Efectul Şarapova produce hohote de râs în România: federaţiile de şah şi bridge, avertizate de Agenţia Naţională Anti-Doping că meldonium e interzis. Cazuri incredibile de dopaj la noi în ţară, la şah şi bridge

10 mar 2016 11025 afişări Comentează şi tu Special
Efectul Şarapova produce hohote de râs în România: federaţiile de şah şi bridge, avertizate de Agenţia Naţională Anti-Doping că meldonium e interzis. Cazuri incredibile de dopaj la noi în ţară, la şah şi bridge 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15103516/2/avertizare.jpg

Luni după-amiază, Bucureşti, ora 13:00, cu aproape 9 ore înainte ca lumea sportului să fie zguduită de mărturisirea Mariei Şarapova, care a anunţat că a luat substanţa interzisă meldonium. În sediul Federaţiei Române de Şah se aflau câţiva funcţionari, în momentul în care pe o adresă de email a instituţiei a intrat un mail nou. Era o avertizare bizară. Sub antetul Guvernul României, Agenţia Naţionale Anti-Doping (ANAD), federaţia de şah era informată că, începând cu 1 ianuarie 2016, Meldonium - substanţa care avea să devină celebră peste doar câteva ore – a intrat pe lista neagră  a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), la capitolul S4. Adică hormoni şi modulatori metabolici.

Mesajul semnat de preşedintele ANAD, Graţiela Elena Vâjială, a produs hohote de râs în sediu. Sportivii care îşi deformează coloana vertebrală, stând ore întregi pe un scaun de pe care mută pe o tablă de lemn nişte piese de lemn cântărind fiecare în jur de 30 de grame, sunt avertizaţi că ar putea să fie prinşi dopaţi dacă folosesc o substanţă utilizată de sportivii din spaţiul ex-sovietic pentru mărirea rezistenţei la efort.

Comicul situaţiei a fost complet. Cine ar lua Meldonium pentru a da mat unui rege de lemn? „A venit hârtia asta, dar e o situaţie caraghioasă. Cum se ne dopăm la şah? Ok, se mai trotilează câte unul la un concurs, dar chiar să luăm substanţe care ajută la efort nu am mai pomenit. Serios acum, singura noastră problemă este că la concursuri au apărut sportivi care folosesc tot felul de device-uri electronice. Calculatoarele în şah sunt din ce în ce mai bune şi unii vor să trişeze folosind inteligenţa artificială”, a declarat, pentru ProSport, antrenorul federal Constantin Ionescu.

Miercuri, la ProSport Live, Graţiela Vâjială se plângea că Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping. În acest timp, agenţia pe care o conduce ia foarte în serios problema dopajului în şah. „Avem teste permenente la competiţii. Vin cei de la ANAD şi iau probe de urină şahiştilor”, spune Constantin Ionescu.

Un test costă federaţia în jur de 1.300 de lei. Banii sunt primiţi de la Ministerul Tineretului şi Sportului printr-un contract şi sunt apoi plătiţi de federaţii Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Eforturile ANAD din şah au fost răsplătite în 2012, când Florian Iulian Dobre de la clubul CS Otopeni a fost suspendat pe o perioadă de 3 luni pentru dopaj! Nu e o glumă. Fostul secretar general al FRŞ, Cristian Palamar, confirmă cazul petrecut la un meci de Cupa României la şah: „Neavând ce face şi neocupându-se cu lucruri serioase, cei de la ANAD l-au prins pe acest băiat. El a venit la un concurs după o noapte în care a fumat ceva substanţe halucinogene. Asta nu e în regulă şi, drept dovadă, pe lângă suspendarea pe trei luni, a fost exclus din lotul echipei la care activa. A fost, însă, o glumă de copil teribilist. Nu are nicio legătură cu cazurile de dopaj din sport, nu are legătură cu Şarapova şi cu meldonium”.

Substanţa cu care a fost depistat Dobre este indicată pe site-ul ANAD, în arhiva cazurilor de dopaj din sportul românesc. E vorba despre tetrahidrocanabinol, pe scurt THC, o răşină uleioasă întâlnită în haşiş şi marijuana.

Dezamăgit de acest caz ciudat de dopaj, Dobre s-a retras din şah.

Citeşte mai jos continuarea articolului.

Hohotele de râs ale preşedintelui federaţiei de bridge

Luni, în timp ce angajaţii federaţiei de şah se amuzau pe seama avertizării primite de la ANAD, pe adresa de email a Federaţiei Române de Bridge a intrat o scrisoare similară.

O paranteză. Meldonium a fost interzis de la 1 ianuarie 2016, dar Federaţia de şah şi cea de bridge au fost informate de ANAD, printr-o adresă, în privinţa acestei schimbări abia pe 7 martie, în ziua în care Şarapova a făcut anunţul. Acum două zile, Graţiela Vâjială declara la ProSport Live: „În România, lista se aprobă prin ordinul preşedintelui. Se publică în Monitorul Oficial apoi, alături de ordinul preşedintelui, noi o tipărim într-o broşură pe care o distribuim federaţiilor, sportivilor, antrenorilor”.

„Dopingul electronic este adevăratul doping la şah. Nu ia nimeni o substanţa la şah. Nu văd de ce se fac controale antidoping la şah”
Cristian Palamar, fost secretar general FR Şah

Informarea privind interzicerea substanţei meldonium a apărut în numărul 802 din Monitorul Oficial, publicat în 28 octombrie 2015. Oficialii federaţiilor de şah şi de bridge susţin că, în cele peste 4 luni scurse de atunci, la sediile lor nu a venit nicio broşură care să conţină lista interzisă actualizată cu meldonium. „Am trimis această avertizare la toate federaţiile. Nu la bridge şi la şah, la toate. Ca să nu mai spună că nu ştiu. Am pus substanţa pe site şi am dat o avertizare acum două săptămâni pentru că am văzut că sunt foarte multe cazuri în fostul spaţiu sovietic. Noi suntem aproape de Moldova”, a răspuns, joi, Graţiela Vâjială.

Înapoi, însă, la Federaţia de bridge şi la avertizarea primită luni, conform căreia sportivii care iau meldonium riscă o suspendare de 4 ani din activitatea sportivă. Pentru a înţelege uimirea celor care au citit mesajul, trebuie mai întâi să înţelegem ce este bridge-ul:

  • Este un joc de atu şi se joacă cu un pachet întreg de cărţi împărţite egal între patru jucători care alcătuiesc două perechi adverse (axe). Jucătorii aflaţi pe două laturi opuse ale mesei de joc constituie o axă.
  • Jocul are două părţi: prima în care se licitează, în care axele, printr-un limbaj codificat, îşi propun, cu cărţile de care dispun, să realizeze un anumit contract şi a doua parte în care se desfăşoară jocul propriu-zis, adică jocul de levată, în care axa contractantă încearcă să-şi realizeze contractul, iar „flancul” încearcă să-l împiedice.
  • Fiecare jucător are în mână 13 cărţi. O levată este compusă din patru cărţi, câte una de la fiecare jucător. Contractele sunt până la nivelul 7 şi pot fi de atu (trefla, caro, cupă, pică) sau de fără atu (FA). O axă îşi realizează contractul daca ia 6 levate plus un număr de levate egal cu nivelul licitat. Ex: pentru un contract de "4 pici" sunt necesare 10 levate cu atu pică.

Practic, jucătorii de bridge au în mână 13 cărţi a câte 1,8 grame fiecare. De ce ar lua meldonium pentru a câştiga într-un sport supernişat, care în România oferă premii simbolice?

ProSport l-a contactat pe preşedintele Federaţiei Române de Bridge, politicianul Ludovic Orban. Dialogul este redat integral:

Domnule Orban, ştiaţi că federaţia pe care o conduceţi a fost avertizată de Agenţia Naţională Anti-Doping în privinţa interzicerii meldoniumului?
(Hohote de râs în telefon) Serios? Nu mi-am verificat mailul. (Râde din nou). Probabil că un funcţionar de la agenţie a trimis la toate federaţiile.

Cum găsiţi avertizarea?
Creierul uman nu are nevoie de meldonium. La bridge, nu ne folosim muşchii. Ne folosim creierul.

Sigur nu aveţi nevoie de anduranţă?
(Râde din nou în hohote) Auziţi, să sunaţi şi la federaţia de şah, poate le-au trimis şi lor.

Am verificat. Au primit.
(Izbucneşte într-un hohot molipsitor. După câteva secunde, răspunde amuzat) În regulă. Am luat la cunoştinţă şi vom veghea să nu avem cazuri de dopaj în bridge.

Culmea sportului: jucătoare de bridge, dopată

Râsul lui Orban este molipsitor, însă situaţia este serioasă. Acum câţiva ani, o jucătoare de bridge cu o vârstă trecută de 50 de ani a fost luată în vizor de Agenţia Naţională Anti-Doping pentru că a luat medicamente considerate interzise de WADA. Problema este că sportiva avea probleme cardiace reale şi lua un medicament pe care alţi sportivi ma tineri îl folosesc pentru a-şi îmbunătăţi anduranţa. Graţiela Vâjială a explicat acest caz: „Am avut un caz la bridge cu ani în urmă, cu metablocant. Indiferent că este tânără sau în vârstă, nu contează. Când sunt implicaţi într-un caz de dopaj şi vin la agenţie, cei de la federaţii spun că n-au ştiut. Că n-au fost educaţi”.  


Două jucătoare britanice de bridge, în 1942, pe vremea când dopajul în bridge ar fi fost considerat o nebunie

Situaţia este absurdă. Vârsta jucătorilor de şah şi de bridge aflaţi în activitate nu este limitată de condiţia fizică. Cazurile în care sportivii în vârstă au nevoie reală de medicaţie trecută pe lista neagra WADA sunt frecvente. Comitetul Olimpic Internaţional a fost sesizat în repetate rânduri, însă şi-a menţinut poziţia de toleranţă zero faţă de folosirea substanţelor interzise. Preşedintele ANAD a acceptat să comenteze această situaţie: „Meldonium se foloseşte pentru probleme ischemice. Cu atât mai mult, un sportiv în vârstă nu poate să-l folosească. Trebuie să-şi facă o scutire de uz terapeutic ca să-l poată utiliza. Dacă are un dosar medical... Trebuie să aibă o aprobare, trebuie să ştie că acest medicament este interzis”.

„Avem jucători şi la 70 de ani. Mi se pare ridicol să îi iei la testul doping. Ei ne controlează pe noi în loc să se concentreze pe ciclişti sau pe fotbalişti. E un fel de a ne afla în treabă”, spune Cristian Palamar, fostul preşedinte al federaţiei de şah.

Graţiela Vâjială, cea care se plângea de lipsa de deschidere a LPF şi FRF, răspunde: „Cei cărora li se pare haioasă situaţia sunt chiar inconştienţi!”.

Meldonium sau mildronat este un medicament produs în Letonia şi folosit cu precădere de sportivii din spaţiul ex-sovietic. În ultimele zile, au fost anunţate 7 cazuri de sportivi ruşi depistaţi pozitiv pentru meldonium. Medicamentul este folosit pentru a trata ischemia, o lipsă de circulaţie sangvină în părţi ale corpului, în special în cazurile de angină şi alte probleme cardiace. Potrivit WADA, meldonium măreşte performanţa sportivilor, transportând mai mult oxigen în ţesuturile musculare.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.