EXCLUSIV Avocat: Becali, Copos şi Popescu se întorc în puşcărie dacă DNA demonstrează că au înşelat instanţa cu "operele ştiinţifice". Ce "cadou" pot primi

13 ian 2016 27536 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV Avocat: Becali, Copos şi Popescu se întorc în puşcărie dacă DNA demonstrează că au înşelat instanţa cu "operele ştiinţifice". Ce "cadou" pot primi 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/14962835/3/diana-hatneanu-mediafax-foto-andrei-alex-moise.jpg

Zecile de infractori liberaţi condiţionat, în ultimii ani, pe motiv că ar fi scris „opere ştiinţifice“ se întorc după gratii, cu un spor de pedeapsă pe lângă cea veche, dacă DNA demonstrează că au înşelat instanţele de judecată, a explicat, pentru ProSport, avocata Diana Hătneanu, fost director executiv al APADOR-CH.


Diana Hătneanu s-a amuzat copios când şi-a amintit ce conţine "opera ştiinţifică" a lui Becali. FOTO: Mediafax

Procurorii DNA s-au autosesizat şi au demarat o anchetă în privinţa sutelor de cărţi declarate „lucrări ştiinţifice“ în ultimii trei ani şi pe baza cărora zeci de infractori aflaţi după gratii şi-au redus pedepsele. Destui dintre ei au profitat de scăpările din lege pentru a ieşi anticipat din închisoare. „Liberarea condiţionată poate fi revocată inclusiv pentru că au comis alte infracţiuni. Dar DNA trebuie să le dovedească. Aici, lucrurile sunt puţin complicate, pentru că procedurile din lege sunt neclare. Trebuie să menţionăm că decizia finală a liberării condiţionate îi aparţine întotdeauna judecătorului. Comisia de la penitenciar nu poate decât să dea un aviz. În ceea ce priveşte caracterul ştiinţific al lucrării… M-am uitat, de exemplu, pe cartea lui Becali. E o carte cu poze. Dar aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă membrilor respectivei comisii de analiză li s-a părut că o carte cu poze este o lucrare ştiinţifică... E părerea lor. În ceea ce-i priveşte pe profesorii universitari, ei dau o recomandare în care atestă că lucrarea respectivă e de interes public. Şi aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă respectivului profesor i s-a părut că acea carte cu poze sau cu emoticoane este de interes, e părerea lui... DNA trebuie să demonstreze că la mijloc a fost vorba de altceva. Fie o gravă neglijenţă, fie că respectivii au primit şpagă“, a detaliat avocata Diana Hătneanu.


Gigi Becali a recurs, cu excepţia evadării, la toate metodele pentru a încerca să scape de pedeapsa pentru faptele sale. S-a apucat inclusiv de scris, lucru apreciat în mod deosebit atât de înalţii ierarhi ai bisericii care i-au girat compunerile, cât şi de instanţa care l-a pus în libertate

Aceasta a explicat, pentru ProSport, că faptele, dacă vor fi demonstrate de DNA, vor duce la un nou proces pentru condamnaţii liberaţi condiţionat. „Te condamnă pentru noile infracţiuni şi o iei de la capăt cu sporul aferent de pedeapsă. Este ca şi cum n-ar fi existat acea decizie de liberare condiţionată. La vechea pedeapsă se adaugă sporul primit pentru noile infracţiuni, apoi se deduce partea pe care ai executat-o încă. Te bucuri în continuare de toate drepturile legale, adică poţi, de exemplu, dacă îndeplineşti condiţiile, să faci o nouă cerere de liberare condiţionată, însă într-un astfel de caz e greu de crezut că vreo instanţă ar dispune din nou punerea în libertate a celor vizaţi, mai aled dacă aceştia au noi condamnări“, spune Diana Hătneanu.


Mâinile lui George Copos sunt mânjite de pixul altcuiva. Una dintre cărţile semnate de magnat în închisoare s-a dovedit a fi plagiată
după lucrarea de diplomă a unui fost ziarist

Potrivit avocatei, la prima vedere se poate vorbi de două categorii de „scriitori“ printre cei liberaţi condiţionat pentru că au scris opere ştiinţifice: „Una e să fie în discuţie caracterul ştiinţific al lucrării, care are o latură subiectivă – domnule, aşa am considerat noi, că opera aceea e valoroasă –, dar e producţia ta proprie, atât te-a dus pe tine capul şi atât ai făcut, şi alta e să fie vorba de un plagiat. În acest din urmă caz vorbim, în plus, de fals şi uz de fals, deci încă o infracţiune“.


Pe Ioan Niculae l-a trecut inspiraţia după gratii, procesul soldându-se cu cinci cărţi botezate "ştiinţifice"


În cazul eventualilor condamnaţi găsiţi vinovaţi se va aplica Articolul 105 din Codul Penal:

„CAPITOLUL V: Individualizarea pedepselor
SECŢIUNEA a 6-a: Liberarea condiţionată

Art. 105

Anularea liberării condiţionate

(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, liberarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.

(2) În cazul în care, în raport de pedeapsa rezultată, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 99 sau art. 100, instanţa poate acorda liberarea condiţionată. Dacă s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculează de la data acordării primei liberări.

(3) Când, după anulare, instanţa dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data anulării liberării se va executa după executarea pedepsei închisorii.“

În comunicatul dat de DNA la începerea anchetei asupra modului în care au fost puşi în libertate deţinuţii în ultimii ani se menţionează: "Modalitatea atipică de încheiere şi executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleaşi edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acţionat în scopul pentru care a fost înfiinţată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condiţiile stabilite de instanţă. Pe de altă parte, funcţionari din ANP cu atribuţii în analiza condiţiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiţionată ar fi acceptat susţinerile condamnaţilor şi le-ar fi acordat beneficiul legal menţionat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situaţii în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în acelaşi interval patru lucrări ştiinţifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere".

DNA investighează această afacere sub suspiciunea unor infracţiuni de favorizarea făptuitorului şi vizează modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, „în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată“.

„Pentru a profita de această prevedere (n.r. - Art. 96, Alin 1, Lit. f, Legea 254/2013, care prevede că pentru o lucrare ştiinţifică se scad 30 de zile de închisoare), s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific", scrie în referatul DNA trimis Agerpres.

Profesorul Nicolae Manolescu a declarat pentru ProSport că unii dintre aceşti profesori universitari îşi vând pe bani aceste acorduri date unor lucrări plagiate şi că s-ar impune eliminarea din învăţământ şi din cercetare a cadrelor didactice care s-au pretat la aceste practici.

Topul "oamenilor de fotbal" şi operele lor de după gratii

George Becali – 5 cărţi, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Muntele Athos, patria ortodoxiei
> Steaua şi Becali
> Becali şi politica. Începuturile
> Iubirea milostivă şi mântuitoare
> Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României

Gheorghe Copos – 5 cărţi, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova
> Turismul ca vector de interculturalitate
> Franciză vs. management în industria hotelieră
> Tăşnadul medieval
> Turismul european durabil şi provocările lui

Cornel Gheorghe Penescu – 5 cărţi, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Managementul mass-media. Şedinţa de redacţie în presa locală
> Jurnalismul de investigaţie şi particularităţile sale în presa locală
> Presa online din Argeş – paşi timizi spre o presă modernă
> Comunicare în spaţiul public. Relaţia dintre jurnalişti şi specialişti în relaţiile publice
> Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual

Ioan Niculae – 5 cărţi, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Bioetanolul, combustibilul viitorului
> Biodieselul motorina ecologică
> Valorificare energetică a biomasei
> Orientări moderne în producţia vegetală
> Tehnologii moderne de producere şi utilizare a alcoolului metilic

Gheorghe Popescu – 4 cărţi, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti
> Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar
> Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară
> Personalitatea sportivului, condiţie obligatorie pentru succesul în sport

Mihai Stoica – 4 cărţi, 120 de zile. Pe cale de a fi eliberat
> Ultimii 11 ani. Participarea echipelor româneşti de club în competiţiile continentale 2004-2015
> Competiţia
> FIFA world cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii
> Uefa Europa League. În căutarea identităţii

Gheorghe Neţoiu – 4 cărţi, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Finanţarea agriculturii româneşti înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană
> Evoluţia exploataţiilor agricole în România între riscuri şi performanţe economice
> Economia agricolă a Olteniei prezent şi viitor
> Performanţe economice în creşterea bovinelor şi ovinelor în România

Ioan Becali – 3 cărţi, 90 de zile. După gratii
> Manualul investitorului în fotbal
> Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale
> Arbitrul şi rolul său în fotbal

Vasile Avram – 3 cărţi. După gratii
> Managementul fotbalului – abordare strategică în administrarea clubului de fotbal şi în planificarea la nivel central
> Impactul investiţiilor străine directe asupra abilităţilor manageriale din ţara gazdă
> Lumea arbitrajului

Cristian Borcea – 2 cărţi, 60 de zile. După gratii
> Am fost preşedintele unui vis Dinamo Bucureşti
> Aspecte din activitatea organizatorică şi de performanţă a tinerilor fotbalişti din centrul de copii şi juniori Dinamo Bucureşti

Gheorghe Constantin – 2 cărţi, 60 de zile. Deja pus în libertate
> Managerii şi managementul resurselor umane în fotbal
> Descoperire, pregătire şi formare a arbitrilor în fotbal

Victor Becali – 1 carte, 30 de zile. După gratii
> Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate şi al organizaţiilor sportive

Topul „oamenilor de ştiinţă“ de după gratii
1-2. Dinel Staicu – 10 cărţi
1-2. Dan Voiculescu – 10
3-4. Virgil Baciu – 7
3-4. Mihai Mucea – 7
5-8. Răzvan Nicolae Bujdoiu – 6
5-8. Cătălin Voicu – 6
5-8. Bogdan Popovici – 6
5-8. Constantin Tibi Pătru – 6
9-19. Gigi Becali – 5
9-19. Gheorghe Copos – 5
9-19. Ioan Niculae – 5
9-19. Cornel Penescu – 5

9-19. Gheorghe Amza – 5
9-19. Ştefan Rădulescu – 5
9-19. Dan Diaconescu – 5
9-19. Gheorghe Mencinicopschi – 5
9-19. Cornel Ciocan – 5
9-19. Doru Teodor – 5
9-19. Carmen Ioana Popescu – 5
20-35. Gheorghe Popescu – 4
20-35. Mihai Stoica – 4
20-35. Gheorghe Ne
ţoiu – 4
20-35. Sorin Apostu – 4
20-35. Tiberiu Mihai Vicol – 4
20-35. Eugen Brădean – 4
20-35. Florin Niculae – 4
20-35. Viorel Barac – 4
20-35. Nicolae Cristea – 4
20-35. Ciprian Banciu – 4
20-35. Dumitru Rebegea – 4
20-35. Dumitru Gheorghe – 4
20-35. Ionuţ Laurenţiu Bălan – 4
20-35. Cristian Mihail Vasile – 4
20-35. Nicolae Vasilescu – 4
20-35. Nicu Caracota – 4

 

 

 

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.