INTERVIU | Marian Drăgulescu îi răspunde premierului Cioloş: "Am cerut doar echitate din partea statului român, nimic în plus. Handbalistele merită prima, dar toţi medaliaţii la Mondiale muncesc"

31 dec 2015 10435 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU | Marian Drăgulescu îi răspunde premierului Cioloş: "Am cerut doar echitate din partea statului român, nimic în plus. Handbalistele merită prima, dar toţi medaliaţii la Mondiale muncesc"

Pus la colţ de premierul Dacian Cioloş, prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Suciu, pentru că a semnalat diferenţa dintre primele date de guvern handbalistelor medaliate cu bronz la Mondiale şi banii încasaţi de sportivi care au obţinut chiar argint la alte discipline, gimnastul Marian Drăgulescu nu se lasă intimidat şi dă replica într-un interviu acordat ProSport.

De opt ori campion mondial şi de nouă ori campion european, „Marocanul“ dezavuează încercarea guvernanţilor de a învrăjbi campionii de la judo, scrimă şi gimnastică, pe de o parte, cu lumea handbalului, pe de alta. Lângă Drăgulescu s-au aliniat sportivii, dar şi antrenorii şi conducătorii de federaţii din puţinele sporturi care au performat în acest an.


Poziţia premierului Dacian Cioloş exprimată la DolceSport prin intermediul purtătorului de cuvânt Dan Suciu: „A fost un simplu gest de normalitate, am premiat un sport de echipă, România suferă la sporturile de echipă. La individual, acei medaliaţi iau premii şi de la cluburi, la handbal nu este aşa. Este regretabilă atitudinea asta revendicativă a domnului Drăgulescu, pe care îl respectăm, dar discursul său a degenerat. Nu vom reveni şi nu va exista o altă majorare sau altă premiere, este un subiect închis, tehnic nu se poate realiza. Mi se pare o lipsă de solidaritate deplasată din partea domnului Drăgulescu, eu pot să vă asigur că pe viitor vom căuta soluţii pentru mărirea premiilor, dar nu vom reveni asupra celor deja acordate“.ProSport: Salut, Marian. Ce impresie ţi-a lăsat replica primită de la premier, prin intermediar, după ce ai reclamat diferenţa de tratament între medaliaţii la Mondiale din handbal, pe de o parte, şi alte discipline, pe de alta?
Marian Drăgulescu: Ce să zic... Nu e o impresie foarte bună... Au spus mai multe lucruri, că ei au făcut un gest de normalitate şi că atitudinea mea a fost regretabilă. Le răspund că şi eu şi ceilalţi medaliaţi la Mondiale din 2015 am făcut, la rândul nostru, un gest de normalitate. Era firesc să observăm nişte lucruri.

Vi s-a spus că asta este situaţia, nu mai puteţi fi premiaţi retroactiv.
Dacă voiau cu adevărat să facă un gest frumos, găseau soluţii. Puteau să facă o gală a sportului românesc, de sfârşit de an, unde să fie premiaţi şi ceilalţi, nu doar handbalul. Modalităţi de a proceda corect faţă de toată lumea se găsesc, trebuie să existe însă şi bunăvoinţă.

Personal, de ce crezi că premierul Cioloş a răsplătit doar handbalistele, iar pe ceilalţi medaliaţi de la diverse discipline nu?
Sincer? (râde) Cred că au uitat de noi! Asta cred eu că s-a întâmplat, au uitat că şi alţii au câştigat câte ceva în 2015. Dar, repet, chiar şi după aceea se puteau găsi soluţii de a îndrepta situaţia. Se corecta dacă existau bunăvoinţă şi înţelegere.

Hai să clarificăm un lucru, pentru că ai fost acuzat de lipsă de solidaritate şi asta se poate interpreta. Te-a deranjat că handbalistele au primit un premiu suplimentar sau că voi, ceilalţi, aţi fost lăsaţi pe dinafară?
Doamne-fereşte, cum să mă deranjeze că au primit fetele o răsplată meritată pentru munca lor? Nimeni să nu se gândească la aşa ceva şi e foarte urât dacă unii au insinuat asta, e o ticăloşie! Să fie clar: noi am cerut e-chi-ta-te! Atât, nimic în plus. Echitate din partea statului român în tratarea cetăţenilor săi, a performerilor.

S-a alunecat în tot felul de discuţii colaterale, ţi s-a replicat că primeşti bani şi de la club pentru medalii, că sportul de echipă e mai greu...
Nu vreau să amestecăm alte lucruri care nu-şi au locul şi rostul aici. Să băgăm în discuţie cluburile, salariile, alte recompense. Niciodată nu se va putea face o comparaţie între sporturile pe echipă şi cele individuale. Nu ai cum. Fiecare are specificul său. Cine stabileşte şi pe baza cărei măsurători care munceşte mai mult şi unde e mai greu? Revin şi spun: eu vreau echitate din partea statului român, tratament egal pentru toţi medaliaţii la Mondiale. Să nu divagăm. Sper că s-a înţeles foarte clar ce vrem.

Simţi că se speculează prin astfel de gesturi emoţia stârnită de evoluţiile entuziasmante ale fetelor la Mondialul din Danemarca?
Emoţie a existat la fiecare dintre succesele noastre în diverse sporturi. Eu, când am câştigat atâtea titluri mondiale şi europene, n-am provocat nicio emoţie, nu s-a bucurat nimeni? Faptul că am fost primul gimnast calificat la Olimpiadă - şi cel mai în vârstă sportiv, totodată (n.r. - Drăgulescu are 35 de ani) - nu a stârnit emoţie? Cred că toţi trebuie să fim apreciaţi şi respectaţi pentru munca noastră.

Cifre

72.800 de lei
a primit fiecare dintre handbaliste tricolore care au cucerit medalia de bronz la Mondialele din decembrie, după ce premierul Dacian Cioloş le-a suplimentat cu câte 60.000 de lei premiul legal

37.000 de lei
a primit Marian Drăgulescu pentru medalia de argint cucerită anul acesta la Mondialele de gimnastică

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.