INTERVIU | Florin Constantin, angajat STB și primul antrenor al unui fost rapidist:”Am luptat din greu, visul lui e să joace la FCSB”. Întâlnirea cu Becali, propunerea de la Steaua și „țeapa” unui om de încredere al latifundiarului: „Domnule, scrie hoț pe fruntea mea?”

Redactor:
Daniel Anghel
INTERVIU | Florin Constantin, angajat STB și primul antrenor al unui fost rapidist:
  • Publicat:
  • Actualizat:

La finalul unui sezon în care Rapid cucerea Cupa României, în sezonul 2006-2007, ultima din vitrina clubului giuleștean, Cătălin Straton (29 de ani) era promovat la prima echipă a formației bucureștene.

A făcut pasul la FC Vaslui în sezonul 2011-2012, după care și-a trecut în CV alte echipe de primă ligă, precum U Craiova, ACS Poli Timișoara și Dunărea Călărași. ProSport a luat legătura cu primul antrenor al titlularului incontestabil din poarta Dunării Călărași. Florin Constantin are 57 de ani, este angajat la Societatea de Transport București (STB), iar în timpul liber lucrează la viitorul fotbalului românesc.

Domnule Constantin, când l-ați văzut prima dată pe Cătălin Straton?
Eu l-am descoperit, da. Avea 9 ani, am luptat din greu ca să o conving pe mama lui să îl lase la fotbal. Nu-l prea lăsa, era profesoară de matematică și vedea doar carte, să zic așa. A acceptat până la urmă, se răzgândea, mai insistam iar, și tot așa. Până în clasa a opta m-am luptat cu mama lui să-l lase la fotbal. După care, mai departe, s-a făcut mai mare și a început să nu o mai asculte pe mama lui și să mă asculte pe mine, să vină la fotbal. Au început și ofertele, de la Dinamo, Steaua, Rapid, Sportul.

„Speră să joace la FCSB. Ă‚sta e visul lui”

Și?
L-am dat la Rapid. De fapt, mi l-a luat Rapidul, cu „japca” cum ar veni. După aceea, l-am suspendat pe 2 ani. Domnul Dinu Gheorghe m-a contactat la telefon și m-a întrebat cum putem rezolva problema. Am rezolvat-o, a fost toată lumea mulțumită. Și eu, și copilul, și clubul.

Înțeleg că era vorba despre o sumă destul de mică pentru un club atât de mare ca Rapid.
Da, sigur. Este meritul domnului Dinu Gheorghe pentru că a făcut efortul financiar de a-l aduce la Rapid. A văzut că e un copil cu calități deosebite, a considerat că se merită să facă un efort financiar. Straton a participat în următorul an la republicani B, a fost cel mai bun portar al turneului. Speră să joace la FCSB, ăsta e visul lui. Consideră că poate să facă față fără probleme.

Ținea cu ei?
Nu ținea cu ei, a avut o ofertă de la FCSB, trebuie să vă spun lucrul ăsta. Chiar de la Becali! A spus „Nu. Eu vreau să mă duc la Rapid, sunt rapidist”. Eu îi dădeam echipament cu Milisport, cu clubul nostru. El nu-l lua, venea cu echipamentul lui cu Rapid. Era rapidist înfocat. Având în vedere că acum este un fotbalist profesionist, vrea undeva unde să facă performanță.

De la ce vârstă v-ați dat seama că poate să facă pasul în Liga 1?
La 12 ani era deja cu calități deosebite. Exact cum e copilul pe care îl am acum, Guță Andrei îl cheamă, are 9 ani. Tot la 9 ani a început și Straton fotbalul. El a început prima dată jucător de câmp! La un moment dat nu aveam portar la echipă și l-am băgat pe el, știam că se mai prostea așa la echipă, la antrenamente. Am văzut că are calități reale. A dat rezultate pe postul de portar.

Vă considerați ca un părinte pentru el?
Da. Țin la el foarte mult, mă respectă foarte mult. Ținem legătura tot timpul. Au fost niște conflicte atunci când l-am suspendat pe 2 ani și tatăl lui s-a supărat pe mine. A spus că i-am traumatizat copilul, a fost și pe la domnul Mircea Sandu. Dânsul i-a spus că dacă nu se încadrează în regulament, nu are decât să rezolve problema cu omul. Adică cu mine!

Straton v-a rămas recunoscător și în ziua de azi?
Da. E un copil bun, vine mereu la noi, nu stă cu nasul pe sus să spună că el e deja fotbalist și să nu ne bage în seamă. Cum au făcut și alții. Am avut fotbaliști care nu prea ne mai cunoșteau. El, la fiecare sfârșit de an, vine și înmânează diplome și trofee copiilor mei din club.

Ați mai avut jucători care au trecut prin Liga 1. Dumneavoastră sunteți mulțumit cu munca pe care ați depus-o?
E normal, aș putea mai mult. Dar am și serviciu. Eu lucrez, îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, nu contează că voi câștiga din asta sau nu. Eu mă simt foarte bine. Eu în weekend dacă nu am o activitate de genul, simt că lipsește ceva.

„Fac în așa fel încât să lucrez mai mult de noapte, ca să pot face ziua fotbal”

Ce îmi puteți spune despre acest mic portar pe care îl aveți și căruia îi prevedeți un viitor frumos?
L-am văzut în parc. În luna iunie, sunt cam vreo opt luni de zile. Era cu un copil, l-am chemat la mine și voiam să-l întreb dacă îi place în poartă. A spus „Da! Veniți să vedeți cum apăr eu”. I-a tras un copil la poartă și i-a rupt mâna.

Chiar atunci.
Exact atunci! Am vorbit cu bunica lui, i-am cerut numărul de telefon. A venit, m-a ascultat. Am lucrat cu el și a acumulat deosebit de mult. Consider că va fi un portar foarte bun. Consider că la grupa de 2009 pe București e cel mai bun.

Sunteți dispus să renunțați la partea financiară dacă ați vedea un copil cu reale calități?
Nu se pune problema, sigur! Eu sunt mândru de un copil care are calități deosebite. Eu stau cu el non-stop, ies în parcuri, lucrăm suplimentar. De sărbători, când toată lumea era la mici, la grătare, eu eram cu el în parc. Îmi place să lucrez! Altă activitate nu am, la serviciu fac în așa fel încât să lucrez mai mult de noapte, ca să pot face ziua fotbal. Mi-am cumpărat și un van ca să-i pot transporta pe copii.

Ați avut vreodată ocazia să fiți antrenor la unul dintre cluburile mari ale Bucureștiului?
La Steaua. La CSA! Cineva de acolo m-a rugat, acum vreo doi ani, să vin antrenor de portari la ei, la toate grupele de copii. Nu am renunțat, ar fi însemnat să renunț la grupele mele. Eu fac aici totul în ritmul meu, o fac de plăcere, nu mă forțează nimeni.

„De față cu mine, Leo Strizu i-a spus lui Militaru ‘Dacă te mai prind cu ăsta pe aici, te dau afară'”

Milisport este clubul dumneavoastră?
Este clubul meu, da. Numele vine de la Militaru Marian Liviu, care era alintat „Mili”. L-a luat Steaua, l-am dus la domnul Becali în birou, mi-a dat dânsul banii pe el. Cu banii ăia eu mi-am schimbat numele clubului, înainte era Voința Temerari. Din 2003 suntem FC Milisport.

El mi-a rămas recunoscător pentru acest gest?
Nu. A întrerupt relația cu mine. Era la naționala României de tineret, cu Torje, cu toți cei de vârsta lui. Era feblețea lui Pițurcă. Îi plăcea foarte mult de el. La U18 sau U19, nu mai știu exact.

De ce a întrerupt relația cu dumneavoastră?
Păi era vorba de 6.000 de euro, cât era grila de formare. Mi-a dat 4.000 de euro și 2.000 a spus că mi dă Leo Strizu, fostul șef al centrului de copii și juniori de la Steaua, pe timpul acela. Acum nu mai e. Nu mi-a dat banii, mă duceam tot timpul pe acolo. Îmi spunea că îmi dă banii în două săptămâni și i-am cerut ceva scris. Nu a vrut, a zis „Ce, domne, scrie ‘hoț’ pe fruntea mea? N-ai încredere în mine?”. Am avut și nu mi-a dat banii.

Nu i-ați mai recuperat nici în ziua de astăzi?
Nu. M-am dus la el să-mi de banii. De față cu mine i-a spus lui Militaru „Dacă te mai prind cu ăsta pe aici, te dau afară. Nu mai ai ce căuta aici”. Eu îl duceam la antrenamente la Steaua, un an de zile l-am dus. De atunci, copilul nu a mai vorbit cu mine. Nu am mai ținut legătura. Straton este singurul cu care mai țin legătura, vine mereu.

Cu excepția lor, ați mai avut jucători care au trecut prin Liga 1?
Alexandru Lazăr. A fost la Steaua. La mine a jucat trei ani. Și Florin Popa, cel mai bătrân. A jucat la Inter Gaz.

Sunteți mulțumit, per total, cu ce ați făcut până acum?
Eu consider că pot mai mult. Mai am vreo doi ani până la pensie la slujba mea. Mă ține pe loc și serviciul, dar ce să fac? De acolo trăiesc. După mă voi axa serios pe fotbal.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată…
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…