, antrenor care primește 12.500 de euro pe lună de la Petrolul Ploiești, în timp ce Vasile Miriuță, de la CRF Cluj, a semnat o înțelegere de 8.000 de euro pe lună. Flavius Stoican, antrenor în vârstă de 37 de ani, câștigă 3.000 de euro pe lună de la Dinamo, însă salariul său este unul dintre cele mai mici din Liga I.


Un antrenor în activitate trebuie să meargă cel puțin o dată pe an într-o vizită la un club mare din Europa. O astfel de vizită nu poate să coste mai puțin de 2.000 de euro
Cătălin Anghel,  antrenor Săgeata Năvodari

Nu taxele sunt cele mai mari cheltuieli în procesul de obținere a Licențelor B și A, ci costurile date de transport, cazare și mâncare pentru participarea la cursuri
Cătălin Anghel,  antrenor Săgeata Năvodari



 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen