SPECIAL | Situaţia reală a Arenei Centrale şi a terenurilor de tenis din Cotroceni. 7 idei despre leagănul tenisului românesc. Ce spun părţile implicate: poziţia BNR după acuzaţiile lansate de Ţiriac şi Năstase

23 aug 2017 8964 afişări Comentează şi tu Special
SPECIAL | Situaţia reală a Arenei Centrale şi a terenurilor de tenis din Cotroceni. 7 idei despre leagănul tenisului românesc. Ce spun părţile implicate: poziţia BNR după acuzaţiile lansate de Ţiriac şi Năstase Foto Mediafax

Arenele BNR din Bucureşti nu mai corespund cerinţelor ATP, iar principalul teren al complexului din Cotroceni a fost închis în 2016 după ce ISU nu a dat aviz de funcţionare. Meciurile ultimei ediţii a turneului BRD Ţiriac - Năstase s-au desfăşurat pe arenele secundare, publicul şi jucătorii străini invitaţi la competiţie nu au privit cu ochi buni ciudata situaţie, iar imaginea tradiţionalului eveniment a început să se ciobească. Patronul turneului, Ion Ţiriac, a decis să mute turneul pentru doi ani la Budapesta, astfel că România a rămas fără unul dintre reperele ei importante de pe harta sportului. Vinovată pentru cruda realitate a leagănului tenisului - în percepţia dublului Ilie Năstase / Ion Ţiriac - e Banca Naţională a României, proprietara complexului din strada Doctor Staicovici. Oamenii care au jucat cu Salaltiera pe masă susţin că şefii BNR nu vor să cedeze baza Primăriei Capitalei şi nici nu intenţionează să investească în Arena Centrală pentru a primi aviz de funcţionare de la ISU.

CE A DECLARAT ŢIRIAC SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

"Banca Naţională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceauşescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. — a BNR) şi nu se poate. Şi ce a pus capac a fost că au pus lanţurile acolo şi nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate şi relaţie pe care aş fi avut-o cu aceşti oameni. Nu ştiu dacă e legală treaba, dar o să aflu"

"Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. — turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy), cu 110 ţări în care se televizează şi gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... şi să-l muţi în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că şi aia care a fost (n.r. — Arenele BNR), ţi-a fost furată. Aşa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo şi este la dispoziţia tuturor. Când era COR, nu COSR ca acum, adică pe vremea mea, eu făcusem o lege ca nicio bază sportivă nu are voie să se schimbe. Şi că nu se construieşte nimic într-o bază sportivă decât pentru sport"

"Au fost încercări între Guvernul Ponta şi BNR să facă un schimb de proprietăţi. Să dea BNR-ului altceva pe acest parc făcut pentru sport. Roland Garros-ul este în mijlocul Parisului, la fel ca Bernabeu în Madrid. Bernabeu e catedrala Madridului, nu poţi să muţi stadionul ăla. Dar noi ce avem? Avem palatul lui Ceauşescu acolo, atât".

CE A DECLARAT ILIE NĂSTASE SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

"Ne doare foarte tare ce se întâmplă cu turneul masculin de la Bucureşti. Nu e normal să îl mutăm după ce noi l-am clădit timp de 20 de ani, şi nu a fost uşor, mai ales la început când nu erau bani. Ţiriac a scos bani din buzunar să-l ţină. Eu în locul lui Ţiriac, l-aş da în judecat pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Naţională. Că i-a furat nişte bani din buzunar... ca să moară un turneu de 20 de ani. Eu un singur lucru îi spun: "Dumnezeu să-l ierte", pe el pentru ce a făcut. Dacă poate să îl ierte. Terenul de la Arenele BNR nu este al dânsului, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească 'Banca Românilor', pentru că este a românilor. Nu e de la mama lui terenul acela. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla, mai mult decât Ceauşescu, nu e normal. Au fost drăguţi că au dat numele nostru, Arenele BNR Ţiriac Năstase, iar ca să ne dea cadou, le-au închis",

ProSport a stat de vorbă cu reprezentanţii BNR pentru a risipi ceaţa de pe subiectul de interes naţional pentru sportul românesc. Iată poziţia BNR în 7 puncte.

1. Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului. La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative. După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).

2. Până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente (igienizare şi întreţinere construcţii, reparaţii şi întreţinere instalaţii şi obiecte sanitare, reparaţii şi întreţinere instalaţii termice şi electrice, reparaţii şi întreţinere utilaje, echipamente aer condiţionat, sonorizare, alarmare şi securitate, servicii de întreţinere/curăţenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare şi plantare arbori, întreţinere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.

3. Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine. În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali.

4. Începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare.

5.  În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective.

6.  În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.

7. BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii.

”Am pierdut cel mai mare concurs din România din anumite motive pe care nu prea le înţelegem noi, jucătorii de tenis. Eu am avut oportunitatea să îl câştig la dublu, am jucat şi semifinale la simplu... Domnul Ţiriac a fost alături de acest concurs atât de mult timp şi trebuie să îi mulţumim. Din păcate acum s-a mutat la Budapesta, ceea ce este foarte trist pentru tenisul românesc”.

Andrei PAVEL, într-un interviu pentru ProSport acordat în urmă cu trei luni

Lista campionilor de la Bucureşti - în proba de simplu

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.