Managementul lui Iorgulescu şi Ştefan îi exasperează pe şefii de cluburi: "Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obişnuit cu sălbăticia! Nu ştim nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!"

7 iul 2017 6758 afişări Comentează şi tu Special
Managementul lui Iorgulescu şi Ştefan îi exasperează pe şefii de cluburi: "Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obişnuit cu sălbăticia! Nu ştim nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!"

Modul în care LPF administrează Liga 1 stârneşte periodic şi din ce în ce mai des nemulţumiri din partea conducătorilor de cluburi, care dau semne că s-au cam săturat. Ultimele două pricini de agitaţie sunt legate de amânarea nejustificată a stabilirii programului pentru noul sezon şi întârzierea plăţilor din drepturile TV.

ProSport a stat de vorbă cu câţiva dintre şefii de cluburi şi a descoperit că aceştia sunt foarte iritaţi. LPF a anunţat că tragerea la sorţi a noului sezon va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 11:00, cu numai 7 zile înaintea debutului primei etape (care se va întinde pe patru zile). Cu o singură excepţie (Marcel Popescu, de la CSU Craiova), toţi ceilalţi şi-au exprimat deschis nemulţumirea, invocând perturbarea activităţii cluburilor prin această lipsă de predictibilitate provocată de LPF. Creşterea cheltuielilor cu transportul şi cazarea, chiar nesiguranţa că vor reuşi să achiziţioneze biletele de avion, dar şi problemele generate în programul de pregătire al echipelor sunt doar câteva dintre neajunsurile provocate de Ligă.

Un alt subiect foarte fierbinte este cel al banilor din drepturile TV. Cluburilor li s-a transmis neoficial că vor primi prima rată, aproximativ 50% din suma totală, până pe 15 iulie. Faptul că discuţiile sunt „pe surse“, că LPF nu comunică instituţional şi că nu li se prezintă documente clare le induce o stare de nelinişte conducătorilor.

Mandatul lui Iorgulescu: patru ani de gafe, bâlbe şi scandaluri

Antecedentele LPF în relaţia cu cluburile nu pot decât să accentueze tensiunea.

> Acum doi ani, Gino Iorgulescu a încercat să le forţeze mâna echipelor pentru a reduce cu circa 6 milioane de euro suma din drepturile TV, de la 27,5 la numai 21 de milioane. A întâmpinat o opoziţie fermă şi a renunţat.

> Banii promişi din Cupa Ligii au întârziat cu anii. Sunt echipe din Liga 1 care nici azi nu au primit sumele cuvenite pentru competiţia de anul trecut, pentru a nu mai vorbi şi de cea de anul acesta. Cumulat, este vorba de restanţe de milioane de euro. Dinamo, FCSB, Concordia şi ACS Timişoara sunt printre marile păgubite.

> ProSport a dezvăluit anul trecut modul ilegal în care LPF înregistra transferul fotbaliştilor extracomunitari la cluburile din Liga 1. Aceştia primeau avizul şi jucau efectiv, săptămâni şi chiar luni în şir, fără să aibă permis de muncă eliberat de Oficiul pentru Imigrări. În lipsa acestui permis, nu se puteau întocmi contracte legale de muncă. Asta însemna că zeci de fotbalişti jucau în campionat fără să fie plătiţi legal, fără carte de muncă, fără asigurări de sănătate şi fără ca echipele din care făceau parte să plătească taxele aferente către stat.

> LPF a venit către cluburi cu tot felul de propuneri neobişnuite, care au stârnit indignare. Una dintre acestea a fost de a ceda spaţii publicitare în loc de maximă vizibilitate (în spatele porţilor) la schimb cu câteva mingi. Propunerea, asupra căreia a insistat Robert Pongracz, vicepreşedintele LPF, a fost respinsă în bloc de cluburi.

> Anul trecut, o serie de ezitări şi de ilegalităţi comise de LPF a provocat haos în startul campionatului. LPF a acceptat acte incomplete şi depuse ilegal de persoane neautorizate în numele Rapidului care intrase în faliment. Echipa, fără angajaţi şi jucători, nu mai exista decât pe hârtie, iar oficialii Ligii s-au acoperit de ridicol organizând seara conferinţe de presă prin care schimbau deciziile de la prânz. În final, în Liga 1 a fost reprimită retrogradata ACS Timişoara, care a aflat acest lucru după începerea sezonului, într-un moment când nu mai avea în lot suficienţi jucători şi nici antrenori. Din acest motiv, bănăţenii au început campionatul din etapa a doua, primul lor meci fiind reprogramat.

> Neglijenţa cu care a fost tratat regulamentul noului sistem competiţional, cu play-off şi play-out, a provocat tot felul de confuzii şi nemulţumiri. Cu o săptămână înainte de startul noului campionat, nu se ştie încă echipa care a câştigat titlul în precedentul sezon! FCSB a profitat de ambiguităţile din regulament pentru a contesta la TAS decizia FRF şi a LPF de a desemna Viitorul drept campioană.

> Această situaţie poate duce la o altă premieră incredibilă: duminică va avea loc Supercupa României, pe stadionul din Botoşani, între campioana Viitorul şi deţinătoarea Cupei, FC Voluntari. Dar nu se ştie clar ce se va întâmpla dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv hotărâşte săptămâna viitoare că titlul a fost câştigat de FCSB. Fie Supercupa se rejoacă, de data asta între FCSB şi Voluntari, fie nu se mai joacă deloc, fie rezultatul care se va consemna duminică va rămâne în vigoare, deşi nu va număra printre protagoniste campioana.

Fiecare şef de club ştie că va primi banii din drepturile TV la altă dată

Citiţi mai jos câteva puncte de vedere ale şefilor de cluburi întrebaţi de ProSport cum privesc decizia LPF de a trage la sorţi programul noului sezon vineri, 7 iulie, cu o săptămână înainte de startul primei etape. Interesant este că preşedinţii de cluburi au informaţii diferite despre momentul în care vor primi banii din drepturile TV. Unii cred că le vor primi vineri, 7 iulie, când are loc şi tragerea la sorţi a campionatului. Alţii au auzit că vor intra în conturi luni, 10 iulie. Iar alţii au aflat că fericita zi va fi sâmbătă, 15 iulie.

Publicaţia noastră a făcut două încercări de a afla şi explicaţiile LPF. Contactat miercuri, 5 iulie, secretarul general Justin Ştefan a refuzat dialogul în emisiunea ProSport Live, mărginindu-se să transmită, prin intermediul producătorului, că tragerea la sorţi e programată vineri.

Joi, 5 iulie, ProSport a adresat LPF un e-mail pe aceeaşi temă, solicitând lămuriri asupra următoarelor chestiuni: care au fost motivele pentru care s-a amânat tragerea la sorţi atât de mult, dacă au fost consultate şi cluburile înainte de a se lua decizia acestei amânări şi cine va suporta cheltuielile suplimentare rezultate din aflarea, cu doar citeva zile inainte, a programului.

Până la ora publicării acestui text, nu a sosit niciun răspuns.

Bivolaru, Viitorul: „Implică mari probleme logistice această necunoscută“

Cristian Bivolaru, preşedinte Viitorul Constanţa: „E o problemă generală, nu doar a noastră. Implică mari probleme logistice această necunoscută reprezentată de programul primelor etape. Am mai spus-o. Mari probleme logistice! Pentru că fiecare echipă va trebui, într-un răstimp foarte scurt, să-şi rezolve problemele de transport şi de cazare. E logic să fie aşa! De exemplu, orice echipă care va veni la Constanţa, dacă noi jucăm în prima etapă acasă, cred că va avea probleme să găsească un hotel în Mamaia sau în Constanţa! Noi mai avem şi meciul de cupă europeană. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Am înţeles de la contabil că vor intra pe 10 iulie“.

Mureşan, CFR Cluj: „Ne va costa mai scump. E afectat şi programul echipei“

Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj: „Nu ne convine şi nu ne avantajează deloc această tragere la sorţi a programului cu numai o săptămână înainte de startul sezonului. Ne va costa mai scump dacă suntem programaţi în deplasare în prima etapă. Dacă s-ar fi stabilit etapele de acum câteva săptămâni, puteam să ne facem programul din timp. Aşa, pentru că luăm biletele de avion şi facem rezervarea la hotel cu numai câteva zile înainte, vom plăti mai scump. Şi programul echipei este afectat. N-am întrebat la LPF de ce s-a amânat atât stabilirea programului, dar nici nu am fost căutaţi de ei, să ni se dea vreo explicaţie sau să ni se ceară părerea“.

Popescu, CSU Craiova: „Nu e nicio problemă“

Marcel Popescu, preşedinte CSU Craiova: „Nu există nicio problemă. De ce să fie? Toată lumea îl află în acelaşi timp. Dacă se trăgea vineri şi se juca sâmbătă, te încurca. Dar aşa? Cei care sunt nemulţumiţi, ar fi fost oricum. Dacă ştiau din iarnă cu cine joacă în prima etapă, ar fi spus că de ce se ştie aşa devreme. La noi e însă puţin mai special. Iar nu jucăm acasă (n.r. – noul stadion din Craiova nu va fi gata înainte de sfârşitul lunii august, primele etape urmând să se dispute tot la Severin). Noi avem mâine tragerea la sorţi de la Ligă, iar peste exact o săptămână vom avea tragerea la sorţi din cupele europene. E foarte important unde vom juca etapa aia, care va fi, practic, intermediară. E o logistică destul de complexă. Jucând la Severin, e o logistică destul de complexă. N-am primit banii din drepturile TV. Probabil că mâine (n.r. – vineri) vor intra“.

Birlică, ACS Timişoara: „E absurd! Dacă jucăm la Constanţa, ce fac? E degringoladă totală!“

Radu Birlică, vicepreşedinte ACS Timişoara: „E absurd! Dacă jucăm în prima etapă la Constanţa (n.r. – echipele care joacă la Viitorul se cazează la Constanţa), ce fac? E o degringoladă totală! Dacă am deplasare la Constanţa sau la Botoşani şi vreau să-mi caut bilet de avion mai ieftin, cum fac? O să mă coste triplu! Să ne spună cine suportă suplimentarea costurilor, dacă avem deplasare la Constanţa sau Botoşani? Nu ni s-a dat nicio explicaţie. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Se aude că ar urma să-i primim, probabil, pe 15 iulie“.

Iftime, Botoşani: „Nu mai suntem într-o lume normală. Nu ştim chiar nimic. Ce logică vreţi să mai existe?

Valeriu Iftime, finanţator FC Botoşani: „Ne afectează pe toţi. Dar ne-am obişnuit cu pădurea. Adică nu mai suntem într-o lume normală. Dacă nu ai predictibilitate, duce la sălbăticie. Aşa că ne aşteptăm la orice. Să fie campioană Viitorul sau Steaua, să înceapă campionatul pe 20 sau să înceapă mâine... Habar n-am. Adică nu ştii chiar nimic... Nu ştim nici acum când ni se plătesc drepturile TV pentru sezonul încheiat! Păi, ce logică vreţi să mai existe? Mai vreţi să căutăm un fir de normalitate aici? Şi atunci, stăm aşa, aşteptăm într-o stare din asta, de disperare. Dacă avem la Timişoara, deja e complicat să mai poţi lua bilet de avion. Sunt chestiuni pe care nici măcar nu mai sper să le regleze careva acum. Sau într-un viitor apropiat. Nu-mi dau seama ce ar trebui să se schimbe la Ligă, că ei organizează, ca noi să devenim un campionat adus în zona normalului“.

Nemulţumirile finanţatorului de la echipa moldoveană sunt însă mai mari de atât: „Legat de lucrurile astea, apropo, şi aici trebuie schimbat. Că noi jucăm în play-out mai multe meciuri decât cei din play-off, că avem o vacanţă mai scurtă, că nu ştim cu o săptămână înainte unde jucăm, că nu ştim cine e campioană şi că nu ştim, nu ştim, nu ştim... Lucrurile astea bineînţeles că ne dereglează, dar am început să învăţăm. Cum era privatizarea în 1990: se poate întâmpla orice, oricând, oricui. Noi trebuie să încercăm. Faptul că nu avem un contract care să ne garanteze aceste drepturi TV... N-avem niciun document! Toţi aşteptăm drepturile TV, nu e niciun secret. Sunt o parte importantă a bugetului. Nu ni s-a spus oficial. Aflăm aşa, după ureche, trebuie sunat un domn care spune misterios că s-ar putea să intre pe 15 iulie... Avem un preşedinte nou care se ocupă de lucrurile astea şi care încearcă să... El vrea să treacă într-o zonă a normalului, a logicii, vizavi de cum mă echilibrez cu bugetul la Botoşani. Tot cere la Bucureşti: daţi-ne un contract! Când? Cum? Ca să îmi pot echivala cash-flow-ul, am nevoie de un împrumut bancar. Pentru asta trebuie ca lucrurile să se mişte în nişte coordonate predictibile. Ehei... E greu, e greu...“.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.