Poveste cu regi și nebuni la curtea lui Oprescu!** Primarul a aprobat 1,5-2 milioane € pentru competiții sportive, 22 de milioane numai la șah. Pe ce s-au dus banii:

Poveste cu regi și nebuni la curtea lui Oprescu!** Primarul a aprobat 1,5-2 milioane € pentru competiții sportive, 22 de milioane numai la șah. Pe ce s-au dus banii:
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM București, clubul municipalității Capitalei, a ajuns teatrul unui război care scoate la lumină fapte legate de modul în care s-au cheltuit banii publici. Se vorbește de „miliarde de lei vechi” alocate unor competiții de masă, cheltuieli mai mult sau mai puțin verificabile, de facturi umflate, de rapoarte de audit, dar și de „două plângeri penale”, așa cum apare consemnată în EvZ o declarație a primarului general, Sorin Oprescu.

Oul fierbinte, de la Samungi la Brănișteanu

CSM are în acest moment șapte secții, iar președintele clubului este, din primăvara anului trecut, fostul baschetbalist Petre Brănișteanu. Acesta i-a urmat în funcție lui Valentin Samungi, campion mondial la handbal în 1970. Oul fierbinte, în speță situația actuală a clubului, este mutat de la unul la celălalt, dar fără ca vreunul dintre ei să iasă în față. „Brănișteanu încearcă să pună costul lui de management pe seama a ceea ce a moștenit de la Samungi”, susține fosta contabilă a CSM, Iustina Cornel. O altă voce îi ține isonul. „Clubul este în colaps. Brănișteanu a crescut prestațiile fără acordul primăriei. La începutul lui 2013 are restanțe de aproape două milioane de euro pe care nu le poate acoperi”, sună explicația lui Dan Păsărelu, fostul șef al secției de șah a CSM. Acestuia i s-a desfăcut contractul de muncă („suntem în litigiu în acest moment”, susține el) și apare în una dintre controversele financiare ale zilei (despre acest aspect, vorbim însă mai încolo). „S-au întâmplat multe lucruri dubioase și pe vremea vechii conduceri. Pot dovedi cu documente”, spune Domnul X (deocamdată, îi vom păstrat anonimatul). Contactat de ProSport înainte de declanșarea scandalului, Brănișteanu a declarat vexat: „Întrebați la federația de șah. A fost un audit înainte să vin eu, nu e treaba mea”.

Cum se împart banii pentru sport în București

Pentru a înțelege mai bine subiectul trebuie detaliat modul dual în care municipalitatea susține sportul.

1.Bani pentru activitatea CSM. Pe vremea lui Samungi, clubul avea un buget anual de aproximativ 14 milioane de lei (3 milioane de euro), cu o cotă lunară de 1,2 milioane de lei. Din acești bani, 900.000 de lei reprezentau salariile, iar 300.000 de lei rămâneau pentru susținerea activității de performanță! Pe lângă acești bani, mai existau rectificările (suplimentări de buget), care acopereau găurile. Important: orice ban cheltuit la CSM trebuie să aibă act justificativ contabil (chitanță, factură etc).

2.Proiectele speciale. Banii sunt aprobați direct de Consiliul general pe baza unor solicitări. Așa au fost alocate fonduri pentru Oltchim Rm. Vâlcea, recent, sau pentru gala de box profesionist din 2008, în care Adrian Diaconu a devenit campion mondial interimar WBC la semigrea. Sumele ajung însă la solicitanți prin intermediul CSM, dar clubul nu primește înapoi obligatoriu documente justificative pentru modul în care se folosesc banii. Există un deviz final, însă toate facturile rămân la beneficiare. De pildă, pentru gala din 2008, toate chitanțele și facturile se regăsesc la Federația Română de Box.

Apărarea Siciliană
Ne întoarcem la Dan Păsărelu. Acesta îl acuză pe Petre Brănișteanu că în criză de soluții, pentru a-și salva pielea, scoate la lumină facturi și chitanțe pe care oamenii obișnuiți nu au cum să le înțeleagă. Conform unui document publicat de Gazeta Sporturilor, CSM i-a decontat anul trecut lui Păsărelu, pe clubul acestuia, Siciliana, o factură de 98.630 de lei (aproape 22.000 de euro) pentru o competiție de șah de patru zile desfășurată la Sărata Monteoru și la care au participat antrenorul Ciprian Nanu și sportiva Corina Peptan (există și o a doua variantă, conform căreia ar mai fi fost prezente încă două sportive, însă fondul rămâne același). Cum se explică această sumă imensă pentru un concurs modest de șah? Prin ceea ce am scris mai sus: banii respectivi proveneau din sume aprobate pe proiecte speciale. Explicațiile le găsiți în interviul de mai jos, cu Dan Păsărelu:

„Miza acestui scandal este discreditarea domnului Oprescu”

Domnule Păsărelu, ce reprezintă factura de 98.630 de lei?
CSM a fost coorganizator la Campionatele Naționale de șah. Banii au fost dați din proiectele speciale și au fost direcționați prin clubul meu, Siciliana, pentru că CSM nu are departament organizatoric. Din banii aceștia am cumpărat materiale și echipamente specifice. Pentru cazare, deplasare și masă decontul a fost normal, în jur de 5000 de lei.

Vreți să detaliați?
Am acte pentru tot (nr – detaliile cheltuielilor importante le găsiți simplificat mai jos).

100 seturi de șah x 420 lei = 42.000 lei
50 de ceasuri de consurs x 730 lei = 36.500 lei
200 de mape x 30 de lei = 6000 de lei
TOTAL: 84.500 lei

Câți bani au fost aprobați pentru secția de șah pentru proiecte speciale?
În jur de 22 de miliarde de lei vechi (nr – 500.000 de euro).

La ce acțiuni au fost folosiți?
La șase-șapte competiții, toate aprobate pe filiera legală. Am făcut competiții cu sute de participanți, care au promovat sportul și CSM.

Ce relații îți trebuie în Primărie pentru a ți se aprobe un proiect special?
Nicio relație. Poate oricine să depună un dosar care trebuie să treacă prin mai multe filtre.

Detaliați, vă rog, să poată beneficia și alții de această oportunitate…
Prima oară dosarul este depus spre aprobare directorului economic de la CSM, apoi la președintele clubului. După aceste avize, dosarul ajunge la Comisia Învățământ, Culte, Sport din cadrul Consiliului General. Se obțin aprobări de la directorul economic al Primăriei, de la secretarul general și, în fine, de la primarul general sau de la viceprimar.

Vreți să spuneți că se trece prin tot acest filtru fără intervenții?
Da.

Sincer? Nu cred!
Există interes pentru sport la nivelul consilierilor, toți sunt oameni deosebiți. La fel e și domnul Sorin Oprescu. Părerea mea este că miza acestui scandal este tocmai el. Cum să dai într-un om care a dat bani la sport?

Știți cumva câți bani a aprobat primăria pentru proiecte speciale în 2012?
În jur de 1,5-2 milioane de euro.

Dacă dumneavoastră ați primit 500.000 de euro, unde au mers ceilalți?
Nu mă întrebați pe mine. Știu, dar nu e treaba mea să spun…

Un miliard vechi cerut șpagă!?

Revenim și la „Domnul X”. Și el a fost unul dintre puținii beneficiari (vorbim de doar trei-patru persoane!) ai banilor Primăriei, pe câteva proiecte special organizate în București sau la Eforie Nord. În total, acțiunile lui au necesitat în jur de 13 miliarde de lei vechi, iar din acești bani a făcut competiții de masă pentru toate cele șapte secții ale clubului (acțiunea de la Eforie a ținut două luni!). Zâmbește când este chestionat pe seama „subiectului CSM”. „S-au petrecut multe lucruri dubioase acolo. Eu mai am de primit niște bani de la ei, dar e o problemă delicată. Nu e cazul să detaliez… Pentru a primi fonduri am mers pe firul legal, fără pile sau relații, dar la un moment dat a venit la mine un consilier și mi-a spus că trebuie să-i dau un miliard, că a votat pentru proiectul meu. L-am refuzat… Apropo, am facturi pentru fiecare leu cheltuit”.

Domnul X a promis că va face noi dezvăluiri pe acest caz. Rămâneți pe fază!

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…