EXCLUSIV | Armata pune tunurile pe Burleanu: încălcați propriile regulamente și legile României ca să băgați Academia Rapid în Liga 3! Colonelul Talpan a depus memoriu: „Deciziile Comitetului de Urgență sunt ilegale. Academia nu poate transfera nimic către nimeni”

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Armata pune tunurile pe Burleanu: încălcați propriile regulamente și legile României ca să băgați Academia Rapid în Liga 3! Colonelul Talpan a depus memoriu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un nou front s-a deschis împotriva lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, care e acuzat de data aceasta de Armată că încalcă legile României și regulamentele și statutele propriei federații pentru a favoriza Academia Rapid.

În aceeași zi în care a depus la FRF notificarea în care îl soma pe Burleanu să pună în aplicare sentințele definitive ale instanțelor de judecată din România, colonelul Talpan a făcut și un memoriu depus la secretariatul președintelui federației. De data aceasta, Talpan vizează planul președintelui federației de a modifica legislația și de a favoriza trecerea activității de la Academia Rapid la SC FC R SA, structură care ar urma să fie înscrisă în barajul de promovare în Liga 3.

Operațiunea, despre care ProSport a scris încă din prima clipă că încalcă mai multe articole din Statutul FRF și din ROAF (DETALII AICI și AICI), a fost pregătită minuțios de Burleanu în înțelegere cu politicieni și afaceriști – surse credibile spun că a existat cel puțin o întâlnire de taină între realesul șef al federației și conducătorii din umbră ai Academiei Rapid, negocierile petrecându-se la hotelul unui patron de club din fotbalul românesc care l-a votat pe Burleanu pe 18 aprilie, la alegerile pentru președinția federației.

Burleanu a dat dispoziție în federație să se găsească orice modalitate de a ajuta Academia Rapid susținută de PSD prin Liviu Dragnea și primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache. I s-a raportat, spun sursele noastre, că acest lucru oricum nu este posibil, așa că s-a lucrat la o variantă care să asigure aparența de legalitate. Apoi s-a pus în mișcare un întreg lanț de „pase pe semicerc”: Comitetul Executiv a delegat Comitetul de Urgență, iar acesta (compus din Burleanu, Iorgulescu și Goga) a aprobat niște modificări de regulament, astfel încât Asociațiile sportive fără personalitate juridică să fie autorizate să-și mute activitatea pe alte structuri (Societăți Comerciale) înainte de intrarea în barajul de promovare în Liga 3. Cazul este absolut special, pentru că modificarea – valabilă numai în acest sezon și numai pentru echipele de pe locul 1 în Liga 4 – este croită special pentru Academia Rapid și ASSR Brașov.

Acum, mingea e în terenul Comitetului Executiv al Asociației Municipale, care ar trebui să-și asume răspunderea substituirii Academiei Rapid (care a jucat în acest campionat) cu SC FC R SA (care a fost înființată în aprilie).

De aici pleacă scandalul. Pentru că Steaua luptă cu Academia pentru șefia Ligii 4. Academia are echipă mai bună, dar nu are drept de promovare, pentru că n-are CIS emis de Minister și nici personalitate juridică. Steaua are echipă mai slabă, dar toate actele în regulă și este eligibilă pentru barajul de promovare.

„Se știa încă de la început că Asociația Sportivă fără personalitate juridică nu poate promova. Așa că aceasta nu are ce drept să transmită către altă entitate!”

Colonelul Talpan a explicat pe larg speța Academiei Rapid, după ce a depus memoriul la secretariatul lui Burleanu. Pledoaria a semănat cu cele pe care le-a făcut, în ultimii 4 ani, în instanțe împotriva lui Gigi Becali: „Avem în fața noastră un nou caz FCSB. FRF își încalcă astăzi propriile regulamente pentru a înscrie abuziv în Liga 3 o echipă (n.r. – se referă la SC FC R SA) care nu are dreptul legal să joace în această competiție. Modificările Regulamentului privind Organizarea și Desfășurarea jocului de baraj pentru promovarea în Liga 3 aprobate în Comitetul de Urgență în ședința din 15 mai 2018 încalcă în mod evident prevederile Articolului 70 din Statutul FRF și Articolului 4 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (n.r. – ROAF) cu privire la principiile de promovare-retrogradare, Articolele 34 și 44 din ROAF precum și Articolele 4, 7, 10, 11, 18 și 19 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (n.r. – RSTJF).

Mai mult, modificările făcute în Comitetul de Urgență al FRF încalcă grav Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, Codul Civil și Codul Muncii. Conform Legii 69/2000, Articolul 25, Alineatul 1, asociațiile sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică. Asociațiile sportive fără personalitate juridică se pot constitui ca societăți civile particulare, potrivit legislației în vigoare. Constituirea unei Asociații Sportive fără personalitate juridică (n.r. – Academia Rapid) dă dreptul acesteia la obținerea unui Certificat de Identitate Sportivă precum și la afilierea la Asociații Județene pe ramură de sport corespunzătoare, în vederea participării la competițiile sportive oficiale locale. Prin urmare, unicul scop pentru înființarea unei Asociații Sportive este participarea în competițiile oficiale locale. Nu poate pretinde ulterior un presupus merit sportiv pentru a promova în competițiile oficiale naționale deoarece nu are drept de promovare, nu are ce să transfere către o altă entitate!”

Juristul spune că Burleanu a încălcat și legislația țării: „Mai mult, Codul Civil prevede în mod clar ce se întâmplă cu Societățile Civile particulare (n.r. – Academia Rapid) în cazul în care își ating scopul pentru care au fost înființate. Contractul de societate civilă încetează, iar la data încetării contractului de societate, patrimoniul social se va lichida, activul net și pasivul împărțindu-se între asociați, în proporția dată de drepturile fiecăruia. Pentru realizarea concretă a împărțirii patrimoniului se vor aplica regulile din materia partajului succesoral. În consecință, transferul patrimoniului și al unor presupuse drepturi și merite nu e legal”.

Talpan spune că jucătorii nu pot fi mutați, iar SC FC R SA nu poate substitui Academia Rapid

Nici mutarea jucătorilor care au jucat pentru Academia Rapid la nou-înființata SC FC R SA nu e legală, susține Talpan: „De asemenea, transferul contractelor nu se poate realiza conform modificărilor adoptate deoarece Asociațiile Sportive fără personalitate juridică nu pot încheia contracte. Un eventual transfer, așa cum pregătește terenul FRF, s-ar realiza între unul dintre asociați (n.r. – face referire la Asociația Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei Rapid), care nu este structură sportivă, și noua structură sportivă (n.r. – Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acțiuni, care ar trebui, în viziunea lui Burleanu, să preia locul Academiei în finalul acestui sezon). Acest procedeu nu este permis de Art. 44, Alin. 2 din RSTJF. Mai mult, conform Art. 34, Alin. 2, Litera C, au drept de participare la jocurile de baraj jucătorii legitimați sau transferați cu cel puțin 6 etape înainte de terminarea campionatului Ligii 4″.

Reprezentantul Armatei atacă și transmiterea drepturilor Academiei Rapid către SC FC R SA: „În ceea ce privește Punctul E, Art. 70 din Regulamentului privind Organizarea și Desfășurarea jocului de baraj, acesta nu corespunde cu situația de fapt și de drept a procedurii adoptate, deoarece se referă la modificarea formei și/sau structurii juridice a Asociației Sportive câștigătoare a Ligii 4. În cazul aplicării procedurii adoptate acum de Comitetul de Urgență, o structură sportivă distinctă (n.r. – SC FC R SA), nou-înființată, ar urma să substituie o Asociație Sportivă (n.r. – Academia Rapid) fără personalitate juridică, cu scopul de a crea o aparență de legalitate, de a participa în barajul de promovare în Liga 3 fără a deține meritul sportiv. Meritul sportiv îi aparține structurii sportive care a participat în competiție (n.r. – Academia Rapid) și nu poate fi transferat. Comitetul de Urgență al FRF nu se poate substitui Parlamentului României pentru a modifica legislația în vigoare, pe care o încalcă în mod evident prin decizia adoptată pe data de 15 mai 2018″.

„Decizia Comitetului de Urgență al FRF e una ilegală”

În final, Talpan a arătat și de ce consideră că forul care a luat decizia, respectiv Comitetul de Urgență, nu avea dreptul și calitatea să se implice aici: „Ultima modificare făcută de FRF în 15 mai 2018 la Regulamentul de promovare în Liga 3 contravine chiar Art. 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctele 1 și 5 din ROAF. (n.r. – Punctul 1: Promovarea / retrogradarea se face potrivit dispozițiilor Art. 70 din Statutul FRF. Punctul 5: Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operațiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiții sau/și facilitarea obținerii licenței. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operațiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acțiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operațiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrității competiției sportive și numai dacă au ca scop obținerea dreptului de participare în competiții sau/și a licenței. În orice situație, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligațiilor financiare).

Având în vedere toate acestea, este cât se poate de evident că decizia Comitetului de Urgență al FRF e una ilegală, Comitetul de Urgență neavând niciun drept să se pronunțe asupra acestui caz. Doar Comisia de Disciplină și Etică poate să o facă.
Steaua cere ca regulamentele fotbalului românesc și principiul fair-play-ului să fie respectate pentru a nu fi avantajată vreo echipă anume sau pentru a fi dezavantajate alte echipe care au luat din timpul sezonului toate măsurile necesare pentru a se asigura că pot promova regulamentar”. 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…