EXCLUSIV | Avocatul Cătălin Ciubotă, fostul jurist al Ligii, trimis în judecată pentru complicitate la delapidare în dosarul "comisionului" de 12 milioane încasat de Dragomir de la RCS pentru contractul drepturilor TV ale Ligii 1

18 mai 2017 2839 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | Avocatul Cătălin Ciubotă, fostul jurist al Ligii, trimis în judecată pentru complicitate la delapidare în dosarul "comisionului" de 12 milioane încasat de Dragomir de la RCS pentru contractul drepturilor TV ale Ligii 1

Licitaţia având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011 scoate la iveală, peste ani, alte nereguli şi alţi vinovaţi. După ce în urmă cu două săptămâni, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de fostul şef al Ligii, Dumitru Dragomir, azi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cătălin Ciubotă, fost avocat al forului în perioada în care Corleone deţinea cel mai important birou din sediul amplasat în spatele stadionului Cotroceni.

Ciubotă este acuzat că i-a acordat lui Dragomir sprijin de a crea aparenţa că Adunarea generală a LPF a aprobat plată către o societate comercială cu titlu de comision a sumei de 12.102.648 lei, aferentă unor servicii neprestate în realitate de către LPF. Iată mai jos comunicatul oficial al Parchetului General.

"Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de CasaţieşiJustiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIUBOTĂ CĂTĂLIN-IONs ub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la delapidare în forma participaţiei improprii.

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situaţie de fapt:
În cursul anului 2011, inculpatul Ciubotă Cătălin-Ion, în calitate de avocat al persoanei vătămate - L.P.F.(structură sportivă constituită prin asocierea cluburilor sportive profesioniste de fotbal), a acordat sprijin preşedintelui L.P.F. (inculpat în altă cauză) de a crea aparenţa că Adunarea Generală a acestei asociaţii a aprobat plata către o societate comercială, cu titlu de „comision”, a sumei de 12.102.648 lei, aferentă unor servicii neprestate în realitate de către această societate. Serviciile respective vizau atragerea unei oferte pentru achiziţionareaa 6 pachete privind drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal din Liga I din sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013 şi 2013/2014(ce nu fuseseră vândute cu ocazia unei licitaţii anterioare), la un preţ minim de 45.000.000 euro plus TVA.

Probele administrate în cauză au relevat că sprijinul acordat de inculpat preşedintelui persoanei vătămate a constat în redactarea şi semnarea împreună cu acesta a unui înscris care să susţină legalitatea plăţii de către L.P.F. a acestor servicii de intermediere către societatea comercială, respectiv un proces-verbal de şedinţă al Adunării Generale a L.P.F. datând din data de 21.06.2011. (şedinţă în care inculpatul a avut rolul de secretar tehnic), în care a fost inserat un paragraf în care se menţiona în mod nereal că acest for a aprobat apelarea la intermediari pentru vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor unei societăţi de televiziune. În realitate, Adunarea Generală a L.P.F.nu a luat în discuţie în acea şedinţă apelarea la intermediariîn vederea vânzării drepturilor de televizare.

Totodată, din probatoriul administrat a mai reieşit că oferta pentru achiziţionarea pachetelor menţionate, depusă ulterior la sediul L.P.F.de către o societate de televiziune- cu care a fost încheiat în final contractul de cesiune a drepturilor de televizare, nu a fost intermediată în niciun fel de societatea comercială care a  încasat ”comisionul”, ci a fost depusă ca urmare a anunţului postat de L.P.F. pe pagina sa de internet. Comisionul pentru serviciile care în realitate nu au fost prestate a fost de 5% din valoarea de vânzare a drepturilor de 45.000.000 de euro, fiind aprobat de Adunarea Generală în aceeaşi şedinţă în care s-a aprobat şi contractul de cesiune a drepturilor de televizare, fără a fi precizat numele societăţii comerciale.
Dosarul a fostînaintat, sprecompetentăsoluţionare, Curţii de Apel Bucureşti.
Precizămcăaceastăetapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedurăpenală, finalizareaancheteipenaleşitrimiterearechizitoriului la instanţă, sprejudecare, situaţie care nu poateînniciunfelsăînfrângăprincipiulprezumţiei de nevinovăţie"

CONTEXT

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme menţionat anterior a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.
În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.
Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii respective, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).
În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.
Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui „parteneriat”, au redactat şi au semnat diverse documente.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.