EXCLUSIV | Ţinta e Mircea Sandu! Procurorii DIICOT confirmă investigaţia ProSport: costurile bazei FRF de la Buftea au fost umflate. Proiectarea hotelului a costat 600.000 de euro, de 20 de ori peste preţul pieţei

23 feb 2016 53710 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Ţinta e Mircea Sandu! Procurorii DIICOT confirmă investigaţia ProSport: costurile bazei FRF de la Buftea au fost umflate. Proiectarea hotelului a costat 600.000 de euro, de 20 de ori peste preţul pieţei 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15084329/2/photo1.jpg

ProSport a aflat în exclusivitate detalii din dosarul deschis de procurorii DIICOT. Punctul central al investigaţiilor e reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, situată la Buftea. Subiectul a fost publicat în premieră de ProSport, pe 2 iunie 2014. Ancheta declanşată de procurori confirmă dezvăluirile ProSport conform cărora FRF a umflat preţul total al investiţiei, de 3,5 milioane de euro.

Informaţiile ProSport sunt că, în acest moment, ancheta procurorilor e ca şi finalizată. Circuitul banilor - când au venit, cine i-a luat, pe unde au fost umblaţi şi unde au ajuns - a fost deja stabilit. Urmează audierile martorilor şi, apoi, punerea sub acuzare.

Baza de la Buftea a fost ridicată de federaţie între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA. Spre exemplu, UEFA a alocat 2,5 milioane de euro din costul total, prin proiectul Hattrick. La inaugurarea bazei a participat şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter.

Sumele de construcţie şi de proiectare sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, dintre care costurile de proiectare s-au ridicat la suma uriaşă de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.

 

"Au fost 1.000.000 de euro pentru două terenuri, care e problema? Sunt bani de la FIFA, forul mondial face controale la sânge şi aprobă ceea ce construieşti. Asta e precum povestea cu cateringul: dai 4 lei, 4 lei face, dai 10 lei, 10 lei face. Nu mă interesează subiectul, nu mă interesează actuala conducere"
Mircea Sandu, iunie 2014

 

Citeşte continuarea articolului mai jos.


Costurile percepute de firma Baran şi aprobate de Comitetul Executiv al FRF

De asemenea, anchetatorii susţin că terenurile artificiale din interiorul bazei au avut un cost nejustificat. Unul dintre terenuri a costat 500.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul pieţei nu depăşeşte 250.000 de euro. Preţul de construcţie la gazonul sintetic a fost de 64,5 euro pe metru pătrat în condiţiile în care cel mai scump gazon era de 25 de euro pe metru pătrat.

ProSport a prezentat în exclusivitate, pe 2 iunie 2014, cum a construit Mircea Sandu baza la preţuri umflate. Povestea poate fi citită aici.

Construcţia bazei a fost încredinţată firmei SC Baran România SRL, o societate din Israel reprezentată legal de Sharon Zaid Hanan. Oferta firmei a sosit cu doar 4 zile înainte de semnarea contractului. Surse ProSport susţin că procurorii suspectează un circuit prin care o parte din suma plătită pentru construirea bazei s-a întors în conturile unor angajaţi FRF.


Costuri plătite de FRF vs costurile pieţei la momentul construcţiei

După inaugurare, baza a fost administrată în mod oficial de Mircea Sandu. Fostul preşedinte al FRF nu a fost deocamdată citat de procurori. La audieri au fost confirmaţi în calitate de martori Iuliu Mureşan, Patriţiu Abrudan şi Cornel Şfaiţer, foşti membri în Comitetul Executiv FRF în perioada construirii bazei. Ei au aprobat costurile de construcţie.

"Pentru mine e surprinzător că a apărut acest caz. Nu am absolut nicio emoţie! Bilanţurile noastre financiare sunt depuse la Ministerul de Finanţe. Din punctul meu de vedere nu există această cauză", a declarat Mircea Sandu, în direct, la ProSportLive.

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.