Rapid în colaps: cu o lună înainte de startul Ligii 1, clubul n-are conducător și antrenori, iar în cont sunt zero lei. În lot sunt 9 jucători. Lichidatorul judiciar a contestat acțiunile lui Moraru. Ce spune Dan Alexa

Redactor:
Matei Udrea
Rapid în colaps: cu o lună înainte de startul Ligii 1, clubul n-are conducător și antrenori, iar în cont sunt zero lei. În lot sunt 9 jucători. Lichidatorul judiciar a contestat acțiunile lui Moraru. Ce spune Dan Alexa
  • Publicat:
  • Actualizat:

Poza făcută de Dinu Gheorghe și Dan Alexa pe 14 iunie, în ziua când s-a pronunțat falimentul Rapidului, în care cei doi apăreau semnând un contract, a fost doar o operațiune de imagine. Realitatea este că acum, cu mai puțin de o lună înainte de începerea noii ediții a Ligii 1, Rapid este în imposibilitatea de a se înscrie în campionat, deoarece nu are conducător, antrenor și jucători, iar în contul clubului sunt zero lei. Patronul Valerii Moraru a încercat să-l forțeze pe lichidatorul judiciar Aurel Brihac să semneze niște documente, dar acesta din urmă a refuzat, temându-se că s-ar expune unui dosar penal. Moraru a cerut instanței înlocuirea lichidatorului actual.

Surse din interiorul grupării giuleștene au dezvăluit pentru ProSport că, în acest moment, Rapid n-are, scriptic vorbind, conducere sportivă. Contractul antrenorului Dan Alexa a expirat la începutul lunii iunie, iar contractul directorului sportiv Dinu Gheorghe – pe 15 iunie. „Poza dată publicității pe 14 iunie avea ca scop calmarea suporterilor speriați, dar e fără nicio valoare juridică. Societatea fiind în faliment, singurul cu drept de semnătură în fața legii este lichidatorul judiciar Aurel Brihac. Fără parafa lui, documentele sunt nule. Dinu Gheorghe n-avea dreptul să semneze nimic atunci, iar începând de a doua zi, adică din 15 iunie, i-a expirat și contractul pe trei luni cu clubul. Ca să fie valabile, actele cu Alexa ar fi trebuit semnate de noul administrator special Diaconescu, apoi totul trebuia avizat de lichidatorul judiciar. Dar Brihac n-a semnat prelungirea contractului lui Gheorghe și nici lui Alexa”, au explicat, pentru ProSport, oficiali ai clubului giuleștean. În consecință, chiar dacă la Pro Rapid se prezintă în continuare antrenori și jucători, activitatea nu e acoperită de acte. Niciunul nu poate fi legitimat.

Aurel Brihac, lichidatorul judiciar al clubului Rapid numit de judecătorul sindic, nu a dorit să facă niciun comentariu în legătură cu această situație, însă ProSport a aflat că acesta l-a anunțat pe patronul Valerii Moraru că nu mai semnează absolut nimic până când nu i se face dovada palpabilă că există banii pentru a fi onorate contractele promise noilor veniți. Condiția pusă de Brihac a stârnit furia lui Moraru, care l-a atacat în presă și, în particular, a început să facă presiuni. Mai multe surse au confirmat pentru ProSport că Rapid n-a mai plătit obligațiile financiare la stat încă din august 2015.

Dan Alexa: „Nu știu dacă mi s-a semnat contractul. Acum avem 9 sau 10 jucători sub contract. E primordial să ne intre banii din drepturile TV”


În poza publicată pe contul de facebook al clubului la anunțul că Dan Alexa și-a prelungit contractul, antrenorul nu schițează nicio urmă de zâmbet. Marți, el a confirmat pentru ProSport că nu știe dacă actul a fost semnat de lichidatorul judiciar. FOTO: condul de facebook al FC Rapid

Situația lotului de jucători este la fel de ambiguă. Valerii Moraru a promis că va aduce numeroși fotbaliști, iar în ultimele zile, potrivit site-ului 1923.ro, al suporterilor rapidiști, în cantonament au fost văzuți Ștefan Grigorie, Alex Ioniță I și Valentin Alexandru. Dar lichidatorul judiciar nu semnează nimic până când Moraru nu probează că are banii necesari pentru a fi plătiți jucătorii. Deja unora dintre fotbaliștii din lotul cu care s-a încheiat sezonul 2015-2016 le-au expirat contractele și aceștia au plecat (Răzvan Martin a semnat cu CSMS Iași, în timp ce tânărul George Ganea, fiul fostului internațional Ionel Ganea, a plecat și el din cauza datoriilor neachitate), altora urmează să le expire angajamentele la sfârșitul lunii iunie. La reunirea lotului, petrecută pe 20 iunie, s-au prezentat doar 13 fotbaliști (9 jucători de câmp și 4 portari).

Antrenorul este prezent la echipă și încă asigură activitatea sportivă, dar Brihac nu i-a semnat prelungirea contractului. ProSport a luat legătura cu Dan Alexa, iar acesta a declarat că nu știe dacă Brihac i-a semnat contractul. În plus, a dezvăluit că, în acest moment, Rapid nu are sub contract suficienți jucători pentru a trimite o echipă în teren. Antrenorul a părut puțin descurajat și derutat de evenimente, dar a menționat că speră să se lămurească lucrurile în zilele următoare: „Mă crezi că nu știu dacă mi s-a semnat contractul? Știu că trebuie semnat de administrator, dar nu știu dacă a semnat sau nu. Dar bănuiesc că nu sunt probleme… Pe moment, prea puțin mă interesează. Știu că asta e principala problemă, dar am altele pe cap: dacă aducem jucători… Acum suntem 20, dintre care 5 copii. Și mai vin niște jucători. S-a negociat cu ei, li se propune prelungirea… Ceilalți n-au semnat încă. Așteaptă banii pentru drepturile de televiziune. Sunt și restanțele. Promisiunea e că se plătesc din drepturile de televiziune. Până nu intră banii ăia… Jucătorii care rămân au promisiunea căși primesc restanțele din prima rată a drepturilor TV. E primordial să intre banii ăia. S-au negociat contractele, urmează să se semneze cu ei. N-au semnat jucătorii vechi, dar jucătorii care au rămas așteaptă banii de la televiziune, ca să se plătească restanțele. Sub contract ar fi acum vreo 9 sau 10″.

Vineri se judecă solicitarea clubului Rapid de a se suspenda intrarea în faliment

Site-ul 1923.ro a publicat datele cererii de suspendare a hotărârii Tribunalului București de intrare în faliment a Rapidului. Această cerere se va judeca vineri, 1 iulie, la aceeași instanță. Această cerere are însă două mari neajunsuri: 1) a fost făcută înainte ca instanța să motiveze sentința de intrare în faliment, deci avocaților le va fi imposibil să explice ce anume contestă; 2) între timp, nu a intervenit nicio schimbare în privința datoriilor care au adus clubul în faliment. Pentru a avea șanse de câștig, la această înfățișare conducătorii clubului ar trebui să prezinte dovezi palpabile că situația s-a îmbunătățit: ori garanții de plată, ori dovada plății efective. Avocata lui Valerii și Violeta Moraru a pomenit deja, la înfățișarea precedentă, despre o încercare a acestora de a vinde niște fabrici de îmbuteliere a apei plate către Societatea Națională a Apelor Minerale.


Cererea de ordonanță președințială pentru suspendarea sentinței de intrare în faliment a Rapidului

Până atunci, activitatea la Rapid e complet blocată în principal din cauza situației financiare. Lichidatorul judiciar e acuzat de Valerii Moraru că nu înțelege nimic și nu se pricepe la fotbal, iar de Violeta Moraru – că s-a asociat cu fostul administrator special, cu diverși angajați și cu un acționar minoritar pentru a obține beneficii de pe urma clubului. La rândul său, Aurel Brihac refuză să mai semneze documente fără garanții financiare concrete de teamă să nu se expună unor consecințe penale.

Conform legii, numai lichidatorul judiciar răspunde în fața judecătorului sindic pentru situația financiară a societății în faliment. Azuga Waters, firma soților Moraru și principalul creditor al Rapidului, a garantat cu 20 de bilete la ordin plata obligațiilor financiare către stat, care sunt de circa 200.000 de lei pe lună. Numai că, atunci când fostul administrator special Radu Birlică a introdus două astfel de bilete, pentru plata a 688.000 de lei reprezentând impozite pe salarii, acestea au fost refuzate la plată de Azuga Waters. Între timp, Birlică a demisionat și noul administrator special, Adrian Diaconescu, a suspendat biletele la ordin depuse.

Lichidatorul Brihac îi cere acum insistent noului administrator special să introducă un alt bilet la ordin în bancă pentru a se plăti impozitele pe luna în curs. Soții Moraru se opun.

Lichidatorul judiciar nu e de acord ca datoriile să fie plătite de LPF pentru că s-ar eluda din nou obligațiile către Fisc

Un alt motiv de război între lichidatorul numit de instanță și familia Moraru îl reprezintă drepturile TV. Valerii Moraru îl presează pe Aurel Brihac să semneze un contract prin care Rapid cesionează către jucători o parte din prima tranșă a drepturilor TV, bani cu care s-ar stinge datoriile care depășesc, după unele surse, chiar 3 luni. Lichidatorul judiciar s-a interesat însă la LPF și a descoperit că e vorba de o sumă ipotetică, pe care nu se știe sigur dacă Rapid o va obține și nici dacă va fi acordată în totalitate. Gino Iorgulescu ar fi dispus, conform informațiilor ProSport, să închidă ochii la situația Rapidului și să acorde banii, dar sunt câteva probleme majore. Deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1 va vira prima tranșă din contract, cel mai devreme, pe 7 iulie. Abia după aceea se pot face plăți. Dar Iorgulescu s-ar expune unui pericol care-l poate costa postul, pentru că există posibilitatea ca Rapid să primească banii, să-i cheltuie și apoi să nu poată intra în competiție. În această situație, Iorgulescu va trebui să le explice celorlalți președinți de cluburi cum a dat 455.000 de euro unei societăți în faliment de la care nu mai poate fi recuperat nimic și care nu poate presta serviciile (meciurile) în contrapartidă pentru banii primiți.

Dincolo de toate aceste impedimente, cel mai important este, din nou, legat de legalitatea operațiunii. Aurel Brihac știe că, dacă jucătorii ar fi plătiți direct de LPF, s-ar evita din nou contul unic al Rapidului, ceea ce ar fi ilegal. În plus, s-ar „fenta” iar ANAF, deoarece LPF va plăti, în mod evident, doar fotbaliștii, pe când impozitele aferente ar rămâne neachitate. Lichidatorul judiciar știe că ar răspunde în fața legii dacă ar aproba așa ceva.

Soluțiile pentru ca Rapid să înceapă sezonul în Liga 1. Moraru a cerut instanței schimbarea lui Brihac

Aceasta fiind situația reală la Rapid în acest moment, e greu de spus cum se vor onora toate promisiunile patronilor: desfășurarea normală a activității, achiziții de jucători, cantonament în Turcia, prezentarea la meciurile din Liga 1 etc. Pentru toate acestea e nevoie de bani, iar Rapid nu-i are.

Sursele ProSport spun că Moraru încearcă să-l înlăture pe Brihac cu orice preț, în speranța că un alt lichidator judiciar, numit de instanță, va accepta să semneze actele care i se pun în față.

Patronii clubului au acționat pe două planuri în paralel. Moraru i-ar fi promis actualului lichidator că-i plătește restanțele salariale dacă acceptă să demisioneze. Administratorul special ar fi trebuit luni să meargă la Slobozia, unde lucrează Brihac, cu salariile acestuia și cu o cerere de demisie pe care lichidatorul s-o semneze, dar întâlnirea n-a mai avut loc. În același timp, Moraru a introdus în instanță o cerere de schimbare a lui Brihac.
Dacă are succes această inițiativă, Rapid ar ajunge la al treilea administrator/lichidator judiciar în mai puțin de doi ani!

Teoretic, finanțarea activității s-ar putea face, ca și până acum, prin plăți făcute direct de Azuga Waters, fără a mai fi folosit contul unic al Rapidului, chiar dacă acest lucru nu e legal și a fost contestat de toți administratorii judiciari trecuți până acum pe la club. Dar documentele trimise la LPF pentru ca echipa să fie înscrisă în noul campionat trebuie să poarte obligatoriu antetul clubului Rapid și semnătura lichidatorului judiciar. Fotbaliștii nu pot fi legitimați de Azuga Waters, iar actualul lichidator judiciar nu va aviza contractele fără să știe clar că există bani să fie plătiți. Fără semnătura sa, niciun act nu e valid.

O altă soluție ca Rapid să poată juca în Liga 1, cerută insistent de Aurel Brihac patronului Valerii Moraru, e ca acesta să achite datoriile făcute în ultimii doi ani. Conform surselor ProSport, Brihac i-a spus clar lui Moraru că are toată deschiderea să ajute clubul și să asigure continuarea activității, dar cu condiția să fie plătite cele 10 milioane restante la ANAF, să fie plătiți fotbaliștii și celelalte persoane către care s-au acumulat datorii și să se prezinte dovada că Rapid are de unde să achite sumele pe care le promite acum altor fotbaliști. Moraru nici nu vrea să audă de această soluție.

Așa cum am scris și mai sus, mai există și varianta înlocuirii lui Brihac, pentru care se zbate acum Moraru. E însă o inițiativă cu șanse incerte, deoarece nu se știe nici dacă noul lichidator judiciar va fi numit în timp util, nici dacă acesta va accepta să semneze actele refuzate de Brihac.

ProSport a descoperit că, a doua zi după ce a cerut suspendarea sentinței de intrare în faliment a clubului, Valerii Moraru a mai făcut o cerere: de schimbare a lui Aurel Brihac și de modificare a planului de reorganizare. Aparent, planul conducerii pare următorul: vineri s-ar obține suspendarea sentinței până la judecarea recursului la decizia de intrare în faliment. Apoi, odată cu reintrarea provizorie a clubului în insolvență, se va obține înlăturarea lui Aurel Brihac, actualul administrator/lichidator judiciar. Noul administrator, care va fi numit de instanță, ar urma să fie convins de Moraru, într-un fel sau altul, să semneze toate documentele pe care acum Aurel Brihac refuză să le parafeze.

Toată această operațiune este însă contracronometru și cu șanse de izbândă imposibil de evaluat. Nu se știe dacă și când se va pronunța instanța în privința cererii de suspendare a falimentului. Nu se știe dacă instanța va încuviința înlocuirea actualului lichidator judiciar și nici când ar fi numit următorul. Foarte multe necunoscute, în condițiile în care Rapid, fără jucători, antrenori, conducători, fără bani pentru a pregătiri și achiziții, ar fi trebuit să-și rezolve deja toate aceste probleme până la această oră.

Brihac a blocat în instanță mișcările lui Moraru și acuză ilegalități la hotărârile ultimei Adunări a Creditorilor

Între asigurările date de patronul clubului Rapid și faptele reale pare să existe o incompatibilitate. În intervențiile sale televizate, Moraru a spus că la ultima Adunare a Creditorilor, ținută pe 9 iunie, s-au luat măsuri care vor redresa situația. Numai că, în realitate, Aurel Brihac a contestat această Adunare a Creditorilor în instanță și a blocat toate deciziile. Termenul stabilit, conform portalului just.ro, este 30 septembrie.

Lichidatorul judiciar nu a fost de acord cu măsurile lui Moraru, împotriva cărora, spun sursele ProSport, are obiecții cât se poate de serioase.

Ce contestă Aurel Brihac:

> hotărârea de a se semna contractele de cesiune a drepturilor TV către jucători. După cum am explicat mai sus, nu se știe cine va plăti impozitele la stat, iar Brihac refuză să semneze un act care îi poate aduce răspunderea în fața legii;

> noua organigramă. Brihac a reclamat că această nouă schemă de personal a fost adoptată fără a-i fi prezentată. În consecință, nu știe câte persoane ar urma să fie angajate și nici ce salarii sunt prevăzute.

> externalizarea unor servicii precum vânzările prin FanShop și vânzările de bilete. Brihac i-a transmis lui Valerii Moraru că aceste contracte nu se pot încredința direct unei firme anume și că procedura legală, la societățile în insolvență sau faliment, prevede o licitație publică și trei oferte, pentru a fi aleasă cea mai avantajoasă.

Brihac l-a acționat în judecată, în numele Rapidului, și pe Dinu Gheorghe, de la care încearcă să recupereze 420.880 de lei. ProSport a mai scris despre acest subiect: banii reprezintă avansuri făcute în 2011-2012 de Dinu Gheorghe. Banii nu au fost decontați și nici justificați vreodată de „Vamă”.

Rămâne de văzut dacă, în cazul schimbării lui Brihac, noul administrator/lichidator judiciar va retrage acțiunile în instanță inițiate de acesta.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele