DEZASTRU FARDAT | Mergem la Euro, dar n-avem cu cine. Specialiștii: din Liga 1 lipsesc coordonatorii, atacanții, executanții de lovituri libere, stoperii. În general, fotbaliștii

Redactor:
Matei Udrea
DEZASTRU FARDAT | Mergem la Euro, dar n-avem cu cine. Specialiștii: din Liga 1 lipsesc coordonatorii, atacanții, executanții de lovituri libere, stoperii. În general, fotbaliștii
  • Publicat:
  • Actualizat:

România se poate califica astă-seară la turneul final al Europenelor din 2016 și ocupă locul 13 în clasamentul mondial după ce a vegetat destulă vreme pe 7, dar aceste performanțe ascund o realitate dezastruoasă. Aparențele indică o ascensiune a fotbalului românesc: cu o victorie astă-seară, acasă, împotriva Finlandei, ar reveni la o competiție majoră după opt ani, iar la tragerea la sorți pentru preliminariile Mondialului din 2018 naționala a fost inclusă în urna capilor de serie. Selecționerul Anghel Iordănescu se agită fără să convingă când reclamă că avem de-a face cu o situație înșelătoare, de conjunctură, iar realitatea e că nu mai avem valoare.

„Mi-a fost greu să găsesc un fundaș dreapta. Am căutat în toată divizia. Îl avem pe Mățel (n.r. – de la Dinamo Zagreb), dar ne mai trebuie.”
Anghel Iordănescu, selecționerul României

Pornind de la această ierarhie îmbucurătoare a FIFA, dar și de la constatarea că numărul spectatorilor din Liga 1 continuă să scadă, iar majoritatea specialiștilor afirmă că nivelul competiției e nesatisfăcător, am discutat cu foști jucători români de top pentru a limpezi această situație și a vedea ce propune lumii fotbalul nostru.
I-am rugat pe interlocutori să nominalizeze doi jucători pentru fiecare dintre cele câteva specializări decisive unde, pe vremuri, fotbalul românesc avea cel puțin câțiva experți în fiecare generație:

Concluziile sunt destul de clare. Foștii mari jucători au fost puși în mare dificultate când a trebuit să indice măcar doi fotbaliști care activează acum în Liga 1 și pot fi socotiți foarte buni – sau măcar de mare viitor – pe postul lor. ProSport a remarcat chiar că, deși toți au avut bunăvoință – unii solicitând câteva clipe de gândire pentru a căuta în memorie jucători demni de scos în evidență -, le-a fost aproape imposibil să recomande pe cineva. Cum toți cei la care am apelat au fost jucători buni și foarte buni, apreciați și respectați pe specializarea unde au fost solicitați acum să emită o opinie, un anumit orgoliu profesional i-a împiedicat să propună opiniei publice niște nume în care nu cred. Câțiva chiar au menționat, în discuția cu reporterul, că nu vor nominaliza pe nimeni pentru că nu vor să se facă de râs girând fotbaliști fără valoare.

Stoperi | Prodan: „Ultimii fundași centrali buni au fost Rădoi și Goe”. Adi Matei: „Singurul competitiv acum în Liga 1 nu e român”

Daniel Prodan: „Ultimii fundași centrali buni care au jucat în Liga 1 au fost Mirel Rădoi și Goe (n.r. – Dorin Goian). Așa, după Revoluție, mi-a plăcut de Adi Matei și de Gică Mihali. Despre cei de acum n-am ce să-ți zic. Sunt slăbuți rău… N-ai ce allege. Ar mai fi Varela, dar el nu e român”.

„Nu prea pot să numesc doi fundași centrali buni care joacă acum în România. Păi, nici măcar alunecări nu mai văd! Când jucam eu la Dinamo, făceam antrenamente speciale cu nea Ion Marin pentru procedeul ăsta un teren care era udat doar superficial, pământul era beton. Și ne punea să facem pe terenul ăla deposedări prin alunecare până nu mai puteam. Nu vreți să știți cum arătau picioarele noastre când ieșeam de acolo! Jucătorii români de acum se vede că nu exersează procedeul ăsta la antrenamente. Doar așa, din gură, să le spui, n-au cum să-l învețe. E nevoie de foarte multe repetări.”
Giani Kiriță, fost stoper, căpitan la Dinamo


Bejan ar fi, din punctul de vedere al lui Adi Matei, un fundaș central care ar putea deveni, în viitor, de valoare. FOTO: ProSport

 

Adi Matei: „Singurul fundaș central din Liga 1 pe care-l văd că execută corect procedeele și știe jocul nu e român. Mă refer la Varela, el e competitiv. În rest… Nu prea. Nici deposedări, nici plasament, nici marcaj. Așa, de perspectivă, ar fi Bejan, de la ASA, și Larie, de la CFR. Amândoi vin de la Academia lui Hagi. Sunt tineri, au potențial de progres, cred că într-o anumită perioadă de timp pot deveni niște fundași de valoare”.

Coordonatori de joc | Ioan Timofte: „Nu-mi vine… De ce să zic dacă nu sunt?” Schumacher: „E o întrebare foarte grea. Nu pot să-ți spun”

Ioan Timofte: „Coordonatori de joc? Pf… Nu știu ce să zic. Nu-mi vine… De ce să zic, dacă nu sunt? Mai bine nu nominalizez, decât să zic doar așa…”.

Constantin Schumacher: „Să-ți spun un coordonator de joc din Liga 1? Nu pot să-ți spun! (râde) Acum, serios, e o întrebare foarte grea! Să ne gândim… Ar fi Budescu, dar el nu e un coordonator de joc autentic. E un fel de volante în spatele vârfului. Ar mai fi Stanciu, de la Steaua, dar el nu are o rază de acțiune mare. Ce să mai vorbim, suntem slabi… Un coordonator de joc nu se descoperă așa, de pe o zi pe alta. Trebuie urmărit ani, ca să-ți dai seama dacă are calități, înainte să-l pui să joace acolo. Trebuie să aibă viziunea jocului, să poată lovi balonul cu ambele picioare, viteză de reacție, să fie în stare să dea pase medii și lungi, să dea pase filtrante… În Liga 1 nu există așa ceva acum. Ar fi Teixeira, dar el are deja o vârstă. Acum, în campionat e un nivel mediocru. Cum se poate crește? Eu, unul, aș chema cluburile și aș încerca să impun o limită de 5 străini în echipe. Păi, Astra are 8, CFR 7, Petrolul 9. Petrolul are 9 străini și e pe ultimul loc! Pentru ce? Păi, pe ultimul loc poți să fii și cu români!”

Executanți de lovituri libere | Mateuț: „Budescu e singurul care știe”. Rotariu: „Budescu și cam atât”


Budescu pare singurul jucător din Liga 1 asupra căruia există consensul că „este fotbalist”. FOTO: ProSport

 

Dorin Mateuț: „Singurul nume care îmi vine în minte e Budescu. Bate foarte bine loviturile, știe. În rest… Treaba asta se poate obține numai prin muncă. Foarte-foarte multă muncă. Păi, numai eu știu cât am muncit cu Claudiu Niculescu să dea d-astea! Eram cu Ando la echipă și munceam la antrenamente cu Claudiu de ne săreau capacele. Uneori făceam tot antrenamentul numai asta: tehnica executării loviturilor libere. Îi arătam tot, chiar și cum se lovește mingea. Apoi, repetiții. Altă cale să ajungi bun nu există”.

Iosif Rotariu: „Budescu bate bine loviturile libere. Altul… A mai dat Iancu, dar doar unul singur. Nu-mi dau seama de ce acum nu mai sunt jucători români care să știe să bată lovituri libere. Știința asta se obține prin repetiție multă. Eu am furat tehnica loviturilor libere de la nea Liță Dumitru. L-am avut antrenor la Timișoara și am învățat de la dânsul. A fost mare de tot ca fotbalist. Pe dânsul și pe Iordănescu îi urmăream când eram copil, amândoi băteau excepțional loviturile libere. Îmi plăcea foarte mult să stau să învăț. Îmi mai și arăta nea Liță, mai și furam meserie… Apoi repetam, repetam, repetam până băteam corect. Îți trebuie și puțin talent, dar nu poți ajunge să execuți bine loviturile libere decât prin repetiție”.

„Nu zic asta pentru că e prietenul meu, dar ultimul executant bun de lovituri libere din Liga 1 pe care l-am văzut a fost Claudiu Niculescu.”
Ionel Dănciulescu, fost golgheter în Liga 1

„Tunari” din acțiune | Gâlcă: „Adevărul e că n-avem niciunul”. Tănase: „Îmi plac Mureșan, de la ASA, și Marin, de la Viitorul. Ultimul are o biomecanică foarte bună”

Costel Gâlcă: „Mi-e foarte greu să numesc măcar un singur jucător care trage bine de la distanță. Adevărul e că în acest moment n-avem niciunul în Liga 1 care să dea măcar 4-5 goluri pe sezon din afara careului. De ce? Nu mai e o bază mare de selecție, iar la centrele de copii nu se mai învață așa ceva. E o problemă generală în România. Trebuie să exersezi mult până ajungi să stăpânești procedeul ăsta. Nu merge așa, o zi-două-trei și gata, ești specialist în goluri din acțiune de la 20-30 de metri! Eu ajunsesem să dau golurile alea de la distanță după foarte multe repetiții. Nimic nu e întâmplător! Mă mai și uitam… Vedeam cum dă Bölöni, repetam cu antrenorii, mai făceam și singur… Aveam și pasă bună, precisă, lucru care lipsește azi în Liga 1. Mi-era oarecum ușor, pentru că să vă spun ceva: nu e atât o chestiune de forță, cât de precizie! Ă‚sta e secretul. Să trimiți mingea cu precizie chiar în locul unde vrei să se ducă. Asta se obține prin antrenament. Ai nevoie de multă muncă, de încredere și de curaj. Eu încercam să trag la poartă de câte ori simțeam că sunt în poziție favorabilă”.


Răzvan, fiul lui Petre Marin, stăpânește bine tehnica șutului de la distanță, spune Viorel Tănase, fostul „tunar” al Oțelului
și spaima portarilor în anii ’90. FOTO: ProSport

Viorel Tănase: „Gabi Mureșan, de la ASA, și puștiul ăsta de la Viitorul, Răzvan Marin. Ei doi îmi place cum trag de la distanță. Mă uit cum lovește Marin, are o biomecanică foarte bună. Mingea nu se învârte în aer. Dă din alergare, este aproape de minge, îi imprimă direcția dorită. E bine. Cine ar mai fi? Filip, de la Dinamo, dar el n-are precizie. La Steaua nu prea avem. De ce e mai greu să dai gol de la distanță din mișcare, decât din fază fixă? Pentru că mingea e în mișcare, de obicei ai adversar care te incomodează, trebuie să ai biomecanica potrivită, să calculezi corect traiectoria, să imprimi balonului forța și direcția corecte. Toate, într-o fracțiune de secundă. Sunt multe variabile: dacă mingea vine din pas lateral, dacă se îndreaptă spre tine… Toate astea fac parte din bagajul tehnic al unui jucător. La loviturile libere este fază statică. Dar amândouă momentele, șutul din acțiune și lovitura liberă, îți pot câștiga meciurile dacă ai în teren jucători care trag bine de la distanță. La mine a fost și ceva instinctiv, o aplecare nativă, dar și faptul că, atunci când eram la grupa de copii, antrenorul Neagu, Dumnezeu să-l ierte, stătea foarte mult cu noi la lovirea balonului. Lucram individual. Apoi, la seniori, l-am avut coechipier pe Cașuba. Era extraordinar la șuturile de la distanță. Trăgea peste zid și cădea mingea pe linia porții lângă bară. De la el am dobândit biomecanica. Stăteam foarte mult timp după antrenamente, doar eu cu portarii, și exersam șutul de la distanță. Din acțiune și din fază fixă”.

Tehnică | Lupu: „Poate Chipciu. Dar e ca musca fără cap”. Ilie Dumitrescu: „Sunt 5-6 în Liga 1. Florin Tănase îmi place foarte mult”

Dănuț Lupu: „Ahahahah… E greu să-ți spun doi… Așa, sunt mulți care driblează, dar dacă driblează în lateral sau în spate, degeaba o fac. Îmi place Hamroun, pe care l-a adus Steaua de la Oțelul. Dintre români, poate Chipciu. Dar el e ca musca fără cap. Ar mai fi Lazăr. Problema mea cea mai mare e alta: ce face respectivul după ce a driblat. Foarte puțini sunt cei în stare să dea o pasă decisivă. Iar cei care reușesc o dată un dribling și o pasă n-au continuitate. Mai reușesc încă o fază din asta peste un an sau doi. Motivele sunt simple: noi, când eram jucători, mai rămâneam pe teren după antrenament. Mai exersam: dribling, lovituri libere, pase lungi. Acum se bat care să ajungă primul la vestiare. Lucrurile astea nu se mai învață la 20-25 de ani. Apoi, nu vreau să dau nume, să nu existe discuții, dar uită-te la ce antrenori sunt acum! Majoritatea celor din Liga 1 fug de tineri. Bagă tineret în echipă Hagi, care vrea să facă într-adevăr ceva, și Rednic, că n-are variante. Dar asta e o boală veche în campionatul nostru, care s-a acutizat mereu. În afară de Mircea Lucescu, toți ceilalți au preferat să joace cu fotbaliști cât mai experimentați”.

Ilie Dumitrescu: „Sunt 5-6 jucători în Liga 1 care îmi plac, pot să facă diferența în orice moment. Ianis Hagi, Tănase de la Viitorul, Nicolae Stanciu, Chipciu, Adi Popa, Cosmin Matei, Lazăr, Budescu… Florin Tănase îmi place foarte mult. Protejează bine mingea, este tehnic, are calități. Stanciu, de asemenea. Cosmin Matei îmi place, dar nu știu ce se întâmplă acum cu el. Sunt fotbaliști cu calități, fără capacitate fizică poți să te numești oricum, și Dumitrescu, și Lupu, și Hagi, că nu o să poți valorifica tehnica. Când acești jucători vor ajunge la o capacitate fizică optimă, eu spun că vor face diferența și pe plan intern, și pe plan internațional”.

Atacanți | Vlădoiu: „M-aș face de râs dacă aș da un nume. Așteptăm”. Cămătaru: „N-avem ce vorbi! Nu sunt, trecem printr-o criză”

Jean Vlădoiu: „Mi-a plăcut Keșeru, dar a plecat și el. Acum, nu știu, n-am să-ți dau un nume pentru că, sincer vorbind, n-avem în Liga 1. Îmi plac Chipciu și Stanciu, dar ei nu sunt atacanți pur-sânge, vin din spate. Ce să zic, m-ai luat prin surprindere… Vorbim de atacant care să fie acolo, la bătaie, să-ți dea permanent minimum 10-12 goluri pe campionat, nu? Mă uit la meciurile Ligii 1 și tocmai de aceea nu pot să zic de vreunul pentru că m-aș face de râs. E greu să găsești… Așteptăm să crească. Poate, cine știe, odată cu calificarea asta la Euro, vor apărea și atacanți de valoare…”.

„Din păcate, nu prea avem soluții, dar vom vedea o altă națională: vom forța să câștigăm, pentru că nu avem altă variantă. Jucătorii din linia de atac nu sunt atacanți pur sânge, care să marcheze. Dar asta e problema tuturor echipelor din Liga 1. Nu suntem în stare să oferim pentru națională un atacant de careu.”
Florin Prunea,
component al Generației de Aur, acum președinte la CSMS Iași

Rodion Cămătaru: „Greu de spus. Nu prea sunt acum. Mi-a plăcut mult Alibec, îmi pusesem mari speranțe în el, dar n-a confirmat. Ca să ajungi la Inter și de acolo să revii în România înseamnă un pas enorm înapoi. În rest… Trecem în România printr-o criză mare de atacanți, de marcatori, cum se spunea pe vremuri. Vedeți că se apelează la tot felul de improvizații. Nici Steaua n-are atacant. A adus unul de la Cluj (n.r. – Tade), dar nu știu ce s-a întâmplat, poate a fost presiunea prea mare. În rest, n-avem ce vorbi. Nici la națională n-avem. Așteptăm tot de la cei vechi, de la Marica, de la Keșeru. Poate, cine știe, să sară careva în perioada următoare, dar nu prea văd cine. Că-i vezi imediat pe ăștia care au stofă, chiar dacă sunt mici sau la început”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele