SPECIAL | Tot ce trebuie să știi despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung inițiată de George Copos și ideea LPF din 2015. Dinamo – ACS Poli Timișoara, sâmbătă, de la ora 20:00

SPECIAL | Tot ce trebuie să știi despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung inițiată de George Copos și ideea LPF din 2015. Dinamo - ACS Poli Timișoara, sâmbătă, de la ora 20:00
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Dinamo – ACS Poli Timișoara are loc sâmbătă, de la ora 20:00, pe Arena Națională
  • În 1994, Liga Profesionistă de Fotbal a hotărât organizarea Cupei Ligii, ca o competiție pentru echipele din primul eșalon, care să acopere golul lăsat de comprimarea respectivului sezon ca urmare a participării echipei naționale la turneul final al CM din SUA.

La 27 aprilie se disputase ultima etapă a ediției 1993-94. De aceea, ar fi urmat o pauză competițională lungă, de aproximativ trei luni pline, pe-atunci noul sezon demarând dincolo de jumătatea lui august. Inițial cluburile s-au împotrivit, deoarece noua competiție necesita cheltuieli suplimentare legate de primele jucătorilor, transport etc. Audiența urma a fi foarte scăzută, cum și la meciurile de campionat ea se redusese drastic, fiind totodată și o perioadă de concedii. Și peste toate, nu exista niciun fel de recompensă financiară. De aceea, exista temerea organizatorilor ca și a presei că echipele urmau să trimită în joc fotbaliști no name, tineri, chiar juniori sau jucători aflați în probe. Ceea ce avea să se și întâmple. În cele din urmă cluburile au fost de-acord cu competiția, asumându-și toate cheltuielile necesare.

Pentru ca acestea să fie cât mai reduse, participantele au fost împărțite în grupe pe criterii geografice. A fost alipită și o competiție abia inventată de Gheorghe Copos, care tocmai venise ca finanțator la Rapid și voia să-și arate mușchii, Cupa Samsung, la care fuseseră invitate toate cele cinci cluburi bucureștene, Rapid, Dinamo, Steaua, Sp. Stud. și Progresul, plus Universitatea Craiova. Aici exista recompensă și chiar substanțială, 100.000 dolari pentru câștigătoare. LPF a considerat-o ca pe una din grupe, învingătoarea urmând să se califice în semifinale, alături de câștigătoarele celorlalte trei grupe în care au fost încadrate restul de 12 echipe.

Aceleași motive au stat și la baza organizării edițiilor din 1998 și 2000. Ce vremuri! pe-atunci echipa națională se califica non-stop la turnee finale. De asemenea, regulile de desfășurare au fost aceleași. Chiar dacă acele partide au semănat mai degrabă a „amicale”, ele au un caracter oficial, iar trofeele câștigate pot fi puse sau adăugate cu toată încrederea de cele care și le-au adjudecat în propriile panoplii, așa cum se procedează cu titlurile, cupele sau mai nou supercupele. Din nefericire, două dintre câștigătoare, FCM Bacău și Gloria Bistrița, nu mai există.

Începând cu 2015, LPF a repus pe tapet competiția, de această dată susținând-o serios din punct de vedere bănesc, cu un sponsor partener, Adeplast, astfel încât sunt recompensate financiar, în funcție de performanțe, toate participantele. Iar la penuria financiară de astăzi orice ban este binevenit. De asemenea, acum nu mai are o periodicitate aleatorie, ci una sezonală, disputându-se concomintent cu Campionatul și Cupa.

Din nefericire, nu prea are priză la public (dar ce pretenții să mai avem când și în prima Ligă am avut destule cazuri de asistență de sub 100 spectatori la meci) și aglomerează în anumite momente programul competițional, apărând recent voci care i-au contestat utilitatea (media generală a spectatorilor din această ediție a Cupei Ligii s-a ridicat la 3.562). LPF însă a rămas pe poziție și a anunțat prin reprezentanții ei că o va organiza în continuare, dar că va deveni un fel de competiție de tineret-rezerve. Dacă tot va fi așa, nu ar fi fost mai bine să fi reînviat vechiul campionat de tineret-rezerve?

Tabloul câștigătoarelor Cupei Ligii

  • 1994 (Arad, UTA)    RAPID BUCUREȘTI – UTA Arad    5-1
  • 1998 (București, Rocar)    FCM BACĂ‚U – Universitatea Cluj    3-2 d.prel.
  • 2000 (București, Cotroceni)    GLORIA BISTRIȚA – FCM Bacău    2-2 (3-1 d.l.dep.)
  • 2015 (București, Arena Națională)    STEAUA BUCUREȘTI – Pandurii Târgu Jiu    3-0
  • 2016 (București, Arena Națională)    STEAUA BUCUREȘTI – Concordia Chiajna    2-1 d.prel.


Cine se aștepta la ACS Poli?
Ediția din acest an are o finală inedită. Dacă și de Dinamo nu se poate spune că era prea așteptată în ultimul act, de ACS Poli nici atât. Cea care era dată ca sigur retrogradată a înregistrat numai victorii, e drept, trei dintre cele patru meciuri le-a disputat pe teren propriu, printre victimile sale fiind și viitoarea campioană, Viitorul. Acum timișorenii fac nazuri, cel puțin la nivel declarativ, că au ajuns atât de departe, că s-au aglomerat aceste meciuri cu cele pentru supraviețuira în Liga I. Însă amintiții bani oferiți de Adeplast, de care am pomenit mai sus, pentru ACS Poli erau foarte importanți, iar pe de altă parte probabil că în cadrul grupării nu se spera la salvare. Așa că oricum am lua-o, este o performanță și de aceea, nu doar din respect pentru competiție și proprii fani, ci pentru ei însiși, bănățenii ar trebui să abordeze finala cu cea mai bună echipă și cea mai mare seriozitate.
Dinamo a confirmat comportarea bună din acest sezon și are prima șansă să se aleagă cu un trofeu pe care nu l-a mai câștigat până acum.


Drumul celor două
DINAMO
11.08.2016, Voluntari: FC VOLUNTARI – DINAMO BUCUREȘTI 1-2 (0-2) / optimi
17.11.2016, Giurgiu: ASTRA GIURGIU – DINAMO BUCUREȘTI 2-5 (0-1, 2-2) / sferturi
22.12.2016, București: DINAMO BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 4-1 (1-0) / semifinale, manșa 1
01.03.2017, București: STEAUA BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-3 (0-1)
ACS POLI
09.08.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – VIITORUL CONSTANȚA 2-1 (1-1) / optimi
07.09.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – CONCORDIA CHIAJNA 2-1 (1-0) / sferturi
21.12.2016, Târgu Mureș: ARDEAL TÂRGU MUREȘ – ACS POLI TIMIȘOARA 2-4 (1-1) / semifinale, manșa 1
28.02.2017, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – ARDEAL TÂRGU MUREȘ 3-1 (2-0) / semifinale, manșa 2

Loturile folosite
DINAMO
Portari: Constantin Laurențiu BRĂ‚NESCU (1 joc/0 goluri), Jaime Manuel PENEDO Cano (3/0)
Fundași: Luca CECCARELLI (1/0), Alin Ilie DUDEA (2/0), Steliano FILIP (3/0), Luka MARIÆ (3/0), Miha MEVLJA (1/0), Ionuț NEDELCEARU (3/0), Maximiliano Fernando OLIVA (3/0), Mihai POPESCU (2/0), José Antonio ROMERA Navarro (4/0)
Mijlocași: Azer BUÅ ULADŽIÆ (3/0), Sergiu Cătălin HANCA (4/3), Valentin Marius LAZĂ‚R (3/1), May Sphiwe MAHLANGU (2/1), Dan Nicolae NISTOR (3/2), Antun PALIÆ (4/1), Patrick Mihai PETRE (1/1), Dorin ROTARIU (2/1), Andrei Costin TÎRCOVEANU (1/0)
Atacanți: Iliuță Daniel POPA (3/3), Harlem-Eddy GNOHÉRÉ (1/1), Adam NEMEC (1/0), „RIVALDINHO” Rivaldo Vitor Borba Ferreira Júnior (1/0)
Conducerea tehnică: Ioan ANDONE primele 3 meciuri / Cosmin Marius CONTRA ultimul meci
ACS POLI
Portari: Vasile Marius CURILEAC (1/0), Cătălin George STRATON (3/0)
Fundași: Cristian BOCȘAN (3/0), Gabriel CÎNU (1/1), Alexandru George NEAGU (1/0), Leopold NOVAK (1/0), Cristian Dorel SCUTARU (3/0), Deian Cristian SORESCU (1/0), Bogdan Adrian STRĂ‚UȚ (3/0), Alin Ioan ȘERONI (4/0), Petru Daniel VĂ‚DRARIU (3/0)
Mijlocași: Andrei Viorel ARTEAN (3/3), Cristi Marian BĂ‚RBUȚ (4/0), Cosmin Marian BÎRNOI (1/0), Alin Ionuț CÎRSTOCEA (1/0), Marius CROITORU (4/2), Petre Cătălin DOMAN (2/0), Josip FUĂŒEK (1/0), Fernando LLORENTE Mañas (2/1), Sebastian MAILAT (1/0), Adrian Florin POPARADU (3/0), Josip Å OLJIÆ (1/0), Emanuel VASI (1/0)
Atacanți: Octavian DRĂ‚GHICI (1/1), Róbert ELEK (1/0), PEDRO HENRIQUE de Santana Almeida (2/2), Alexandru POPOVICI (3/1), Cătălin Ciprian VRACIU (1/0)
Conducerea tehnică: Ionuț POPA
 

Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…