De la Messi şi Aubameyang... la Llulaku. Au scuturat plasele Europei. Tot ce trebuie să ştiţi despre golegheterii din campionatele Europei. Cine a luat Gheata de Aur

9 iun 2017 2545 afişări Comentează şi tu Special
De la Messi şi Aubameyang... la Llulaku. Au scuturat plasele Europei. Tot ce trebuie să ştiţi despre golegheterii din campionatele Europei. Cine a luat Gheata de Aur

Materialul de faţă este dedicat celor care au câştigat în ultimul sezon titlul de golgeteri ai campionatelor din ţările afliliate UEFA.

Din cele 53 de campionate menţionate, 41 au avut sistem toamnă-primăvară şi numai 12 primăvară-toamnă, la acestea din urmă fiind luată în considerare ediţia 2016. 

Au fost 7 situaţii de co-golgeteri: în Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Elveţia, Muntenegru, Polonia şi Serbia. # Doar 5 şi-au păstrat titlul de golgeter cucerit sezonul trecut: Kane în Anglia, Olsen în Feroe, Gohou în Kazahstan, Ibraimi în Macedonia şi Smolov în Rusia, al doilea fiind chiar golgeter pentru a 4-a oară consecutiv.

În afara lor, mai fuseseră golgeteri în aceleaşi campionate încă 13: Pejić în Albania, Bernat în Andorra, Minasian în Armenia, Rodionov în Belarus, Lendrić în Bosnia-Herţegovina, Lafata în Cehia, Doumbia în Elveţia, Kabaev în Estonia, Er Rafik în Luxemburg, Ricardinho în Moldova, Vujović în Muntenegru, Robak în Polonia şi Messi în Spania. 

În 17 dintre campionate, golgeterul a avut naţionalitatea ţării organizatoare a competiţiei: Bernat în Andorra, Kane în Anglia, Minasian în Armenia, Gordeiciuk şi Rodionov în Belarus, Lafata şi Škoda în Cehia, Ingvartsen în Danemarca, Olsen în Feroe, Riski în Finlanda, Zivzivadze în Georgia, Maguire în Irlanda, Mitchell în Irlanda de Nord, Gunnlaugsson în Islanda, Karlsons în Letonia, Vujović şi Božović în Muntenegru, Smolov în Rusia, Hlohovský în Slovacia şi Eppel în Ungaria.

De asemenea în alte 3, Aliev în Azerbaidjan, Robak în Polonia şi Đurđević în Serbia, unde au fost co-golgeteri, unul dintre ei a aparţinut ţării respective. # În alte 17 ţări, golgeterii au aparţinut echipelor campioane: Pejić în Albania, Minasian în Armenia, Gordeiciuk şi Rodionov în Belarus, Teodorczyk în Belgia, Lendrić în Bosnia-Herţegovina, Keserü în Bulgaria, Zivzivadze în Georgia, Kike Gómez în Gibraltar, Kaluđerović în Lituania, Ricardinho în Moldova, Gytkjær în Norvegia, Jørgensen în Olanda, Martini în San Marino, Đurđević şi Leonardo în Serbia, Hlohovský în Slovacia, Ferreyra în Ucraina şi Eppel în Ungaria. De asemenea în alte 3, unde au fost co-golgeteri, unul dintre ei a fost de la echipa campioană: Škoda în Cehia, Doumbia în Elveţia şi Vujović în Muntenegru. # Brazilianul Vágner Love este golgeterul din această ediţie a cărui echipă, Alanyaspor, s-a situat pe cel mai de jos loc, al 12-lea.

În această ediţie, „Gheata de Aur” i-a revenit lui Messi cu 74 puncte, urmat de Dost 68 puncte şi Aubameyang 62 puncte. Chiar dacă nu s-ar fi respectat regula de a înmulţi numărul total de goluri cu acel coeficient dat de forţa campionatului, argentinianul tot ar fi avut cel mai mare număr de reuşite. La polul opus, în Azerbaidjan, Muntenegru şi Slovacia s-a câştigat titlul de golgeter cu cel mai mic număr de goluri, câte 11.

Cei mai mulţi dintre golgeteri, 39, au jucat într-o echipă naţională: Kane, Kayode, Aliev, Gordeiciuk şi Rodionov, Teodorczyk, Keserü, Lafata şi Škoda, Futács, Doumbia şi Hoarau, Olsen, Riski, Cavani, Zivzivadze, Aubameyang, Berg, Gunnlaugsson, Kjartansson, Džeko, Karlsons, Kaluđerović, Ibraimi, Vujović şi Božović, Gytkjær, Jørgensen, Robak, Dost, Llullaku, Smolov, Boyce, Đurđević, Hlohovský, Messi, Owoeri, Vágner Love şi Eppel. # Cel mai vârstic dintre golgeteri a fost Martini din San Marino, 38 de ani. Iar cel mai tânăr, Ingvartsen din Danemarca, 21 de ani.

Pejić de la KS Kukësi a realizat cel mai mare procent din totalul golurilor înscrise de echipa sa, 55%. Mai trebuie menţionaţi aici şi Martini de la Tre Penne cu 51%, alături de Gunnlaugsson de la IA şi Dost de la Sporting CP, ambii cu 50%. # La polul opus, cel mai mic procent l-a avut slovacul Doumbia de la FC Basel, 19%. # Croaţia, Anglia, Brazilia şi Danemarca sunt ţările care au dat cei mai muţi golgeteri, câte 3 (nu am dublat în cazul co-golgeterilor de aceeaşi naţionalitate). # 9 echipe au avut în premieră câştigători ai titlului de golgeter: FK Gabala, Slavia Praha, FC Nordsjæland, SJK, FK Samtredia, Dungannon Swifts, Lechia Gdańsk, Gaz Metan Mediaş, Ross County şi Alanyaspor. # În campionatul din Portugalia de 10 ani nu a mai ieşit un golgeter autohton, în Spania de 9, în Kazahstan de 8, în Belgia de 7, în Cipru de 6, în Elveţia şi Ucraina de 5, în Austria şi Turcia de 4. # În Israel golgeterii ultimelor 5 sezoane i-au aparţinut numai lui Maccabi Tel-Aviv. # În România este singurul caz în care golgeter a devenit un jucător, Llullaku, care în partea a doua a părăsit respectivul campionat.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.