Grindeanu: "Felicitări, Horia Colibăşanu! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toţi"

16 mai 2017 3317 afişări Comentează şi tu Special
Grindeanu: "Felicitări, Horia Colibăşanu! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toţi"

Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat, marţi, pe alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.

Horia Colibăşanu a reuşit! Acum 2 ore, a devenit primul român care a urcat pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi! Felicitări, Horia! Tenacitatea ta e un exemplu pentru noi toţi”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, marţi dimineaţa, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.

Reprezentanţii alpinistului timişorean anunţă că Horia Colibăşanu a cucerit vârful Everest marţi dimineaţa, la ora 06.20, după o ascensiune care a durat aproape 12 ore.

Astfel, Colibăşanu a reuşit o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă remarcabilă la nivel internaţional, pentru că a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu, imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m.

A urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori. Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte oboist”, transmit reprezentanţii alpinistului timişorean.

Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu. Sportivul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.