EXCLUSIV Vizat de ancheta DIICOT, Mircea Sandu dă primele explicaţii: "Proiectarea bazei a costat 225.000 de euro plus TVA. Fac cu cine vreau şi plătesc cât vreau. Dacă am bani, pot să mă duc cât vreau"

25 feb 2016 11191 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV Vizat de ancheta DIICOT, Mircea Sandu dă primele explicaţii: "Proiectarea bazei a costat 225.000 de euro plus TVA. Fac cu cine vreau şi plătesc cât vreau. Dacă am bani, pot să mă duc cât vreau"

Cu cătarea DIICOT pe frunte, fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, a dat, prin intermediul ProSport, primele explicaţii detaliate despre banii cheltuiţi între 2009 şi 2011 pentru ridicarea bazei sportive de la Buftea – bani care fac acum obiectul unei anchete a procurorilor. Naşul a părut iritat de informaţiile inexacte vehiculate, dar mai ales neliniştit de turnura întregii afaceri. „Fac cu cine vreau şi plătesc cât vreau, n-am nicio problemă“, a repetat fostul preşedinte, referindu-se la suma plătită pentru proiectarea bazei, pentru a preciza apoi că nu ştie de vreun contract de consultanţă al Ralucăi Sandu, fiica sa, cu constructorul, contract care, oricum, chiar dacă ar fi existat, nu-l privea pe el.

Pe parcursul dialogului, explicaţiile lui Mircea Sandu au părut că se adresează, indirect, mai degrabă procurorilor DIICOT, decât publicului larg.

„Proiectul pentru bază a costat 135.000 de euro, nu 118.000, pentru că primăria Buftea a modificat de două ori PUZ-ul“

„Nu sunt deloc de acord că proiectarea la o investiţie de dimensiunile astea se face cu 20-30.000 de euro. (…) Am vorbit cu un rector de la Arhitectură şi mi-a spus că nu există o normă. Este negociabil. Pleacă de la minimum 5% din proiect, dar este o chestie internă a Ordinului Arhitecţilor. Nu face parte dintr-o legislaţie nici măcar pentru cei care plătesc bugetar. Iar în străinătate, costul proiectării din întregul investiţiei urcă până la 12-20%“, a explicat Mircea Sandu. Acesta face aluzie la dezvăluirile ProSport, arhitecţii consultaţi de publicaţia noastră vorbind despre un cost exorbitant în cazul proiectării la complexul de la Buftea, unde în mod normal suma n-ar fi trebuit să depăşească 30.000 de euro. „Proiectarea pentru bază, cu terenuri, tribune şi hotel, este de 227.500 de euro plus TVA. Să vă spun ceva, proiectarea hotelului n-a costat 118.000 de euro plus TVA (n.r. – atât cât scrie în contract), ci 135.000 de euro plus TVA. Ştiţi de ce? Pentru că primăria Buftea a modificat de două ori Planul Urbanistic Zonal şi noi am fost obligaţi, tot de atâtea ori, să refacem proiectul. Deci a costat 135.000 de euro pentru hotel plus 92.500 de euro pentru restul bazei, la care se adaugă TVA-ul“, a intrat Mircea Sandu în detalii.

Apoi, fostul preşedinte a trecut la contraofensivă: „Fac cu cine vreau, n-am nicio problemă! Fac cu cine vreau şi plătesc cât vreau, n-am nicio problemă! A fost prezentat proiectul în Comitetul Executiv al FRF, am fost prezentat şi în Consiliul Local la Buftea, pentru a face contractul de asociere. N-am încălcat legea cu absolut nimic. Pot să mă duc, dacă am bani, cât vreau eu!“.

„Dacă Raluca ar fi semnat, era problema ei cu constructorul, era treaba lui“

Sandu s-a resemnat cu gândul că trebuie, dintr-o zi în alta, să primească şi el citaţie pentru a fi audiat de procurori: „Când ne citează şi pe noi la DIICOT, o să discutăm. Asta e. N-am fost citat încă. Dar aştept liniştit. Pe fiecare leu încasat în România, începând din 1967 până azi, am plătit taxe. Nu se pune problema să fi intrat într-o chestie cu spălări de bani“.

Problema legăturilor indirecte cu proiectantul şi constructorul, prin intermediul fiicei Raluca, rămâne însă, în mod clar, călcâiul lui Ahile pentru Mircea Sandu, care devine nesigur când discuţia ajunge aici. „Sincer, nu ştiu dacă există (n.r. – contractul de consultanţă între Raluca şi constructor). Din câte ştiu eu, nu există. Raluca n-a încasat niciun ban. Din ce ştiu eu, nu există niciun document care să arate că Raluca ar fi încasat ceva. N-am absolut nicio emoţie că ar avea“, spune Mircea Sandu, care nuanţează însă imediat: de fapt, nu are idee şi nici vreo bănuială, dar nu şi certitudinea neimplicării fiicei sale. „Eu, absolut tot, nu am nici cea mai mică bănuială sau idee că Raluca ar fi încheiat cu cineva un contract de consultanţă. Dar, dacă ar fi semnat, din punctul meu de vedere, era problema pe care o discuta cu constructorul sau cu antreprenorul general, era treaba lui. Să-l cheme pe ăla, cine e, să-l întrebe: «Bă, te-a forţat cineva? Ţi-a spus cineva să semnezi? Ţi-a spus cineva că-ţi dă lucrarea dacă semnezi?». Eu cred că aşa s-ar spune acum, după informaţiile care se vehiculează. N-am ştiut niciodată că Raluca ar fi încasat vreun ban din acest proiect!“.

Israelianul Ziv Tetelman, proprietarul firmei care a făcut proiectarea complexului, este iubitul Ralucăi Sandu

DIICOT a declanşat marţi o anchetă asupra modului în care s-au cheltuit circa 3,5 milioane de euro pentru ridicarea bazei FRF de la Buftea, între 2009 şi 2011. Au fost deja audiaţi mai mulţi membri ai Comitetului Executiv al FRF din acea perioadă, dar vizat este Mircea Sandu, fostul preşedinte, şi fiica sa, Raluca.

Potrivit informaţiilor ProSport, 1 milion de euro au fost scoşi din circuit prin intermediul unui contract de consultanţă încheiat de constructor cu fata lui Mircea Sandu. Sumele la care s-a proiectat şi construit baza sunt de câteva ori mai mari decât cele normale pe piaţă. Contractul pentru proiectarea complexului a fost făcut cu firma SC Milenium Clading Sistem SRL, deţinută de Ziv Asher Tetelman (42 de ani), un om de afaceri de origine israeliană cu domiciliul în comuna Corbeanca şi iubitul Ralucăi Sandu din 2011 – cei doi au şi un copil împreună. Firma care a executat construcţia complexului a fost SC Baran România SRL, o societate israeliană reprezentată în România de Sharon Zaid Hanan.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.