INTERVIU | ZENGA: "Liga 1 era superioară, acum 10 ani, faţă de cea de acum". Lucruri neştiute despre meciurile cu Valencia şi Villarreal, cine e cel mai dificil patron cu care a lucrat, când a fost trădat şi ce le prevede lui Rădoi şi Borcea

15 ian 2016 27916 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU | ZENGA: "Liga 1 era superioară, acum 10 ani, faţă de cea de acum". Lucruri neştiute despre meciurile cu Valencia şi Villarreal, cine e cel mai dificil patron cu care a lucrat, când a fost trădat şi ce le prevede lui Rădoi şi Borcea  7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/14966308/3/ferero.jpg

Italianul Walter Zenga e legat prin mii de fire de România şi de fotbalul de la noi. Şi-a pus amprenta pe Liga 1 într-o perioadă în care fotbalişti rasaţi dădeau greutate campionatului, iar parcursul cu Steaua din cupele europene l-a transformat într-unul din oamenii preferaţi ai fanilor. Căsătorit cu Raluca, fostul portar al naţionalei Italiei antrenează acum în Emiratele Arabe Unite, la Al Shaab, echipă aflată pe locul 14, cu 3 puncte după 12 runde desfăşurate. La început de an, Zenga a acceptat un dialog deschis cu ProSport. Prima parte a interviului o puteţi citi în rândurile de mai jos.

ProSport: Domnule Zenga, să împărţim 2016 în trei tablouri: cel al carierei în fotbal, al familiei şi al surprizelor. Ce v-aţi dori de la acest an?
Walter Zenga: Prioritatea mea a fost întotdeauna familia. Întâi lor să le fie lor bine, apoi pe planul al doilea cariera mea. Nu cred în surprize, ci sunt convins că ceea ce apare în viaţa cuiva este bine gândit şi pregătit, urmează un plan pe care noi de multe ori nu îl înţelegem imediat. Gândesc mereu pozitiv şi sper într-un 2016 bun, cu satisfacţii profesionale şi nu numai.

În ce punct al carierei credeţi că vă aflaţi şi cât de greu este pentru un antrenor să o ia mereu de la capăt. Mă refer aici la ţări schimbate, culturi diferite, capacitate de adaptare în medii diferite, relaţionare cu patroni lipsiţi de răbdare.
Mă aflu la jumătatea carierei mele de antrenor - am început la 40 de ani - şi îmi propun să lucrez încă mulţi ani de-acum înainte, nu pot sta prea mult fără fotbal. Sigur, ca antrenor te obişnuieşti să începi mereu de la zero, cu o nouă echipă şi să construieşti etapă după etapă, să începi să îţi vezi amprenta asupra jocului, să vezi cum ideile tale se pun în aplicare şi dau roade. Aceasta este o mare satisfacţie, când vezi rezultatele muncii tale. Am scris şi o carte despre asta. Patronii cei mai "nerăbdători" i-am găsit în ţara mea de origine (râde!) ceea ce este destul de surprinzător. Nu este simplu nicăieri, mai ales în culturi cu mentalităţi profund diferite, dar am considerat că întotdeauna merită efortul şi nu m-am dat în lături de la nicio provocare. Am antrenat in Turcia, la graniţa cu Siria, în Arabia Saudită şi patru echipe in Emirate, în diferite poziţii în clasament.

Statutul de star în fotbal este trecător. Cât de greu este să te împaci cu o astfel de idee?
Eu am început sa joc fotbal profesionist la 18 ani, sunt practic de 37 de ani în această lume atât de râvnită: am fructificat din plin talentul pe care l-am primit de la Dumnezeu, am realizat performanţe deosebite şi mă bucur în continuare de stima celor care iubesc acest sport.

Cum aţi caracteriza perioada Sampdoria? Ce a mers şi ce nu a funcţionat?
Am avut parte de un început dificil, cu neîncredere din partea fanilor şi a anumitor persoane din administraţie, ceea ce s-a reflectat apoi critic în momentul în care aveam nevoie de mai mult sprijin. Cu echipa am avut însă un raport foarte bun, am făcut 16 puncte în 12 meciuri, am fost mereu în partea superioară a clasamentului, golgheter a fost Eder, al patrulea atac în campionat şi pe locul 10 ca apărare.

"Cosmin Olăroiu sau Dan Petrescu vor fi mereu nume importante, în pole-position, pentru banca tehnică a naţionalei României"

Pe 26 decembrie v-aţi reîntâlnit cu prietenul Cosmin Olăroiu, în meciul Al Shaab – Al Ain 1-4. Cum a decurs întâlnirea? Aţi mai avut chef de vorbă la final?
Am vorbit ca între antrenori si prieteni de demult, a fost plăcut, era normal sa câştige echipa lui fiind mult mai puternica; cu ani in urma eu antrenam Steaua iar Cosmin FC Naţional, este ca o roată care se învârte...

S-a tot vorbit despre o listă a potenţialilor selecţioneri, una care îl includea şi pe Cosmin Olăroiu. Când credeţi că se va apela la el sau ar fi dispus să accepte postul?
Sigur, antrenori precum Cosmin Olăroiu sau Dan Petrescu vor fi mereu nume importante, în pole-position, pentru banca tehnică a României, oricând se vor decide să se întoarcă din străinătate.

La lansarea cărţii dumneavoastră, soţia dumneavoastră, Raluca, într-un interviu pentru ProTV,a lăsat să se înţeleagă că aţi răspunde afirmativ, la un moment dat, în viitor, dacă aţi fi solicitat să antrenaţi naţionala. Cum comentaţi?
Este mereu o onoare ca numele tău sa fie propus pentru o naţională. Din motive evidente ma consider pe jumătate român, si am continuat sa urmăresc si de departe campionatul si evoluţia echipei naţionale.

Walter Zenga (55 de ani) este antrenorul lui Al Shaab, în Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost instalat pe banca tehnică a echipei pe 1 decembrie 2015 şi are contract până în vara acestui an. În cariera de antrenor Zenga le-a mai antrenat pe Sampdoria, Al-Jazira, Al-Nasr, Al Nasr Ryadh, Palermo, Catania, Dinamo, Gaziantepspor, Steaua Roşia Belgrad, Steaua Bucureşti şi FC Naţional. Cele mai mari performanţe le-a obţinut atunci când o antrena pe Steaua, perioadă  în care a câştigat campionatul României, în sezonul 2004/2005, ajungând până în faza optimilor de finală din Cupa UEFA. A mai câştigat titlul în Serbia, la cârma celor de la Steaua Roşie Belgrad, în sezonul 2005/2006.

Ca jucător, Walter Zenga şi-a petrecut cea mai mare perioadă a carierei la Internazionale Milano. A acumulat 347 de partide, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria formaţiei din Milano. Din cele 347 de partide, în 141 dintre ele a reuşit să păstreze poarta intactă. Fostul portar a mai jucat şi la Sampdoria, unde a strâns 44 de partide, dar şi la Calcio Padova, 21 de partide. 3 trofee a cucerit Walter Zenga în cariera de jucător: 1 campionat al Italiei şi 2

"Cel mai dificil patron l-am avut la Sampdoria, cu o relaţie complicata, si deseori conflictuală - a devenit rapid evident faptul că aveam viziuni diferite asupra fotbalului. Relaţia cea mai frumoasă am avut-o in schimb cu Pixie Stojkovic, preşedintele de la Steaua Roşie Belgrad"

Cum caracterizaţi acum campionatul din Emirate şi ce obiective aveţi?
Am preluat echipa Al Shaab la jumătatea campionatului, iar obiectivul nostru este salvarea de la retrogradare. Privind de la exterior, lumea poate crede că aici campionatul este floare la ureche, dar şi în Emirate există probleme şi competivitate ca peste tot!

Ce s-a schimbat faţă de precedenta perioadă în care aţi pregătit o echipă de acolo?
Nu, de când antrenam în Abu Dhabi echipa Al Jazira în 2014 şi până acum cu Al Shaab nu s-au schimbat prea multe... fiind din 2011 în Emirate am ajuns să cunosc foarte bine dinamica şi stilul campionatului de aici.


Massimo Ferrero, patronul echipei Sampdoria, în centru, cu cravată galbenă

Unde aţi întâlnit cei mai dificili patroni din lume şi de ce?
Cel mai dificil patron l-am avut la Sampdoria (n.r. - Massimo Ferrero), cu o relaţie complicată. Şi deseori conflictuală! A devenit rapid evident faptul că aveam viziuni diferite asupra fotbalului. Relaţia cea mai frumoasă am avut-o în schimb cu Pixie Stojkovic, preşedintele de la Steaua Roşie Belgrad, şi nu doar pentru că în acel an am câştigat şi campionatul, şi Cupa Serbiei, ci mai ales pentru că întreaga administraţie era formată din oameni de fotbal de un nivel elevat, din echipa care câştigase Cupa Campionilor.

În România aţi avut o relaţie specială cu Cristi Borcea. El v-a dorit la Dinamo şi a insistat ca dumneavoastră să veniţi în Ştefan cel Mare. În câteva cuvinte cum l-aţi descrie pe Borcea de atunci şi ce impresie vă lasă cel de acum?
Cu Cristi Borcea nu am mai ţinut legătura de când am plecat de la Dinamo; personajul de atunci mi-l aduc aminte drept îndrăgostit de propria echipă! Nu am mai întâlnit un preşedinte care să iubească atât de tare, ca un fan înflăcărat, echipa de fotbal, ceea ce se poate transforma şi într-un defect, pentru că nu îţi lasă seninătatea de a lua decizii obiective.

Credeţi că ar mai putea reveni vreodată în fotbal?
Nu ştiu daca va mai putea face asta şi îmi pare rău dintr-un anumit punct de vedere.

Cele 20 de reguli ale lui Walter - potrivit cărţii sale, ANTRENOR

 • 1. Mai întâi de orice, trebuie să fim oameni
 • 2. Să crezi, să crezi, să crezi
 • 3. Echipa câştigătoare se mai şi schimbă (uneori)
 • 4. Imprevizibilul... nu poate fi prevăzut
 • 5. O echipă este mai mult decât suma părţilor sale
 • 6. Niciodată să nu-ţi subestimezi adversarul
 • 7. Nervi tari, chiar şi când eşti sub presiune
 • 8. Sfătuitori - trădători (dacă nu îi alegi bine)
 • 9. Urmează-ţi instinctul
 • 10. Istoria ne învaţă (la fel şi geografia)
 • 11. Don't follow the money
 • 12. Câte bordeie, atâtea obiceie (pe care nu trebie să respecţi)
 • 13. Există (mereu) câte unul care zice nu
 • 14. Cine găseşte un colaborator (bun), găseşte o comoară
 • 15. Să nu disperi niciodată, dar nici să nu te relaxezi niciodată
 • 16. Degetul este o armă cu două tăişuri
 • 17. Să înţelegi ce contează cu adevărat
 • 18. Oferta care străluceşte nu este întotdeauna de aur
 • 19. Meciul nu se termină niciodată
 • 20. Să trăieşti momentul, să visezi la lucruri măreţe

Cum a plecat de la Steaua înainte să ia campionatul şi meciurile de vis din cupele europene

Când eraţi la FC Naţional, după un derby cu Steaua, la conferinţa de presă, aţi fost deranjat când un jurnalist v-a adresat o întrebare în care a folosit termenul cinic, referitor la jocul echipei. Mi s-a părut atunci, şi ulterior la Steaua, că aţi fost tipul antrenorului speculativ. Ştiaţi cum să jucaţi la rezultat. Consideraţi că v-aţi păstrat acelaşi stil?
Depinde de ce echipă antrenezi. De exemplu, acum antrenez o echipă care joacă pentru salvarea de la retrogradare şi nu mă deranjează dacă cineva ne interpretează jocul drept "speculativ". Cred că meciul Steaua-FC Naţional l-am câştigat atunci cu 2-0!

Acel stil a fost valorificat şi cu Valencia, 0-2 pe Mestalla şi la Bucureşti în retur 0-0 la pauză şi apoi 2 goluri Andrei Cristea, prelungiri şi calificare la 11m. Acum, la mulţi ani după, ce senzaţie vă trezeşte acel meci?
Acel meci îmi provoacă şi acum emoţii incredibile. Am revăzut de curând loviturile de penalty şi mi-am amintit explozia de bucurie a tuturor, ceva unic, de neuitat... Târziu, când am ieşit din stadion, lumea era încă în stradă, sărbătorind, aplaudând. Am fost foarte fericit ca am reuşit cu echipa sa oferim o bucurie imensă fanilor şi un motiv în plus de orgoliu! A doua zi am fost invitaţi de preşedintele României la Cotroceni!

La partida cu Villareal în Ghencea, a venit viscolul chiar înainte de meci şi s-a aşternut zăpada în 30 de minute. Meciul s-a reprogramat. Cum l-aţi pregătit apoi?
Am rămas profund impresionat de faptul că fanii au rămas peste două ore la stadion în frig şi în zăpadă, aşteptând să vadă dacă meciul s-ar fi jucat în final, gata să ne susţină. Mai cred că dacă ne-ar fi lăsat să jucăm în acea seară, meciul ar fi fost al nostru, eram foarte motivaţi, gata de luptă!

Aţi schimba ceva dacă aţi putea referitor la blocajul din ediţia de campionat când Steaua a defilat, avea avans mare, dar spre final de sezon nu mai reuşea să bată pe nimeni şi risca să piardă titlul. Cum aţi perceput acea decizie a lui Becali, când cu trei etape înainte de final l-a numit pe Dumitru Dumitriu?
Da, ar fi trebuit schimbat ceva, dar nu la sfârşitul sezonului, cand jucam cu doi tineri de 18 ani - Liţu si Simion. Eroarea s-a comis la mercato din ianuarie: Neaga a fost cedat în Coreea, Becali nu îl mai voia pe Ciocoiu şi nu au fost cumpăraţi noi jucători. Senzaţia de final a fost ca am fost trădat, cum descriu într-un paragraf din cartea mea.

"Fără supărare, cred că acum zece ani, când antrenam eu în România, campionatul era superior celui de acum, cu jucători români mai puternici, personalităţi marcante care "făceau" vestiarul"


Rădoi şi Zenga, doi piloni ai performanţelor Stelei de la mijlocul anilor 2000

Aţi lucrat cu Rădoi şi îl cunoaşteţi foarte bine. Cât de mult îi poate afecta cariera de antrenor un start precum cel avut la Steaua?
Dimpotrivă, eu cred că experienţa de la Steaua îl va face mai puternic, îl va ajuta să se maturizeze ca antrenor: noi avem nevoie şi de lecţia momentelor dificile, pentru a învăţa să ne impunem şi să gestionăm mai bine o echipă data viitoare.

Credeţi că s-a pripit când a ales Steaua?
El a preluat Steaua într-o perioadă deloc uşoară şi a plătit pentru greşeli care nu îi aparţineau. Eu îi spuneam mereu că va deveni un bun antrenor, pentru că are personalitatea potrivită!

Unul dintre preferaţii dumneavoastră a fost Nicolae Dică. Ce mesaj i-aţi transmite acum în punctul său de plecare în cariera de antrenorat?
Pe Dică l-am adus şi la Catania, pentru că eram convins de calităţile sale. Îi doresc mult succes în cariera de antrenor!

Am vorbit de Rădoi şi de Dică şi observ că încă sunteţi la curent cu ce se întâmplă în Liga 1. Cum vi se pare nivelul campionatului din România de acum faţă de cel din prima jumătate a anilor 2000 când aţi antrenat aici?
Fără supărare, cred că acum zece ani, când antrenam eu în România, campionatul era superior celui de acum, cu jucători români mai puternici, personalităţi marcante care "făceau" vestiarul. Acum sunt şi mai mulţi stranieri, este diferit. Ar fi suficient să revedem lista de jucători de la Steaua, Dinamo şi Rapid de atunci şi să comparăm!

Haideţi să mai facem o comparaţie: perceput ani întregi drept cel mai bun campionat al lumii, Serie A pare să fi scăzut valoric în ultimii ani? Care credeţi că ar fi cauzele?
Am jucat de curând în campionatul italian. Nivelul de dificultate tehnico-tactică este mereu elevat, dar doar în acest an există o concurenţă foarte puternică, deoarece pentru prima dată după mulţi ani există cel puţin patru echipe care se luptă pentru Scudetto: Inter, Juventus, Fiorentina şi Napoli, la distanţă de două puncte.

CITIŢI SĂPTĂMÂNA VIITOARE ÎN PROSPORT A DOUA PARTE A INTERVIULUI CU WALTER ZENGA

http://www.prosport.ro/sport-life/special/interviu-zenga-liga-1-era-superioara-acum-10-ani-fata-cea-acum-lucruri-nestiute-meciurile-valencia-villarreal-e-cel-dificil-patron-lucrat-tradat-le-prevede-radoi-borcea-14966308
14966308
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Anunţ EXPLOZIV al Elenei Udrea. SECRETUL care poate DISTRUGE unul dintre cei mai puternici oameni din România. „Am fost implicată!”