GUDURĂ‚U | Burleanu și-a dat seama că ține de mic cu Gianni Infantino după ce elvețianul a câștigat șefia FIFA. Englezii, despre cei care s-au repezit să pupe mâna noului șef: „Ignoranți, ipocriți”

Redactor:
Matei Udrea
GUDURĂ‚U | Burleanu și-a dat seama că ține de mic cu Gianni Infantino după ce elvețianul a câștigat șefia FIFA. Englezii, despre cei care s-au repezit să pupe mâna noului șef:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Imediat după victoria elvețianului Gianni Infantino în alegerile pentru președinția FIFA, vineri seară, pe site-ul Federației Române a apărut un comunicat intitulat „RĂ‚ZVAN BURLEANU: «AM FOST PRINTRE PRIMELE FEDERAȚII CARE ȘI-AU MANIFESTAT SUSȚINEREA PENTRU GIANNI INFANTINO»”.

Textul este în acord cu titlul: „Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, l-a votat pe Gianni Infantino la alegerile pentru președinția FIFA pe care secretarul general al UEFA le-a câștigat astăzi. «Am fost printre primele federații naționale care și-au manifestat public susținerea pentru domnul Infantino, după anunțul candidaturii sale. Iar poziția noastră a fost bazată pe o analiză atentă, ale cărei concluzii sunt evidente: viziunea și strategia FRF de astăzi, prezente în Planul nostru strategic, s-au regăsit în programul de campanie al  domnului Infantino. Am toată convingerea că se vor aplica prin acțiunile care urmează. FIFA intră într-o nouă eră, în care își va întări reputația și va construi proiecte sustenabile pentru dezvoltarea fotbalului printr-un alt context al relațiilor cu asociațiile naționale, iar Federația Română de Fotbal intră într-o nouă etapă a relației cu FIFA», a declarat Răzvan Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal.


S-ar părea că Răzvan Burleanu a crezut în steaua noului șef al FIFA chiar dinainte ca acesta să știe că va candida. FOTO: ProSport

Gianni Infantino, 45 de ani, este noul președinte al FIFA, cu mandat până în 2019, după ce a câștigat turul al doilea al alegerilor ce au avut loc astăzi în cadrul Congresului Extraordinar de la Zürich. Infantino, 115 voturi, i-a depășit pe Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa, 88 voturi, și pe Prințul Ali Bin Al Hussein, 4 voturi”.

Mândria de a se fi numărat printre cei peste 55,5% dintre alegători care au optat pentru candidatul UEFA a generat nu numai un text oscilând între Caragiale și propagandă de anii ”70-”80, ci și un lapsus pentru președintele FRF venit la Academia „Ștefan Gheorghiu”, alias SNSPA. Răzvan Burleanu a uitat, când a redactat comunicatul, că nu mai departe de astă-vară își manifesta aceeași adeziune și încredere fără rezerve în prințul iordanian Ali Bin Al Hussein, care pierdea atunci alegerile în fața lui Sepp Blatter. În acel moment, Infantino nu era candidat, secretarul general al UEFA intrând în luptă la alegerile de acum, ca „rezervă” a lui Michel Platini, în cazul în care acesta nu ar fi putut candida (temere care s-a adeverit, până la urmă).


Site-ul FRF a publicat cu promptitudine mesajul de felicitare al lui Burleanu către Gianni Infantino și lauda că FRF a fost printre primele care l-au susținut pe elvețian

Unde se suprapune „viziunea și strategia FRF” cu cea a lui Infantino: noul președinte FIFA a promis fiecărei federații câte 5 milioane de dolari la fiecare patru ani

Despre circumstanțele în care a ajuns Infantino să candideze (și să câștige) la alegerile pentru președinția FIFA din 26 februarie a amintit pe larg Daily Mail. Contrar încrederii nețărmurite pe care Burleanu a avut-o în Infantino încă din prima clipă, Nick Harris, de la Daily Mail, observa că „acum șase luni el n-a avut nicio intenție să candideze pentru a-l înlocui pe Sepp Blatter și era foarte mulțumit cu funcția de secretar general al UEFA. El a intrat în cursă doar pentru a ține cald scaunul pentru Europa în cazul în care Michel Platini ar fi trebuit să se retragă dintr-un motiv sau altul„.

Cei de la Daily Mail oferă și o posibilă explicație pentru fraza „poziția noastră a fost bazată pe o analiză atentă, ale cărei concluzii sunt evidente: viziunea și strategia FRF de astăzi, prezente în Planul nostru strategic, s-au regăsit în programul de campanie al  domnului Infantino” din comunicatul lui Burleanu: noul președinte al FIFA le-a promis federațiilor naționale câte 5 milioane de dolari la fiecare patru ani. Sigur că, pentru marile națiuni, 5 milioane în patru ani nu înseamnă aproape nimic. Pentru restul poporului, însă – aici încadrându-se și FRF -, peste un milion de dolari pe an înseamnă o mană cerească.

Ce crede „The Telegraph” despre lingușitorii care s-au repezit să pupe mâinile lui Infantino


Englezii au o părere proastă despre aplaudacii noului șef al federației internaționale. Dar, poate, nu l-au cunoscut încă pe președintele FRF

Nefiind la curent cu omagiul emanat de la București către Infantino și insensibil, probabil, la capacitățile vizionare ale lui Burleanu, un alt prestigios cotidian britanic, „The Telegraph”, publica vineri, aproape concomitent cu comunicatul apărut pe site-ul FRF, un editorial intitulat: „A saluta numirea lui Gianni Infantino ca președinte FIFA presupune ignoranță, amnezie și ipocrizie”. Paul Hayward, șef al secției sport de la publicația britanică, este îndrăznețul care a ponegrit atât de sec, fără să știe, vizionarul din fruntea FRF. Hayward amintește că Infantino este omul sistemului mafiot de la FIFA, că a fost lăudat chiar de Blatter cu cuvintele „el are toate calitățile ca să-mi continue opera”, că e imposibil să crezi în reformele promise și că nu se poate da la o parte corupția instituționalizată de la forul mondial. Editorul brianic a reamintit că Infantino a declarat explicit, la Londra: „Respect foarte mult toată activitatea pe care el (n.r. – Blatter) a depus-o pentru dezvoltarea fotbalului, în special la nivel mondial”. După cum remarcă editorialistul „The Telegraph”, noul șef al FIFA a omis cu grijă orice referință la ce a însemnat, de fapt, „dezvoltarea fotbalului”.

„Participanții doresc să vă exprime din toată inima, în numele tuturor sportivilor, tehnicienilor și activiștilor, sentimentele lor de profundă prețuire, adânc respect, dragoste nețărmurită și recunoștință, dumneavoastră, conducătorul înțelept, stimat și mult încercat”

În încheiere, un fragment dintr-un text care-i va merge, probabil, la inimă tânărului cadru de nădejde din fruntea FRF. Iată câteva rânduri din Telegrama pe care Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport o adresa către Comitetul Central al Partidului Comunist Român și secretarului său general, președintele Republicii Socialiste România, tovarășul Nicolae Ceaușescu, pe 27 mai 1976. Orice legătură cu cuvântările și comunicatele lui Răzvan Burleanu – inclusiv ultimul, adresat noului boss al FIFA – este pur întâmplătoare.

Așadar: „Participanții la plenara Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport, analizând activitatea desfășurată pentru îndeplinirea sarcinilor de mare răspundere izvorânte din programul Ideologic al partidului, din indicațiile dumneavoastră adresate mișcării sportive, doresc să vă exprime, și cu acest prilej, din toată inima, în numele tuturor sportivilor, tehnicienilor și activiștilor pe tărâmul sportului și educației fizice, sentimentele lor de profundă prețuire, adânc respect, dragoste nețărmurită și recunoștință, dumneavoastră, conducătorul înțelept, stimat și mult încercat al partidului și al țării, patriot înflăcărat, omul în a cărui activitate neobosită se regăsesc marile virtuți ale poporului nostru. Vă raportăm, cu acest prilej, stimate tovarășe Nicolae Ceaușescu, că activitatea de educație fizică și sport a înregistrat realizări însemnate în domeniul sportului de masă, școlar și universitar, al lărgirii și întăririi bazei sale materiale, al ridicării nivelului performanței sportive și reprezentării cu demnitate a țării noastre în competițiile internaționale de anvergură”.


În 1976, ca și acum telegramele de felicitare erau scrise tot de activiști crescuți la „Ștefan Gheorghiu”
 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…