De ce este urgentă şi scumpă arena din Teleorman: explicaţia statului. Adrian Cefalan, director CNI: "Stadionul din Alexandria avea documentaţia depusă din 2014. Sunt anumite costuri fixe, indiferent de capacitate. Asta a urcat preţul per scaun. Altă întrebare!"

11 aug 2017 10491 afişări Comentează şi tu Special
De ce este urgentă şi scumpă arena din Teleorman: explicaţia statului. Adrian Cefalan, director CNI: "Stadionul din Alexandria avea documentaţia depusă din 2014. Sunt anumite costuri fixe, indiferent de capacitate. Asta a urcat preţul per scaun. Altă întrebare!" 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16685168/2/stadion-nicolae-dobrin-universulargesean-ro.jpg

Stadionul de 5.500 de locuri şi 12,2 milioane de euro pe care guvernul urmează să-l construiască la Alexandria va fi aşa scump (al doilea din România ca preţ/scaun) pentru că unele costuri sunt fixe şi încarcă nota de plată pe măsură ce capacitatea este mai mică, a explicat Adrian Cefalan, director al Companiei Naţionale de Investiţii, într-un interviu acordat ProSport. Oficialul CNI spune că arena din capitala Teleormanului se va face înaintea altor stadioane, din oraşe mult mai mari şi mai importante şi cu tradiţie în fotbal, pentru că îndeplineşte criteriile şi pentru că a depus documentaţia încă din 2014.

Cefalan nu a răspuns însă la întrebarea cum s-a putut ca alte stadioane să îşi scadă costurile pe măsură ce sunt mai mici (cazurile Arad şi Ploieşti), deşi îndeplinesc toate standardele pentru meciuri de nivel internaţional, în timp ce la Alexandria, dimpotrivă, preţul să urce deşi facilităţile vor permite cel mult partide de Liga 1 şi din preliminariile cupelor europene.

Explicaţiile oficialului CNI vin în contextul în care guvernul e pe cale să adopte un HG prin care se vor aloca 55 de milioane de lei pentru construirea unui stadion de nivel mediu, cu capacitate de aproape 5.500 de locuri, la Alexandria. ProSport a prezentat în zilele trecute punctul de vedere al primarilor din Piteşti şi Arad, două oraşe cu mare tradiţie în fotbal, dar fie n-au primit răspuns de la guvern, fie au finanţarea blocată în proiectul stadionelor.

Pe lângă discuţia despre modul în care guvernul prioritizează investiţiile în refacerea infrastructurii sportive este interesantă şi abordarea financiară. Arena din Arad, cu capacitate de 12.700 de spectatori şi cu facilităţi până la nivelul semifinalelor de cupe europene, va costa 924 de euro pe loc construit. Stadionul din Ploieşti, terminat în 2011, are o capacitate de 15.000 de locuri, facilităţi pentru meciuri în grupele cupelor europene şi ale echipei naţionale şi a costat 1.161 euro/loc construit.

Conform Notei de fundamentare a HG-ului pregătit de guvern, stadionul din Alexandria va avea 5.496 de locuri, facilităţi pentru cel mult meciuri de Liga 1 şi preliminariile cupelor europene, dar va costa 2.231 de euro/loc construit. Va fi al doilea cel mai scump stadion din România, după Arena Naţională, care a costat 4.215 euro/loc construit, însă peste Craiova (1.699 euro/loc construit) şi Cluj (1.490 euro/loc construit). Cu menţiunea că toate cele trei menţionate în propoziţia anterioară au clasificare UEFA maximă, ceea ce le permite să organizeze meciuri oficiale ale naţionalelor şi partide din cupele europene, indiferent de nivel.

Dacă privim datele în cazul stadioanelor făcute deja sau în curs de execuţie, vedem că tendinţa este ca, pe măsură ce scade capacitatea arenei, să scadă şi preţul/loc construit. Cel mai mare stadion, Arena Naţională, e şi cel mai scump. Clujul este mai ieftin decât Craiova, deşi au aproximativ aceeaşi capacitate. În schimb, stadioanele de 12-15.000 de locuri (Ploieşti, Arad) au costuri evident mai mici.
Din acest tablou, notă discordantă face stadionul din Alexandria, care va fi mic, modest şi foarte scump.

ProSport: Cum e cu proiectul de HG pentru stadionul din Alexandria?
Adrian Cefalan, director al Direcţiei Implementare Proiecte Complexe şi Investiţii în Infrastructura Justiţiei la Compania Naţională de Investiţii: Circuitul e următorul: noi le trimitem la Ministerul Dezvoltării care le trimite la Secretariatul General al Guvernului. Sunt puse pe site şi apoi depinde de dânşii când le introduc pe ordinea de zi.


Adrian Cefalan (dreapta) a explicat de ce stadionul din Alexandria se va face pe banii guvernului înaintea celorlalte care stau la rând. FOTO: specialarad.ro
 

Am vorbit cu primarul din Piteşti despre stadionul din Trivale. Nu avea nicio veste de la CNI relativ la dosarul pe care spunea că l-a trimis la începutul anului privind cosmetizarea arenei.
A primit un răspuns. Au fost reprezentanţii de la direcţia Investiţii. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărţim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem şi spitale, şi tribunale, şi judecătorii, şi cămine culturale, şi săli de sport. Tot. Şi atunci, noi avem constant 240 de şantiere, că probabil lumea nu ştie cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localităţi din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin... Şi atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate şi fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situaţia e incertă. Şi, funcţie de alocaţiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că aşa mai avem şi „Dan Păltinişanu“ din Timişoara, şi... Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îţi doreşti multe chestii, dar trebuie să îţi stabileşti priorităţile.

"Discuţia cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?"


Stadionul din Arad se face pe banii Primăriei, va avea capacitate de 2,5 ori mai mare decât cel din Alexandria şi va costa de aproape 2,5 ori mai puţin raportat la preţ/loc construit. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă

Aţi fost la Arad anul trecut.
Da, la stadionul UTA.

Primarul Aradului spune că guvernul a alocat anul trecut 2,5 milioane de euro, tot de la CNI, dar nu au venit banii nici în ziua de azi.
Nu, nu, nu! Noi am introdus pe listă… Înţeleg că dânşii, în proiectul iniţial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalaţiei de nocturnă. Plus mult-discutatele, ca la Craiova, partea de studiouri TV. Trebuie amplasate undeva, sus, central. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanţare. Şi, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă şi instalaţii TV. Dar discuţia a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuţia cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?

Înţeleg.
Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Şi atunci, dânsul trebuie să-şi termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepţia lucrărilor şi abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitaţie pentru aceste lucrări.

Ce a mai rămas de făcut.
Ce a mai rămas de făcut şi care sunt prinse pe CNI. Dar, încă o dată, până dânsul nu-şi termină treaba, eu nu pot să...

E foarte clar.
Altă întrebare.

"Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune"


În general, stadioanele respectă regula costurilor proporţionale cu capacitatea. Ploieştiul, stadion de 15.000 de locuri, este al doilea cel mai ieftin şi tot al doilea cel mai mic dintre cele reconstruite. Arena din Alexandria va fi excepţia 

M-am uitat pe costurile stadionului din Alexandria. Preţul per loc construit e cel mai mare din România, exceptând Arena Naţională. De ce se întâmplă asta la un stadion care are condiţii modeste, cu doar două tribune?
Are spaţiu de cazare şi, din câte ştiu, e cu pista de atletism, cu tot ce înseamnă dotările.

Înseamnă, în plus, groapa cu nisip din spatele porţilor şi încă vreo câteva facilităţi.
Ei, înseamnă rigolele, tot ce înseamnă dotări, tabele... Legat de costuri, că au mai fost discuţii, apropo de, să zic aşa, un standard de 1.500 de euro pe scaun, că probabil la asta vă referiţi...

La Alexandria va fi 2.200 de euro pe scaun construit...
Eu zic apropo de restul stadioanelor. Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune. Vă dau un exemplu: un gazon complet, cu tot cu instalaţie de fotosinteză, drenaj, încălzire, costă aproximativ 1.000.000 de euro. Instalaţia de nocturnă costă tot aşa, în jurul a 1.000.000 de euro cel puţin. Dacă împărţim 2.000.000 de euro la 31.000 de locuri, cum e la Craiova, vă ies 70 de euro per loc. Sunt anumite cheltuieli fixe. Dacă împarţi la 5.000 de locuri, vin 400 de euro pe loc construit.

Da, nu pot fi evitate. Pe de altă parte, stadionul va avea doar facilităţi pentru nivelul Ligii 1. Deci vor lipsi foarte multe instalaţii prezente pe alte stadioane şi care ar trebui să scadă corespunzător costurile. Pe alte arene, mai ieftine, se vor putea juca inclusiv meciuri ale naţionalei. Aici, la Alexandria, nu se va putea.
Dacă se va dori în viitor extinderea... Pentru că primul lucru este capacitatea. Trebuie să aibă peste 8.000 de locuri. Acolo, din cauza... Aceeaşi problemă e şi la Rapid, apropo. Noi voiam să-l facem, dar suntem constrânşi de anumiţi indicatori urbanistici.

Nu ai loc.
Nu ai loc. Acolo, la fel. Pentru că, pentru a face parcarea, ca să fie omologat, a trebuit să mai dea Primăria un alt teren lângă. Fiecare stadion trebuie tratat funcţie de teren, de situl în care e, de indicatorii urbanistici, de regimul de înălţime. Acum, să sperăm că fac treabă...

„Pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21“


Stadionul din Piteşti va intra în vederile CNI numai după ce se vor termina investiţiile pentru Euro 2020, a explicat Adrian Cefalan. Nu sunt bani pentru toată lumea în acelaşi timp 

Nu ţine de instituţia dumneavoastră, dar vă întreb: pe ce criterii se dau aceste aprobări pentru proiecte? Bănuiesc că sunt criterii de oportunitate şi de prioritate. De ce s-a ales să se investească la Alexandria, care n-a avut niciodată echipa de Liga 1, şi nu, de exemplu, la Constanţa?
Păi, în primul rând, trebuie să fie o solicitare a noastră, da? Către CNI. Aşa cum au făcut cei de la Piteşti, în ianuarie. După aceea, noi ne consultăm cu federaţiile de atletism, de fotbal, de... Depinde ce se doreşte acolo.

Da.
După aceea, este ordinea în care sunt. De exemplu, la cel din Alexandria cererea este făcută, cred, din 2014. Adică, pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Apoi, trebuie să se aducă documentaţia completă. Pentru că, vă dau un exemplu, uitaţi la Timişoara, cu sala aceea polivalentă, că... Adică e un cumul de factori.

Înţeleg. Dar primordial nu este criteriul priorităţii?
Din punctul ăsta de vedere, dacă e să o luăm… Uitaţi, facem la Târgu Jiu. Stadionul e gata şi, din păcate, au retrogradat. Când a luat Urziceni campionatul, nu-şi închipuia nimeni că pe stadionul ăla cu tribune din metal vor veni Bucşaru şi cu Dan Petrescu să ia campionatul. Chestiile astea sunt oarecum relative. Eu sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21 în România. Să terminăm astea trei stadioane (Steaua, Rapid, Arcul de Triumf) cu Craiova, cu Târgu Jiu, cu Cluj... Să luăm ce a făcut Polonia anul ăsta (n.r. – Euro 2017 sub 21 de ani a fost organizat de polonezi).

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.