INTERVIU | ȚUCUDEAN „Eu antrenor!? Eu voi fi patronul unei echipe de Liga 1”. Cât l-a afectat eticheta de copil de bani gata și ce s-a întâmplat la Steaua

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | ȚUCUDEAN
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

E imprevizibil. Și autoritar. Uneori volubil. Alteori ursuz. Dă dovadă de nonșalanță. De cele mai multe ori. Și mai e convingător. Entuziasmat și emoționat. Câteodată contrariat. Alteori mirat. Mereu prompt în răspunsuri. Nu și le cântărește. Nu fandează. Nu luftează. 

Trăsăturile atacantului în vârstă de 24 de ani le veți detecta mai jos. În interviul pe care George Țucudean, arădeanul fost la Dinamo și Steaua, l-a acordat din Antalya, pentru ProSport. El e la ASA Târgu Mureș, noua sa echipă. Mingea? E la noi.

George, tu i-ai ales pe cei de la Târgu Mureș sau ei te-au ales pe tine?
Oamenii de aici și-au manifestat intenția de a mă lua și când am reziliat contractul cu Steaua. Eu intenționam să merg afară, dar perioada de transferuri se încheiase cu șase zile înainte și nu aș mai fi putut face nicio mișcare. M-au convins oamenii de aici și faptul că antrenor la echipă este domnul Grigoraș. Eu de mult timp mi-am dorit să lucrez cu dânsul, încă din perioada în care eram la Dinamo și se vorbea despre venirea lui de la Pandurii Târgu Jiu.

Și cu ce ochi ai văzut până acum antrenamentele efectuate de el?
După doar două săptămâni nu-ți dai seama de mare lucru, pentru că nu prea am lucrat cu mingea, dar e un antrenor valoros, care-și pune amprenta asupra jocului unei echipe și dă greutate unui campionat atunci când pregătește o echipă.

Ai regăsit la ASA fotbaliști pe care îi cunoști foarte bine. Cât de puternică pare echipa?
La Târgu Mureș am regăsit foști colegi, foști adversari, e o echipă cu experiență care s-a bătut la titlu anul trecut. Și asta îmi doresc și eu aici: cupa și campionatul.

Cât la sută din tonul echipei îl dă N’Doye?
Să știi că nici nu m-am întâlnit cu el până acum, n-a fost până acum la antrenamente, era blocat în aeroporturi din cauza vizei (n.r. – interviul a fost realizat miercuri seara). 

Tu ai putea face cuplu în atac cu Adrian Mutu. Găsești o motivație în plus atunci când poți face pereche cu un astfel de jucător?
N-am jucat niciodată alături de Mutu, dar dacă se află la egalitate cu Hagi la capitolul goluri în istoria naționalei (n.r. – 35) înseamnă că nu mai are nevoie de nicio descriere din partea mea. Câți fotbaliști români nu și-ar fi dorit să joace alături de el!?

Bănuiesc că mulți… Aș vrea să te întreb dacă un rol important în alegerrea ta l-a avut sfatul lui Cristi Bobar?
Da, cu siguranță. Mă cunosc cu Cristi de mult timp, din perioada Dinamo, și el este un om care cunoaște bine fotbalul românesc și a și jucat fotbal. Ă‚sta e un argument care-l transformă într-o voce autorizată.

Mi-ai spus că îți dorești cupa și campionatul. Aș vrea să te întreb cine se bate la titlu în acest moment?
Eu sunt de părere că șase echipe au șanse considerabile de a lua titlul. Se pot face multe schimbări în clasament. Eu am jucat în campionatul din Belgia cu același sistem și pot afirma că se poate întâmpla orice.

Din campionatul României pleacă tot mai puțini jucători la echipe importante de afară, pe sume consistente. Care crezi că ar fi cauza?
În opinia mea, un prim pas pentru a regândi o strategie benefică pentru valorificarea talentelor din România ar fi limitarea numărului de fotbaliști străini din primul 11. În formula de început ar trebui introduși doar patru jucători străini. Atât!

„Din fiul lui Țucudean… lumea a ajuns să-l întrebe pe tata dacă e tatăl lui George Țucudean. De la 18 ani nu am mai luat niciun ban de acasă”

Aș vrea să mutăm discuția într-un alt registru. Fotbalist cu mulți bani sau copil de bani gata… cât de mult ți-au schimbat starea de spirit caracterizările astea?
E rău. Devine frustrant să ți se lipească de frunte eticheta asta de copil de bani gata. Să știi că eu de când am semnat cu Dinamo nu am mai luat niciun ban de acasă, aveam 18 ani pe atunci. Sunt un tip care chiar duce o viață normală. Și anticipez că o să mă întrebi ce presupune asta? Uite un exemplu: mă duc și-mi fac cumpărăturile la Metro. Și taică-meu a jucat fotbal și mereu eram comparat cu el și unii ziceau că nu voi ajunge niciodată ca el. Eram perceput drept… George, băiatul lui Țucudean.

Și cum s-au schimbat lucrurile?
Tot ce mi-am dorit a fost ca lumea să ajungă să-l întrebe pe el dacă este tatăl lui George Țucudean. Și asta s-a și întâmplat. Când a fost întrebat dacă este ‘tatăl lui Țucudean?” a fost o încununare a muncii mele și o mare mândrie pentru el.

Cât de mult te ajută și cât îți provoacă o stare de disconfort situația ta financiară?
Când eram în Anglia, la Charlton, în fiecare zi de 29 a lunii aveai banii în cont. Oricare dintre colegii mei putea să-și facă un credit și știau că-l pot duce mai departe. În România… uită-te ce se întâmplă! Îți iei un credit ca fotbalist și îți tremură picioarele că ai putea să rămâi neplătit. Eu sunt norocos, am o situație financiară bună. Reversul medaliei? Eram perceput drept „băiatu’ lu’ tata” sau „Atacantul Ferrari”, dar am trecut și peste astea, deși mă deranjau.

Citești presa, te uiți la TV?
Cât am fost la Steaua n-am deschis televizorul. Și am și renunțat să mai citesc presa.

ÎNCEPUTUL LA DINAMO: „M-am enervat, mi-am luat geanta și am plecat acasă la Arad”

Trecerea de la Arad la Dinamo ți se pare că te-a ajutat în viață la vârsta de 18 ani?
Să-ți povestesc despre contactul meu cu București mai întâi. Când lumea discuta cu mine, aveam mereu impresia că toată lumea mă ceartă din cauza felului de a vorbi al bucureștenilor. Erau foarte mulți atacanți la Dinamo când am ajuns eu, ne-am dus în pregătire, dar m-am enervat. Aveam 18 ani și atunci nu rezistam presiunii generată de concurență. N-aș fi vrut să mă împrumute la nicio echipă, așa că am hotărât să-mi iau bagajele și să plec acasă la Arad.

La Arad, așa, hodoronc-tronc!?
Da!

Și cum au reacționat cei de la Dinamo?
L-am sunat pe domnul Andone să-i spun La mulți de ani!, dânsul mi-a zis să mă întorc, că mă așteaptă la echipă, apoi m-a sunat și domnul Tică Dănilescu și m-a convins să vin înapoi.

Apoi ai trăit…
Să știi că cele mai frumoase momente din campionatul românesc sunt cele din derby-urile Dinamo – Steaua. Și mă bucur că am avut șansa să joc pentru ambele echipe. Astfel de meciuri îți transmit acea emoție care nu te lasă noaptea să închizi un ochi. Te gândești la o ratare, îți faci un scenariu cu o preluare sau interpretezi altfel o ratare.

Te-ai mai întoarce la una dintre cele două formații?
Eu nu spun niciodată „niciodată”.

„Cu Gâlcă m-am înțeles foarte bine, e un om de nota 10. Din punct de vedere al antrenoratului, cam ce făcea el se preta pentru stilul spaniol din Primera Division. Și acum cred că se mulează perfect”

„Eu am început ca mijlocaș dreapta fotbalul, dar fizicul și simțul porții m-au făcut să devin vârf de careu”

George Țucudean

Știu că ai doar 24 de ani, dar unde anticipezi că vei fi după retragere?
În orice caz nu pe bancă, în postura de antrenor.

Nu te tentează?
Eu antrenor!? Pentru ce? Nu, nu! Cred că voi fi patronul unei echipe de fotbal din România.

Din Liga 1?
Sau care are ca scop și promovarea în eșalonul de elită.

EPISODUL STEAUA: „A fost ciudat. Rădoi putea să-mi spună de la început că nu mă vrea, nu după trei săptămâni”

Hai să vorbim puțin și despre Steaua…
Înveți din orice aventură pe care o ai în fotbal.

Aventură…!?
Când ești jucător de fotbal, viața este foarte scurtă, dar să știi că eu joc fotbal ca să mă bucur, nu să fiu trist. Am avut și ghinion la Steaua, pentru că tot ce era pe poartă scotea goalkeeperul advers. Dar până la urmă am câștigat trei trofee și asta contează cel mai mult. Cu Dinamo am doar două.

Ce s-a întâmplat când a venit Rădoi? De ce crezi că a renunțat la tine așa ușor sau ce ai făcut tu?
Totul s-a schimat. Dacă tot nu mă voia la echipă, ar fi putut să-mi spună de la început, nu după trei săptămâni! A fost ciudat, a renunțat la toți dinamoviștii, eu nu am greșit cu nimic.

Când Steaua juca slab, Becali a declarat că ar trebui să te întorci la echipă. Ai mai fi revenit?
Asta însemna că s-ar fi băgat peste antrenor și s-ar fi declanșat un conflict acolo. Antrenorul a vrut să vadă că nimeni nu se bagă peste el și nu s-a mai întâmplat nimic.

Te-ai antrenat prin parcuri până să se clarifice situația ta la Steaua?
Nu, nici vorbă, m-am antrenat separat, cu prepratorul fizic. Nu puteam să dau în minge din cauza unei probleme musculare și făceam doar pregătire fizică.

„Cel mai bun fundaș!? Mi-e greu să-ți dau niște exemple… Din România… Contra! Din străinătate… Pique. La acel meci cu Barcelona.

George Țucudean

EXPERIENȚA ANGLIA: „Nici peste 10 ani nu vom ajunge la nivelul din liga secundă din Anglia”

Cum a fost în Anglia, la Charlton Athletic, echipă de care tu încă aparții?
În Anglia a fost foarte bine la început, ne băteam pentru barajul de promovare în prima divizie, apoi am făcut foarte multe egaluri. Apoi ni s-a schimbat antrenorul și n-a mai vrut un grup de șase jucători, un grup în care mă aflam și eu, nu ni s-au oferit explicații și nici nu am căutat explicații

Ai învățat altceva de la antrenorii de acolo, mai bun față de cei din România?
Nu pot spune asta, dar pot să-mi reamintesc câte ceva. Antrenorul din Anglia pe care l-am avut prima dată mi-a predat câteva lecții foarte bune.

Cum ar fi?
Mi-a spus că trebuie să dau sută la sută și dacă intru 10 minute într-un meci. Și a pedalat foarte mult pe acțiunile individuale. Mi-a zis că prima atingere contează enorm și că trebuie să preiau mingea astfel încât să pot trage imediat la poartă, dar să și urmăresc mingea. Și în liga secundă din Anglia e o atmosferă senzațională. Nici peste 10 ani nu vom ajunge noi la un asemenea nivel. Entuziasm, tribune pline, fani, sprijin total, din punct de vedere medical totul este OK. Charlton Athletic are mulți fani și asta o transformă într-un fenomen în Anglia. Și dacă te accidentezi, ești repus pe picioare imediat.

Să știi că nu mi-aduc aminte de nicio accidentare serioasă a ta…
Doar m-am operat la pintenii de la călcâie, au fost oasele puțin ieșite și am hotărât să mă operez la ambele, n-am stat prea mult, mi-am revenit după doar o lună. În rest, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost bine, n-am avut mari ghinioane în carieră.

Mi-ai spus mai devreme că ai „furat” multe de la jucătorii români lângă care ai evoluat. Te-au uitat atent și la fotbaliști străini în perioada junioratului?
La început mi-a plăcut Șevcenko, iar apoi Zlatan Ibrahimovici prin stil și execuție. Mi-am dat seama că trebuie să furi de la toți câte ceva. Și așa am mai furat de la Dănciulescu, de la Marius Niculae, trebuie să ai atenție distributivă în fotbal și să asimilezi lucruri importante de la oameni care excelează la anumite capitole.

În încheiere, din postura fostului dinamovist care a trecut la Steaua, aș vrea să te întreb dacă tu crezi că Marica se va impune la Steaua?
E alegerea lui și cred că a făcut pasul firesc. Cred că se va impune.

O ultimă întrebare. Cum anticipezi că vor fi evoluțiile tale la Târgu Mureș?
Eu sper să marchez cât mai multe goluri, să fiu sănătos și să luăm cupa și campionatul.
 

 

 

 

 


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…