Ștucan, despre un moment Made in Romania: de ce le-a dat Burleanu medalii de câștigători ai Cupei lui Ioan Niculae și fiului său. Reacția FRF la sesizarea ProSport

Ștucan, despre un moment Made in Romania: de ce le-a dat Burleanu medalii de câștigători ai Cupei lui Ioan Niculae și fiului său. Reacția FRF la sesizarea ProSport
  • Publicat:
  • Actualizat:

În regulamentul Cupei Angliei – sau FA Cup dacă păstrăm denumirea în original – la articolul 29, litera b, se scrie că „pe lângă trofeu, Federația engleză trebuie să ofere câte 30 de medalii jucătorilor și oficialilor celor două cluburi prezente în finală”.

În Italia, în regulamentul Cupei există articolul 12.1, litera c în care se precizează că „echipei câștigătoare a competiției îi sunt oferite 30 de medalii de aur pentru jucători și stafful tehnic al echipei”. Finalista are rezervate alte 30 de medalii din argint.

În România, pe site-ul www.frf.ro nu găsești nicio referire la criteriile de acordare a medaliilor pentru câștigătoarea Cupei României, însă ai opțiunea să privești anual la televizor festivitatea de decernare a trofeului pentru a încerca să deduci anumite criterii. Vineri seară, trei milioane de telespectatori – mulți dintre ei intrigați – au asistat la scene demne de mandatul matusalemic al lui Mircea Sandu, cu precizarea că în rolul fostului președinte s-a aflat Răzvan Burleanu, omul care pe 5 martie promitea schimbarea fotbalului românesc.

Servit mecanic de secretarul general Gheorghe Chivorchian, Burleanu i-a premiat pe jucătorii Astrei, apoi a trecut la oficiali. Coborât de la lojă, finanțatorul Ioan Niculae a intrat și el în rândul premiaților, deși pe durata meciului nu a stat nicio secundă în spațiul tehnic, iar de-a lungul sezonului nu a jucat nicio secundă pentru echipa antrenată când de Daniel Isăilă, când de Florin Marin. Cu medalia de gât, omul de afaceri s-a pozat apoi alături de jucători, sub privirile aprobatoare ale oficialilor FRF.  

În comparație, 24 de ore mai târziu, președintele Realului, Florentino Perez, avea să participe la fesivitatea de decernare a trofeului Ligii Campionilor, așezat în tribuna oficială, la stânga lui Michel Platini și a regelui Juan Carlos al Spaniei. Sobru, extravagantul om de afaceri le-a strâns mâna rivalilor învinși de la Atletico Madrid, apoi și-a pupat jucătorii și stafful tehnic, pentru a aplauda în cele din urmă – fără vreo medalie agățată de gât – momentul în care Casillas ridica trofeul cel mai important din fotbalul de club mondial.

Înapoi în timp la București, marele mister al festivității de decernare de pe Național Arena a fost prezența unui copil pe care comentatorii meciului nu au reușit să-l identifice. Însoțit de un personaj corpolent, cu barbă și cu șapcă, băiețelul a fost premiat de Răzvan Burleanu care s-a aplecat pentru a-i pune medalia de gât.


Copilul neidentificat apare în imaginile ProTV, însoțit de un bărbat cu șapcă și barbă. Răzvan Burleanu le dă medalii amândurora

Cine era proaspătul câștigător al Cupei României?

Telespectatorii care inițial au crezut că băiețelul primește medalia în numele tatălui său, bănuit a fi tipul masiv, au avut surpriza să constate că și bărbatului matur i-a fost agățată la gât o medalie. Purtat în brațe de prezumtivul tată, puștiul a apărut apoi în toate cadrele video și foto în care Constantin Budescu, aflat la un metru distanță, arăta primul trofeu din istoria clubului Astra, fost Ploiești și mutat de Ioan Niculae la Giurgiu.

La un moment dat, minorul a fost plasat de însoțitorul său chiar pe piedestalul pe care era pusă Cupa României. În imaginile surprinse de cameramanii televiziunii care a transmis partida apare și un reprezentant al sponsorului competiției, făcând semne evidente ca instrusul să dispară din cadru.


Momentul în care reprezentantul sponsorului Timișoreana avertizează că puștiul trebuie să coboare de pe piedestal

În acel moment, Ioan Niculae, Dinu Gheorghe și secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, s-au întors cu fața spre copil și, zâmbind, i-au arătat că poate să rămână cocoțat lângă trofeu. În cele din urmă, bărbatul cu barbă și cu șapcă l-a dat jos de pe piedestal, iar Budescu a ridicat cupa deasupra capului.


Deși reprezentantul sponsorului îl vrea jos, copilul este încurajat de Niculae, Dinu Gheorghe și Chivorchian să rămână pe piedestal

Pe durata partidei, comentatorul partidei a informat telespectatorii că prețul de fabricație al unei medalii suflate cu aur a fost de 1000 de lei, o sumă deloc de neglijat. În încercarea de a afla criteriile după care s-au acordat aceste recompense, ProSport a trimis luni după-amiază o listă de întrebări pentru conducerea FRF:

1. Pe ce criterii și care este modalitatea de alegere a persoanelor care primesc medaliile pentru câștigătoarea Cupei României? În competițiile din străinătate, jucătorii medaliați sunt selectați după criteriul sportiv.

2. Câte medalii au fost acordate clubului Astra Ploiești și cine sunt persoanele care le-au primit? În cazul în care clubul Astra a trimis o hârtie oficială înainte de finală, am dori să aflăm ce persoane au fost trecute pe acea listă

3. De ce finanțatorul Astrei, Ioan Niculae, a primit medalie pentru câștigarea Cupei și ce model european a fost aplicat de FRF pentru a-i acorda medalia de câștigător?

4. Cine este copilul care a primit o medalie de câștigător al Cupei României?

Răspunsul federației a venit după 3 ore prin departamentul de comunicare. Prima parte a textului este o lămurire:

„La solicitarea Federației Române de Fotbal, clubul Astra Giurgiu a cerut un număr de 35 de medalii pentru festivitatea de premiere a finalei Cupei României Timișoreana, ediția 2013-2014.

De cealaltă parte, clubul Steaua București a solicitat 50 de medalii pentru toți membrii delegației permanente a echipei. Ca atare, Federația a avut pregătite la festivitate 50 de medalii pentru echipa învingătoare și alte 50 de medalii pentru finalistă, toate acestea fiind înmânate reprezentanților celor două cluburi.

În actuala ediție a Cupei României, precum și la precedentele ediții, numărul de medalii oferit celor două finaliste a fost stabilit pe baza solicitărilor făcute de cele două cluburi calificate în ultimul act și într-o anumită limită, maximum 50″.

Așadar, în România, câștigătoarea Cupei primește cu 66 la sută mai multe medalii decât în Anglia și Italia. Aparent, numărul crescut de recompense poate fi interpretat ca o grijă sporită pentru bunăstarea angajaților clubului. În Liga 1 însă, personalul auxiliar (ofițer de presă, bucătar, îngrijitorii terenurilor, femei de serviciu etc) care poate intra fără prea mari eforturi pe lista XXL de medaliați este de cele mai multe ori neplătit cu trimestrele.

Ce răspunde însă federația la întrebările legate de premierea lui Ioan Niculae și a copilului misterios?

„Federația Română de Fotbal consideră necesară introducerea unui criteriu sportiv, după modelul european, de acordare a medaliilor pentru Cupa României, de aceea vă mulțumește pentru sesizarea dumneavoastră și vă asigură că, pentru edițiile viitoare ale competiției, FRF, organizatoarea competiției, va propune stabilirea unor criterii clare, sportive, pe baza cărora vor fi acordate medaliile și care vor fi comunicate tuturor participanților înainte de startul unei noi ediții”.

În concluzie, după ce a dat medalii unor persoane neidentificate, FRF promite schimbarea la față înainte de sezonul 2014-2015. În așteptarea modificărilor promise, ProSport a aflat cine este copilul misterios din imaginile de mai sus. În cazul în care Răzvan Burleanu și colegii săi de la federație nu știau, micuțul căruia i-au pus de gât o medalie este, potrivit detaliilor oferite de clubul Astra, nimeni altul decât fiul minor al finanțatorului Ioan Niculae, aflat acum pe picior de egalitate cu Ilie Balaci, Tudorel Stoica, Gheorghe Hagi, Ionuț Lupescu și alți câștigători de legendă ai Cupei României.

„Nu am intrat în posesia tuturor celor 50 de medalii oferite de federație”, a comunicat clubul Astra în urma solicitărilor făcute de ProSport. Dacă prețul invocat de comentatorul meciului se confirmă, e păcat de risipa FRF. Cu siguranță, Ioan Niculae ar mai fi avut rude dornice să primească o medalie și să sărbătorească un trofeu alături de angajații omului de afaceri.


ProSport l-a identificat și pe bărbatul cu șapcă și cioc: este preparatorul fizic de la Astra, Radu Vasilcan

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…