INTERVIU | Stadionul din Arad se face pe banii oraşului. Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: "Am primit în 2016 finanţare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD". Reprezentantul CNI are o altă versiune

9 aug 2017 12581 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU | Stadionul din Arad se face pe banii oraşului. Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: "Am primit în 2016 finanţare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD". Reprezentantul CNI are o altă versiune Stadionul din Arad va fi complet acoperit şi va număra 12.500 de locuri, de două ori şi jumătate mai multe decât cel din Alexandria. Chiar dacă va costa mai puţin. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16685072/2/colaj-arad-alexandria.jpg

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanţarea nu este încă activată, afirmă primarul oraşului, Gheorghe Falcă. Într-un interviu acordat ProSport, edilul liberal spune că nici nu îşi face mari speranţe pentru că ştie, din experienţă, că Aradul nu primeşte niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD.

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naţionale de Investiţii, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ şi procedural: Aradul trebuie să-şi termine partea de lucrări, apoi îşi intră în rol şi CNI.

Discuţia apare în contextul discutat al felului în care guvernul actual prioritizează lucrările de infrastructură în sport. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru alocarea a 12 milioane de euro în scopul reconstruirii stadionului din Alexandria a trecut deja de dezbaterea publică şi urmează să fie pus pe ordinea de zi a cabinetului Tudose. În acest timp, oraşe precum Piteşti şi Arad, mult mai importante atât ca număr de locuitori şi economie, cât şi în plan fotbalistic, sunt amânate.


Stadionul din Arad (sus), finanţat de Primăria locală, va costa aproape 11 milioane de euro, va fi complet acoperit, va avea 12.500 de locuri, hotel, restaurant, muzeu şi va fi acreditat până la nivel de semifinală de cupe europene. Stadionul din Alexandria (jos), finanţat de la bugetul de stat, va costa peste 12 milioane de euro, va avea aproape 5.500 de locuri, parcare de 100 de locuri pentru VIP şi facilităţi pentru întreceri de atletism. Pe el se vor putea disputa cel mult meciuri de Liga 1

Guvernul urmează să aloce, conform proiectului, peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria. Alţi circa 4 milioane de euro se vor duce către un stadion din alt orăşel al Judeţului Teleorman, Turnu Măgurele. Echipa din Alexandria joacă azi în Liga 3, iar echipa din Turnu Măgurele – în Liga 4.

Primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a mărturisit pentru ProSport că este „foarte dezamăgit“ de faptul că, deşi oraşul său are o mare tradiţie fotbalistică şi este un contribuabil important la PIB-ul naţional, guvernul încă nu a dat un răspuns cererii făcute în februarie pentru refacerea tribunelor. Cornel Ionică este membru PSD.

La rândul său, liberalul Gheorghe Falcă e resemnat şi, în discuţia cu ProSport, a lăsat impresia că nici nu-şi pune mari speranţe că va primi vreodată banii alocaţi prin HG, anul trecut, de cabinetul Cioloş.

Dincolo de acuzaţiile (firesc subiective) venite de la primarii care trebuie să înfrunte nemulţumirea şi reproşurile alegătorilor din urbele lor şi de explicaţiile procedurale oferite de reprezentanţii CNI rămân însă faptele. Stadioanele de la Craiova, Târgu Jiu, Alexandria şi Măgurele au primit finanţare, iar primele două sunt aproape gata. Altele aşteaptă la nesfârşit. Primarul Piteştiului spune că, în cazul arenei din Trivale, nici n-ar fi aşa mare cheltuială, pentru că nu se doreşte decât refacerea tribunelor, ceea ce reduce la jumătate costul. Aradul are de primit doar 2,5 milioane de euro. O bagatelă, dacă privim costurile arenei din Alexandria (12,2 milioane) şi chiar pe cele ale stadionului din Turnu Măgurele (4,2 milioane). Dar finanţarea e pe hold.

ProSport: Care este stadiul construcţiilor la stadionul din Arad?
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: În grafic. Conform planurilor, trebuie finalizat în 2018. Nu mai ştiu ce lună.

Finanţarea este de la comunitatea locală sau de la Compania Naţională de Investiţii?
Finanţarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanţare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanţare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor.

Am înţeles. Procedura asta este complicată? De ce durează atât?
Asta vă pot răspunde dânşii. Mie mi-e greu să vă răspund.

Bănuiesc că ştiţi, totuşi...
Da, dar întotdeauna, despre o instituţie, e bine să vorbească oamenii din instituţia respectivă.Adrian Cefalan (cu fular) a inspectat anul trecut şantierul stadionului din Arad. FOTO: mandri.ro

„Înţeleg că dânşii, în proiectul iniţial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalaţiei de nocturnă. Plus partea de studiouri TV. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanţare. Şi, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă şi instalaţii TV. Dar discuţia a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuţia cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna? Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Şi atunci, dânsul trebuie să-şi termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepţia lucrărilor şi abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitaţie pentru aceste lucrări.“
Adrian Cefalan, director în Compania Naţională de Investiţii


OK. Costul total al stadionului din Arad este, înţeleg, 8 milioane de euro. Cei 2,5 milioane de la CNI sunt incluşi în banii ăştia?
Nu. După aceea se adaugă CNI-ul.

Deci 8 milioane plus 2,5 milioane.
Da. Sunt aproape 11 milioane de euro, în total.

„Eu nu primesc finanţare la nimic, dar să cer la sport!“

Dumneavoastră aţi făcut de-a lungul timpului demersuri la CNI, ca să vă finanţeze toată lucrarea?
Nu, nu. Am început-o noi.

Din ce motiv?
La solicitarea cetăţenilor.

Oamenii au dorit să se construiască stadionul cu banii Aradului?
E, nu cu banii Aradului! Dânşii mi-au solicitat… În Arad n-a existat niciun stadion făcut de administraţie. Toate stadioanele au fost făcute ori de baronul Newman, ori firmele de stat care au făcut arene mici, până în 3.000 de locuri. Şi era normal, după ce am reuşit, în 2004, să preiau de la familia baronului Neuman stadionul UTA – pentru că el era retrocedat, era al familiei –, a rămas în obligaţie ca acolo întotdeauna să fie un stadion. Am făcut pe aceeaşi locaţie un alt stadion.

Înţeleg.
Cu numele „Francisc Neuman“ – UTA.

Să vă spun ce mă interesează...
Ştiu, ştiu, voi calculaţi acum între Teleorman şi noi...

Eram curios care este situaţia la Arad. Cei de la Piteşti au trimis documentaţia de câteva luni şi încă n-au primit niciun răspuns.
Nu... Eu nu primesc finanţare la nimic, dar să cer la sport! N-am primit, la PNDL-ul ăsta (n.r. – Programul Naţional de Dezvoltare Locală), nici la drumuri, nici la energie termică... Noi suntem un bastion care nu primeşte bani de la guvernările PSD.

Deloc...
Nu doar în sport!

De aceea voiam să lămuresc dacă nu aţi depus dumneavoastră documentaţia sau nu v-a fost aprobată.
Pe vremea aceea, când am început eu studiul de fezabilitate, CNI-ul nici nu discuta despre stadioane. După aceea a făcut guvernul Ponta procedura pentru stadioanele din Craiova şi Târgu Jiu. Că le-a dat şi la Târgu Jiu. Nu îndrăzneam eu să cer guvernului vreun ban pe vremea aia... (râde)


Gheorghe Falcă (în tricou negru) pe şantierul stadionului din Arad, luna trecută. La arenă se lucrează încă din 2014 şi ar urma să fie gata anul viitor. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă
 

„Stadionul este acoperit total. Restaurant, hotel, zonă de muzeu. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest...“

Costurile stadionului din Arad sunt infinit mai mici decât cele aprobate şi finanţate de CNI pentru celelalte...
Stadionul nostru este acoperit total. Este prevăzut restaurant, hotel cu 21 de camere, zonă pentru muzeu... E mai mult decât un stadion.

Se vor putea juca meciuri internaţionale pe stadionul din Arad? Cupe europene sau naţională?
Da, până la finală. Adică are facilităţi şi acreditare, mai puţin finala. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest...

Deci, presupunând că, vreodată, UTA va ajunge în grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor, nu va pleca să joace pe la Cluj sau...
Nu. Aşa este proiectat. Am primit avizul cu categoria respectivă. Se poate juca tot, mai puţin finală de cupă europeană.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.