FRF cere ca Arena Naţională să fie deschisă pentru amicalul cu Spania! Comunicatul postat pe site-ul Federaţiei

23 feb 2016 1591 afişări Comentează şi tu Special
FRF cere ca Arena Naţională să fie deschisă pentru amicalul cu Spania! Comunicatul postat pe site-ul Federaţiei

Federaţia Română de Fotbal cere ca "Arena Naţională" să fie deschisă cât mai repede pentru ca meciul cu Spania, programat pe 26 martie, să se poată disputa pe cel mai mare stadion al României.

Astfel, preşedintele FRF, a remis un comunicat postul pe site-ul oficial al instituţiei prin care cere proprietarului stadionului să-şi asume răspunderea şi să redeschidă arena.

Comunicatul integral postat pe site-ul FRF:

 Vă rog să primiţi salutările cordiale ale Federaţiei Române de Fotbal însoţite de speranţa că situaţia prezentată mai jos va găsi un ecou în deciziile dvs. administrative.
 
Am să mă refer la un subiect pe care îl cunoaşteţi foarte bine datorită mediatizării susţinute de care beneficiază: starea Arenei Naţionale. După cum bine ştiţi, acest obiectiv major al Capitalei, şi nu numai, este închis publicului de aproape 4 luni din cauza lipsei autorizaţiei de securitate la incendiu. Măsura pare de neînţeles în condiţiile în care pe această arenă s-a disputat deja o finală de Europa League în 2012, când a trecut de cele mai drastice avizări internaţionale. Alte câteva zeci de meciuri s-au disputat pe Arena Naţională fără să existe nici cel mai mic incident care să pună în pericol siguranţa spectatorilor. Doar în 2015, peste 120.000 de români au participat la cele trei evenimente organizate aici de Federaţia Română de Fotbal. În ciuda acestor realităţi, Arena Naţională este închisă şi astăzi.
 
În calendarul Echipei Naţionale de fotbal a României, revenită după aproape un deceniu în elita fotbalului mondial, prelungirea acestei situaţii inacceptabile ar priva românii de o partidă istorică pe Arena Naţională împotriva Spaniei, campioană europeană en-titre. În plus, pe 3 iunie, exact înaintea plecării tricolorilor spre Euro 2016, românii nu ar mai avea prilejul să îşi poată susţine favoriţii la o ultimă partidă acasă.
 
În rezolvarea acestei situaţii a venit zilele trecute decizia Camerei Deputaţilor de a modifica Ordonanţa de Urgenţă nr. 52 din 2015 în sensul stabilirii unui termen de intrare în legalitate pentru obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum este şi Arena Naţională.  Aceste obiective au obligaţia de a obţine aprobarea până la 31 decembrie 2016. În acest răstimp, obiectivele ar urma să funcţioneaze pe răspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurărilor măsurilor de securitate la incendii. Sperăm ca Legea de aprobare a OUG să primească cât mai curând votul final şi să poată pleca spre promulgare.
 
Cu convingerea că şi Preşedinţia României va aprecia necesitatea aplicării acestei măsuri tranzitorii, vă informăm că Federaţia Română de Fotbal îşi va asuma răspunderea pentru siguranţă în caz de incendiu în organizarea evenimentelor sportive pe acest stadion. Vom aplica acelaşi plan de pregătire cu succes a evenimentului ca şi până acum şi vom ţine cont şi de noile recomandări ale autorităţilor, dacă vor exista.
 
Menţionăm şi faptul că Ministerul de Interne şi toate instituţiile abilitate s-au angajat deja că vor contribui la asigurarea securităţii spectatorilor:
o Jandarmeria va institui un filtru special de control pentru materialele pirotehnice şi va asigura asistenţă în interiorul stadionului în caz de urgenţă
o Pompierii vor avea efective sporite faţă de alte acţiuni trecute
o FRF nu va vinde numărul maxim de bilete, pentru a putea asigura culoare de defluire. Va spori numărul stewarzilor şi îi va instrui suplimentar.
 
Solicităm Consiliului General al Municipiului Bucureşti să se alăture iniţiativei noastre şi să determine Primăria Capitalei să-şi asume aceeaşi răspundere pentru organizarea evenimentelor sportive, în calitatea sa de proprietar al Arenei Naţionale. Având în vedere ezitările şi inconsecvenţa Primarului General al Capitalei în privinţa rezolvării situaţiei Arenei Naţionale avem speranţa că dvs., prin mecanismul decizional al CGMB, veţi suplini indecizia Primarului General printr-o hotărâre de Consiliu.
 
În sprijinul acestui demers vă prezentăm şi un argument de ordin financiar. România a primit în premieră dreptul de găzduire pentru un Campionat European de Fotbal, cel din 2020. Acest succes a fost obţinut prin Arena Naţională, stadionul unde urmează să se dispute patru meciuri la cel mai mare eveniment sportiv găzduit vreodată de ţara noastră. Este de neconceput ca acest stadion, unde s-a desfăşurat şi o finală Europa League şi care a fost acceptat de UEFA printre gazdele Euro 2020 să treacă printr-o astfel de criză, lungită peste măsură, care creează incertitudine şi, implicit, ar putea duce la ridicarea dreptului de organizare al competiţiei.
 
Veţi înţelege, desigur, că, în această nedorită situaţie, Federaţia Română de Fotbal se va vedea nevoită să acţioneze în instanţă Primăria Capitalei pentru recuperarea prejudiciului creat, finaciar şi de imagine. Nu suntem în măsură să evaluăm şi prejudiciile create pentru Capitala României însăşi, dar suntem convinşi că şi acestea ar fi considerabile.
 
În aşteptarea unei soluţii raţionale de redeschidere a Arenei Naţionale pentru beneficiul tuturor românilor, vă doresc să aveţi curaj şi inspiraţie în luarea unei decizii necesare.


Arena Naţională a fost închisă din pricina faptului că nu îndeplinea toate avizele ISU. Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au inspectat săptămâna trecută stadionul şi au decretat că FRF şi Primăria Bucureşti pot redeschide arena cu condiţia ca proprietarul complexului, în speţă Primări, să-şi asume răspunderea pentru acest lucru. Stadionul a rămas în continuare fără aviz ISU.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.