Scutariu, despre modelul de business al lui Gigi Becali: "Se laudă cu 200 de milioane de euro, dar stă cu mâna întinsă la Armată"

18 feb 2016 8339 afişări Comentează şi tu Special
Scutariu, despre modelul de business al lui Gigi Becali: "Se laudă cu 200 de milioane de euro, dar stă cu mâna întinsă la Armată"

Am discutat miercuri dimineaţă la ”Ora Exactă în Sport” despre treaba asta, atunci când i-am spus lui Helmuth Duckadam că nu e normal ce face finanţatorul FCSB. Nu e normal să te lauzi în decembrie 2015 că acest club a adus în România peste 200.000.000 de euro în ultimii ani, dar tu să te zgârceşti la plata unei chirii cinstite pentru Complexul Sportiv Ghencea. Pentru că, până la urmă, la asta se rezumă conflictul FC SB SA – CSA Steaua, la faptul că Becali nu a mai vrut să plătească 24.000 de euro pe eveniment ca să folosească o bază sportivă uriaşă. Una în care avea stadion, parcare, sală de forţă, vreo 3 terenuri de antrenament, saună, sală de mese, hotel, recuperare. Adică tot ceea ce îţi poţi dori. Unde mai pui că e în oraş, jucătorii fac 20-30 de minute de acasă la antrenament. De unde până unde ai pretenţia să conduci un club privat şi să te ajute statul român la treaba asta? Cum vine asta?

Becali a câştigat sume uriaşe de pe urma clubului, fie că vorbim despre banii veniţi de la UEFA, fie că sunt încasări din vânzarea biletelor. Şi cu toate astea singurele investiţii dincolo de cheltuielile cu jucătorii au fost într-o tabelă electronică şi în nocturnă. Asta în timp ce un alt om, Ioan Niculae de la Astra Giurgiu, a construit un stadion frumos luând-o de la zero şi fără să câştige un franc din fotbal. Sumele încasate de el din transferuri şi din drepturile TV sunt nimic pe lângă banii pe care i-a băgat în echipa aia, echipă care acum e liderul Ligii 1. Sigur, are şi el probleme mari, am înţeles că fotbaliştii se mai antrenează şi pe la Ploieşti, pe fostul stadion, însă oricum ar fi, au arenă proprie de pe care nu îi poate da nimeni afară.

E cu atât mai grav ce face Becali, mâna întinsă la Armată, cu cât se laudă că are zeci, sute de hectare de pământ în jurul Bucureştiului. Adică teren pe care poate construi o bază pentru echipa lui, bază pe care să o exploateze cum vrea el. Însă omul a fost obişnuit să facă banii uşor (vezi schimburi de terenuri păguboase pentru statul român, vezi despăgubiri dubioase de zeci de milioane de euro) aşa că un model normal de business i se pare neprofitabil. Pentru că aşa e, construirea unui stadion de la zero nu e plimbare în parc, totul costă mult şi investiţia se amortizează în ani buni.

Atunci când averea ta e adunată din combinaţii şi şmecherii nu vezi logica unui business normal. Adică sensul construirii unui stadion nou pentru FCSB.

Textul a apărut şi pe blogul lui Cristian Scutariu

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.