FRF e obligată de regulament să-l suspende pe Laurenţiu Reghecampf. Situaţia a devenit limpede după comunicatul lui Iordănescu: naţionala n-a renunţat niciodată la jucătorii convocaţi de la Steaua

27 ian 2016 23215 afişări Comentează şi tu Special
FRF e obligată de regulament să-l suspende pe Laurenţiu Reghecampf. Situaţia a devenit limpede după comunicatul lui Iordănescu: naţionala n-a renunţat niciodată la jucătorii convocaţi de la Steaua 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15000237/2/regulament-1.jpg

Laurenţiu Reghecampf, antrenorul echipei Steaua, trebuie pedepsit cu interzicerea oricăriei activităţi în fotbal pentru o perioadă între 3 şi 6 luni, pentru vina de a fi blocat plecarea jucătorilor săi la echipa naţională, sau fotbaliştii în cauză trebuie suspendaţi între patru şi opt partide. După comunicatul dat publicităţii miercuri de selecţionerul Anghel Iordănescu, acesta precizând că nu a renunţat niciodată la cei 6 jucători convocaţi pentru cantonamentul tricolorilor în Turcia, a devenit cât se poate de clar că Steaua a intrat sub incidenţa Regulamentului Disciplinar al FRF.

Dacă antrenorul va arunca vina pe umerii jucătorilor, aceştia vor fi sancţionaţi între 4 şi 8 etape

Două sunt articolele care vizează refuzul de a onora convocările la naţională. Articolul 69 îi priveşte pe jucători: „Refuzul prezentării la echipa naţională“. Dacă fotbaliştii convocaţi – Niţă, Toşca, Papp, Stanciu, Pintilii şi Adi Popa – îşi asumă răspunderea acestui gest comandat de antrenorul Laurenţiu Reghecampf, atunci aceştia trebuie suspendaţi. Alineatul 1 al Articolului 69 prevede că „jucătorul român care a fost convocat la stagiile de pregătire şi la jocurile unei echipe naţionale şi care nu se prezintă la data şi locul convocării va fi sancţionat cu suspendare de la 4 la 8 jocuri. În perioada cât durează convocarea, el nu are dreptul să joace la echipa sa de club, în caz contrar echipa sa fiind sancţionată cu pierderea jocurilor respective prin forfait“. Ultimul paragraf nu ar afecta Steaua, care în această perioadă joacă doar meciuri amicale.

Regulamentul nu face nicio referire la date oficiale FIFA

Dacă Laurenţiu Reghecampf îşi va asuma răspunderea pentru refuzul de a lăsa jucătorii la naţională, Steaua va intra sub incidenţa Articolului 84 din Regulamentul Disciplinar: „Fapta cluburilor de a nu permite jucătorilor români sau străini să se prezinte la convocările echipelor reprezentative pentru antrenamente şi jocuri se sancţionează cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal pentru persoanele vinovate pe o perioadă de la 3 la 6 luni“.

Concret, această pedeapsă ar însemna că Reghecampf nu va mai putea antrena Steaua fie până la sfârşitul lunii aprilie, fie până la sfârşitul lunii iulie (în funcţie de mărimea pedepsei primite).

Decizia trebuie luată de Comisia de Disciplină a FRF.

Notabil este că, în ambele cazuri, după cum s-a putut citi mai sus, regulamentul nu face nicio trimitere la argumentul vehiculat de conducerea clubului Steaua în ultimele zile: faptul că turneul naţionalei n-ar fi inclus într-o dată a FIFA.

Lipsa unei reacţii din partea FRF poate duce la revolta cluburilor. Steaua şi-a creat un avantaj major faţă de concurenţii la titlu

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri, Iordănescu dezminte şi califică drept minciuni toate informaţiile aruncate pe piaţă, în ultimele zile, de patronul şi antrenorul echipei Steaua. Selecţionerul precizează că nu a renunţat nicio clipă la cei 6 jucători. Mai mult, Iordănescu se arată iritat de iniţiativa lui Reghecampf de a contacta alţi antrenori care dau jucători la naţională, pentru a le prezenta informaţii false. În plus, antrenorul naţionalei subliniază că preşedintele clubului Steaua a ştiut încă de anul trecut despre existenţa turneului şi n-a avut obiecţii când s-a votat în Comitetul Executiv. Anghel Iordănescu mai spune că a fost ameninţat de conducătorii de la Steaua că-i vor forţa pe jucători să semneze nişte declaraţii în care informează că renunţă la naţională.

Situaţia este foarte delicată pentru FRF. Lipsa unei reacţii poate duce la un precedent periculos, pentru că toate cluburile şi-au manifestat, deja, nemulţumirea. Concurentele directe la titlu ale Stelei au, toate, câte 3-4 fotbalişti la naţională. Din acest punct de vedere, Reghecampf are un avantaj major în pregătire asupra celorlalţi competitori. Dacă Steaua va scăpa nepedepsită, pe viitor nicio echipă nu va mai putea fi sancţionată dacă refuză să-şi lase fotbaliştii la lot.

Precedentele minciuni ale lui Becali s-au soldat cu un proces de calomnie şi cu ploconeli la tribunal în faţa lui Iordănescu

Actualul selecţioner se află la al doilea conflict de acest fel cu Steaua. Primul a avut loc în 2004, atunci când actualul patron al grupării „roş-albastre“, Gigi Becali, l-a acuzat pe Iordănescu de faptul că face selecţia pe şpagă. Iordănescu l-a dat în judecată, Becali şi-a cerut iertare în faţa instanţei, recunoscând că n-are nicio probă şi că l-a calomniat pe antrenor. Acesta din urmă l-a iertat şi a renunţat la proces după ce latifundiarul s-a căit pentru faptele sale.

Refuzul Stelei de a lăsa jucătorii la naţională s-a soldat, în 2004, cu sancţionarea fotbaliştilor.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.