Unde a vândut Hagi: Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, e sponsorizat de trezorierul UEFA, „My friend Mario”. Bonus: Hagi, amenințat de Ioan Becali | Cazul „Viitorul transferat”, partea V

Unde a vândut Hagi: Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, e sponsorizat de trezorierul UEFA,
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Apollon Football (Public) Ltd este clubul Apollon. Este societatea care administrează clubul, e condusă de Nicos Kirzis. Nu există o terță parte”, spune oficialul Academiei Hagi, pe care nu-l vom numi, în discuția cu jurnalistul ProSport.  Argumentul este logic și solid, dar nu exhaustiv. Nu exclude posibilitatea ca Apollon Limassol să fie, conform definiției FIFA, un „club-pod”. O recunosc și cei din clubul Viitorul: „În vara lui 2015, știam că Manea va pleca la Vitesse”. Apollon era un pod de trecere. Mai plastici, jurnaliștii englezi îi spun „club-cochilie”. Tot ei, dar și ziariștii sârbi, isralieni, germani și italieni cu care ProSport a stat în legătură permanentă în ultima săptămână, susțin că în „cochilia Apollon” se află superagentul Pinhas „Pini” Zahavi, un israelian de 73 de ani cu o influență imensă în fotbalul mondial. Cum controlează clubul? Unul dintre fondurile de investiții supervizate de israelian e acționar, direct sau indirect, la Apollon Football (Public) Limited, o companie al cărei acționariat nu poate fi verificat, conform legislației fiscale din Cipru. Teoretic, transferul lui Manea nu încalcă regulamentul FIFA care interzice implicarea în tranzacție a unei „terțe părți”, sau „Third Party Ownership”. În fotbal, a apărut, însă, o noțiune nouă, „Third Party Investment” sau investiția unei terțe părți, în fața căreia FIFA și UEFA par deocamdată descoperite. În episodul de astăzi, ProSport scrie despre modul de lucru al clubului Apollon, entitate sponsorizată de unul dintre cei mai puternici oameni din structurile FIFA și UEFA.  

În loc de început, o concluzie. Orice legătură a fraților Ioan și Victor Becali cu activitatea Academiei Hagi trebuie exclusă din start. Relația dintre foștii impresari și Gheorghe Hagi nu mai există, încă de dinaintea condamnării celor doi în Dosarul Transferurilor. Informația prezentată vineri de ProSport a fost confirmată de noi surse, iar detaliile nu sunt tocmai plăcute. De după gratii, Ioan Becali îi transmite constant lui Hagi mesaje amenințătoare.  

Motivele sunt – susțin sursele – variate. În primul rând, înainte de condamnarea celor doi, Hagi nu a dorit ca jucătorii Academiei să fie impresariați de foștii săi agenți. În locul lor a fost preferat italianul Pietro Chiodi, finul lui Victor Becali și fostul partener al celor doi. Schisma s-a definitivat după ce Gheorghe Popescu a fost încarcerat. Hagi consideră că Ioan Becali este principalul vinovat pentru condamnarea cumnatului său.

 

Lefkaritis și Miki Șpagă, șefi la Farul

O altă relație de mult apusă este cea sentimentală dintre Hagi și Farul Constanța. În timp ce Viitorul se bate la titlu, clubul la care Hagi a debutat în fotbal, acum 34 de ani, se apropie de faliment. Foarte puțini știu că președintele de onoare al Farului este în continuare cipriotul Marios Lefkaritis, vicepreședinte și trezorier la UEFA și membru în controversatul Comitet Executiv al FIFA care a decis organizarea Mondialului din 2018 în Rusia și a celui din 2022 în Qatar.

„Da, domnul Lefkaritis este și acum președinte de onoare. De ce să-i retragem titulatura asta?!”, a confirmat, luna trecută, finanțatorul Farului, Giani Nedelcu.

În 2002, în urma unei Adunări Generale a clubului patronat atunci de Gheorghe Bosânceanu, partenerul acestuia de afaceri, Lefkaritis, a fost numit președinte onorific. Tot atunci, vicepreședinte executiv a fost votat Petru-Șerban Mihăilescu, zis și Miki Șpagă. Mihăilescu era secretar general al Guvernului Năstase și, pentru fapte săvârșite în acea funcție, a fost condamnat în 2011 la un an de închisoare cu suspendare.


Imagine document: de la stânga la dreapta, Mihăilescu, Lefkaritis și Bosânceanu

Marios Lefkaritis, în tribună la o finală de Cupa României. În spate, se vede Ioan Niculae, finanțatorul Astrei aflat acum după gratii

 

Lefkaritis păstrează în continuare de decor o funcție pe care a primit-o datorită relațiilor de afaceri și de prietenie din România. Numit „my friend Mario” de președintele FRF, Mircea Sandu, cipriotul a ajutat FRF să obțină organizarea Euro 1998 Under-21 și l-a sprijinit pe Sandu în tentativa reușită de a intra în Comitetul Executiv UEFA. Cipriotul Lefkaritis, spaniolul Villar, românul Sandu, ucraineanul Grigori Surkis și rusul Vitali Mutko au fost decisivi în alegerea lui Michel Platini în funcția de președinte UEFA, în 2007.

Născut în Limassol acum 69 de ani, Lefkaritis are din copilărie o mare pasiune. O recunoaște chiar pe site-ul oficial UEFA: „Am ținut de copil cu Apollon Limassol. Cea mai dragă amintire legată de fotbal este primul titlu de campioană câștigat de Apollon în 1991″.

Apollon este clubul care, în iunie 2014, a plătit Academiei Hagi 2,5 milioane de euro pentru transferul secret al lui Manea, un fotbalist care de atunci nu a călcat în Limassol. Un an mai târziu, Apollon a intenționat să-l împrumute pe fundașul român la Vitesse, un satelit de-al lui Chelsea, dar planurile s-au schimbat în august 2015, când clubul belgian Mouscron a fost preluat de Pini Zahavi printr-un fond de investiții din Malta. Manea a ajuns în Belgia.

Nicos Kirzis a întrerupt o perioadă. Acum, văd că a devenit un om potent și o susține financiar pe Apollon. El e principalul om care dă bani. Mai sunt și alți acționari, cum era la Dinamo. N-am auzit niciodată să aibă afaceri dubioase
Adrian Iencsi

Reporterii ProSport au accesat site-ul oficial al clubului cipriot și au găsit o informație care pune suspiciunile de Third Party Investement într-o nouă perspectivă. Apollon, clubul bănuit că driblează regulile FIFA, este sponsorizat de Petrolina (Holding) Public Ltd.

Începând cu 1971, directorul și acționarul majoritar al grupului de firme este Marios Lefkaritis, membru în Comitetul Executiv FIFA și unul dintre cei mai influenți oameni de la UEFA.

Influența familiei Lefkaritis în Cipru este imensă. Atât de mare încât, susțin ziarele din insulă, Akis Lefkaritis – un nepot de-al oficialului FIFA și director la rândul său în holdingul Petrolina – a scăpat ani de zile de condamnare într-un caz de pedofilie deși autoritățile știau despre practicile acestuia. În iulie 2014, Lefkaritis (57 de ani) a primit o pedeapsă de 12 ani pentru că, pe durata unui an, a întreținut relații sexuale cu două minore, una de 14 și alta de 15 ani, pe care un prieten le racola cu forța și le punea să prizeze cocaină.

Unchiul lui Akis, Marios, este un apropiat al fotbalului românesc. Desele sale vizite în România se finalizau cu petreceri la hotelul Rex din Mamaia, la vremea respectivă proprietatea lui Viorel Păunescu, la care participau și cei mai importanți oameni din Federația Română de Fotbal. Imaginile din arhiva ProSport arată un Lefkaritis transpirat, extenuat de căldura și de intensitatea chefurilor organizate de prietenul său Mircea Sandu.

Citește continuarea articolul mai jos.


Mircea Sandu și „My friend Mario” se pregătesc de o cină într-un restaurant de București

Lefkaritis și Mircea Sandu pozează pe după gât, undeva în stânga imaginii.

 

Legătura facilă dintre conducerea FRF de atunci și Marios Lefkaritis este fostul secretar general adjunct al federației, Cristian Bivolaru. Acesta ocupă acum funcția de director general la clubul lui Hagi, însă a venit la Viitorul după transferul lui Cristian Manea.

Partenera Petrolina a făcut baza clubului Apollon

Influența lui Lefkaritis asupra clubului Apollon este și ea substanțială.

Mihai Stoichiță, antrenor la clubul cipriot în sezonul 2011-2012, își amintește: „Mă întâlneam de multe ori cu Lefkaritis, la Limassol. Patronii nu se prea știu. În Cipru e foarte ciudat. Patronii sunt prieteni între ei. E o încrengătură. Eu am fost antrenor la Limassol la toate cluburile. Stadionul are două tribune, una a lui Apollon și una a lui AEL. Kirzis e un impresar de jucători”.

Dacă transferurile lui Hagi ar fi nelegale, neregulamentare, ar avea cine să se sesizeze. Nu din țară. Sunt transferuri internaționale. Dacă e ceva în neregulă, se va descoperi. Se descoperă lucruri după 5 ani. Hagi a vândut până la urmă un jucător de fotbal. Și-a realizat obiectivul de a încasa banii. Mai departe, nu știu. Dacă jucătorii au fost luați de un fond, s-a mai întâmplat și nu a fost nicio sancțiune spectaculoasă
Mircea Sandu, fost președinte FRF
 

Între octombrie 2014 și aprilie 2015, secundul lui Ioan Andone la Apollon Limassol a fost Adrian Iencsi. Fostul fundaș rapidist a și jucat pentru clubul cipriot în 2007.

„Cât am fost eu jucător, era un sponsor puternic, Columbia. Ă‚ia susțineau echipa financiar, e o firmă de transport naval. Foarte puternici. Au și un hotel la 25 de kilometri de Limassol, Columbia Resort, de lux adevărat. Columbia a făcut și baza sportivă, la vreo 7 kilometri de Limassol. O bază foarte frumoasă”, a declarat Iencsi pentru ProSport.

La un search pe Google a reieșit că firma la care se referă Iencsi este Columbia Shipmanagement Ltd, operatorul naval aflat într-un parteneriat foarte strâns cu Petrolina Ocean, compania armatorului Marios Lefkaritis. Cele două companii împart mai multe sedii în Cipru.


Dinu Gheorghe, Lennart Johansson, Sepp Blatter, George Copos și Marios Lefkaritis, pe vremuri, la baza ProRapid
 

Marios Lefkaritis are, însă, o influență imensă la UEFA. La prezentarea sa de pe site-ul FIFA, cipriotul a fost întrebat care este cea mai mare dezamăgire suferită în fotbal. „Acuzațiile recente de corupție”, a răspuns, sec, sponsorul clubului Apollon.

A luat Lefkaritis bani de la ruși și qatarezi în schimbul votului?

Trezorierul UEFA a participat pe 2 decembrie 2010 la votul controversat prin care organizarea Mondialelor din 2018 și 2022 a fost atribuită Rusiei, respectiv, Qatarului. Jurnaliștii au speculat că acestea au fost și opțiunile la vot ale cipriotului.

7 membri din Comitetul Executiv care a decis cu 14 voturi la 8 ca Mondialul din 2022 să meargă în Qatar, nu în SUA, au fost reținuți de autorități sau suspendați de FIFA și UEFA: Joseph Blatter, Michel Platini, Jack Warner, Ricardo Teixeira, Chuck Blazer, Nicolas Leoz și Rafael Salguero. Decedat în 2014, argentinianul Julio Grondona apare și el în rechizitoriul procurorilor americani sub termenul de „co-conspiratorul #10”.

De aici au început dezvăluirile. Jochen Laufgens și Robert Kempe, doi jurnaliști și documentariști de la postul german ARD, au descoperit că Petrolina, compania lui Lefkaritis prin care o sponsorizează pe Apollon, a încheiat un contract cu gigantul rus Gazprom, cu doar două zile înainte de votul care a decis ca Mondialul să meargă în Rusia.

Media britanică a descoperit apoi că, în 2011, familia Lefkaritis a vândut o parcelă de teren din Cipru fondului regal de investiții Qatar Investment Authority, contra sumei de 32 de milioane de euro.


Fostul oficial FRF, Ioan Piscanu, se pregătește să se așeze lângă prietenul său Marios Lefkaritis

Lefkaritis s-a apărat spunând că tranzacțiile sunt perfect legale. În ciuda zvonurilor că ar putea fi arestat de procurorii americani, cipriotul își desfășoară în continuare activitatea la UEFA și la FIFA.

În calitate de trezorier UEFA, el este membru în Consiliul de Administrație al firmei UEFA Events S.A., înregistrată la Nyon, care are obiect de activitate sprijinirea forului european în derularea proiectelor sale de marketing, media și organizare de evenimente. Printre ceilalți 8 membri se numără ucraineanul Grigori Surkis, un apropiat al cipriotului Lefkaritis. Fostul șef al Federației și al Ligii din Ucraina, Grigori, este fratele lui Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev. Cei doi afaceriști cu origini evreiești au relații excelente cu superagentul israelian Pinhas „Pini” Zahavi.

Impresarul moldovean Arcadie Zaporojanu povestește prima întâlnire cu Zahavi: „L-am cunoscut în Israel când mergeau în turneu Șahtior și Dinamo Kiev. Zahavi a venit la hotel să-l viziteze pe Surkis”. Israelianul a derulat zeci de transferuri cu principalele cluburi din Ucraina.

Leiston Holdings Limited, un fond de investiții înregistrat în Insulele Virgine Britanice și controlat de Zahavi, figurează în datele oficiale ale autorităților de la Kiev pe lista firmelor care derulează afaceri în Ucraina.


Michel Platini și Grigori Surkis. Mâna este a lui Marios Lefkaritis
 

Pe vremuri, Zahavi cumpăra drepturile economice din jucători și participa ca terță parte la transferuri. În cazul Mascherano-Tevez, israelianul și partenerul său Kia Joorabchian au folosit clubul englez la West Ham doar pentru a înregistra drepturile federative ale fotbaliștilor argentinieni. Cei doi au plecat apoi la Liverpool și, respectiv, Manchester United fără ca echipa din Londra să aibă vreun drept de decizie. Banii au fost încasați de fondul de investiții controlat de impresari.

Cluburile trebuie să dețină în totalitate drepturile jucătorului. De ce au apărut astfel de fonduri de investiții? La un moment dat secase piața financiară. S-a îmbogățit între timp prin apariția oamenilor de afaceri din Asia. Revenindu-și piața, fotbalul ar trebui să iasă din zona asta a fondurilor
Mircea Sandu, fost președinte FRF
 

Acum, susțin jurnaliști din cinci țări, Zahavi se protejează cu ajutorul cluburilor. Apollon și Mouscron sunt două entități controlate de superagent prin intermediul unor impresari. Așa, regula FIFA privind Third Party Ownership este driblată.

De la preluarea clubului belgian de către fondul maltez GOL Football Malta Limited, la Mouscron au venit patru fotbaliști de la echipa cipriotă Apollon: românul Manea, camerunezul Olinga (trecut pe la Viitorul),  argentinianul Viola și americanul Shane O”Neill, împrumutat între timp la Cambridge, în liga a patra din Anglia.

De asemenea, Apollon deține 50 la sută din drepturile economice ale puștiului-minune Andrija Zivkovic de la Partizan Belgrad. Contractul semnat în 2014 este considerat de avocați sârbi drept o „nebunie care conține elemente infracționale”. ProSport a scris despre cazul Zivkovic în partea a II-a a serialului „Viitorul transferat”.

„Nici un club nu trebuie să se angajeze într-un contract care permite celuilalt club / celorlalte cluburi, și viceversa, sau unei terțe părți să dobândească posibilitatea de a-i influența independența în privința angajărilor de personal și chestiunilor legate de transferuri, politica și performanța echipelor sale”
Articolul 18 bis din Regulile FIFA în privința Statutului și Transferului de Jucători

Zahavi controlează produsele fotbalului din Serbia prin intermediul omului său de încredere, impresarul Fali Ramadani, un personaj foarte influent și la clubul Fiorentina. ProSport a discutat pe Facebook cu Luka Stojanovic, un alt fotbalist valoros crescut de Partizan și ajuns la Apollon, via Sporting Lisabona. „Am avut de ales între a mă întoarce în Serbia și Apollon. Am ales Cipru”, a explicat mijlocașul sârb de 22 de ani.

Pini Zahavi, superagentul cu o influență uriașă în fotbalul mondial

Când a fost întrebat despre impresarul său, Pini Zahavi, sârbul n-a mai răspuns.

Transferurile în Cipru ale lui Manea și Zivkovic au fost descoperite de jurnaliștii români și sârbi la ceva vreme după perfectarea lor. În cazul lui Manea au trecut 20 de luni. Toate tranzacțiile făcute de Apollon, ascunse sau nu de presă, trebuie înregistrate la Federația cipriotă.

Președintele de onoare al forului de la Nicosia este Marios Lefkaritis, sponsorul clubului Apollon și unul dintre oamenii-cheie din forurile care declară că luptă împotriva implicării unor terți în transferurile de jucători sau în activitatea cluburilor.

În loc de final, o întrebare: cine poate să explice de ce un club mic ca Apollon plătește o sumă importantă pentru campionatul cipriot, 2,5 milioane de euro, pentru un fotbalist talentat de 17 ani pe care-l împrumută imediat în Belgia?

CITEȘTE MAI JOS PRIMELE 4 EPISOADE DIN CAZUL VIITORUL TRANSFERAT

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…