Drama lui Dudu Georgescu. Golgheterul all-time al fotbalului românesc stă cu bagajele la uşă. Fostul atacant riscă să fie evacuat din casa pe care a primit-o după ce a câştigat prima oară Gheata de Aur. VIDEO - Golurile cu Steaua (1975) şi Spania (1979)

5 apr 2014 28172 afişări Comentează şi tu Special
Drama lui Dudu Georgescu. Golgheterul all-time al fotbalului românesc stă cu bagajele la uşă. Fostul atacant riscă să fie evacuat din casa pe care a primit-o după ce a câştigat prima oară Gheata de Aur. VIDEO - Golurile cu Steaua (1975) şi Spania (1979) 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/12402894/1/ale-2457.jpg

“Să ştiţi că vreau să mă întorc. Îmi ajunge printre străini. Vă spun sincer, dacă aş primi o solicitare să antrenez aici, chiar şi o grupă de juniori, mi-aş lua soţia şi aş reveni în România”. Pe 15 mai 2013, în ziua clubului Dinamo, Dudu Georgescu vorbea în ProSport despre planurile de viitor. Plecat în exil în urmă cu 14 ani, în Canada, cel mai bun marcator din istoria primei ligi din România se afla în vizită, la fiul rămas acasă. Acum, Dudu s-a întors din nou. Să-şi strângă bagajele din propria casă şi să le ducă într-un depozit.

Calea Moşilor se întinde şerpuit spre "kilometrul 0" al României. La Piaţa Sfîntul Gheorghe întorc tramvaiele, o staţie înainte, imediat după “Hristo Botev”, la stânga, se lasă strada Radu Calomfilescu. Pe partea numerelor cu soţ, o curte largă se deschide în spatele unei porţi vechi de metal, iar o casă cu pereţii groşi îşi scutură tencuiala. “Aici au retrocedat, eu stau în spate. Aşteptaţi. Intru eu să vă deschid”.

Dudu e neschimbat. Subţire, cu ochelari, drept. Anii au adus câteva riduri şi au decolorat părul mărunt al bărbatului atletic din pozele sepia. Problemele şi necazurile au şters un zâmbet. “A trebuit să mă întorc de urgenţă pentru a-mi strânge lucrurile, mi-au spus că o să fiu evacuat”. Pereţii goi transformă glasul tremurat al fostului internaţional în ecou, din loc în loc au rămas cuiele în care erau tablouri. Pânzele sunt pe parchet, lângă cutii, trolere, geamantane şi un telefon fix cu apeluri sudate.

Rudele fostul proprietar au câştigat în instanţă imobilul, iar acum, Dudu Georgescu se aşteaptă să fie evacuat. A strâns mobila, a împachetat cele două “Gheate de Aur” şi a mai rămas cu speranţa… ”moare ultima, dar poate justiţia îmi va da dreptate. Este o situaţie grea. Eu am primit această casă în 1976, după ce am câştigat prima Gheată de Aur. Acesta a fost cadoul meu pentru Gheata de Aur”, spune omul care a marcat 252 de goluri pe prima scenă a fotbalului românesc, apoi se îndreaptă spre scările de lemn lucios ce duc la etaj. În capătul lor se opreşte şi oftează cu privirea spre un perete gol. Aici aveam fanioanele, trofeele, medaliile.

Tot aici am făcut poza cu cele două Ghete de Aur pe care le-am câştigat. Pe un troler stă o pereche de pantofi de sport. “Cu astea mai pot să fac o poză. Copii, ghetele le-am împachetat, nici nu ştiu prin ce cutie sunt. Nu cer mila nimănui, nu am vrut să apar în presă cu acest lucru, nu condamn. Poate că şi eu am greşit! Nu sunt singurul în postura asta, dar cu ce suntem noi vinovaţi, cum s-a ajuns aici? Renunţ la tot ce am investit în această casă, dar vreau o soluţie!”. Peretele întunecat poartă încă haşurate urmele fanionelor, chenare unde zugrăveala a rămas neatinsă de fum, de praf, de timp.

Înainte să închidă poarta din exterior, Dudu Georgescu are o ultimă declaraţie: “Sunt român, vreau să mă întorc în ţară, aici e casa mea”.

Nu primeşte indemnizaţia de merit

Plecat în Canada în anul 2000, acolo unde s-a stabilit alături de soţia sa, Dudu Georgescu s-a mai întors în România doar în vizită, la fiul său, cel care locuia în casa din Bucureşti. În urmă cu mai mulţi ani, cel care a strâns 44 de selecţii la naţionala României şi a înscris 21 de goluri pentru “tricolori” a depus o cerere pentru acordarea indemnizaţiei de merit. Nu a primit vreun răspuns. “Mi-au spus că nu am vârsta, poate acum am făcut vârsta şi merit şi eu aceşti bani”.

foto: Alexandru HOJDA

La Dinamo, Dudu Georgescu a câştigat  patru trofee de campion al Ligii I, o cupă a României, patru titluri consecutive de golgeter, iar în 1976 a fost desemnat cel mai valoros fotbalist român


17 goluri  a marcat Dudu Georgescu  în  23 de meciuri disputate în cupele europene în întreaga carieră


33 de goluri a marcat Dudu Georgescu în 1975, atunci când a câştigat pentru prima oară Gheata de Aur.

47 de reuşite a contabilizat Dudu Georgescu în 1976-1977, sezon în care a primit pentru a doua oară Gheata de Aur

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.