EXCLUSIV | Florinel Coman, puștiul din Chercea adus la stadion de bunică. „Era timid, juca mijlocaș central. Idolul lui era Claudiu Niculescu!” ProSport a stat de vorbă cu Nicușor Baldovin, primul antrenor al jucătorului de la FCSB cu clauză de reziliere de 100 milioane de euro

Redactor:
Dan Mirea
EXCLUSIV | Florinel Coman, puștiul din Chercea adus la stadion de bunică.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Florinel Coman a devenit unul dintre cei mai în vogă tineri fotbaliști români, iar pentru a ajunge la acest statut ruta a fost Brăila – Ovidiu – București. Odată cu transferul de 2 milioane de euro la FCSB (cu o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro), Nicolae Dică l-a primit sub comanda sa pe fotbalistul șlefuit de Gheorghe Hagi și descoperit de antrenorul Luceafărului Brăila, Nicușor Baldovin. 

Descoperit într-un week-end al anului 2007 de oamenii care lucrau la Luceafărul Brăila, Florinel Coman a crescut „sănătos” la primul său club sub atenta îndrumare a lui Nicușor Baldovin, iar pe parcurs a devenit vârful generației sale la echipa brăileană, pentru care marca și de 8-9 ori pe meci. Imediat a fost remarcat de Academia Gheorghe Hagi și adus în locul cu cei mai talentați tineri jucători români, unde, din nou, s-a desprins, iar pe capul său a fost pusă clauza de 100 de milioane de euro de Gigi Becali în cele din urmă. 

  • Nicușor Baldovin a rememorat pentru ProSport anii pe care Florinel Coman i-a petrecut la Luceafărul Brăila. 

Cum și când l-ați „ochit” pe Florinel?
Nu era legitimat. El e din cartierul Chercea, din câte știu e cel mai mare cartier de case din România. Florin a venit la o selecție, era cu bunica lui. Prin august 2007, parcă era într-o sâmbătă, noi eram la început și făcusem o grupă de începători și o grupă de avansați. A venit într-o sâmbătă, l-am văzut și duminică, apoi l-am băgat la avansați. Florin era un tip timid, un tip care asculta, era atent la antrenamente și dedicat. Am văzut că s-a scris prin presă că nu știu ce, nu știu cum, dar eu chiar nu am avut nicio problemă cu Florin. E foarte bine crescut, nu mi-a lipsit de la nicun antrenament, făcea ce i se spunea. E foarte disciplinat. Mai sunt copii, dar acum depinde de ei și de societatea în care trăim, dacă poate să le ofere ceva în plus față de ce le oferim noi acum. Cum a fost în cazul lui Florin, pentru că aici, la Brăila, e mai greu. El a plecat la academie în clasa a șaptea, semestrul doi. Avea cam 13 ani. 


Nicușor Baldovin și Florinel Coman, pe terenul clubului Luceafărul Brăila. Fotbalistul era deja al Academiei Gheorghe Hagi.

  • „Noi am încercat mereu să le asigurăm toate condițiile. Adică nu plecam cu tractorul și speram la performanțe. Mereu am fost în regulă”.
  • „Florin nu a avut niciodată vreo problemă financiară, să moară de foame, cum s-a mai scris. Tatăl lui muncea prin Spania. Florin avea ultimul tip de încălțăminte, de ghete, ce dorea el avea”.

Pe ce post evolua?
Eu ce i-am spus să-mi joace, aia îmi juca. La mine juca mijlocaș central, e versatil. El fiind născut în 1998 și ieșind în evidență, l-am băgat și la grupa 1997 cu care am câștigat aici în Brăila, apoi am câștigat și zona la Galați și am ieșit pe locul cinci la Cupa Hagi. Atunci a jucat vârf de atac. Eu cred că în atac e locul lui. După, când a trecut la grupa lui (n.r. 1998), l-am folosit mijlocaș central și a dat și acolo roade.

Ce calități avea Florinel Coman când era mic?
Tehnică în regim de viteză și finalizarea. Era un bun finalizator. El a venit cu un bagaj de calități și prin multe, multe antrenamente a ajuns să fie remarcat de cei de la academie. Eu caut să le dezvolt toate calitățile motrice, la fotbal avem nevoie de dezvoltarea tuturor calităților motrice, să perfecționezi lovirea mingii și cum să te așezi în teren.


Poză făcută la un turneu la care a participat Luceafărul. Florinel Coman se află în stânga copilului îmbrăcat cu bluză albă.

Care sunt cele mai plăcute amintiri legate de Florinel?
Era semifinală de zonă la Galați și jucam cu CSM Focșani și era 0-0 la pauză și nu reușeam să marcăm. Florin a transformat o lovitură liberă și ne-a dus în finală. La fazele fixe era primul pe listă. Mi-a spus că-i place foarte mult fotbalul, copiii au diferiți idoli. El ținea cu Dinamo.

Pe atunci executanții fazelor fixe de la Dinamo erau Claudiu Niculescu și Adrian Cristea
Claudiu Niculescu e idolul lui, era în vogă atunci (n.r. în 2007), câștigase Dinamo și campionatul. Îi plăcea cum Niculescu executa loviturile libere.


Poză făcută pe Stadionul Siderurgistul din Galați

Cum a fost remarcat de Academia de Fotbal Gheorghe Hagi?
El jucând și pe un post remarcat de toată lumea, asta fără să-i scad din calități și din merite, ieșea foarte repede în evidență prin viteza pe care o avea, prin demarcare și marca și foarte, foarte multe goluri. Aș evidenția deplasarea în teren, viteza în reacție și execuțiile lui, nici nu trebuie să fii mare specialist să vezi lucrurile astea. Cele mai multe goluri într-un sezon nu vă pot spune câte au fost, nu mai țin minte, dar… noi câștigam cu 17-0 și erau meciuri când dădea câte 8-9 goluri. Țin minte că am avut un meci de zonă cu Farul, la Galați, Cicâlcău (n.r. în prezent legitimat la Viitorul) era la ei atunci. I-am bătut cu 6-0 în primul meci și țin minte că antrenorul de la Farul a făcut contestație la toată echipa. A crezut că am venit cu copii mai mari. Noi eram grupa 1997 și când a luat carnetul lui Florin și a văzut că e născut în 1998 l-a luat durerea de cap.

  •  „Liviu Gheorghe, cel care a debutat la Dinamo acum, tot de la noi provine”.

Cum s-au derulat evenimentele în momentul în care Academia Gheorghe Hagi a dorit mutarea?
A fost așa… voiam să-i dăm drumul și să nu plece, să fie bine pentru jucător, dar și pentru noi. Noi aveam gânduri mari, făceau o echipă bună cei din 1997-1998. Dacă pleca cel care înscria, era greu de înlocuit și e greu să accepți ideea. Dar am zis că e spre binele copilului și să-l ajutăm cu măcar atât. Am fost de acord, pentru că una e academia, altceva e aici.

Ce ați primit în schimbul jucătorului?
Nimic, nimic… cel puțin așa știu eu. Din partea celor doi (Florinel Coman și Dan Panait), când au venit la un turneu aici, am primit o minge. Dar din partea academiei nu am primit nimic, doar grila aceea de formare, care știți că e ceva infim.

  • Viitorul a câștigat titlul în urma unui 1-0 acasă cu CFR Cluj: „Eram cu un prieten la o terasă și vă dați seama… mi-au dat lacrimile de bucurie. A fost un sentiment plăcut. E o imagine care mi-a rămas în minte: Florin cu un băiat care tot așa a plecat de la noi, Dan Panait, acum joacă la ASA Târgu Mureș. Erau unul lângă celălalt, în poza când zburau confetti, și a fost un sentiment așa…pfff, de plăcere, de emoție profundă”.


Florinel Coman se află în stânga copilului îmbrăcat cu bluză albă.

Ce sfaturi îi dați acum că a făcut pasul la FCSB?
El e major deja, nu cred că mai ascultă de sfaturile mele (râde). Să fie serios și să treacă la alt nivel, dar trebuie să muncească mult și să fie serios, să fie băiatul pe care-l știu eu. Trebuie să-și facă loc, eu cred că are. Oamenii de acolo au încredere în el, am impresia că s-au plătit cei mai mulți bani pe el (n.r. Coman e cel mai scump fotbalist adus de FCSB în această vară. 2 milioane de euro au plătit vicecampionii)

V-am întrebat și pentru că prin București s-au pierdut destui fotbaliști
Da! El trebuie să fie serios și să lase altfel de distracții. Nu spun că nu ar trebui, e băiat tânăr, dar trebuie să știe când să se distreze și când să se concentreze asupra muncii lui de fotbalist.

Clauza de 100 de milioane de euro pusă de Gigi Becali e amețitoare…
Da, sună… e mare vă dați seama (râde). Poate s-a învățat de la cazul Neymar, dar mai e departe până la Neymar.

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a văzut părinții
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…