Fotbalul românesc colcăie de blatişti. FRF a suspendat încă un şef de club – al patrulea – pentru tentativă de trucare de meciuri. În mod inexplicabil, federaţia a dat o pedeapsă mult mai mică decât minimul legal! Surse: sunt anchetate alte două echipe

19 mar 2017 6037 afişări Comentează şi tu Special
Fotbalul românesc colcăie de blatişti. FRF a suspendat încă un şef de club – al patrulea – pentru tentativă de trucare de meciuri. În mod inexplicabil, federaţia a dat o pedeapsă mult mai mică decât minimul legal! Surse: sunt anchetate alte două echipe 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16200600/1/dragomir-apostu.jpg

Fotbalul românesc se scufundă într-o mare de blaturi, iar corupţia generată de tentaţia pariurilor amplifică înspăimântător fenomenul. FRF l-a suspendat miercuri pe trei luni şi l-a amendat cu 25.000 de lei pe vicepreşedintele echipei Academica Clinceni, din Liga 2, găsindu-l vinovat pentru tentativă de trucare a unor meciuri. Este o pedeapsă indulgentă, o sancţiune mai degrabă simbolică, dacă privim regulamentul, ceea ce pune sub semnul întrebării dorinţa efectivă a federaţiei de a stopa fenomenul.

Totuşi, chiar şi aşa, este a patra oară în ultimul an când federaţia sancţionează cluburi în cazuri legate de pariuri , după Gloria Buzău, FC Caransebeş şi antrenorul Marius Şumudică, de la Astra.

Mai mult decât atât, sursele noastre spun că FRF instrumentează, în acest moment, încă două cazuri, tot din Liga 2: cel al Unirii Târlungeni, dar şi al unei alte formaţii.

Practic, aceste evenimente arată o competiţie – Liga 2 – complet compromisă. O echipă a fost exclusă (Şoimii Pâncota), alte trei s-au retras (Berceni, Unirea Târlungeni şi CSM Rm. Vâlcea). Patru din ultimele cinci locuri (retrogradante) sunt, astfel, deja ocupate, lăsând prea puţin suspans pentru marea majoritate ale formaţiilor rămase în competiţiie. În plus, FC Braşov (locul 3) este în insolvenţă şi atârnă de cota-parte din vânzarea lui Chipciu de către FCSB pentru a mai respira puţin. Dacia Unirea Brăila (locul 8) e şi ea pe cale să rămână fără finanţator.

Despre situaţia din Liga 2 a vorbit săptămâna trecută şi Ianis Zicu, la ProSport Live. Referindu-se la fenomenul meciurilor trucate la pariuri, fotbalistul a menţionat: „Ne putem întreba de ce jucători buni, care sunt doriţi în Liga 1, refuză acest pas şi preferă să rămână în Liga 2. Asta, pentru că acolo câştigă mai bine…“.


De la prima audiere a celor de la Clinceni şi până la sentinţa FRF au trecut 6 luni

Citiţi mai jos despre un caz clasic. Sunt prezente toate elementele deja cunoscute: misterioşii „finanţatori străini“, jucătorii cărora conducătorii le cer să piardă meciuri.

Trebuie menţionate şi sancţiunile FRF – mult mai mici decât cele pe care le permite regulamentul.

După şase luni de la prima audiere, după amânări peste amânări, membrii Comisiei de Disciplină şi Etică a Federaţiei Române de Fotbal au dat verdictul în şedinţa din 15 martie în privinţa denunţului făcut la Comisia de Integritate a FRF a fostului portar al echipei Academica Clinceni (locul 12 în Liga 2), Andrei Marinescu (32 ani), împotriva lui Alexandru Dragomir (32 ani), vicepreşedinte al clubului ilfovean din Liga 2, pentru tentativă de trucare a unor partide amicale desfăşurate într-un cantonament efectuat în Austria.

Trei luni de suspendare şi 25.000 lei este verdictul comisiei FRF împotriva lui Dragomir, actualul conducător al Academicii Clinceni, fost jucător de fotbal la Dinamo, Dinamo II, Poiana Câmpina, FC Sopron, CSM Râmnicu Vâlcea, Ceahlăul Piatra Neamţ, CS Otopeni, ACS Buftea şi FC Clinceni.

Conform declaraţiilor lui Marinescu, acum portar de rezervă la Gaz Metan Mediaş, fostul său conducător de la Clinceni i-ar fi făcut propuneri, într-o discuţie privată, de a nu-şi apăra corect şansele. "Jucătorul a recunoscut că vicepreşedintele i-a cerut să nu iasă pe centrări, să nu apere penalty-uri, să o lase mai moale, că se vor paria mulţi bani pe un meci cu multe goluri", susţin surse federale, citate de pariori.ro.

Alexandru Dragomir reacţiona atunci imediat după ce s-a văzut acuzat de către fostul său jucător, punea, la rândul său, semne de întrebare faţă de integritatea portarului şi spunea că-l va acţiona în judecată şi îi va cere daune morale dacă nu se va adeveri ceea ce a afirmat. Dragomir declara că echipa sa, cât şi conducătorii ei "nu au fost, nu sunt şi nu vor fi niciodată implicaţi în jocuri de culise sau în meciuri disputate incorect". 

„Andrei Marinescu, fost portar al echipei noastre de fotbal, a fost un jucător problemă de care nu ne-am despărţit în termeni tocmai amiabili la finele sezonului trecut. De altfel, în lumea fotbalului circulă mai multe zvonuri legate de domnul Andrei Marinescu, cum că ar fi vândut meciuri, dar fără dovezi, nu putem afirma clar acest lucru. Drept urmare, dumnealui este liber să facă orice fel de declaraţii doreşte, atât timp cât le poate susţine şi cu probe care să vină în sprijinul celor afirmate“, a spus Alexandru Dragomir.

Articolele citate de federali impun sancţiuni mai mari

Membrii Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF au dictat în şedinţa din 15 martie o suspendare de trei luni şi o amendă de 25.000 de lei pentru Alexandru Dragomir, argumentând astfel: „În temeiul art. 60 al. 12 raportat la art. 60 al. 1 cu aplicarea art. 20 al. 2 şi în temeiul art. 60 bis al. 1 cu aplicarea art. 45 al. 1 din RD se sanctionează pârâtul Dragomir Alexandru cu măsura suspendării pentru o perioadă de 3 (trei) luni suspendare şi penalitate sportivă de 25.000 lei“.

Cu alte cuvinte, Dragomir a fost sancţionat astfel pentru tentativa de a corupe integritatea meciurilor de fotbal şi i s-a aplicat o amendă mică, 25.000 de lei, faţă de cât putea să încaseze maxim, 1.000.000 de lei. În articolele enumerate de federali se vorbeşte şi despre interzicerea accesului pe stadion pentru 2 ani sau retrogradarea echipei în ultima ligă, dar niciuna nu este aplicată.

Iată ce spun articolele citate de Comisia de Disciplină şi Etică în verdictul dat lui Alexandru Dragomir:

Articol 60 - Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competiţiilor
1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidenţa prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:
a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
b) cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;
c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.


12. Tentativa se pedepseşte cu penalitate sportivă conform art. 20 pct. 2.

Articolul 20 - Penalitatea sportivă
2. Penalitatea sportivă se aplică în cazul sancţionării oricărei abateri prevăzută de prezentul regulament şi nu poate fi mai mică de 15 lei şi nici mai mare de 1.000.000 de lei.

Articolul 60 bis - Integritatea meciurilor
1. Persoanele, care se află sub incidenţa reglementărilor FRF, trebuie să se abţină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor şi a competiţiilor organizate de FRF, precum şi să colaboreze în totalitate şi în permanenţă cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acţiuni.

Articolul 45 - Abateri concurente
1. Dacă se săvârşesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancţiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancţiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăşi maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancţiunea respectivă.

Al patrulea caz sancţionat. Urmează al cincilea – „lotul“ Unirea Tărlungeni

Prin urmare, suspendarea vicepreşedintelui clubului Academica Clinceni pentru tentativa de trucare de meciuri este un al patrulea caz de acest gen în ultima perioadă în fotbalul românesc care a fost şi sancţionat. Urmează al cincilea.

Primul a fost lotul Gloria Buzău, echipă ce în sezonul trecut al Ligii 2 a rămas fără 14 jucători şi trei antrenori, în frunte cu Viorel Ion, după ce Comisia de Disciplină şi Etică a Federaţiei Române de Fotbal a dictat sanţiuni pentru că aranjaseră meciuri pentru a obţine bani din pariuri. Sancţiunile au însumat 14 ani şi şase luni de suspendare, plus amenzi în valoare totală de 960.000 de lei.

Apoi a urmat suspendarea antrenorului italian al FC Caransebeş Giovanni Pisano pentru nouă luni, acesta încasând şi o amendă de 100.000 de lei pentru tentativa de trucare a meciului din Liga 2 FC Caransebeş - Unirea Tărlungeni 1-1. Jucătorul Mădălin Livan l-a pârât la FRF pe antrenor după ce acesta le-a cerut elevilor săi ”goluri multe”, iar la pauză le-a solicitat să piardă cu 3-0. Pisano a fost judecat în lipsă după ce a plecat din România.

Iar un exemplu negativ este şi antrenorul campioanei en titre, Marius Şumudică, care a fost suspendat şase luni şi amendat cu 100.000 de lei pentru că a pariat pe mai multe meciuri. Şumudică a făcut apel, iar sancţiunea a fost redusă la doar două luni şi a fost aplicată, în mod ciudat, abia la începutul actualului sezon competiţional al Ligii 1.

Un alt caz care se află pe masa Comisiei de Disciplină a FRF este legat de Unirea Tărlungeni, club mutat în vară la Ştefăneştii de Jos, în Ilfov, şi care în această iarnă s-a retras din campionatul Ligii 2, se pare că tocmai din cauza acestei probleme cu pariurile. Antrenor Laurenţiu Tudor, vicepreşedintele Cristian Mătărău şi jucătorii Gabriel Braga, Albert Voinea, Epaminonda Nicu şi Ionuţ Zaina apar ca pârâţi în acest caz care se judecă aproape săptămânal. Toţi sunt suspectaţi că sunt implicaţi în meciuri aranjate pentru pariuri.

Sursele noastre vorbesc şi despre un al şaselea caz, în care este implicat tot un club de Liga 2. 

Misterioşii „investitori“ din China şi Marea Britanie

În luna februarie a anului 2016, FC Academica Clinceni, condusă atunci de managerul general Bogdan Apostu, anunţa că autorităţile locale din Clinceni şi o societate cu capital asiatic au semnat un parteneriat, aceştia din urmă devenind astfel acţionarul majoritar al echipei. Reprezentantul acestei societăţi în Consiliul de Administraţie al FC Academica Clinceni era numit ca vicepreşedinte fostul jucător Alexandru Dragomir. Tot atunci se anunţa şi obiectivul, promovarea, echipa fiind în acel moment pe locul 3 în clasament, la trei puncte în spatele Dunării Călărăşi şi Rapid.

La puţin timp după această schimbare de proprietar la Academica Clinceni, pe 15 martie 2016, finanţatorul asiatic misterios îl demitea pe antrenorul Laszlo Balint pentru rezultate sub aşteptări, iar odată cu el demisionau şi Bogdan Apostu şi "secundul" Adrian Senin. În locul lor erau aduşi Mugur Bolohan, Valentin Bădoi şi Ştefan Odoroabă. Bădoi a abandonat apoi proiectul, în timp ce Bolohan şi Odoroabă au continua împreună pe banca tehnică până de curând. Bolohan şi-a depus demisia pe finalul lunii septembrie, iar antrenor interimar a rămas Odoroabă.


Alexandru Dragomir (stânga) era prezentat de Bogdan Apostu la Academica Clinceni

Ulterior, în sezonul trecut, Academica Clinceni a ratat promovarea după ce a mers din ce în ce mai prost în campionat. Sezonul regulat l-a încheiat pe locul 5, în timp ce în play-off a fost cam ciuca bătăilor şi a terminat pe ultimul loc, pe 6, cu două victorii, două egaluri şi şase înfrângeri.

Odată cu plecările lui Balint, Apostu şi Senin, de la Clinceni şi-a dat demisia şi jurnalistul Alin Buzărin, director de imagine la Academica. Într-un editorial publicat pe IlfovSport, în urma rezultatelor proaste înregistrate de echipa din Clinceni în acest sezon, Buzărin îl ironiza pe Alexandru Dragomir şi puncta câteva lucruri pe care le-a observat între timp la fostul club unde a activat. "Punctul 4 bis. În iarnă au început să apară finanţatorii. Mai întâi un chinez pe care nu l-a văzut nimeni, reprezentat pe pământ românesc de un italian straniu, urmărit penal prin Brazilia şi prin Portugalia pentru nereguli financiare în fotbal, sub conducerea sa Beira Mar fiind falimentată şi transformată dintr-o echipă de cupe europene într-una de liga a cincea. Apoi, după chinez se zice c-ar fi venit un britanic. Se zice, pentru că nici pe britanic nu l-a văzut nimeni. În acea perioadă s-au înregistrat nişte rezultate extrem de interesante, nişte meciuri consecutive cu câte 5 goluri primite pe teren propriu! Echipa nu juca nimic!", scrie Buzărin în editorialul său.

Rezultate cu multe goluri înregistrate în sezonul trecut de Academica Clinceni sub conducerea lui Alexandru Dragomir:

Etapa 24 Liga 2: Academica Clinceni - Bucovina Pojorâta 5-1
Etapa 25 Liga 2: Foresta Suceava - Academica Clinceni 1-5
Etapa 2 play-off Liga 2: Academica Clinceni - Rapid Bucureşti 2-3
Etapa 3 play-off Liga 2: SC Bacău - Academica Clinceni 2-2
Etapa 4 play-off Liga 2: Farul Constanţa - Academica Clinceni 2-3
Etapa 5 play-off Liga 2: Academica Clinceni - Dacia Unirea Brăila 2-1
Etapa 6 play-off Liga 2: Dacia Unirea Brăila - Academica Clinceni 2-1
Etapa 7 play-off Liga 2: Academica Clinceni - Farul Constanţa 2-5
Etapa 8 play-off Liga 2: Academica Clinceni - SC Bacău 1-5
Etapa 9 play-off Liga 2: Rapid Bucureşti - Academica Clinceni 3-1
Etapa 10 play-off Liga 2: Academica Clinceni - Dunărea Călăraşi 0-3

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.