LIVE BLOG | O mărturie crucială în procesul dezafilierii Craiovei: Gigi Becali a recunoscut în faţa instanţei că ştia de planul lui Sandu şi Dragomir! "I-am spus lui Mititelu că urmează ca el şi Iancu să fie declaraţi persona non-grata şi cluburile lor, dezafiliate!"

25 ian 2017 45053 afişări Comentează şi tu Special
LIVE BLOG | O mărturie crucială în procesul dezafilierii Craiovei: Gigi Becali a recunoscut în faţa instanţei că ştia de planul lui Sandu şi Dragomir! "I-am spus lui Mititelu că urmează ca el şi Iancu să fie declaraţi persona non-grata şi cluburile lor, dezafiliate!" 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16116859/7/mititelu.jpg

de Matei Udrea, Andru Nenciu şi Cristian Voicu

  • Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, s-a judecat apelul în cazul dezafilierii Universităţii Craiova
  • In prima instanţă, în iunie 2016, Tribunalul Bucureşti dictase condamnări la 3 ani cu suspendare pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir şi decidea că Adrian Mititelu ar trebui să primească despăgubiri în valoare de aproximativ 220 de milioane de euro din partea LPF şi FRF
  • Decizia iniţială a fost contestată atât de procurorii DNA, care şi-ar fi dorit condamnări de până la 14 ani de închisoare, dar şi de Sandu şi Dragomir care se aşteptau să fie achitaţi
  • Deşi ar fi trebuit să fie audiat astăzi, Cristi Borcea nu s-a prezentat, invocând probleme medicale după operaţia suferită la picior
  • Gigi Becali a fost citat în calitate de martor, in încercarea curţii de a stabili prejudiciul creat
  • Următorul termen a fost deja anunţat: 8 februarie. Este însă o chestiune de săptămâni - poate câteva luni - până la finalul procesului.

UPDATE 15:45 Audierile programate pentru şedinţa de astăzi s-au încheiat. Următorul termen a fost fixat pentru data de 8 februrie anul curent.


UPDATE 15:10 Dragomir e deranjat de dorinţa judecătorului: "Dacă este proces public, de ce să nu discutăm la televizor?". Judecătorul îi explică faptul că doar şedinţele sunt publice. Dragomir se linişteşte.


UPDATE 15:08 Judecătorul este nemulţumit de absenţa lui Cristi Borcea, care a anunţat că s-a operat: "Vom intensifica căutările". E, totuşi, bizar că statul nu poate aduce de atâtea termene (este a patra oară când Borcea nu se prezintă) un deţinut încarcerat. În lipsa lui Borcea şi Stângaciu (juristul FRF nu s-a prezentat nici el, deşi fusese citat ca martor), următorul termen e programat pe 8 februarie. Pe 8 martie se va trece la ascultarea înregistrărilor şi a emisiunilor televizate în care s-a vorbit despre dezafilierea Craiovei. Ultimul mesaj al judecătorului: actul de judecată se face doar în sală, nu în presă!".


UPDATE 14:47 S-a terminat audierea lui Duru, care a durat cu două ore mai puţin decât cea a lui Becali. Duru are o problemă: fontul de 14 folosit de grefier e prea mic şi nu poate citi. Cere un font mai mare! 

UPDATE 14:45 Tensionat, Mititelu pune cinci întrebări pe care judecătorul le respinge. Dumitru Dragomir izbucneşte în râs.

UPDATE 14:10 Duru-show. Discursul şefului de la licenţiere din FRF e atât de captivant, încât Dumitru Dragomir şi-a scos un ziar din geantă şi a început să-l răsfoiască. La polul opus e Mircea Sandu. Fostul atacant de la Sportul Studenţesc scrijeleşte un carneţel cu vorbele fostului său subaltern de la FRF.


UPDATE 13:55 Discuţia cu Duru alunecă spre registrul tehnic şi se construieşte pe ideea căilor de atac în deciziile fotbalistice şi pe pedeapsa pentruun club care nu a plătit ce a stabilit Comisia FRF.


UPDATE 13:50 Încep discuţii tehnice despre criteriile de licenţiere şi despre diverşi termeni. Duru vorbeşte pe un ton convingător: "Nu am participat la discuţiile din Comitetul Executiv din 8 iulie 2011 în care s-a luat în discuţie situaţia Universităţii Craiova pentru că acţionase în instanţe civile FRF. Universitatea Craiova fusese obligată la plata unor bani către Victor Piţurcă, fostul antrenor, de către comisiile FRF"


UPDATE 13:40 A început audierea lui Viorel Duru. Şeful Comisiei de licenţiere de la FRF e întrebat despre şedinţa din 8 iulie 2011, când s-a discutat dezafilierea. Duru susţine că nu mai ţine minte de ce a fost chemat de Mircea Sandu. "Probabil pentru situaţia Universităţii Craiova", răspunde el.

"Craiova nu primise licenţa pentru Liga 1 pentru că avea datorii la stat. Dar avea licenţă pentru Liga 2, unde nu există criteriul datoriilor. Craiova retrogradase şi sportiv în Liga 2", explică Viorel Duru. Dragomir şi Mircea Sandu par nervoşi. Fostul preşedinte al FRF face ticurile obişnuite: îşi aranjează ochelarii, îşi trece mâna prin păr, îşi atinge vârful nasului. Dragomir ascultă şi priveşte atent, ca la finalul unei piese de teatru fără happy-end.


UPDATE 13:38 Cu mina unui om liniştit, George Becali a apărut în faţa reporterilor dorind să afişeze aerul unui om care nu ar putea păţi nimic. Audiat în calitate de martor, finanţatorul FCSB a întărit ideea că a spus doar adevărul în faţa instanţei. După câteva cuvinte aruncate de pe vârful limbii despre dezafilierea Universităţii Craiova, Becali a luat la tocat subiectele din viaţa politică românească. Despre Donald Trump nu a vorbit.


Becali: "Nu fi supărat, am spus adevărul! Vei primi 10 milioane"

 

Mititelu: "10 milioane? Poate 300!"

Becali: "Ei, şi!? Facem altă Ligă! Liga e doar un sediu!"


UPDATE 13:31 Dragomir şi Sandu par nervoşi. Naşul prezintă ticurile cunoscute: îşi aranjează ochelarii, îşi atinge nasul. Dragomir se holbează şi este roşu. Amândoi fac naveta către prima bancă, unde stau avocaţii, şi le şoptesc acestora.

UPDATE 13:27 Întrebat din nou de judecător de ce a retras acţiune de la Curtea de Apel, Gigi Becali a declarat: "Am retras-o pentru că n-aveam şanse, nu mă puteam lupta cu TAS. Am retras acţiunea de la Curtea de Apel pentru că îmi era frică de FIFa şi UEFA, să nu mă scoată din cupele europene"

Mititelu: "A fost somat de FRF să-şi retragă acţiunea din tribunal?"

Becali: "Nu! Niciodată! Şi dacă mă somau, ce, mi-era mie frică vreodată de Federaţie? Mie doar de UEFA şi FIFA mi-era frică"

S-a încheiat audierea lui Gigi Becali, după aproximativ 3 ore.


UPDATE 13:25 Mititelu: "E adevărat că mi-a spus să am grijă, că vor să mă dezafilieze şi să-mi ia jucătorii?"

Becali: "Nu că-i iau jucătorii, i-am spus că am auzit că urmează ca el şi Iancu (n.red. patron la Poli Timişoara în acea perioadă) să fie declaraţi persona non grata şi cluburile dezafiliate. Nu mai ştiu cine mi-a spus. Se vorbea în toată lumea fotbalului. Eu credeam că rămâne cu jucătorii ca active necorporale"


UPDATE 13:04 Spiritele se încing şi părţile implicate schimbă replici dure.

Mititelu îi solicită judecătorului: "Să spună martorul ce i-am spus eu în toţi acei ani, de ce nu îi dau jucători!"

Becali: "Nu mai ştiu. Să spună el! Noi vorbeam des, eram prieteni atunci, recunosc!"

Mititelu: "Îi spuneam că nu dau jucătorii pentru că vreau să fac echipă bună?"

Becali: "Da, aşa e, Mititelu îmi spunea că nu vrea să-mi dea jucătorii pentru că vrea să facă echipă puternică. Să se bată cu mine! Păi, i-am spus, cum să se bată el cu mine? Nu vede cum îl cheamă? Mititelu!"

Dragomir intervine: "Da, şi până la urmă a retrogradat..."

Mititelu: "Voi m-aţi retrogradat, nenorociţilor!"

Mircea Sandu: "Te-a retrogradat mă-ta!"

Judecătorul intervine şi reuşeşte să reinstaureze liniştea.

Urmează alt episod foarte important. Mititelu reuşeşte să-l determine în instanţă pe Becali să recunoască faptul că a dat în judecată FRF fără ca această instituţie să îl dezafilieze.

Mititelu: "Poate confirma Gigi Becali că Steaua Bucureşti a fost somată de Comitetul Executiv să plătească 800.000 de euro în 2012 către Bacău, iar Steaua a dat în judecată?".

Gigi Becali ezită, dar confirmă şi spune că a dat banii pentru că era calificat în Champions League şi, fiind o decizie a TAS, risca banii din cupele europene: "Am făcut contestaţie la Curtea de Apel, chemând în judecată FRF şi FCM Bacău, dar acea acţiune am retras-o".

Latifundiarul face apoi nişte afirmaţii absolut neaşteptate, pentru că au fost de natură să prejudicieze clar cauza lui Sandu şi Dragomir. Întrebat din nou de judecător de ce a retras acţiunea în instanţele civile, Becali a răspuns: "Pentru că mi-era frică de FIFA şi UEFA. Să nu mă scoată din cupele europene". 
Mititelu a insistat: "A fost somat de FRF să-şi retragă acţiunea din tribunal?"

Becali a bombat pieptul: "Niciodată! Şi dacă mă somau, ce, mi-era mie frică vreodată de federaţie? Mie de UEFA şi de FIFA mi-era frică!".


UPDATE 12:55  Moment de cotitură în proces! Gigi Becali recunoaşte în faţa instanţei că ştia de planul dezafilierii Craiovei!
Mititelu: "E adevărat că mi-a spus să am grijă, că vor să mă dezafilieze şi să-mi ia jucătorii?"

Becali: "Nu am spus că-i iau jucătorii! I-am spus că am auzit că urmează ca el şi Iancu să fie declaraţi persona non-grata, iar echipele lor dezafiliate!".

Rumoare în sală! Practic, Becali recunoaşte că scenariul era deja "scris" şi deciziile erau luate înainte de şedinţa în care s-a oficializat dezafilierea clubului Universitatea Craiova.

Judecătorul sesizează imediat importanţa mărturiei şi insistă: cine i-a spus martorului de acest plan?

Becali pare să-şi dea seama că a scăpat "porumbelul" şi devine evaziv: "Nu mai ştiu cine mi-a spus. Se vorbea în lumea fotbalului...". Încearcă să dreagă busuiocul: "El se adresase instanţelor civile, iar regulamentele fotbalului nu permit acest lucru".

Încercând să salveze situaţia, Becali a comis o altă gafă. A menţionat: "Eu nu ştiam că-i vor declara jucătorii liberi de contract. Credeam că îi rămân lui Mititelu, ca active necorporale. Dacă avea o echipă în ligile inferioare, în Liga 2 sau Liga 3, jucătorii se duceau acolo!".

În acel moment, Mititelu replică: "Păi, exista echipa a doua! Era în ligile inferioare!".

Becali n-a mai avut replică.


UPDATE 12:45 Are loc un alt dialog relevant.

Mititelu: "Recunoaşte martorul că între 2007-2011 am purtat multe discuţii pentru transferul unor jucători şi l-am refuzat?".
Becali: "Recunosc!"

Mititelu: "E adevărat că în 2009 mi-a oferit 4 milioane de euro pentru Florin Costea?"
Becali: "I-am oferit 3 milioane, nu 4! Bate câmpii! Dar, pe urmă, Costea s-a accidentat. Asta era înainte de accidentare".


UPDATE 12:35 Becali e ameninţat că e amendat pentru fiecare derapaj! "Daţi-mi amendă, cât trebuie să plătesc?"

Judecătorul îl ameninţă cu amenda: "Vreţi să avem şi martor amendat?"

Becali: "Daţi-mi amendă!"

Judecător: "La fiecare derapaj măresc cuantumul!"

Becali: "Cât puteţi să-mi daţi!"

Judecător: "Haideţi să nu cădem în derizoriu!"


UPDATE: Gigi Becali revine după incident: "Hai, între 5 şi 10 milioane de euro".

Atât afirmaţiile legate de valoarea jucătorilor, cât şi cele despre evaluarea lotului în general pot avea relevanţă, chiar dacă Becali nu este o persoană autorizată, deoarece îi certifică judecătorului că fotbaliştii Universităţii Craiova chiar valorau multe milioane de euro. De acest lucru pare conştient şi Becali.

Procurorul întreabă dacă se nasc drepturi federative asupra jucătorilor când se semnează contractul. Becali încearcă să evite răspunsul. În final, acceptă că da. Dar explică faptul că jucătorii nu valorează, în realitate, clauzele de reziliere puse de patroni.


UPDATE:  Suporterul Gabi Blondu', un apropiat al lui Adrian Mititelu, patronul Universităţii Craiova în acea perioadă, a intervenit în discuţie cu o replică ce a stârnit râsete în sala de judecată.

Becali afirmase că interesul său e "să câştige Mititelu, să iau şi eu ceva de la masa credală: 1,1 milioane de euro".

Replica apropiatului lui Mititelu a venit rapid: "Sau 2-3 ani!"

Becali se enervează: "Băi, taci, băi, că suntem în instanţă! Mă căutau jucătorii. M-a sunat unul mic... cum îi spune?"

Unul din suporterii craioveni, Gabi Blondu': "Gîngioveanu!"

Becali: "Aşa, bravo! Eu, ca specialist, apreciez că toţi jucătorii de la Craiova făceau, la un loc, 5 milioane de euro!"

Moment în care unul din oamenii lui Mititelu îi strigă: "Da' ai tăi cât fac, bă?"

Respectivul personaj este scos din sala de judecată în timp ce-l înjură pe Gigi Becali. Jandarmii îl amendează cu 500 de lei.


UPDATE: Becali, către judecător: "Consider că ar trebui să mă întrebaţi, ca specialist în fotbal, că am demonstrat, ca să aflaţi de la mine adevărul".

Apoi, patronul FCSB vorbeşte despre Găman şi Lung, care au ajuns gratis la Astra şi estimează că valorau câte un un milion de euro fiecare! Despre Bărboianu: "Nu valora nimic! Astra şi Dinamo n-au luat nimic! Interesul meu e să câştige Mititelu, să iau şi eu ceva de la masa credală: 1,1 milioane de euro"

 


UPDATE: Becali: "Pe Prepeliţă, Mititelu putea lua 700.000 de euro de la mine. Dar l-am  luat gratis. Avea valoare, eu spun adevărul, nu spun în favoarea lui Dragomir sau a altcuiva.

Lui Florin Costea, ca şi lui Mihai, i-am dat bani să scap de el. Prepeliţă a plecat gratis pentru că i s-a terminat contractul! L-aş fi ţinut că avea valoare. Apreciez că Prepeliţă valora cam 700.000 de euro".


UPDATE: Unul dintre cei prezenţi, susţinător al lui Mititelu, părăseşte sala în timpul mărturiei lui Gigi Becali bombonănind: "Măscăriciule!"

Becali invocă faptul că a jurat pe Biblie şi trebuie să spună adevărul.

Becali face apoi o afirmaţie şocantă: "Mi-a spus procurorul care instrumenta dosarul de evaziune fiscală (n.r. - al lui Mititelu) că, dacă nu mă înscriu la masa credală, pot fi acuzat că sunt complice!".

Dându-şi seama de gafa făcută, pentru că cei din sală au devenit imediat atenţi, Becali a revenit şi a precizat că procurorul i-a spus acest lucru abia după ce se înscrisese la masa credală.

Becali: "După ce m-am înscris la masa credală, m-a chemat procurorul să mă întrebe dacă mă constitui parte civilă. La Steaua, eu dau ordinele, chiar dacă nu sunt parte executivă".

Becali a încheiat în stilul caracteristic problema Mihai Costea: "Ordinul meu, când îl dau, aşa se face".

Urmează să fie întrebat despre Florin Costea şi Andrei Prepeliţă.


UPDATE: Gigi Becalia dezvăluit în faţa instanţei cum s-a despărţiti de Mihai Costea:  "Nu ştiam cum să mai scap de el (n.red. Mihai Costea), să plece. Până la urmă, i-am dat 100.000 de euro. Argăseală a spus să ne înscriem la masa credală. E n-am vrut. L-am întrebat pe Mititelu dacă vrea să mă înscriu la masa credală. Mi-a spus că pentru el e bine. Auziţi-l pe Mititelu! Ce nu-i convine, bombăne! Aşa  face acolo, în spate: bo-bo-bo-bo! Jucătorul nu valora 15 milioane de euro!".

Mititelu este însoţit în sală de membri ai galeriei şi de familie.


UPDATE Gigi Becali a intrat în dialog cu judecătorul şi i-a atras atenţia acestuia să nu mai folosească numele Steaua. Patronul FCSB este rugat să-şi spună versiunea în cazul transferului lui Mihai Costea.

Judecătorul către Gigi Becali: "V-am chemat cu privire la transferul lui Mihai Costea la Steaua!"

Gigi Becali: "FCSB!"

Gigi Becali preia cuvântul şi povesteşte că avea relaţii atât de apropiate cu fostul şef al Fiscului din România, Sorin Blejnar, încât îşi permitea să intre la acesta în birou şi să îi ceară consultanţă: "Când am vrut să-l iau pe Mihai Costea, Blejnar de la ANAF mi-a zis că nu pot, pentru că echipa Craiova are conturile blocate. Şi am făcut demersuri, l-am luat liber. Nea Mitică (n.red. - Dumitru Dragomir) habar nu avea. Cu Mircea Sandu nu am vorbit, nu eram intim cu el. Eu vorbeam cu nea Mitică. Dar atunci eram disperat. Eu am fost la Blejnar! Eu!".

De-a lungul şedinţei, Becali l-a "periat" permanent pe judecător şi a ironizat-o pe colega de complet a acestuia, neratând ocazia să sugereze că aceasta nu înţelege despre ce este vorba: "Domnule judecător, mi-am dat seama ce fel de om sunteţi. Am încredere că faceţi dreptate. Valoarea jucătorului era de 1,1 milioane euro, am plătit cu 6 luni înainte. Domnule judecător, dacă îmi adresa întrebări şi doamna judecător, îmi dădeam seama dacă înţelege mecanismul din fotbal. Sunt aşa de sigur de dumneavoastră!".


UPDATE: Discuţii din sala de judecată.

Armata de avocaţi ai pârâţilor încearcă să amâne procesul invocând faptul că unii din cei implicaţi în proces nu sunt prezenţi şi, deci, audierea martorilor nu poate fi completă.

Mititelu: "Domnule preşedinte, respingeţi cererea de amânare! Se încearcă tergiversarea sperând că vine graţierea".

Becali se ridică în plină discuţie a judecătorului cu avocaţii şi procurorul: "Domnule preşedinte, pot să spun şi eu două cuvinte?".

Judecătorul : "Nu! Martorul vorbeşte doar când este întrebat!".

Gigi Becali: "Păi da, dar..."

Judecătorul: "Nu!"

În cele din urmă, completul respinge cererea de a se amâna procesul. Începe audierea lui Becali.


UPDATE: Becali, primul audiat. S-a mutat de lângă Dumitru Dragomir, pe rândul rând, şi ţine în mână o foaie. Armata de avocaţi a acuzaţilor încearcă să obţină amânarea invocând diverse motive. Motivul prinicipal invocat a fost absenţa unora dintre apărătorii părţilor.

Afară, Ionuţ Luţu, aşteptându-l pe Gigi Becali. vorbeşte cu câţiva fani ai Stelei care l-au recunoscut.


UPDATE: Moment amuzant petrecut în sala de judecată. În momentul în care judecătorul a făcut "prezenţa", Gigi Becali s-a ridicat relaxat: "Acum nu-mi mai e frică, sunt martor!""


Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, se judecă cazul dezafilierii Universităţii Craiova.

Primul care a ajuns la tribunal a fost fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. A fost urmat de Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF şi de Adrian Mititelu.

Mititelu i-a ignorat pe cei doi foşti şefi ai fotbalului românesc. Dragomir a afişat un aer relaxat, în schimb Mircea Sandu părea puţin îngândurat.La tribunal sunt aşteptaţi şi fanii Universităţii Craiova.

La Curtea de Apel şi-a făcut apariţia şi Gigi Becali. Întrebat de un susţinător al Stelei pe holurile tribunalului care mai este situaţia în scandalul cu CSA, Becali a răspuns: "Niciun fel de problemă. Mergem înainte, schimbăm numele, nu stăm intr-o siglă sau într-un nume!". Becali s-a prezentat la tribunal în calitate de martor.

Borcea a trimis notificare că nu se poate prezenta. La precedenta înfăţişare şi-a motivat absenţa trimiţând un document prin care informa ca starea precară de sănătate nu-i permite. Acum, potrivit unor avocaţi, Borcea s-ar fi operat la picior şi nu se poate prezenta.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru amănunte.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.