Războiul "rapizilor", faza pe restaurant: AFC Rapid l-a uns şef pe Mitică "Ciorbă", iar Nicolae Cristescu îl asistă pe primar la preluarea brandului Rapid | UPDATE Spusele lui "Ciorbă", apariţia lui Copos şi atacul la baionetă: "Cristescu se îmbrăca în papuaş. De ce n-a salvat echipa?"

11 iul 2017 8483 afişări Comentează şi tu Special
Războiul "rapizilor", faza pe restaurant: AFC Rapid l-a uns şef pe Mitică "Ciorbă", iar Nicolae Cristescu îl asistă pe primar la preluarea brandului Rapid | UPDATE Spusele lui "Ciorbă", apariţia lui Copos şi atacul la baionetă: "Cristescu se îmbrăca în papuaş. De ce n-a salvat echipa?" 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16582436/1/19894234-1610589228985108-1049912268-n.jpg

UPDATE | La scurt timp după apariţia materialului de mai jos, noul şef de la AFC Rapid, Dumitru Tudor „Ciorbă“, a sunat pentru a face precizări vizavi de unele afirmaţii considerate neadevărate. A rezultat un dialog interesant, pe parcursul căruia am aflat că Horia Manoliu, fostul preşedinte al AFC Rapid, a fost chemat de Copos la discuţia cu primarul Sectorului 1, că incidentul din 2012, cu familia Reghecampf, a fost o regretabilă neînţelegere şi că îşi doreşte ca în noul sezon să existe o confruntare AFC Rapid – CSA Steaua.

„În cazul incidentului cu familia Reghecampf, a fost o regretabilă neînţelegere. Banii erau ai mei. Nu s-a întâmplat absolut nimic“, a afirmat Dumitru Tudor, relativ la episodul despre care puteţi citi mai jos. „Judecătorul ştiţi ce a spus? «Cum puteţi să-l aduceţi pe omul ăsta, când toată ţara ştie că femeia aia are să-i dea bani?»“, a mai adăugat „Ciorbă“.

„Vreau ca AMFB să aducă în Liga 4 CSA Steaua!“

Acesta s-a autocaracterizat succinct şi şi-a descris planurile: „Eu sunt rapidist. Dumneata ştii că eu am fost de două ori director general la Rapid? Am fost şi în 1981-1983, pe vremea lui nea Viorel Krauss şi a lui Valentin Stănescu. Eu sunt mai rapidist ca multă lume. Şi am zis, domnule, dacă văd că Petrolul s-a organizat, ăia au făcut aşa, ăia au făcut aşa... Toţi au făcut ceva. Au venit oamenii ăştia la mine şi au zis: hai să facem ceva ca lumea! Am vrut să fac o chestie ca să ajut. Eu, dacă nu promovăm acum în Liga 3, renunţ şi nu vreau niciun ban înapoi“.

„Ciorbă“ a subliniat de mai multe ori că s-a implicat dezinteresat la AFC şi că este sigur de promovare chiar dacă va fi nevoit să înfrunte concurenţa CSA Steaua (finanţat de Armată) şi CFR Mişcare (dacă e preluată de Primăria Sectorului 1): „Am eu nevoie de reclamă? Am nevoie de publicitate? N-am nevoie! Până în Liga 3, am puterea financiară să duc echipa! Puteţi scrie că eu chiar aş dori ca AMFB să introducă în Liga 4 CSA Steaua! Eu aş dori cel mai mult asta. Să joace cu noi meciuri directe! Care e problema mea, dacă vine Primăria la Mişcarea CFR? Cine e Mişcarea? Asta nu mai e Rapidul! Să fie sănătoşi! Care e problema? Care e mai bun, să câştige! În primul rând, dacă Mişcarea CFR e Rapidul, atunci ne lăsăm, domnule!“.

„Am eu ani de fotbal cât n-are el fire de păr! Că are perucă“

Apoi, Dumitru Tudor a făcut nişte dezvăluiri interesante: „La ora asta, AFC Rapid e singura echipă cât de cât în regulă şi care poate funcţiona. De ce n-au luat legătura cu cineva din conducere? Că n-au discutat. Copos l-a chemat pe domnul Manoliu şi l-a întrebat dacă e de acord să nu ştiu ce. Asta a fost toată discuţia. Mi se pare că era şi primarul (n.r. – Tudorache) la discuţie. Nu vi se pare că e cusută cu aţă albă? Există deja o echipă AFC Rapid care funcţionează şi ei vor să ia o echipă care nu este a Rapidului. AFC are brand, culori, campionat câştigat. Ştiţi că AFC a fost acţionar la SC FC Rapid? Are şi acum acţiuni (n.r. – 0,26%). Credeţi că fiecare face lucrurile aşa cum vrea? Dacă vor să vândă ceva, se contestă. Şi dacă se contestă, ce fac? Deocamdată, noi suntem singura echipă Rapid. Ştiţi ce datorii are AFC? 40 şi ceva de mii de euro. Ştiţi ce înseamnă asta? Nimic!“. „Ciorbă“ a confirmat că AFC Rapid este inactivă fiscal, dar s-a delimitat de ce s-a întâmplat în ultimul an, subliniind că nu e treaba lui cum s-au încasat şi cheltuit banii, atât timp cât aceştia nu au putut fi trecuţi prin conturi. „Nu e treaba mea. Eu acum am venit. Firma va fi reactivată. Voi deschide un cont separat. Am nici 24 de ore de când am terminat actele“, a spus acesta.

A apărut şi un atac dur la adresa lui Nicolae Cristescu, fost patron la Rapid implicat acum în celălalt proiect, derulat de Primăria Sectorului 1. „Vreau să-l întreb eu pe domnul Cristescu: când era la Rapid, de ce a lăsat Rapidul să se ducă de râpă? L-a dat de pomană la suporteri! Cum l-a salvat, dacă l-a dat de pomană? Când a avut echipa în mână, de ce n-a făcut nimic? Era în Liga 1, apărea la televizor îmbrăcat în papuaş, în culori exotice... Acum s-a trezit iar că e patron la Rapid. Pe mine, şi pietrele mă cunosc la Giuleşti! Eu acolo m-am născut. Eu l-am văzut la meciuri doar când a fost patron. În rest, l-am văzut la vreun meci? Am eu ani de fotbal cât n-are el fire de păr! Că are perucă“.

„Zic ăştia pe internet că am venit să fur. Ce să furi de la Rapid? N-au nici iarbă pe teren!“

Dumitru Tudor spune că nu are pe nimeni în spate, în acest moment, dar că pe parcursul anului următor vor veni suficient de mulţi oameni cu dare de mână pentru ca echipa să poată promova, mai departe, în Liga 1. „În Liga 4 nu costă mare lucru. În Liga 3 va fi altceva. Eu sunt conducător cu state vechi. La ce echipe am fost, am fost numai în primele locuri. Interesează-te dacă am avut vreodată în viaţa mea un leu lipsă, dacă am făcut ceva. E logic că mă va costa mai mult decât în mod normal promovarea. Dar astea sunt treburile mele“, a explicat noul finanţator de la AFC Rapid.

Acesta a supralicitat: „Dacă voiam cu adevărat să revin în fotbal, păi, ştii la câte echipe puteam eu să mă duc? Câţi mă roagă din Liga 2 şi Liga 3? N-am plăcere. Dar am plăcere să fac ceva, să ajut Rapidul, pentru că văd că toată lumea vorbeşte, îşi dă cu părerea, are puncte de vedere, dar unul nu vine să spună că a adus două mingi sau că le dă un suc copiilor ăstora după antrenament“.

Mitică „Ciorbă“ a ţinut să dezmintă şi varianta că ar fi preluat Rapidul cu scopul de a face bani: „Zic ăştia pe internet că am venit să fur. Ce să furi de la Rapid? N-au nici iarbă pe teren!“.

„Contractul e pe cinci ani. În primul trebuie să promovez în Liga 3, în următorii patru trebuie să ajungem în Liga 1“

Clauzele din contractul încheiat între Dumitru Tudor şi AFC Rapid sunt clare: „Ciorbă“ are controlul total şi datoria de a finanţa activitatea, dar este obligat să promoveze imediat în Liga 3 şi, apoi, la capătul a încă patru ani, să ducă AFC Rapid în Liga 1.

„Eu pot să dau declaraţie clară: dacă eu nu promovez în Liga 3, n-am nevoie de niciun leu din tot ce am cheltuit şi la niciun meci, în viaţa mea, nu mă mai duc. Eu deţin semnătura şi controlez toată activitatea sportivă. AFC Rapid are obligaţia să pună la dispoziţie brandul, culorile şi locul în campionat, să pună la dispoziţie lotul actual, să se ocupe de organizare, de centrul de copii şi juniori şi de marketing şi management. Eu trebuie să asigur finanţarea AFC Rapid în Liga 4 pentru promovare în Liga 3. Toată finanţarea va fi asigurată de mine, având drept de semnătură pe toată activitatea sportivă. Transferuri, relaţii cu AMFB, FRF etc. Tot. Inclusiv stafful tehnic. Avem două cantonamente pe an, echipament, medicamente. Absolut tot. Eu sunt preşedintele Comitetului Director. Contractul este pe cinci plus cinci ani. Primul obiectiv e promovarea. Dacă ratăm, se reziliază automat. În primul an, promovarea în Liga 3 şi, în următorii patru ani, promovarea în Liga 1“, a promis acesta.


Doi patroni controversaţi de restaurante, Dumitru Tudor, cunoscut lumii fotbalului sub porecla Mitică „Ciorbă“, şi Nicolae Cristescu, mason pesedist cu conexiuni la familia Firea – Pandele, sunt implicaţi în încercările de resuscitare a Rapidului.

După negocieri care durează, spun sursele ProSport, de minimum o lună, AFC Rapid – grupare promovată astă-primăvară în Liga 4 din Bucureşti – l-a înscăunat oficial, luni, pe Dumitru Tudor în fruntea clubului. „Ciorbă“ este preşedinte şi investitor, în timp ce fostul preşedinte, Horia Manoliu, va fi repliat pe postul de vicepreşedinte. Obiectivele celui care a preluat clubul sunt, conform contractului semnat, promovarea imediată în Liga 3 şi construirea unei echipe valoroase.

Luni după-amiază, AFC Rapid a emis un scurt comunicat în care se făcea anunţul oficial:

„Dragi rapidişti,
Vă supunem atenţiei un scurt comunicat referitor la viitorul echipei Rapid Bucureşti.
Aşa cum am precizat anterior, urmărim cu maxim interes evenimentele care au legătură cu lichidarea patrimoniului FC Rapid SA. Aşteptăm şi noi clarificarea situaţiei, dar repetăm faptul că până atunci suntem nevoiţi să mergem înainte. Aşadar, în ultimele zile au avut loc negocieri intense cu mai mulţi potenţiali parteneri. Persoane care ne pot ajuta să readucem fotbalul rapidist acolo unde îi este locul, sus. În prim-planul fotbalului românesc! Într-un final, oferta care prezenta cele mai sigure garanţii şi care era dispusă să acţioneze cu celeritate a fost a impresarului Dumitru Tudor. Un nume important în fotbalul românesc şi nu în ultimul rând, un vechi suporter al Rapidului.
Cu această ocazie îi urăm mult succes domnului Tudor în noua sa funcţie. De investitor şi preşedinte al consiliului director al AFC Rapid Bucureşti!
În încheiere, vă anunţăm că în cursul acestei săptămâni va fi organizată o conferinţă de presă în care domnul Dumitru Tudor îşi va prezenta proiectul său.
Vă mulţumim. 
Hai Rapid!“.

„Ciorbă“, noul „investitor“ de la AFC Rapid, este un izvor nesecat de scandaluri şi probleme. Este descris ca fiind el însuşi foarte strâmtorat financiar


În 2012, Dumitru Tudor a fost prins şi încătuşat de poliţişti, care au găsit asupra sa 12.000 de lei marcaţi

Dumitru Tudor este un personaj extrem de controversat, protagonist al unor peripeţii de pomină în ultimii 20 de ani. La mijlocul anilor 1990 se învârtea pe lângă Rapid, unde şi-a câştigat şi notorietatea, şi deţinea un restaurant care i-a adus supranumele „Ciorbă“. În 1999 a avut o tentativă să se stabilească în Canada. În acel moment s-a răspândit în România zvonul că ar fi murit, ucis de nişte interlopi care-l urmăreau pentru recuperarea unor datorii. A revenit în ţară şi povestea s-a transformat, din tragedie, în comedie.

În 2012 a fost arestat, fiind prins în flagrant de poliţişti când încasa bani de la familia Reghecampf, pe care o şantaja. Scena ar fi fost, potrivit martorilor oculari, deosebit de violentă şi l-ar fi implicat pe Ionuţ Luţu. Siteul a1.ro relata că în jurul mesei unde au luat loc „Ciorbă“ şi soţii Reghecampf au fost plasaţi poliţişti în civil, care, pentru a juca şi mai convingător rolul unor familii obişnuite, erau însoţiţi de copii. În momentul în care Dumitru Tudor a pus mâna pe plicul cu 12.000 de lei înmânat de soţia antrenorului Laurenţiu Reghecampf, poliţiştii au sărit de la mese şi l-au trântit la podea, încătuşându-l. Potrivit portalului www.euroavocatura.ro, suma totală pretinsă de „Ciorbă“ pentru a nu face dezvăluiri compromiţătoare despre viaţa intimă a familiei Reghecampf s-ar fi cifrat la 8-10.000 de euro.

Mediafax.ro nota, în aceeaşi perioadă, că şi Dragoş, fiul lui Dumitru Tudor, fusese arestat de poliţia olandeză, în 2011, împreună cu Natalia Mateuţ, fiica fostului fotbalist Dorin Mateuţ. Cei doi, alături de alţi indivizi, comiteau infracţiuni folosind carduri false.

Ultima oară când fotbalul românesc a auzit ceva despre Mitică „Ciorbă“ a fost anul trecut, când acesta – care se recomandă ca fiind „impresar“ –, în calitate de preşedinte la divizionara secundă ACS Berceni, a acuzat clubul CFR Rapid Suceava că a încercat un blat. Tudor a plecat de la Berceni în vara anului trecut, iar echipa s-a desfiinţat în iarnă, după ce noul primar n-a mai vrut s-o finanţeze.

Adus la AFC Rapid din postura de investitor, „Ciorbă“ pare, însă, el însuşi să aibă nevoie de ajutor. Toate sursele din fotbal contactate de ProSport au prezentat aproximativ acelaşi portret al salvatorului numit preşedinte la AFC: „N-are nicio forţă. N-are bani, n-are relaţii, n-are nimic. Mai degrabă AFC îl poate susţine financiar pe el, decât el AFC-ul. Soarta echipei pare pecetluită“.

Nicolae Cristescu a participat la discuţiile purtate de primarul Sectorului 1 cu facţiunile rapidiste


Masonul Nicolae Cristescu (dreapta, parţial mascat de tânăra din prim-plan), acum câteva zile, la o petrecere desfăşurată în incinta complexului său

În acest timp, traiectoria celuilalt proiect de renaştere a Rapidului s-a intersectat cu cea a lui Nicolae Cristescu, un alt personaj controversat. Proclamat mason şi patron de restaurant la marginea Bucureştiului, Cristescu a mai fost o dată proprietar al echipei în perioada 2012-2014, alături de Adrian Zamfir.

Nicolae Cristescu este un apropiat al PSD, al familiei Firea – Pandele şi al lui Liviu Dragnea. Sursele ProSport au dezvăluit că hangiul a asistat, până acum, la toate discuţiile pe care primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, le-a purtat cu rămăşiţele mişcării rapidiste. Rolul său în toată povestea este neclar, dar cert este că Nicolae Cristescu n-a apărut la discuţii la invitaţia rapidiştilor, ci ca făcând parte din tabăra PSD.

În anul petrecut la cârma Rapidului, Zamfir şi Cristescu au fost acuzaţi vehement de suporteri că nu au băgat niciun ban în club, lăsându-l într-o situaţie foarte grea când a fost preluat de familia Moraru. Într-un interviu acordat anul trecut pentru ProSport, Viorel Moldovan, antrenorul care a promovat Rapid în Liga 1 în sezonul 2013-2014, a povestit calvarul: n-a încasat niciun ban tot sezonul, plătea din propriul buzunar până şi banii de benzină, pentru ca autocarul să poată face deplasările, iar jucătorii au fost exact în aceeaşi situaţie.

Numai că, după falimentul clubului, gândurile lui Cristescu s-au îndreptat din nou spre Rapid. Într-un interviu acordat acum două luni pentru sport.ro, Nicolae Cristescu afirma nici mai mult, nici mai puţin decât că „Rapidul era acum, cu mine, în locul Viitorului lui Hagi. 100%! Promovam juniori, aveam echipă tânără şi talentată...“.

La fel ca şi Dan Tudorache, primarul care acum vrea să preia clubul, Cristescu spune că „sunt rapidist de mic, de la 2 ani tata mă ducea pe stadion. (...) Nu ştiu dacă aş putea să preiau ca patron unul dintre cluburile astea, dar mereu o să fiu alături de ei. Şi nu numai cu sufletul, o să fiu alături de ei cu tot ce pot“. Întrebat de reporterul sport.ro dacă vrea să cumpere palmaresul Rapidului, Cristescu a dat din nou un răspuns evaziv în aprilie: „Nu ştiu, sincer, nu m-am gândit şi nu am luat nicio hotărâre. Aştept să văd ce se întâmplă, când, unde şi de către cine se va organiza această licitaţie“.


Nicolae Cristescu (încercuit) la o întrunire a fruntaşilor PSD. Omul de afaceri este apropiat de şefii acestui partid, pe care i-a ajutat în campania electorală de anul trecut. FOTO: riseproject.ro

Acum, Nicolae Cristescu participă direct la discuţiile privind preluarea brandului Rapid de Primăria Sectorului 1. El ar putea fi cooptat într-o formulă de parteneriat public-privat propusă de membrii echipei Mişcarea CFR. Noul club FC Rapid ar urma, conform schiţei de plan existente în acest moment, să aibă girul Primăriei (care va cumpăra brandul la licitaţie), să fie finanţat de mai mulţi sponsori privaţi şi să joace pe locul şi structura echipei Mişcarea CFR, de asemenea promovată în Liga 4. Gruparea ar urma să-l coopteze într-o funcţie de conducere şi pe Daniel Pancu, unul dintre oamenii cu care primarul Tudorache şi Cristescu s-au întâlnit şi au discutat planul zilele trecute.

Nici Cristescu nu este socotit ca un personaj în stare să finanţeze Rapidul, dar aici s-ar părea că nici nu va fi nevoie, atât timp când are în spate autorităţile şi bugetul public. Ce rol va juca masonul hangiu în toată povestea, rămâne de văzut.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.