Proiectul „Rapid pentru Partid” | Academia Rapid are buget fabulos, a închiriat brandul și joacă în Liga 4, dar n-are personalitate juridică, iar Primăria nu e în acte. În Liga 5 a apărut și echipa galeriei: Rapid Frumoșii Nebuni

Redactor:
Matei Udrea
Proiectul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lucrurile se îndreaptă treptat spre deznodământul scontat în afacerea Rapid: echipa susținută de Primăria Sectorului 1, AS Academia Rapid, a închiriat brandul, va avea sigla pe tricouri și a propus Clubului Sportiv un contract de exclusivitate pentru folosirea stadionului Giulești.

Înțelegerea pentru folosirea brandului Rapid s-a semnat marți: 5.000 de euro plus TVA în fiecare lună

Contractul AS Academia Rapid pentru închirierea brandului de la falimentarul SC FC Rapid s-a parafat marți. „Da, am semnat pe un an, cu o clauză de reziliere în momentul în care brandul se va vinde la licitație. Sperăm să facem licitația prin luna octombrie”, a declarat pentru ProSport lichidatorul judiciar al vechii societăți FC Rapid, Mihai Florea. „Contractul l-am semnat în trei, cu Primăria Sectorului 1 și cu Academia Rapid. Vor plăti 5.000 de euro plus TVA în fiecare lună”, a adăugat acesta.

Acest artificiu a fost folosit pentru că, inițial, Adunarea Creditorilor de la vechiul FC Rapid SA și-a dat acordul pentru ca brandul să fie închiriat către Primărie. Numai că, din cauza problemelor întâmpinate de primar în Consiliul Local, Primăria Sectorului 1 nu a mai intrat în structura noii structuri, care se numește oficial Asociația Sportivă Academia Rapid București. Oficial, cei trei membri ai AS Academia Rapid sun Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București (ProSport a scris în aprilie despre înființarea ei), Ovidiu Burcă și Adrian Olariu. Rapid Redivivus este deținută, de fapt, de membrii Clubului Aristocratic care au finanțat în sezonul trecut Mișcarea CFR, o altă echipă care juca pe Giulești și revendica spiritul rapidist. Ovidiu Burcă a făcut proiectul preluat de Primăria Sectorului 1. Adrian Olariu este și el din rândurile „aristocraților”, fiind astfel, indirect, de două ori membru în această structură de conducere a Academiei Rapid (o dată în nume personal și a doua oară ca membru al Redivivus). S-a semnat astfel în trei contractul de închiriere a brandului (Primăria, AS Academia Rapid și SC FC Rapid) pentru a se respecta mandatul dat inițial de Adunarea Creditorilor.


Daniel Pancu n-a mai avut răbdare și a postat pe contul său de Facebook, încă de luni, o poză în care e îmbrăcat cu tricoul Rapidului purtând sigla societății falimentare. Contractul s-a semnat a doua zi, dar, după cum se vede, echipamentul era deja gata la acel moment

Primăria încearcă să obțină și un contract de exclusivitate pentru folosirea stadionului din Giulești

Interesant este că, deși Primăria Sectorului 1 nu face parte oficial dintre membrii fondatori ai AS Academia Rapid, această grupare pare la adăpost de problemele financiare. „Aristocrații” de la Redivivus au propus conducerii CS Rapid un contract de exclusivitate pentru folosirea stadionului Giulești, propunând suma de 5.000 de euro pe lună. Marea lovitură ar fi primit-o AFC Rapid, rivala care juca pe Giulești, care se revendica a fi adevărata continuatoare a Rapidului înființat în 1923 și posesoarea palmaresului. AFC Rapid ar fi astfel obligată să se mute acum pe un alt teren din București, „rupându-se”de simbolul stadionului din Giulești.

Deocamdată, acest contract de exclusivitate nu s-a semnat. Urmează însă discuții în scurt timp. „Academia Rapid a semnat cu noi un contract-cadru, obișnuit, ca și ceilalți, pentru folosirea stadionului Rapid. Urmează ca, săptămâna viitoare, să fie invitați la negocieri și ei, și ceilalți, pentru a vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat pentru ProSport președinta CS Rapid, Vali Caciureac. În acest moment, alte două echipe vor să joace pe stadionul din Giulești: AFC Rapid, echipă al cărei președinte este Horia Manoliu, și Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului, echipă care aparține suporterilor rapidiști din facțiunea „T2″.

Anul trecut, AFC Rapid și Mișcarea CFR au plătit chirie câte 2.000 de lei pentru fiecare meci jucat pe stadionul de lângă Podul Grant.


Se duce o luptă surdă pentru dreptul de a juca pe bătrâna arenă din Giulești. Echipa Primăriei încearcă să le scoată pe cele două rivale din stadion și să rămână singură pe „Rapid”. Atât AFC Rapid, cât și Rapid Frumoșii Nebuni sunt pregătite să conteste în instanță

Bugetul preconizat pentru Rapidul susținut de Primărie: peste 500.000 de euro!

Sursele ProSport spun că au apărut niște firme dornice să sponsorizeze acest proiect, iar AS Academia Rapid se așteaptă să dispună în sezonul următor de un buget colosal pentru Liga 4: peste 500.000 de euro!

Pentru a înțelege dimensiunile fantastice ale acestui buget, trebuie spus că, în mod normal, cu maximum 100-130.000 de euro se promovează fluierând în Liga 3, iar bugetul unui club normal de Liga 4 (unde joacă echipe de amatori) este între 10 și 30.000 de euro.

Ca exemplu, baremul de arbitraj este de 550 de lei (mărit față de anul trecut, când a fost de 400 de lei), iar fondul de garanție care trebuie depus în prealabil la AMFB este de circa 2.000 de lei (sub 500 de euro).

La fel cum semnala ProSport și acum câteva luni în privința CSA Steaua, se ridică întrebarea pe ce se va cheltui, totuși, o sumă atât de mare la AS Academia Rapid. CSA Steaua anunțase inițial un buget de 300.000 de euro, dar după articolul din ProSport conducerea a revenit și a anunțat că a micșorat la jumătate suma inițială.

Membrii AS Academia Rapid au făcut o asociație fără personalitate juridică, care nu poate lua CIS și nici promova

Există, totuși, și o problemă importantă pentru AS Academia Rapid: modul destul de ascuns în care s-a procedat la înființarea ei. Primăria și membrii fondatori nu au ales calea obișnuită, adică o acțiune la Tribunal, de unde să obțină personalitate juridică. Ei s-au dus la Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București, de unde au obținut un certificat de asociație sportivă FĂ‚RĂ‚ personalitate juridică. Avantajul este că nu vor mai fi obligați să depună (făcându-le, astfel, publice) tot felul de documente la Tribunal. Dezavantajul este că nu pot primi Certificat de Identitate Sportivă și, în consecință, nu au drept de promovare în Liga 3!

Soluția la această situație ar fi să obțină, până la anul, atât personalitatea juridică, cât și Certificatul de Identitate Sportivă, însă cu prețul publicării unor documente care să arate cine conduce, de fapt, asociația.

Miercuri dimineață s-a organizat o conferință de presă în care a fost prezentată oficial conducerea AS Academia Rapid. În prima linie au fost așezați numai foști jucători ai giuleștenilor: Daniel Niculae – președinte, Daniel Pancu – director tehnic, Ovidiu Burcă – manager de proiect, Constantin Schumacher – antrenor.

Suporterii de la Rapid Frumoșii Nebuni n-au vrut să intre direct în Liga 4 ca să nu își lege, peste ani, o tinichea de coadă


Sigla noii echipe Rapid. Clubul este deținut de suporterii de la Tribuna II. FOTO: contul de Facebook „T2”

În toată povestea apare și un alt element spectaculos: membrii galeriei de la Tribuna a II-a, intitulați „T2″, care au refuzat să intre într-în proiectul „Rapid pentru Partid”, și-au înscris propria echipă în Liga 5! ProSport a scris în exclusivitate despre proiect în aprilie acest an, iar acum planurile s-au concretizat: Rapid Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului va porni din Liga 5. „Nici nu ne-am pus problema să ne înscriem direct în Liga 4. Vrem să procedăm corect, cinstit, să nu sărim peste rând, vrem să fim mândri de echipa noastră și peste ani, peste decenii, să nu ni se poată striga pe stadioane că am făcut cine știe ce artificii ca să ajungem mai repede în Liga 1″, a explicat pentru ProSport unul dintre membrii fondatori ai echipei Rapid Frumoșii Nebuni, Răzvan Căprăroiu. Acesta a continuat: „E treaba celorlalți cum procedează, nu mă interesează, dar, după părerea mea, atât Steaua, cât și Primăria au făcut o greșeală că au înscris echipele direct în Liga 4. Au apărut deja discuții între suporteri, unii nu sunt de acord cu acest sprijin și această favorizare”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen