Unde a vândut Hagi: Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, e sponsorizat de trezorierul UEFA, "My friend Mario". Bonus: Hagi, ameninţat de Ioan Becali | Cazul "Viitorul transferat", partea V

17 feb 2016 49537 afişări Comentează şi tu Special
Unde a vândut Hagi: Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, e sponsorizat de trezorierul UEFA, "My friend Mario". Bonus: Hagi, ameninţat de Ioan Becali | Cazul "Viitorul transferat", partea V 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15077506/19/019064db.jpg

„Apollon Football (Public) Ltd este clubul Apollon. Este societatea care administrează clubul, e condusă de Nicos Kirzis. Nu există o terţă parte”, spune oficialul Academiei Hagi, pe care nu-l vom numi, în discuţia cu jurnalistul ProSport.  Argumentul este logic şi solid, dar nu exhaustiv. Nu exclude posibilitatea ca Apollon Limassol să fie, conform definiţiei FIFA, un „club-pod”. O recunosc şi cei din clubul Viitorul: „În vara lui 2015, ştiam că Manea va pleca la Vitesse”. Apollon era un pod de trecere. Mai plastici, jurnaliştii englezi îi spun „club-cochilie”. Tot ei, dar şi ziariştii sârbi, isralieni, germani şi italieni cu care ProSport a stat în legătură permanentă în ultima săptămână, susţin că în „cochilia Apollon” se află superagentul Pinhas „Pini” Zahavi, un israelian de 73 de ani cu o influenţă imensă în fotbalul mondial. Cum controlează clubul? Unul dintre fondurile de investiţii supervizate de israelian e acţionar, direct sau indirect, la Apollon Football (Public) Limited, o companie al cărei acţionariat nu poate fi verificat, conform legislaţiei fiscale din Cipru. Teoretic, transferul lui Manea nu încalcă regulamentul FIFA care interzice implicarea în tranzacţie a unei „terţe părţi”, sau „Third Party Ownership”. În fotbal, a apărut, însă, o noţiune nouă, „Third Party Investment” sau investiţia unei terţe părţi, în faţa căreia FIFA şi UEFA par deocamdată descoperite. În episodul de astăzi, ProSport scrie despre modul de lucru al clubului Apollon, entitate sponsorizată de unul dintre cei mai puternici oameni din structurile FIFA şi UEFA.  

În loc de început, o concluzie. Orice legătură a fraţilor Ioan şi Victor Becali cu activitatea Academiei Hagi trebuie exclusă din start. Relaţia dintre foştii impresari şi Gheorghe Hagi nu mai există, încă de dinaintea condamnării celor doi în Dosarul Transferurilor. Informaţia prezentată vineri de ProSport a fost confirmată de noi surse, iar detaliile nu sunt tocmai plăcute. De după gratii, Ioan Becali îi transmite constant lui Hagi mesaje ameninţătoare.  

Motivele sunt - susţin sursele - variate. În primul rând, înainte de condamnarea celor doi, Hagi nu a dorit ca jucătorii Academiei să fie impresariaţi de foştii săi agenţi. În locul lor a fost preferat italianul Pietro Chiodi, finul lui Victor Becali şi fostul partener al celor doi. Schisma s-a definitivat după ce Gheorghe Popescu a fost încarcerat. Hagi consideră că Ioan Becali este principalul vinovat pentru condamnarea cumnatului său.

 

Lefkaritis şi Miki Şpagă, şefi la Farul

O altă relaţie de mult apusă este cea sentimentală dintre Hagi şi Farul Constanţa. În timp ce Viitorul se bate la titlu, clubul la care Hagi a debutat în fotbal, acum 34 de ani, se apropie de faliment. Foarte puţini ştiu că preşedintele de onoare al Farului este în continuare cipriotul Marios Lefkaritis, vicepreşedinte şi trezorier la UEFA şi membru în controversatul Comitet Executiv al FIFA care a decis organizarea Mondialului din 2018 în Rusia şi a celui din 2022 în Qatar.

„Da, domnul Lefkaritis este şi acum preşedinte de onoare. De ce să-i retragem titulatura asta?!”, a confirmat, luna trecută, finanţatorul Farului, Giani Nedelcu.

În 2002, în urma unei Adunări Generale a clubului patronat atunci de Gheorghe Bosânceanu, partenerul acestuia de afaceri, Lefkaritis, a fost numit preşedinte onorific. Tot atunci, vicepreşedinte executiv a fost votat Petru-Şerban Mihăilescu, zis şi Miki Şpagă. Mihăilescu era secretar general al Guvernului Năstase şi, pentru fapte săvârşite în acea funcţie, a fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare.


Imagine document: de la stânga la dreapta, Mihăilescu, Lefkaritis şi Bosânceanu

Marios Lefkaritis, în tribună la o finală de Cupa României. În spate, se vede Ioan Niculae, finanţatorul Astrei aflat acum după gratii

 

Lefkaritis păstrează în continuare de decor o funcţie pe care a primit-o datorită relaţiilor de afaceri şi de prietenie din România. Numit „my friend Mario” de preşedintele FRF, Mircea Sandu, cipriotul a ajutat FRF să obţină organizarea Euro 1998 Under-21 şi l-a sprijinit pe Sandu în tentativa reuşită de a intra în Comitetul Executiv UEFA. Cipriotul Lefkaritis, spaniolul Villar, românul Sandu, ucraineanul Grigori Surkis şi rusul Vitali Mutko au fost decisivi în alegerea lui Michel Platini în funcţia de preşedinte UEFA, în 2007.

Născut în Limassol acum 69 de ani, Lefkaritis are din copilărie o mare pasiune. O recunoaşte chiar pe site-ul oficial UEFA: „Am ţinut de copil cu Apollon Limassol. Cea mai dragă amintire legată de fotbal este primul titlu de campioană câştigat de Apollon în 1991”.

Apollon este clubul care, în iunie 2014, a plătit Academiei Hagi 2,5 milioane de euro pentru transferul secret al lui Manea, un fotbalist care de atunci nu a călcat în Limassol. Un an mai târziu, Apollon a intenţionat să-l împrumute pe fundaşul român la Vitesse, un satelit de-al lui Chelsea, dar planurile s-au schimbat în august 2015, când clubul belgian Mouscron a fost preluat de Pini Zahavi printr-un fond de investiţii din Malta. Manea a ajuns în Belgia.

Nicos Kirzis a întrerupt o perioadă. Acum, văd că a devenit un om potent şi o susţine financiar pe Apollon. El e principalul om care dă bani. Mai sunt şi alţi acţionari, cum era la Dinamo. N-am auzit niciodată să aibă afaceri dubioase
Adrian Iencsi

Reporterii ProSport au accesat site-ul oficial al clubului cipriot şi au găsit o informaţie care pune suspiciunile de Third Party Investement într-o nouă perspectivă. Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, este sponsorizat de Petrolina (Holding) Public Ltd.

Începând cu 1971, directorul şi acţionarul majoritar al grupului de firme este Marios Lefkaritis, membru în Comitetul Executiv FIFA şi unul dintre cei mai influenţi oameni de la UEFA.

Influenţa familiei Lefkaritis în Cipru este imensă. Atât de mare încât, susţin ziarele din insulă, Akis Lefkaritis - un nepot de-al oficialului FIFA şi director la rândul său în holdingul Petrolina - a scăpat ani de zile de condamnare într-un caz de pedofilie deşi autorităţile ştiau despre practicile acestuia. În iulie 2014, Lefkaritis (57 de ani) a primit o pedeapsă de 12 ani pentru că, pe durata unui an, a întreţinut relaţii sexuale cu două minore, una de 14 şi alta de 15 ani, pe care un prieten le racola cu forţa şi le punea să prizeze cocaină.

Unchiul lui Akis, Marios, este un apropiat al fotbalului românesc. Desele sale vizite în România se finalizau cu petreceri la hotelul Rex din Mamaia, la vremea respectivă proprietatea lui Viorel Păunescu, la care participau şi cei mai importanţi oameni din Federaţia Română de Fotbal. Imaginile din arhiva ProSport arată un Lefkaritis transpirat, extenuat de căldura şi de intensitatea chefurilor organizate de prietenul său Mircea Sandu.

Citeşte continuarea articolul mai jos.


Mircea Sandu şi "My friend Mario" se pregătesc de o cină într-un restaurant de Bucureşti

Lefkaritis şi Mircea Sandu pozează pe după gât, undeva în stânga imaginii.

 

Legătura facilă dintre conducerea FRF de atunci şi Marios Lefkaritis este fostul secretar general adjunct al federaţiei, Cristian Bivolaru. Acesta ocupă acum funcţia de director general la clubul lui Hagi, însă a venit la Viitorul după transferul lui Cristian Manea.

Partenera Petrolina a făcut baza clubului Apollon

Influenţa lui Lefkaritis asupra clubului Apollon este şi ea substanţială.

Mihai Stoichiţă, antrenor la clubul cipriot în sezonul 2011-2012, îşi aminteşte: „Mă întâlneam de multe ori cu Lefkaritis, la Limassol. Patronii nu se prea ştiu. În Cipru e foarte ciudat. Patronii sunt prieteni între ei. E o încrengătură. Eu am fost antrenor la Limassol la toate cluburile. Stadionul are două tribune, una a lui Apollon şi una a lui AEL. Kirzis e un impresar de jucători”.

Dacă transferurile lui Hagi ar fi nelegale, neregulamentare, ar avea cine să se sesizeze. Nu din ţară. Sunt transferuri internaţionale. Dacă e ceva în neregulă, se va descoperi. Se descoperă lucruri după 5 ani. Hagi a vândut până la urmă un jucător de fotbal. Şi-a realizat obiectivul de a încasa banii. Mai departe, nu ştiu. Dacă jucătorii au fost luaţi de un fond, s-a mai întâmplat şi nu a fost nicio sancţiune spectaculoasă
Mircea Sandu, fost preşedinte FRF
 

Între octombrie 2014 şi aprilie 2015, secundul lui Ioan Andone la Apollon Limassol a fost Adrian Iencsi. Fostul fundaş rapidist a şi jucat pentru clubul cipriot în 2007.

„Cât am fost eu jucător, era un sponsor puternic, Columbia. Ăia susţineau echipa financiar, e o firmă de transport naval. Foarte puternici. Au şi un hotel la 25 de kilometri de Limassol, Columbia Resort, de lux adevărat. Columbia a făcut şi baza sportivă, la vreo 7 kilometri de Limassol. O bază foarte frumoasă”, a declarat Iencsi pentru ProSport.

La un search pe Google a reieşit că firma la care se referă Iencsi este Columbia Shipmanagement Ltd, operatorul naval aflat într-un parteneriat foarte strâns cu Petrolina Ocean, compania armatorului Marios Lefkaritis. Cele două companii împart mai multe sedii în Cipru.


Dinu Gheorghe, Lennart Johansson, Sepp Blatter, George Copos şi Marios Lefkaritis, pe vremuri, la baza ProRapid
 

Marios Lefkaritis are, însă, o influenţă imensă la UEFA. La prezentarea sa de pe site-ul FIFA, cipriotul a fost întrebat care este cea mai mare dezamăgire suferită în fotbal. „Acuzaţiile recente de corupţie”, a răspuns, sec, sponsorul clubului Apollon.

A luat Lefkaritis bani de la ruşi şi qatarezi în schimbul votului?

Trezorierul UEFA a participat pe 2 decembrie 2010 la votul controversat prin care organizarea Mondialelor din 2018 şi 2022 a fost atribuită Rusiei, respectiv, Qatarului. Jurnaliştii au speculat că acestea au fost şi opţiunile la vot ale cipriotului.

7 membri din Comitetul Executiv care a decis cu 14 voturi la 8 ca Mondialul din 2022 să meargă în Qatar, nu în SUA, au fost reţinuţi de autorităţi sau suspendaţi de FIFA şi UEFA: Joseph Blatter, Michel Platini, Jack Warner, Ricardo Teixeira, Chuck Blazer, Nicolas Leoz şi Rafael Salguero. Decedat în 2014, argentinianul Julio Grondona apare şi el în rechizitoriul procurorilor americani sub termenul de “co-conspiratorul #10”.

De aici au început dezvăluirile. Jochen Laufgens şi Robert Kempe, doi jurnalişti şi documentarişti de la postul german ARD, au descoperit că Petrolina, compania lui Lefkaritis prin care o sponsorizează pe Apollon, a încheiat un contract cu gigantul rus Gazprom, cu doar două zile înainte de votul care a decis ca Mondialul să meargă în Rusia.

Media britanică a descoperit apoi că, în 2011, familia Lefkaritis a vândut o parcelă de teren din Cipru fondului regal de investiţii Qatar Investment Authority, contra sumei de 32 de milioane de euro.


Fostul oficial FRF, Ioan Piscanu, se pregăteşte să se aşeze lângă prietenul său Marios Lefkaritis

Lefkaritis s-a apărat spunând că tranzacţiile sunt perfect legale. În ciuda zvonurilor că ar putea fi arestat de procurorii americani, cipriotul îşi desfăşoară în continuare activitatea la UEFA şi la FIFA.

În calitate de trezorier UEFA, el este membru în Consiliul de Administraţie al firmei UEFA Events S.A., înregistrată la Nyon, care are obiect de activitate sprijinirea forului european în derularea proiectelor sale de marketing, media şi organizare de evenimente. Printre ceilalţi 8 membri se numără ucraineanul Grigori Surkis, un apropiat al cipriotului Lefkaritis. Fostul şef al Federaţiei şi al Ligii din Ucraina, Grigori, este fratele lui Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev. Cei doi afacerişti cu origini evreieşti au relaţii excelente cu superagentul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.

Impresarul moldovean Arcadie Zaporojanu povesteşte prima întâlnire cu Zahavi: „L-am cunoscut în Israel când mergeau în turneu Şahtior şi Dinamo Kiev. Zahavi a venit la hotel să-l viziteze pe Surkis”. Israelianul a derulat zeci de transferuri cu principalele cluburi din Ucraina.

Leiston Holdings Limited, un fond de investiţii înregistrat în Insulele Virgine Britanice şi controlat de Zahavi, figurează în datele oficiale ale autorităţilor de la Kiev pe lista firmelor care derulează afaceri în Ucraina.


Michel Platini şi Grigori Surkis. Mâna este a lui Marios Lefkaritis
 

Pe vremuri, Zahavi cumpăra drepturile economice din jucători şi participa ca terţă parte la transferuri. În cazul Mascherano-Tevez, israelianul şi partenerul său Kia Joorabchian au folosit clubul englez la West Ham doar pentru a înregistra drepturile federative ale fotbaliştilor argentinieni. Cei doi au plecat apoi la Liverpool şi, respectiv, Manchester United fără ca echipa din Londra să aibă vreun drept de decizie. Banii au fost încasaţi de fondul de investiţii controlat de impresari.

Cluburile trebuie să deţină în totalitate drepturile jucătorului. De ce au apărut astfel de fonduri de investiţii? La un moment dat secase piaţa financiară. S-a îmbogăţit între timp prin apariţia oamenilor de afaceri din Asia. Revenindu-şi piaţa, fotbalul ar trebui să iasă din zona asta a fondurilor
Mircea Sandu, fost preşedinte FRF
 

Acum, susţin jurnalişti din cinci ţări, Zahavi se protejează cu ajutorul cluburilor. Apollon şi Mouscron sunt două entităţi controlate de superagent prin intermediul unor impresari. Aşa, regula FIFA privind Third Party Ownership este driblată.

De la preluarea clubului belgian de către fondul maltez GOL Football Malta Limited, la Mouscron au venit patru fotbalişti de la echipa cipriotă Apollon: românul Manea, camerunezul Olinga (trecut pe la Viitorul),  argentinianul Viola şi americanul Shane O’Neill, împrumutat între timp la Cambridge, în liga a patra din Anglia.

De asemenea, Apollon deţine 50 la sută din drepturile economice ale puştiului-minune Andrija Zivkovic de la Partizan Belgrad. Contractul semnat în 2014 este considerat de avocaţi sârbi drept o „nebunie care conţine elemente infracţionale”. ProSport a scris despre cazul Zivkovic în partea a II-a a serialului „Viitorul transferat”.

„Nici un club nu trebuie să se angajeze într-un contract care permite celuilalt club / celorlalte cluburi, şi viceversa, sau unei terţe părţi să dobândească posibilitatea de a-i influenţa independenţa în privinţa angajărilor de personal şi chestiunilor legate de transferuri, politica şi performanţa echipelor sale”
Articolul 18 bis din Regulile FIFA în privinţa Statutului şi Transferului de Jucători

Zahavi controlează produsele fotbalului din Serbia prin intermediul omului său de încredere, impresarul Fali Ramadani, un personaj foarte influent şi la clubul Fiorentina. ProSport a discutat pe Facebook cu Luka Stojanovic, un alt fotbalist valoros crescut de Partizan şi ajuns la Apollon, via Sporting Lisabona. „Am avut de ales între a mă întoarce în Serbia şi Apollon. Am ales Cipru”, a explicat mijlocaşul sârb de 22 de ani.

Pini Zahavi, superagentul cu o influenţă uriaşă în fotbalul mondial

Când a fost întrebat despre impresarul său, Pini Zahavi, sârbul n-a mai răspuns.

Transferurile în Cipru ale lui Manea şi Zivkovic au fost descoperite de jurnaliştii români şi sârbi la ceva vreme după perfectarea lor. În cazul lui Manea au trecut 20 de luni. Toate tranzacţiile făcute de Apollon, ascunse sau nu de presă, trebuie înregistrate la Federaţia cipriotă.

Preşedintele de onoare al forului de la Nicosia este Marios Lefkaritis, sponsorul clubului Apollon şi unul dintre oamenii-cheie din forurile care declară că luptă împotriva implicării unor terţi în transferurile de jucători sau în activitatea cluburilor.

În loc de final, o întrebare: cine poate să explice de ce un club mic ca Apollon plăteşte o sumă importantă pentru campionatul cipriot, 2,5 milioane de euro, pentru un fotbalist talentat de 17 ani pe care-l împrumută imediat în Belgia?

CITEŞTE MAI JOS PRIMELE 4 EPISOADE DIN CAZUL VIITORUL TRANSFERAT

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.