Cum se deturnează un jucător de 300.000 de euro. După ce FCSB şi Slovan Bratislava au făcut oferte pentru Mailat, acesta a cerut rezilierea contractului cu ACS Poli. Primarul Timişoarei acuză intermediarii: "Nişte viermi!" | UPDATE Impresarul lui Mailat: "Mint! Nişte incompetenţi! Nu există nicio ofertă!" | ACTE

13 sep 2017 13296 afişări Comentează şi tu Special
Cum se deturnează un jucător de 300.000 de euro. După ce FCSB şi Slovan Bratislava au făcut oferte pentru Mailat, acesta a cerut rezilierea contractului cu ACS Poli. Primarul Timişoarei acuză intermediarii: "Nişte viermi!" | UPDATE Impresarul lui Mailat: "Mint! Nişte incompetenţi! Nu există nicio ofertă!" | ACTE 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16726860/2/prima-pagina-memoriu-mailat.jpg

UPDATE 19:10 După apariţia dezvăluirilor despre scandalul Sebastian Arpad Mailat – ACS Poli Timişoara, cei care consiliază fotbalistul în acest război cu clubul au elaborat o replică la acuzaţiile aduse de primarul Timişoarei şi conducătorii echipei. După-amiază, pe adresa publicaţiei noastre a sosit un punct de vedere semnat Sorin Drapanotis, persoană care se recomandă a fi reprezentantul legal al jucătorului. Textul acuză neconcordanţe „între cele întâmplate şi cele relatate“, apoi reia, în linii mari, informaţiile prezentate deja de publicaţia noastră, cu câteva rectificări: salariul de la care s-a plecat n-a fost de 2.100 de lei, ci de 1.800, primul contract a fost semnat în 2015, nu 2016, întârzierea la plată n-a fost de 144 de zile (cum a scris ProSport), ci de „peste 120 de zile“.

Există şi câteva acuzaţii grave şi dure la adresa lui Nicolae Robu, primarul Timişoarei, şi a lui Radu Birlica, vicepreşedintele ACS Poli Timişoara: cei doi sunt, spune semnatarul scrisorii, incompetenţi şi rău-intenţionaţi, pun presiune pe judecători şi mint cu neruşinare când afirmă că există oferte pentru fotbalist.

Cu menţiunea că, pe internet, nu există nicio informaţie despre vreun impresar sau intermediar de jucători pe nume Sorin Drapanotis, iar dialogul ProSport a fost purtat, pe parcursul zilei, cu avocata care a semnat actele depuse la LPF, citiţi mai jos replica dură a celor care apără interesele lui Sebastian Mailat: „Ca răspuns la articolul publicat astăzi, 13 Septembrie 2017, pe site-ul prosport.ro, având în vedere neconcordanţele ivită între cele întâmplate şi cele relatate în articolul publicat de dvs., în calitate de reprezentant convenţional al jucătorului vă voi prezenta mai jos câteva elemente de fapt ce au condus la situaţia litigioasă dintre jucător şi ACS Poli Timişoara.  

În vara anului 2015, a fost semnat contractul de munca dintre jucător şi ACS Poli Timisoara. De-a lungul celor doua sezoane in care a activat la acest club, nu au existat neintelegeri de natura litigioasa, cu toate ca au fost intarzieri permanente la plata salariului. Salariul lunar al jucătorul a crescut de la suma de 1800 lei, stabilit iniţial, la suma de 3800 lei, cât este şi în prezent, iar jucatorul si-a indeplinit toate obligatiile fata de club.

După jumătatea lunii iulie a acestui an, când restantele salariale înregistrate faţă de jucător depăşiseră 120 de zile de întârziere la plată, salariul fiind datorat pentru mai mult de 4 luni, am contactat reprezentanţii clubului cu scopul de a obţine plata unei părţi din drepturile salariale scadente şi neachitate. 

La acel moment, reprezentantul clubului, domnul Radu Birlica, m-a asigurat ca problemele se vor rezolva, promisiuni ce au rămas fără niciun rezultat. De la momentul primelor discuţii, purtate doar cu scopul de a obţine plata drepturilor salariale restante, şi până la data sesizării comisiei, clubul nu a realizat nicio plată. 

Am ajuns astfel la concluzia că ACS Poli Timişoara se află în imposibilitatea de a achita drepturile salariale, în cuantum de doar 3800 lei, cuvenite unui jucător din Liga I, şi, mai mult, de a asigura stabilitate contractuală şi de a oferi, măcar în aparenţă, garanţia plăţii drepturile salariale viitoare.

În acest context, am decis, la data de 6 August 2017, dată la care s-a şi semnat contractul de asistenţă juridică dintre jucător şi avocatul său, să formulăm o cerere de încetare a raporturilor contractuale, clubul, aşa cum confirmă în toate declaraţiile din această perioadă, având o situaţie financiară dificilă. putea fi achitate jucătorului. Astfel, la data de 6 August 2017, intrucat nu vedeam niciun interes real al clubului fata de plata salariului (si asa ridicol de redus fata de restul coechipierilor care sunt remunerati in medie cu 4,000 de Euro net pe luna), jucatorul Mailat si-a depus prin avocat cererea de reziliere a contractului cu justa cauza. Subliniez ca la data depunerii cererii restantele salariale însumau mai mult de 140 de zile, in conditiile in care regulamentele prevăd ca in cazul unei intarzieri de minim 90 de zile, rezilierea unilaterala se poate solicita.

Mai arat ca toate informatiile aduse in spatiul public de catre primarul Robu si vicepresedintele Radu Birlica au doar menirea de a deznforma si de a pune presiune asupra membrilor Camerei Nationale de Solutionare a Litigiilor. In fapt, din cate cunosc, nu a existat nicio oferta concreta, nici de la Steaua si nici de la vreun alt club pentru jucatorul Mailat, mie personal, în calitate de reprezentant al jucătorului, nu mi-a fost înaintată o astfel de ofertă, dar nici jucătorului. Precizez ca despre pretinsa oferta de la Steaua am citit in presa dupa momentul depunerii cererii de reziliere, fara ca eu sau jucatorul sa fim contactati vreodata de cineva de la Steaua sau de la ACS Poli in urma acestei pretinse oferte, pentru a negocia termenii imaginarului contract cu Steaua. 

In privinta celeilalte asa-zise oferte de la Slovan Bratislava, precizez ca nici aceasta nu exista. La trei saptamani de la debutul litigiului, domnul Birlica m-a informat ca exista o oferta de la acest club, dar nu a vrut sa mi-o arate, spunandu-mi ca voi fi contactat de catre impresarul care reprezinta Slovan, el avand oferta clubului slovac,ceea ce nu s-a intamplat niciodata.

Insist asupra faptului ca niciodata nu m-am opus ca si clubul ACS Poli Timisoara sa obtina de pe urma vanzarii lui Sebastian Mailat o suma de transfer, iar daca mi se prezenta o oferta reala chiar si dupa depunerea cererii de reziliere, eram oricand gata sa ma asez la masa negocierilor. Din pacate, toate aceste asa-zise oferte sunt aruncate in spatiul public de catre primarul Robu si vicepresedintele Birlica in scopul de  a-si masca propria incompetenta manifestata prin neplata salariului timp de mai mult de patru luni jucatorului cu unul din cele mai mici salarii din echipa.

 Este foarte interesant cum, a doua zi dupa depunerea cererii de reziliere de catre noi, clubul ACS Poli a achitat foarte prompt restantele salariale aferente lunilor martie, aprilie si mai, iar inca o zi mai tarziu a achitat contravaloarea salariilor pentru lunile iunie si iulie, aceasta din urma inca nescadenta, Sebastian Mailat devenind astfel primul si singurul jucator din istoria lui ACS Poli cu platile salariale in avans. Este evident ca clubul, afland de depunerea cererii de reziliere, a incercat doar sa actioneze spre a impiedica rezilierea contractului lui Sebastian Mailat, acesta din urma alaturi de Andrei Artean (si el angajat in discutii care puteau duce la o reziliere unilaterala) fiind singurii jucatori spre care s-au facut plati salariale in saptamana in discutie.

 Doresc totodata sa-mi exprim o intrebare, usor retorica: in conditiile in care clubul intr-adevar avea atatea oferte de transfer pentru jucatorul Mailat, de ce nu i-au facut platile salariale aferente, dat fiind cuantumul mic al salariului? Unde este logica in conduita clubului, atat de lipsit de interes in a-i plati salariul timp de patru luni si jumatate, dar pe de alta parte atat de dornic de a incasa o suma de transfer de pe urma lui? Va las pe dumneavoastra sa gasiti raspunsul.

Inchei prin a-mi manifesta increderea ca membrii Camerei Nationale de Solutionare a Litigiilor nu vor ceda presiunilor insistente facute de catre cei de la club in cazul lui Sebastian Mailat si ca solutia pronuntata va fi in completa concordanta cu regulamentele federale.“


Presiuni ale unor grupuri infracţionale organizate, exercitate asupra comisiilor FRF-LPF, sunt pe cale să ducă la declararea fotbalistului Arpad Mailat liber de contract şi la o pagubă de minimum 300.000 de euro pentru ACS Timişoara, acuză oficialii clubului şi primarul oraşului, Nicolae Robu. Aceştia afirmă că, după ce s-a aflat că gruparea de pe Bega a primit oferte scrise de la FC FCSB (300.000 de euro) şi Slovan Bratislava (350.000 de euro), s-a pus în mişcare o mafie care, profitând de dificultăţile financiare ale clubului, încearcă să-l ia gratis pe fotbalist, pentru a împărţii ulterior banii obţinuţi pe el. Şedinţa Comisiei care va soluţiona memoriul depus de avocata fotbalistului se judecă azi.

Faptele, în cazul Mailat, par destul de simple. Fotbalistul de 20 de ani crescut de ACS Poli a semnat, în 2016, un contract pe trei ani, până în 2019, pe un salariu care a plecat de la 2.112 lei pe lună. În funcţie de performanţă, venitul urma să crească până la 3.800 de lei.

Confruntat cu dificultăţi financiare, clubul a strâns însă restanţe faţă de fotbalişti, inclusiv faţă de Mailat, pe care nu i-a mai plătit începând din luna martie până în august.

Luni, 7 august 2017, la LPF a fost înregistrată adresa reprezentantei lui Arpad Mailat, prin care fotbalistul, invocând restanţele financiare, cerea rezilierea contractului cu ACS Poli. Actul fusese trimis la LPF duminică seara, dar în weekend la Ligă nu se lucrează.

Tot luni, 7 august 2017, ACS Poli Timişoara a virat în contul fotbalistului salariile restante.


Prima pagină a memoriului trimis la LPF de avocata fotbalistului în numele lui Sebastian Arpad Mailat, în care solicită desfiinţarea contractului cu ACS Poli Timişoara. Se poate vedea, în stânga sus, că faxul a fost trimis la LPF duminică, 6 august, la ora 19:28. Actul a fost înregistrat a doua zi dimineaţă, când au venit la muncă angajaţii LPF (dreapta sus)

Jucătorul a depus memoriu după ce s-a aflat că Gigi Becali a oferit 300.000 de euro, iar Slovan Bratislava – 350.000

Acestea sunt faptele. De aici încep versiunile celor două tabere.

Reprezentanţii fotbalistului spun că acesta n-a fost plătit la timp şi, conform legii, trebuie declarat liber de contract. ACS Poli nu a respectat, spun aceştia, prevederile legale, deoarece restanţele financiare ar fi mai mari de 25% din drepturile băneşti pe ultimul an şi întârzierea a fost de 144 de zile, în condiţiile în care limita maximă ar fi fost de 90 de zile.

Timişorenii sunt mult mai vehemenţi. Spun că au achitat banii chiar în ziua înregistrării plângerii, ceea ce ar duce la dispariţia cauzei. În mod evident, taberele susţin lucruri contrare. Reprezentanţii lui Mailat spun că ACS Poli a aflat că jucătorul depune memoriu şi au plătit luni, 7 august, ca să îl blocheze, iar conducătorii clubului spun că, dimpotrivă, se ştia că urmează să plătească fotbaliştii luni şi atunci „grupul infracţional organizat“ s-a grăbit să trimită la LPF cererea duminică seara.


Prima pagină a întâmpinării depuse de ACS Poli Timişoara în cazul Mailat. Clubul argumentează că a plătit banii exact în ziua în care a fost înregistrat memoriul fotbalistului şi, deci, conform legilor FRF, acţiunea rămâne fără obiect

Cert este că, în frunte cu primarul Nicolae Robu, timişorenii acuză o conspiraţie de care n-ar fi străini chiar funcţionari din LPF, iar cele trei amânări date până acum de Comisia care judecă speţa sunt, spun ei, dovada că asupra judecătorilor se exercită presiuni. Miza ar fi banii care se pot lua pe Mailat. Confom celor de la ACS Poli Timişoara, balamucul a început când Gigi Becali a pus mâna pe telefon şi i-a anunţat că le dă 300.000 de euro pe Mailat. Bănăţenii au cerut 500.000, iar negocierile au căzut. La scurt timp, a sosit o altă ofertă, de 350.000 de euro, de la Slovan Bratislava.

În piaţă s-a aflat relativ repede că există interes concret pentru fotbalistul de la Poli, astfel că oameni din anturajul acestuia au iniţiat acţiunea de la LPF, explică bănăţenii. Profitând de problemele financiare cunoscute ale clubului, se încearcă scoaterea jucătorului de acolo şi valorificarea sa, mai multe persoane urmând să împartă profitul.

Comisia care judecă speţa urmează să se întrunească miercuri, la LPF, pentru a da o sentinţă.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Aceşti viermi le tulbură minţile jucătorilor tineri“


Încasările şi plăţile făcute de ACS Poli Timişoara pe 7 august. Se poate observa că s-au virat 50.000 de lei cu titlul de sponsorizare, bani din care s-au făcut plăţi către trei fotbalişti, între care şi Mailat

Contactat de ProSport, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, ne-a remis un comunicat în care anunţă că va sesiza Procuratura, considerând că se aduce un prejudiciu de 300.000 de euro la ACS Poli: „Ce se întâmplă în cazul Mailat este demn de atenţia DNA şi eu sper ca DNA-ul să nu rateze ocazia de a deferi justiţiei cu probele de rigoare nişte indivizi lipsiţi de scrupule, puşi pe căpătuială fără muncă, mai bine-zis, pe munca şi cheltuiala altora, a unor oameni şi instituţii de bună-credinţă! Clubul ACS Poli are unul dintre cele mai puternice centre de copii şi juniori din ţară. Circa 200 de copii şi juniori se pregătesc în permanenţă în acest centru. Şi, desigur, asta costă bani şi eforturi de multiple feluri. Dintre ei, unii – puţini, foarte puţini procentual – se dovedesc de valoare deosebită, apţi să joace în Liga 1, în ţară sau în străinătate, în jurul vârstei de 18 ani. Când să beneficieze şi clubul care cheltuieşte – şi nu-i deloc vorba de bani puţini! – cu formarea lor şi care îi scoate din vedere, promovându-i în competiţii înalte, vin aceşti viermi invocaţi la început – ei îşi spun impresari sau avocaţi sportivi –, le tulbură minţile acestor tineri şi părinţilor lor – de obicei oameni cu situaţii economice precare – şi caută tot felul de chichiţe pentru ca tinerii să ajungă liberi de contract. În acest fel, în loc ca clubul să recupereze o parte din investiţia făcută, pentru a se putea ocupa în continuare şi de alţi copii / juniori, banii respectivi ajung la aceşti «viermi». A nu se înţelege că îi calific astfel pe toţi impresarii şi avocaţii sportivi. Nici vorbă, am cunoscut oameni de omenie şi profesionişti adevăraţi cu aceste meserii şi îi asigur de respectul meu. Revenind la cazul Mailat. Mailat este un tânăr valoros. A început să-şi şi arate valoarea în primele meciuri din această ediţie de campionat. Fără să ştie el, am discutat cu conducerea clubului ca, dacă continuă aşa încă 1-2 meciuri, să-i facem o surpriză şi să-i majorăm salariul, respeciv să-i punem la dispoziţie o locuinţă, cu sprijinul unor oameni de bine înstăriţi, privaţi. De asemenea, am cerut conducerii clubului să-i plătească lui, în mod excepţional, restanţele salariale, dat fiind că nu era vorba de sume mari şi apreciind că i-ar prinde bine la moral, să-l ajutăm să se menţină în forma arătată. Ei bine, toate erau pe drumul cel bun, până s-a aflat că avem oferte concrete de 300.000 de euro pe el, cu un salariu foarte bun pentru el. În acel moment, «viermii» au intrat în acţiune, zicându-şi: «De ce să câştige clubul 300.000 de euro, când am putea câştiga noi?». Şi-atunci, aflând că în proxima zi de luni s-a hotărât plata restanţelor către jucătorul Mailat, duminică seara au cerut la Ligă ca el să devină liber de contract. Cererea lor e înregistrată luni, duminică nelucrându-se la Ligă. Iar luni, clubul a şi plătit restanţele respective. Drept urmare, în mod clar nu este îndeplinită condiţia ca Mailat să devină liber de contract. Şi sper ca şi rezoluţia Comisiei să fie în acest sens. Dar putem fi noi liniştiţi la câte se întâmplă în ţara noastră?! Când este clar pentru mine, om cinstit şi corect, că există adevărate mafii constituite în fotbal sau în jurul fotbalului şi care-şi fac damblalele prea puţin deranjate? Iată de ce sugerez DNA să vegheze şi la ce se întâmplă în sport, punctual la cazul Mailat – Poli Timişoara“.

Vicepreşedintele ACS Poli Timişoara, Radu Birlică, a fost mai direct, afirmând că asupra membrilor comisiei se fac „presiuni enorme“ şi că, dacă nu se va da câştig de cauză grupării bănăţene, urmează o plângere la DNA: „Consider că oameni care nu au nicio legătură cu fotbalul şi prind un jucător tânăr precum Mailat sub un contract de avocatură, nu de impresariat, pot dărâma cariera unui fotbalist care, pe viitor, putea avea o valoare foarte mare, pot păgubi eforturile unui club care a depus eforturi să-l crească şi să-l formeze ani întregi, doar pentru a obţine nişte bani necinstiţi, fără efort şi prin eludarea legii. Consider că ne-am îndeplinit legal toate obligaţiile către jucător, cum de altfel ne-am îndeplinit faţă de toţi jucătorii, noi neavând nicio restanţă financiară faţă de niciun jucător din club. Sper că această comisie care judecă acest caz să reziste la presiunile enorme din partea aşa-zişilor impresari ai jucătorilor şi să aplice litera legii. Oricum, având în vedere că legea e respectată, în cazul unui verdict nefavorabil clubului ne vom adresa organelor abilitate, să cerceteze dacă tot ce se întâmplă în acest caz a fost legal. Sper că totul va fi conform legii“.

Cum se poate pierde, pentru 300 de euro, un fotbalist de 300.000


Chitanţe de plată din 22 mai semnate de Sebastian Mailat, care primea 3.800 de lei. După cum se poate vedea, în fotbalul românesc, chiar şi la nivelul Ligii 1, se discută de salarii cu mult sub 1.000 de euro, şi aceia primiţi cu întârziere. De această pauperitate profită intermediarii

Dincolo de aspectele juridice – jucătorul spune că n-a fost plătit în termenul legal, clubul spune contrariul –, cazul Mailat este unul şcoală în care o grupare în dificultate financiară poate pierde fotbalişti de valoare şi bani preţioşi. Discuţiile n-ar fi existat dacă ACS Poli ar fi avut nişte sume derizorii de bani – pe 7 august, când au fost plătiţi Mailat şi alţi doi fotbalişti, Viorel Artean şi Ovidiu Bistrean, suma totală a fost de 25.000 de lei. Chiar şi aceste plăţi, de altfel, s-au făcut dintr-o sponsorizare. Primăria Timişoara, care este membru fondator al ACS Poli, n-a mai dat niciun ban la club din 2015.

Pentru că n-a avut câteva sute de euro pe lună, ACS Poli riscă acum să piardă un fotbalist cu oferte de 300 şi, respectiv, 350.000 de euro. Aceşti bani ar urma să fie împărţiţi, dacă Mailat e declarat liber, de cei care-l vor dirija către următorul său club.

Conform conducătorilor de la ACS Poli Timişoara, bugetul pe anul trecut a fost de 1,2 milioane de euro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.