EXCLUSIV Avocat: Becali, Copos și Popescu se întorc în pușcărie dacă DNA demonstrează că au înșelat instanța cu „operele științifice”. Ce „cadou” pot primi

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV Avocat: Becali, Copos și Popescu se întorc în pușcărie dacă DNA demonstrează că au înșelat instanța cu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Zecile de infractori liberați condiționat, în ultimii ani, pe motiv că ar fi scris „opere științifice” se întorc după gratii, cu un spor de pedeapsă pe lângă cea veche, dacă DNA demonstrează că au înșelat instanțele de judecată, a explicat, pentru ProSport, avocata Diana Hătneanu, fost director executiv al APADOR-CH.


Diana Hătneanu s-a amuzat copios când și-a amintit ce conține „opera științifică” a lui Becali. FOTO: Mediafax

Procurorii DNA s-au autosesizat și au demarat o anchetă în privința sutelor de cărți declarate „lucrări științifice” în ultimii trei ani și pe baza cărora zeci de infractori aflați după gratii și-au redus pedepsele. Destui dintre ei au profitat de scăpările din lege pentru a ieși anticipat din închisoare. „Liberarea condiționată poate fi revocată inclusiv pentru că au comis alte infracțiuni. Dar DNA trebuie să le dovedească. Aici, lucrurile sunt puțin complicate, pentru că procedurile din lege sunt neclare. Trebuie să menționăm că decizia finală a liberării condiționate îi aparține întotdeauna judecătorului. Comisia de la penitenciar nu poate decât să dea un aviz. În ceea ce privește caracterul științific al lucrării… M-am uitat, de exemplu, pe cartea lui Becali. E o carte cu poze. Dar aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă membrilor respectivei comisii de analiză li s-a părut că o carte cu poze este o lucrare științifică… E părerea lor. În ceea ce-i privește pe profesorii universitari, ei dau o recomandare în care atestă că lucrarea respectivă e de interes public. Și aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă respectivului profesor i s-a părut că acea carte cu poze sau cu emoticoane este de interes, e părerea lui… DNA trebuie să demonstreze că la mijloc a fost vorba de altceva. Fie o gravă neglijență, fie că respectivii au primit șpagă”, a detaliat avocata Diana Hătneanu.


Gigi Becali a recurs, cu excepția evadării, la toate metodele pentru a încerca să scape de pedeapsa pentru faptele sale. S-a apucat inclusiv de scris, lucru apreciat în mod deosebit atât de înalții ierarhi ai bisericii care i-au girat compunerile, cât și de instanța care l-a pus în libertate

Aceasta a explicat, pentru ProSport, că faptele, dacă vor fi demonstrate de DNA, vor duce la un nou proces pentru condamnații liberați condiționat. „Te condamnă pentru noile infracțiuni și o iei de la capăt cu sporul aferent de pedeapsă. Este ca și cum n-ar fi existat acea decizie de liberare condiționată. La vechea pedeapsă se adaugă sporul primit pentru noile infracțiuni, apoi se deduce partea pe care ai executat-o încă. Te bucuri în continuare de toate drepturile legale, adică poți, de exemplu, dacă îndeplinești condițiile, să faci o nouă cerere de liberare condiționată, însă într-un astfel de caz e greu de crezut că vreo instanță ar dispune din nou punerea în libertate a celor vizați, mai aled dacă aceștia au noi condamnări”, spune Diana Hătneanu.


Mâinile lui George Copos sunt mânjite de pixul altcuiva. Una dintre cărțile semnate de magnat în închisoare s-a dovedit a fi plagiată
după lucrarea de diplomă a unui fost ziarist

Potrivit avocatei, la prima vedere se poate vorbi de două categorii de „scriitori” printre cei liberați condiționat pentru că au scris opere științifice: „Una e să fie în discuție caracterul științific al lucrării, care are o latură subiectivă – domnule, așa am considerat noi, că opera aceea e valoroasă -, dar e producția ta proprie, atât te-a dus pe tine capul și atât ai făcut, și alta e să fie vorba de un plagiat. În acest din urmă caz vorbim, în plus, de fals și uz de fals, deci încă o infracțiune”.


Pe Ioan Niculae l-a trecut inspirația după gratii, procesul soldându-se cu cinci cărți botezate „științifice”


În cazul eventualilor condamnați găsiți vinovați se va aplica Articolul 105 din Codul Penal:

„CAPITOLUL V: Individualizarea pedepselor
SECȚIUNEA a 6-a: Liberarea condiționată

Art. 105

Anularea liberării condiționate

(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, liberarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.

(2) În cazul în care, în raport de pedeapsa rezultată, sunt îndeplinite condițiile prevăzute în art. 99 sau art. 100, instanța poate acorda liberarea condiționată. Dacă s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculează de la data acordării primei liberări.

(3) Când, după anulare, instanța dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data anulării liberării se va executa după executarea pedepsei închisorii.”

În comunicatul dat de DNA la începerea anchetei asupra modului în care au fost puși în libertate deținuții în ultimii ani se menționează: „Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță. Pe de altă parte, funcționari din ANP cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere”.

DNA investighează această afacere sub suspiciunea unor infracțiuni de favorizarea făptuitorului și vizează modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, „în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”.

„Pentru a profita de această prevedere (n.r. – Art. 96, Alin 1, Lit. f, Legea 254/2013, care prevede că pentru o lucrare științifică se scad 30 de zile de închisoare), s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, scrie în referatul DNA trimis Agerpres.

Profesorul Nicolae Manolescu a declarat pentru ProSport că unii dintre acești profesori universitari își vând pe bani aceste acorduri date unor lucrări plagiate și că s-ar impune eliminarea din învățământ și din cercetare a cadrelor didactice care s-au pretat la aceste practici.

Topul „oamenilor de fotbal” și operele lor de după gratii

George Becali – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Muntele Athos, patria ortodoxiei
> Steaua și Becali
> Becali și politica. Începuturile
> Iubirea milostivă și mântuitoare
> Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României

Gheorghe Copos – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Alianțe matrimoniale în politică ale principilor români din Țara Românească și Moldova
> Turismul ca vector de interculturalitate
> Franciză vs. management în industria hotelieră
> Tășnadul medieval
> Turismul european durabil și provocările lui

Cornel Gheorghe Penescu – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Managementul mass-media. Ședința de redacție în presa locală
> Jurnalismul de investigație și particularitățile sale în presa locală
> Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă
> Comunicare în spațiul public. Relația dintre jurnaliști și specialiști în relațiile publice
> Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual

Ioan Niculae – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Bioetanolul, combustibilul viitorului
> Biodieselul motorina ecologică
> Valorificare energetică a biomasei
> Orientări moderne în producția vegetală
> Tehnologii moderne de producere și utilizare a alcoolului metilic

Gheorghe Popescu – 4 cărți, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști
> Considerații privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel școlar
> Abordări teoretice și practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori din perspectivă interdisciplinară
> Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport

Mihai Stoica – 4 cărți, 120 de zile. Pe cale de a fi eliberat
> Ultimii 11 ani. Participarea echipelor românești de club în competițiile continentale 2004-2015
> Competiția
> FIFA world cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii
> Uefa Europa League. În căutarea identității

Gheorghe Nețoiu – 4 cărți, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Finanțarea agriculturii românești înainte și după aderarea României la Uniunea Europeană
> Evoluția exploatațiilor agricole în România între riscuri și performanțe economice
> Economia agricolă a Olteniei prezent și viitor
> Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor în România

Ioan Becali – 3 cărți, 90 de zile. După gratii
> Manualul investitorului în fotbal
> Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne și internaționale
> Arbitrul și rolul său în fotbal

Vasile Avram – 3 cărți. După gratii
> Managementul fotbalului – abordare strategică în administrarea clubului de fotbal și în planificarea la nivel central
> Impactul investițiilor străine directe asupra abilităților manageriale din țara gazdă
> Lumea arbitrajului

Cristian Borcea – 2 cărți, 60 de zile. După gratii
> Am fost președintele unui vis Dinamo București
> Aspecte din activitatea organizatorică și de performanță a tinerilor fotbaliști din centrul de copii și juniori Dinamo București

Gheorghe Constantin – 2 cărți, 60 de zile. Deja pus în libertate
> Managerii și managementul resurselor umane în fotbal
> Descoperire, pregătire și formare a arbitrilor în fotbal

Victor Becali – 1 carte, 30 de zile. După gratii
> Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate și al organizațiilor sportive

Topul „oamenilor de știință” de după gratii
1-2. Dinel Staicu – 10 cărți
1-2. Dan Voiculescu – 10
3-4. Virgil Baciu – 7
3-4. Mihai Mucea – 7
5-8. Răzvan Nicolae Bujdoiu – 6
5-8. Cătălin Voicu – 6
5-8. Bogdan Popovici – 6
5-8. Constantin Tibi Pătru – 6
9-19. Gigi Becali – 5
9-19. Gheorghe Copos – 5
9-19. Ioan Niculae – 5
9-19. Cornel Penescu – 5

9-19. Gheorghe Amza – 5
9-19. Ștefan Rădulescu – 5
9-19. Dan Diaconescu – 5
9-19. Gheorghe Mencinicopschi – 5
9-19. Cornel Ciocan – 5
9-19. Doru Teodor – 5
9-19. Carmen Ioana Popescu – 5
20-35. Gheorghe Popescu – 4
20-35. Mihai Stoica – 4
20-35. Gheorghe Ne
țoiu – 4
20-35. Sorin Apostu – 4
20-35. Tiberiu Mihai Vicol – 4
20-35. Eugen Brădean – 4
20-35. Florin Niculae – 4
20-35. Viorel Barac – 4
20-35. Nicolae Cristea – 4
20-35. Ciprian Banciu – 4
20-35. Dumitru Rebegea – 4
20-35. Dumitru Gheorghe – 4
20-35. Ionuț Laurențiu Bălan – 4
20-35. Cristian Mihail Vasile – 4
20-35. Nicolae Vasilescu – 4
20-35. Nicu Caracota – 4

 

 

 

 

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen