Se desfiinţează ASA? Clubul are datorii uriaşe la stat şi jucători, şi-a cerut insolvenţa şi e trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani, alături de edilii oraşului Tg. Mureş. Ce s-ar întâmpla cu suma din drepturile TV şi locul în Liga 1

26 mar 2016 33870 afişări Comentează şi tu Special
Se desfiinţează ASA? Clubul are datorii uriaşe la stat şi jucători, şi-a cerut insolvenţa şi e trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani, alături de edilii oraşului Tg. Mureş. Ce s-ar întâmpla cu suma din drepturile TV şi locul în Liga 1
  • Soarta clubului ASA Tg. Mureş atârnă, în acest moment, de mai multe evenimente impredictibile, ceea ce face ca echipa intrată in extremis în play-off să fie în pericol de dispariţie.
  • Mureşenii şi-au cerut intrarea în insolvenţă imediat după ce au reuşit să se califice în play-off. Acest lucru înseamnă că, pe de o parte, nu vor avea dreptul să se înscrie în cupele europene în sezonul 2016-2017, iar pe de alta, că s-au asigurat de încasarea a minimum 2 milioane de euro din drepturile TV – socotind că formaţia va termina pe ultimul loc faza play-off-ului.

În acelaşi timp, însă, existenţa clubului ASA Târgu-Mureş depinde, acum, de lucruri mai presus de voinţa celor care îl conduc.

Gruparea are datorii uriaşe către stat şi către fotbalişti. Conform Ministerului de Finanţe, Asociaţia Fotbal Club ASA 2013 Târgu Mureş înregistra, la 31 decembrie 2014, datorii totale către buget care trebuiau plătite până la 31 decembrie 2015 în valoare de 10.434.199 lei (circa 2,32 milioane de euro). Alţi 1.819.343 de lei trebuiau plătiţi către Fisc într-o perioadă mai mare de un an. Conturile clubului (unde se aflau 7 milioane de lei) au fost blocate de DNA anul trecut, în luna iulie, după ce, în 2014. Situaţia este atât de gravă încât datoriile curente erau, la începutul anului trecut, mai mari cu 7.714.586 de lei decât totalul activelor deţinute de club. Către jucători există datorii financiare mai vechi de şase luni (în unele cazuri).

Dacă tribunalul nu acceptă planul de reorganizare, clubul intră în faliment

În acest moment, ASA este în proces cu DNA, încercând să ridice sechestrul asupra conturilor, dar a depus şi cererea de intrare în insolvenţă. Dacă tribunalul nu va accepta planul de reorganizare, clubul intră în faliment.

Pe de altă parte, ASA depinde şi de situaţia juridică a actualei conduceri a oraşului. Primarul Dorin Florea este trimis în judecată de DNA într-un dosar în care e acuzat că a finanţat ilegal clubul ASA cu peste 1,5 milioane de euro. Procurorii afirmă că acesta a comis infracţiunea de abuz în serviciu. Viceprimarul Claudiu Maior (care, între timp, a şi demisionat din funcţie), directorul economic al Municipiului Târgu Mureş şi alţi şase funcţionari din Primărie sunt şi ei anchetaţi. Însuşi preşedintele AS Fotbal Club ASA 2013 Tg. Mureş, Ioan Nucu Man, este trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri în formă continuată şi spălare de bani. Clubul ASA în sine, ca instituţie, este, de asemenea, inculpat pentru spălare de bani.

DNA acuză că ASA a fost finanţată de la buget, deşi avea deja datorii la stat

Situaţia pare foarte grea pentru cei vizaţi, deoarece DNA le reproşează, concret, că au virat în 2013 bani publici, de la buget, către ASA, deşi clubul avea deja la acea oră datorii către Fisc. Legea nu permite ca autorităţile locale să finanţeze cluburi care au restanţe la impozite, taxe şi contribuţiile de asigurări sociale. „Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaţilor Bako Laszlo Attila şi Măceşanu Emil Virgil, a iniţiat, în condiţii ilegale, un proiect de hotărâre de Consiliu Local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competiţional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureş şi Fotbal Club Municipal Tg. Mureş“, anunţa DNA.

„Nu mor caii când vor câinii!“

În acest moment, planul conducerii ASA Tg. Mureş este de a intra în insolvenţă şi de a scăpa, astfel, de o parte din datorii. Jucătorii ar pierde banii pe care-i aveau de încasat până la data declarării insolvenţei. Mureşenii intenţionează să scape de contractele mari. S-ar urma astfel traseul celor de la CFR Cluj şi Dinamo. „Pentru viitorul apropiat, prioritare pentru ASA vor fi: - plata salariilor cuvenite jucătorilor, purtându-se permanent discuţii individuale cu toţi jucătorii, pentru găsirea unor soluţii de compromis cu fiecare dintre ei; - reorganizarea echipei şi a clubului pentru achitarea tuturor datoriilor către ANAF şi terţi, conform legislaţiei din România“, scrie într-un comunicat intitulat „Sinceritate. Transparenţă. Asumare“ postat pe site-ul clubului joi, când s-a anunţat şi intrarea în insolvenţă. „Este un moment greu, regretabil, dar şi un moment de mobilizare a echipei şi a suporterilor pentru tot ceea ce va urma. Caracterele tari se văd în momentele de mare dificultate. (…) Fideli principiului «Faptele cântăresc mai mult decât vorbele», ASA Târgu-Mureş va continua să privească spre viitor, punând pe primul loc sportul şi performanţa, iar ca şi o concluzie pentru perioada pe care o traversăm, am putea alege vorbele marelui poet Nichita Stănescu – «Nu mor caii când vor câinii!»“, se încheie, mobilizator, comunicatul ASA.

Problema cea mare o reprezintă însă procesele cu „câinii“ de la DNA – după cum pare să facă aluzie comunicatul. Pierderea susţinerii financiare din partea autorităţilor locale şi o eventuală condamnare a clubului pentru spălare de bani ar echivala cu dezastrul. Cei 2 milioane de euro din drepturile TV şi banii primiţi din eventuala vânzare a unor jucători n-ar fi suficienţi pentru a continua în Liga 1, ţinând cont de datoriile existente.

Dacă dispare ASA scapă de barajul pentru supravieţuire echipa de pe locul 12

Dacă echipa sucombă înainte de startul noului sezon, adică până în iulie, vom asista la o reeditare a cazului FC Vaslui. Moldovenii au terminat sezonul 2013-2014 pe locul 5, dar au pierdut licenţa de Liga 1 şi s-au desfiinţat. Banii cuveniţi pentru sezonul următor din drepturile TV s-au împărţit la celelalte formaţii rămase în campionat. În acest moment, din prima ligă retrogradează direct locurile 13 şi 14. Locul 12 dispută un baraj cu formaţia învingătoare dintr-un alt baraj, organizat între ocupantele locului 2 din cele două serii ale Ligii 2.

Dacă o echipă din Liga 1 dispare, dintr-un motiv sau altul, echipa de pe locul 12 va rămâne în primul eşalon fără să mai joace baraj de supravieţuire. Din Liga 2 va promova, alături de cele două câştigătoare de serii, şi învingătoarea din barajul echipelor de pe locul 2.

Mai complicată este situaţia daca ASA se va desfiinţa după începerea campionatului. În acest caz, cel mai probabil, Liga 1 va continua în formula cu 13 echipe. Rămâne neclară situaţia banilor proveniţi din drepturile TV.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.