INTERVIU | Cătălin Straton: „Cel mai frumos gol primit? De la scumpa mea fetiță”. Gândurile portarului Dunării Călărași înainte de meciul cu FCSB și comparația între Ionuț Popa și Sorin Cârțu: „Marele atu: ‘școala vieții'”

Redactor:
Daniel Anghel
INTERVIU | Cătălin Straton:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dunărea Călărași va avea parte de un prim meci „de foc” în 2019, împotriva celor de la FCSB. Vicecampioana se întoarce, astfel, pe terenul echipei care a eliminat-o din optimile Cupei României, după un meci câștigat de echipa lui Dan Alexa cu 2-1. Înainte de „debutul” lui Mihai Teja ca antrenor al FCSB, ProSport a luat legătura cu Cătălin Straton (29 de ani), goalkeeper-ul nou-promovatei, „chinuit” de o accidentare care l-a ținut departe de gazon pentru ultimele cinci meciuri ale echipei sale din finalul anului 2018.

Straton a fost antrenat de doi dintre cei mai „vulcanici” antrenori din Liga 1, Sorin Cârțu și Ionuț Popa. Acesta i-a comparat pe cei doi și a vorbit despre un eventual transfer la vicecampioana României. Portarul care a intrat în ultimele șase luni de contract cu Dunărea Călărași pune familia pe primul loc, și spune că numele echipei la care va evolua începând din vară este mai puțin important.

ProSport: Când ai început fotbalul știu că părinții tăi nu au fost de acord. Ai încercat și tu să îi convingi?
Cătălin Straton: Spre rușinea mea, nu mai știu exact vârsta la care am început fotbalul, dar undeva în jurul vârstei de 10 ani, după lungi insistențe la mama mea. Ea fiind profesoară de matematică își dorea foarte mult să nu neglijez școala, reușind să fac totul în paralel până la terminarea facultății.

Ai început fotbalul ca jucător de câmp?
Într-adevăr, cariera mea de sportiv a început ca jucător de câmp, neavând o poziție stabilă, pur și simplu îmi doream doar să mă bucur de fotbal. Orice poziție, mai puțin cea de portar mă făcea fericit.

Cum ți-ai dat seama ca îți place în poartă?
Insistențele profesorului meu, Florin Constantin, au făcut ca la un antrenament să intru în poartă. Mi-a plăcut așa mult încât a doua zi am venit cu pantalonii făcuți la croitor cu berete, numai să mă arunc pe acolo! Am luat-o inițial ca pe o joacă.

Erai rapidist când erai mic?
Rapid este un club minunat! Vecinul meu, cu care jucam fotbal, fiind mult mai mare, a făcut din mine rapidistul de astăzi.

Ce ai simțit când ai debutat pentru Rapid în Giulești și ce ai simțit când ai plecat?
Debutul meu la Rapid a fost în 2009, contra celor de la Poli Iași, am câștigat cu 4-1. Sentimentul este unic, greu de descris, poate una dintre bucuriile sufletești unice pe care le-am avut pe parcursul vieții, până în ziua de astăzi. Momentul în care am ales să plec a fost greu, dar voiam să fiu numărul unu pentru Rapid, ceea ce, în momentul acela, nu se putea. M-am gândit mult până să plec. Sigur mă voi întoarce la un moment dat. Cel puțin așa sper.

Domnul Constantin a spus că visul tău este să joci la FCSB. Este adevărat?
Visul meu este să îi pot asigura viitorul familiei mele. Fetele mele au nevoie de mine și eu o să fac orice să le ofer totul. Echipa la care voi evolua va fi un detaliu mai puțin important în cariera mea.

Sunt mulți portari care joacă până la 40 de ani. Tu până la ce vârstă simți că poți juca?
Vârsta la care voi pune stop fotbalului va depinde de mine până la un punct, de profesionalismul meu, iar restul de Dumnezeu. La cum mă știu eu pe mine, cred că undeva 36 de ani.


Cătălin Straton, 16 meciuri pentru Dunărea Călărași în acest sezon de Liga 1 Betano. FOTO Mediafax.

Mai ții minte cel mai frumos gol primit?
Cel mai frumos gol primit? Când scumpa mea fetiță m-a pus într-o poartă și am lăsat-o să dea gol. Era așa de fericită! Glumesc! Cred că Fedele de la Craiova, un șut de la 40 de metri, dar fără vreo speranță. Direct în vinclu.

Ai lucrat atât cu Sorin Cârțu cât și cu Ionuț Popa, doi dintre cei mai „vulcanici” antrenori din România. Cu care a fost cel mai greu?
Sorin Cârțu și Ionuț Popa sunt doi antrenori care mi-au marcat cariera. Îi iubesc pe amândoi, dar mult mai vulcanic este „Sorinacio”. Oricum, amândoi sunt oameni cu un suflet minunat.

Sunt foarte puține interviuri cu Ionuț Popa în care să nu „strecoare” câte o glumă. Râdeați des la antrenamentele dânsului?
Ionuț Popa este un antrenor foarte bun. Cred că marele atu al lui este faptul că are „școala vieții”. Momentele grele într-o echipă le gestionează cu zâmbetul pe buze, te trezești cu 6 luni restanțe la un club și el te face în așa fel încât să ai impresia că tot tu ești dator către ei, ceea ce motivează enorm jucătorul.

Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat?
Viorel Hizo. Au fost mulți extremi de buni, dar el a făcut din mine, care eram un nimeni, sportivul și omul de astăzi. Bineînțeles, Florin Constantin, primul meu antrenor este unul dintre oamenii care se pricep cel mai bine la creșterea juniorilor.

Cum este cu Dan Alexa? Care este principala calitate prin care ține vestiarul?
Dan Alexa este un antrenor care se bazează foarte mult pe darul pe care îl are de la Dumnezeu, mă refer la faptul că știe exact ce trebuie să facă la momentul oportun. Va fi unul dintre antrenorii care vor avea un cuvânt greu de spus în fotbalul românesc.

Cătălin Straton a evoluat pentru ACS Poli Timișoara între 2016 și 2018. FOTO Mediafax.

Ai intrat în ultimele 6 luni de contract cu Dunărea. Ce urmează pentru tine?
Da, așa este, sunt în ultimele șase luni cu Dunărea Călărași. Gândul meu este aici, o să fac orice să țin poarta intactă la fiecare meci. Mai departe, las timpul să decidă.

Iei în calcul și o eventuală plecare afară sau ai vrea să stai acasă, aproape de familie?
Voi lua în calcul orice ofertă avantajoasă pentru mine și pentru club. Dacă în țară sau în străinatate, este mai putin important.

Ce notă ți-ai da pentru ieșiri pe centrări, elasticitate și viteză de reacție?
Cred că sunt atâția foști mari portari care sunt mai în măsură să îmi dea o notă calităților mele. Nu vreau să vorbesc despre abilitățile pe care le am.

Ai avut vreodată oferte de la Dinamo sau FCSB?
Da, au fost oferte, dar nu s-au concretizat.

De la cine ai primit cele mai prețioase sfaturi?
Sunt mulți oameni cărora le-am cerut sfaturi. Am încercat să iau de la fiecare ceea ce am crezut că este ok pentru viitorul meu.

Cum te simți după accidentarea la mână?
Accidentarea nu a fost una foarte gravă. A trecut, acum sunt bine, cred că în două săptămâni voi fi apt 100%.

Cătălin Straton a ieșit accidentat în minutul 22 al partidei cu Hermannstadt, fiind înlocuit de Dan Alexa cu Cezar Lungu. FOTO Mediafax.

Cât de mult îți dorești să cucerești un trofeu?
Îmi doresc enorm, ca orice sportiv, dar este mai important pentru mine să las ceva în urma mea, să fiu un exemplu pentru viitorii portari.

Dacă ai cuceri unul, poți spune că ai avut o carieră frumoasă?
Ar fi un plus. Cariera mea va fi cea pe care a pregătit-o Dumnezeu pentru mine. Oricum ar fi, eu voi fi mulțumit.

Dacă Rapid te-ar chema în Liga a 2-a, te-ai duce să pui umărul la promovarea echipei?
Daca m-ar chema și aș fi disponibil în acel moment, aș ajuta cu cea mai mare plăcere. Rapid m-a lansat în Liga 1 și le mulțumesc tuturor persoanelor care au avut încredere în mine.


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen