PERFORMANŢĂ | Un copil refugiat din Afganistan în Suedia e campion de viteză la 14 ani. Există suspiciuni că tânărul atlet ar avea, în realitate, între 20 şi 30 de ani

31 ian 2016 12956 afişări Comentează şi tu Special
PERFORMANŢĂ | Un copil refugiat din Afganistan în Suedia e campion de viteză la 14 ani. Există suspiciuni că tânărul atlet ar avea, în realitate, între 20 şi 30 de ani Saad Alsaud în 2011, în timpul unui cros, alături de copii de 10 ani. În acel moment, Saad susţinea că are 14 ani.

Într-un articol care remarcă discrepanţa dintre aspectul fizic şi vârsta declarată în cazul a tot mai mulţi emigranţi sosiţi în Suedia, cotidianul englez Daily Mail prezintă cazul afganului Saad Alsaud, cel mai bun alergător de viteză din ţara nordică la categoria 14 ani.

Decizia autorităţilor suedeze de a nu verifica prin metode ştiinţifice vârsta pe care o declară refugiaţii, pe motiv că lezează demnitatea acestora, a dus, observă jurnaliştii britanici, la situaţii bizare şi chiar periculoase. Bărbaţi în putere, unii dintre ei nevoiţi să-şi radă barba şi mustaţa, declară la sosire că au 14, 15 sau 16 ani. În lipsa unor acte doveditoare şi cu interdicţia de a verifica vârsta reală a solicitanţilor de azil, aceştia sunt înregistraţi ca atare de autorităţi şi beneficiază de certitudinea că vor primi permisiunea de a rămâne în Suedia.

Campionul care arată mai degrabă a tată, decât a frate

Este şi cazul lui Saad Alsaud, un tânăr care este declarat cel mai rapid atlet suedez la categoria de 14 ani. O poză cu băiatul, difuzată cu acordul autorităţilor şi care îl surprinde pe Saad la un cros alături de copii de 10-11 ani, i-a făcut pe ziariştii de la Daily Mail să constate că acesta arată mai degrabă ca un tată, decât ca un frate ceva mai mare al celorlalţi participanţi la concurs.

Campionul locuieşte acum în oraşul Kristianstad, alături de foarte numeroasa sa familie.

Situaţia emigranţilor care se declară copii a devenit de-a dreptul dramatică pe parcursul ultimelor zile. Luni, un somalez de aproape 1,85 m, care pretinde că are 15 ani, şi-a măcelărit asistenta, pe Alexandra Mezher (22 de ani), în centrul de primire al azilanţilor unde era cazat. Asasinul minor Youssaf Khaliff Nuur se bărbiereşte, potrivit unor surse citate de ziariştii britanici.

Merit Wager, editorialist care semnează în ziare suedeze, a dezvăluit pe blogul său, în noiembrie, că lucrătorii de la serviciul de imigraţie au primit ordin să accepte fără comentarii declaraţiile refugiaţilor care susţin că sunt copii, dacă aceştia nu arată a fi mai bătrâni de 40 de ani. În ultimul ani, 33.250 din cei peste 160.000 de refugiaţi ajunşi în Suedia s-au declarat a fi minori. „Mulţi dintre noi suntem obligaţi să păstrăm tăcerea dacă bănuim că vreunul dintre azilanţi minte în cererea sa. Dar supervizorii de aici vorbesc între ei că mulţi dintre aceşti «copii» sunt adulţi“, a povestit un lucrător guvernamental.

Fotbalistul gambian Yaffa fusese luat de AC Milan ca junior de 17 ani, dar avea, în realitate, 28


Fotbalistul gambian Yaffa a impresionat toată Europa cu calităţile sale fizice fantastice pentru un adolescent de 17 ani. Acum câteva săptămâni s-a descoperit că, în realitate, are 28

Cazul lui Saad Alsaud, campionul de juniori la atletism care declară că s-a născut în 1996, dar pare cu 10 ani mai vârstnic, este însă unul neglijabil. În Vimmerby, un oraş din sud-estul Suediei, primarul a decis în octombrie anul trecut ca aceşti copii orfani refugiaţi din Irak, Siria, Afganistan, Somalia şi celelalte ţări afectate de război să fie cazaţi în casele locuitorilor bătrâni. În urmă cu aproape două săptămâni, edilul Tomas Peterson a revenit şi a spus că migranţii nu sunt deloc copii, ci „bărbaţi în toată firea“. Aceşti indivizi au provocat, conform primarului, „serioase incidente“: îi abuză pe bătrânii care i-au primit în casele lor, le aruncă mobila şi calculatoarele pe fereastră, ascultă muzica noaptea la maximum şi nu arată niciun fel de respect faţă de persoanele mai în vârstă. Anul trecut, un afgan care pretindea că are 15 ani a bătut şi pus pe fugă personalul şi pe ceilalţi ocupanţi ai unei case unde erau cazaţi refugiaţi minori.

Daily Mail notează că în Norvegia vecină, unde spusele solicitanţilor de azil sunt verificate prin control fizic (dinţii indică destul de precis vârsta unei persoane), s-a descoperit că nouă din zece migranţi care susţin că sunt copii mint şi se dovedeşte că, în realitate, au peste 18 ani.

În Europa, cazurile sportivilor de pe alte continente (în special Africa) având altă vârstă în realitate faţă de cea declarată sau prezentată în paşapoarte sunt frecvente şi celebre. Ultimul astfel de fotbalist este Yusupha Yaffa, gambian pe care Steaua a încercat să-l transfere astă-vară. Acesta susţinea că are 17 ani, dar s-a dovedit că, în realitate, avea 28. Socotit un jucător de mare perspectivă, acesta a fost legitimat mai întâi de Duisburg, apoi de AC Milan. Italienii i-au reziliat contractul şi l-au dat în judecată pe fotbalist după ce au aflat adevărul.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.