Cine l-a adus pe Manea la Mouscron? Interviu cu directorul clubului, trimis în judecată, împreună cu 3 români, într-un dosar de spălare de bani | Cazul "Viitorul transferat", partea IV

15 feb 2016 18569 afişări Comentează şi tu Special
Cine l-a adus pe Manea la Mouscron? Interviu cu directorul clubului, trimis în judecată, împreună cu 3 români, într-un dosar de spălare de bani | Cazul "Viitorul transferat", partea IV 10 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15074699/1/014783.jpg

Transferul în secret al lui Cristian Manea la Apollon Limassol, făcut în timp ce insiderii de la Viitorul diseminau în media informaţia că jucătorul a fost vândut la Chelsea, se numeşte un „transfer-pod”. „În general, în transferurile-pod sunt implicate cluburi care transferă jucători printr-un „club-pod” către un club de destinaţie, în timp ce jucătorul nu evoluează niciodată pentru clubul-pod”, descrie forul internaţional metoda ingenioasă găsită de fondurile de investiţii pentru a dribla regulamentul FIFA privind deţinerea drepturilor economice ale un fotbalist de către o terţă parte (Third Party Ownership sau TPO). Deocamdată, prin clubul-pod Apollon Limassol -  în care nici măcar nu a călcat de la transferul efectuat în iunie 2014 - Manea a fost împrumutat la Mouscron, un club mic din Belgia. Ambele entităţi sportive sunt controlate de Pini Zahavi, misteriosul superagent israelian prieten cu Roman Abramovici. „Manea nu poate ajunge la Chelsea mai devreme de doi-trei ani”, spune Jurica „Yuri” Selak, directorul sportiv de la Mouscron, intervievat de ProSport. Fost agent FIFA din Croaţia, Selak are o legătură de natură penală cu fotbalul românesc.

 

În iulie 2015, clubul belgian Mouscron era salvat din criză de o companie obscură din Malta, Gol Football Malta Limited, care a promis o investiţie de 8,5 milioane de euro în trei ani, în schimbul a 90% dintre acţiunile clubului. În spatele companiei se află Pinhas „Pini” Zahavi, superagentul care l-a adus pe Roman Abramovich în fotbal. Primul director sportiv al micuţului club belgian a fost un impresar camerunez, Teny Yerima, un personaj implicat în cumpărarea lui Mouscron.  Peste doar o lună, pe 17 august 2015, Yerima era dat afară, iar în locul său a venit Jurica Selak, un fost agent FIFA născut la Split în 1965.

Conform jurnaliştilor belgieni, Selak este omul de încredere al agentului Fali Ramadani, la rândul său omul de încredere al lui Zahavi în circuitul prin care talentele fotbalului ex-iugoslav sunt racolate de cluburi-pod din Europa. După venirea în club a croatului, Mouscron a început o campanie de transferuri furibundă. Şapte dintre fotbaliştii aduşi din august până în februarie sunt impresariaţi de agenţia LIAN Sports, proprietatea lui Ramadani. În episoadele 2 şi 3, ProSport a scris despre legăturile lui Ramadani cu fotbalul românesc.


Jurica Selak (50 de ani) spune că nu ştie de unde a venit Cristian Manea

Trei jucători au venit de la divizionara secundă din Belgia, FC Seraing, club sancţionat de FIFA în toamna trecută pentru implicare în transferuri cu „terţă parte”.

Alţi patru fotbalişti, printre care şi Manea, au trecut sau au venit direct de la Apollon Limassol, clubul controlat de Zahavi printr-un alt impresar, Nicos Kirzis. Un altul a fost adus de un alt om controlat de Zahavi, agentul israelian Dudu Dahan, cel care a intermediat transferurile în fotbalul românesc ale lui Djakaridja Kone, Fabbiani sau Nikolici.

Per ansamblu, Mouscron are imaginea unei gări de tranzit în care Zahavi îşi ţine o parte dintre fotbalişti transferaţi la limita regulamentului FIFA. Ce părere are directorul sportiv al clubului despre această consideraţie?

Nici un club sau jucător nu are dreptul de a încheia un acord cu o terţă parte, prin care aceasta din urmă să fie îndreptăţită să beneficieze în totul sau în parte de compensaţii care urmează să fie plătite în cazul unui viitor transfer al jucătorului de la un club la altul, sau să deţină drepturi cu privire la un viitor transfer sau o viitoare sumă de transfer
Regulamentul FIFA referitor la Third Party Ownership, TPO

Reporter: Domnule Selak, am dori să discutăm câteva minute despre jucătorul român de la Mouscron...
Jurica Selak: Cristian Manea? O persoană foarte bună, un tip foarte de treabă. Foarte profesionist.

Am descoperit că Manea a fost transferat de Apollon şi nu de Chelsea...
Nu ştiu, nu vreau să răspund la această consideraţie. Nu ştiu exact istoria. Ştiu doar că el e la noi pentru un an şi, dacă avem posibilitatea să-l lăsăm să joace, o vom face. Se antrenează cu prima echipă, joacă la echipa a doua. A fost rezervă mult timp. În mod normal, ar trebui să fie în lot la fiecare meci, dar în Belgia avem o regulă conform căreia în lotul de 18 trebuie să fie minimum 6 jucători belgieni. Uneori n-a stat nici măcar pe bancă pentru că aveam nevoie de jucători belgieni.

Nu pare a fi un jucător important...
Toate lumea e foarte mulţumită de el. Cred că poate învăţa mult în acest sezon, iar la anul poate face un pas mai departe. Fie cu noi, în Belgia, fie la alt club, în altă ţară. Nu ştiu asta.

Da, dar a jucat doar 5 meciuri pentru Mouscron.
Cred că pentru un jucător de 18 ani nu e rău pentru prima ligă belgiană. (Râde). Avem o situaţie dificilă, aşa că antrenorul preferă jucători mai experimentaţi. Dar e ok, a avut oportunităţi să joace, a fost un meci de cupă pe care l-am câştigat. Au mai fost câteva meciuri, dar i-a fost greu. Aveam jucători accidentaţi şi a primit şansa să joace, dar s-a întâmplat în meciuri cu Standard Liege (n.red. – pierdut de Mouscron cu 3-0), FC Bruges (n.red. – 0-3), echipe bune. El a jucat ok. Ne-a arătat că are potenţial.


Cristian Manea (stânga) a fost convocat de Victor Piţurcă la naţională cu câteva zile înainte de transferul secret la Apollon Limassol

Cum s-a adaptat la fotbalul din Belgia? Fotbaliştii români au probleme de adaptare.
Nu a făcut-o rău! Cristian este un tânăr foarte inteligent care vorbeşte o engleză perfectă. În ce priveşte limba, nu a avut nicio problemă. De asemenea, la vârsta asta, înveţi franceza foarte uşor. Lucrează la limba franceză. Dar, vorbind engleza, nu are probleme. 60 la sută dintre jucătorii noştri vorbesc engleza. Antrenorul vorbeşte limba engleză.

Dar nu flamandă.
Antrenorul vorbeşte şi flamandă, dar nu avem decât doi-trei jucători care vorbesc în flamandă. Noi suntem unul dintre cele trei cluburi din Belgia în care se vorbeşte mai mult limba franceză. Standard Liege, Charleroi şi Mouscron.

Cristian...
În ce-l priveşte pe Cristian, am vorbit şi cu impresarul lui, cu domnul Pietro Chiodi, să vedem ce e cel mai bine pentru el. Important este să ajungem în play-off II (n.red. – în Belgia, după 30 de etape din sezonul regulat, primele 6 echipe intră în play-off I. Următoarele 8, împărţite în două grupe de câte 4, dispută un play-off II pentru loc de Europa League, iar ultimele două joacă play-off III, sau barajul pentru retrogradare. Cu 4 etape înainte de finalul sezonului regulat, Mouscron e pe loc de baraj de retrogradare). Aş vrea să-l las să joace pentru că vrea să-l văd ce potenţial are să continue cu noi şi la anul. De ce nu? Sper să jucăm play-off II. Am avea 6 meciuri şi atunci cred că Manea ar avea o şansă bună să joace. La fel şi ceilalţi tineri jucători. Olinga, spre exemplu, e cel mai tânăr marcator din Primera Division. Cristian Manea a jucat mai mult decât el până acum.

Cum e nivelul fotbalului în Belgia?
Liga belgiană e dificilă. Fotbalul este foarte fizic, dar a crescut mult în ultimii 10 ani. Jucătorii din Balcani care vin aici au nevoie de minimum şase luni să se adapteze. Agresivitatea e diferită. Acum, jucătorii de top din Belgia sunt capabilă să evolueze în Bundesliga, în Premier League, în Franţa. Uitaţi-vă la De Bruyne, la Benteke, la Lukaku.

E singur în Belgia sau sunt şi părinţii cu el?
E singur acum. În primele două săptămâni, tatăl lui a stat cu el. Tatăl lui mai vine din când în când, dar Cristian stă într-un apartament, singur, la doi kilometri de stadion. Mouscron e un club de familie. Cristian îşi petrece timpul între apartament şi stadion. Se antrenează în fiecare zi. Nu are timp să facă altceva.

Am auzit că a jucat fundaş stânga pentru naţionala Under-21 a României. Pentru mine, Manea este fundaş dreapta, un fundaş dreapta clasic. Fostul antrenor credea că poate juca şi fundaş central. Cred că poate juca acolo, dar pentru a ajunge la un nivel înalt trebuie să joace fundaş dreapta
Yuri Selak, director sportiv Mouscron

 

Mouscron, clubul înfrăţit cu Apollon

Am căutat pe site-ul oficial al clubului şi am găsit anunţul din 31 august conform căruia jucătorul a venit de la Chelsea. E ciudat.
...

Probabil că există un contract, o clauză prin care împrumutul poate deveni permanent.
Nu există nicio astfel de clauză. Nicio clauză.


Superagentul Pini Zahavi controlează mai multe cluburile din lume prin intermediul unor fonduri de investiţii

E ciudat. Olinga e un alt jucător venit la Mouscron de la Apollon.
Avem o mulţime de jucători de la Apollon.

E ca un club-soră pentru Mouscron.
Da, da, da. (Râde)

Dar sunt bănuieli că sunt păcălite regulile FIFA privind terţe părţi.
Mmm. Aici nu există niciun „third party ownership”. Toţi jucătorii sunt deţinuţi de cluburi. Toţi jucătorii de la Mouscron, de la Chelsea, toţi jucătorii de la Olympiakos. Îl am pe Scepovici. Am jucători de la Genk, de la Standard, am doi-trei de la Apollon. Nu văd nicio problemă. Toţi sunt deţinuţi de cluburi.

Nu de fonduri de investiţii?
Nu. (Se agită şi repetă toţi jucătorii împrumutaţi la Mouscron) Uite, noi suntem un club mic şi dăm posibilitatea fotbaliştilor să joace. Dacă Manea era la Chelsea sau la Standard Liege, n-ar fi jucat niciun minut. Cu Mouscron, a avut şansa de a juca de cinci ori. Sper ca în play-off II să joace în trei-patru meciuri. Pentru un jucător de 18 ani, să aibă 10 meciuri pe sezon nu e rău.

322 de minute a jucat Manea de la perfectarea împrumutului său la Mouscron. A jucat în trei meciuri de campionat şi a fost rezervă nefolosită în alte 10 partide din cele 26 de etape scurse.

Vi se pare mult?
Nu sunt mulţi jucători tineri în Belgia. Doar Youri Tielemans de la Anderlecht e născut în 1997. Manea e în 1997. Şi atât. Ceilalţi jucători sunt născuţi mai devreme de 1995. (n.red. –la Anderlecht mai există un fotbalist născut în 1997, Dodi Lukebakio, care a jucat în 10 meciuri de campionat).

Dintre toţi fundaşii dreapta sub 20 de ani pe care i-aţi văzut în ultimii cinci ani, unde l-aţi plasa pe Manea?
Când joci câteva meciuri de primă ligă la 18 ani, e clar că ai potenţial. El a jucat mult în prima ligă din România, dar nu ştiu nivelul campionatului de acolo. O să fiu sincer cu voi. L-am văzut pe Manea iarna trecută, în turneul de pregătire din Antalya, şi a jucat fundaş dreapta. L-am văzut 65 de minute pentru că apoi am plecat. Ok, am văzut că în echipa lui Hagi era obişnuit să joace.

Trebuie să vedeţi nivelul ligii din România ca să înţelegeţi...
(Se amuză). Ştiu nivelul fotbalului din Balcani. Sunt croat, sunt din Split. Pot să compar cu nivelul din Balcani. În zonă, sunt jucători talentaţi, dar ligile nu sunt atât de bune.

Aveţi legături de afaceri sau prieteni în România?
Ăăăă. Am fost impresar înainte de a fi oficial de club. Pot să vă spun o anecdotă. În 1998, mi-am luat licenţa de impresar FIFA, cu trei-patru luni înainte de Mondial. Primul meu transfer de un anumit nivel a fost Liviu Ciobotariu de la Dinamo Bucureşti la Standard Liege. Cu George Becali.


Liviu Ciobotariu pe stadionul din Liege, la scurt timp după transferul în străinătate

Giovanni...
Da, da, Giovanni, scuze. Asta e singura relaţie cu fotbalul românesc. Cu Liviu. L-am adus în Belgia. Am fost intermediar între Luciano D’Onofrio şi Dinamo. Un prieten de-al meu din Balcani mi-a vorbit despre Ciobotariu şi m-a pus în contact cu Becali. Liviu a rămas în Belgia şase sau şapte ani. Nu l-am mai văzut de atunci, dar sper să-l reîntâlnesc cândva.

Giovanni Becali este acum în închisoare.
Îhî. (Nu face niciun alt comentariu şi lasă discuţia să meargă mai departe, aşteptând întrebarea următoare)

După terminarea interviului, reporterul ProSport a verificat informaţiile despre transferul lui Ciobotariu şi a descoperit că Jurica Selak face parte din lotul de 26 de persoane trimise în judecată în Belgia, în septembrie 2014, pentru implicarea într-un caz de spălare de bani, fals, uz de fals şi plăţi fictive. Pe lista celor acuzaţi se află şi românii Cristian Borcea, Ioan Becali şi Liviu Ciobotariu, alături de fostul preşedinte al lui Standard Liege, Luciano D'Onofrio. Surse judiciare susţin că dosarul este în continuare pe rol la tribunalul din Liege. În 2009, Ciobotariu a fost audiat de procurorii belgieni în sediul DNA din Bucureşti. ProSport a încercat să-l contacteze din nou pe Jurica Selak, însă acesta nu a mai răspuns la apelurile din ultimele două zile. Actualul impresar al lui Manea, Pietro Chiodi, este finul lui Victor Becali şi a fost lăsat de să se ocupe de afacerile impresarilor condamnaţi în Dosarul Transferurilor.

Citeşte continuarea interviului mai jos.


Liviu Ciobotariu şi Cristi Borcea, doi dintre românii acuzaţi de procurorii belgieni de implicare în cazul D'Onofrio

Luciano D'Onofrio, fost impresar şi preşedinte la Standard, este unul dintre cei mai controversaţi oameni din Belgia

 

Selak: Manea nu ajunge la Chelsea mai devreme de doi-trei ani

Este vreun alt jucător de la Hagi care ar putea să o intereseze pe Mouscron?
Nu ştiu echipa, dar sper că în următoarele săptămâni, când campionatul se încheie aici, să merg să fac un pic de scouting. Unii prieteni de-ai mei sunt în contact cu el (n.red. – cu Hagi). Am un prieten în Macedonia care a avut un jucător acolo, dar s-a întors. Am nişte contacte, nu personal cu Hagi, însă ce face acolo e interesant. E o muncă fantastică. Dă oportunitatea tinerilor să joace. L-am văzut pe fiul lui jucând, iarna trecută, în Turcia. Foarte, foarte talentat. Cred că s-a dus la Fiorentina, nu ştiu.

Ianis.
Da. Era extremă dreapta. Foarte bun.

Joacă încă pentru Viitorul. Pe site-ul Ligii italiene, transferul lui nu e anunţat.
Da. Mă rog. Voi face scouting la echipa lui Hagi. Dar mai întâi trebuie să ne salvăm de la retrogradare.

Este greu să lucrezi pentru un club finanţat de Pini Zahavi?
(Oftează). Pini Zahavi a adus compania care a băgat banii în clubul nostru. Este un intermediar. În ultimele şase luni, Pini a venit o singură dată să vadă un meci. Nu e dificil să lucrezi cu el. Nu pune presiune. Nu e nimic special.

Credeţi că Manea va face pasul la Chelsea vara asta?
Are un drum lung până acolo. Dacă e răbdător şi munceşte din greu, poate ajunge la Chelsea în doi-trei ani. Nu mai devreme. Are potenţial, e disciplinat, e profesionist, nu se accidentează niciodată. Trebuie să-şi îmbunătăţească fizicul şi să mai lucreze tactic. E tânăr. Cred că la anul poate face un pas. Poate juca 75 la sută dintre meciuri. Peste doi ani, trebuie să facă un sezon complet în Belgia sau la alt club. După aceea, de ce nu? Dar trebuie să muncească. Ăsta e un sfat. Îmi place de el, fiul meu joacă uneori alături de Manea la echipa a doua.

http://www.prosport.ro/sport-life/special/cine-l-a-adus-pe-manea-la-mouscron-interviu-cu-directorul-clubului-trimis-in-judecata-impreuna-cu-3-romani-intr-un-dosar-de-spalare-de-bani-cazul-viitorul-transferat-partea-iv-15074699
15074699
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Când nimeni nu se mai aştepta, Băsescu anunţă o DECIZIE ULUITOARE. „Abia aştept să se întâmple”. Deocamdată, Elena Udrea nu a avut o reacţie oficială