De ce UEFA are pe masă un caz exploziv. Contextul real al incidentelor grave de la Belgrad și precedentul care ar trebui să ne îngrijoreze: războiul pornit după un meci

De ce UEFA are pe masă un caz exploziv. Contextul real al incidentelor grave de la Belgrad și precedentul care ar trebui să ne îngrijoreze: războiul pornit după un meci
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe Dumitru Dragomir, autopronunțatul Oracol de la Bălcești, trebuie să-l asculți mereu cu mari rezerve. Exagerările, minciunile, dezinformările și lauda de sine se amestecă în discursul său într-o asemenea măsură încât până și cele mai echilibrate analize făcute de fostul șef al Ligii sunt privite cu sprâncenele ridicate.

Miercuri dimineață, la Tirana lumea era pe străzi și sărbătorea, cu o bucurie demnă de câștigarea unui titlu mondial, suspendarea unui meci de fotbal. La aceeași oră, la București, Dumitru Dragomir a fost sunat la Ora Exactă în Sport pentru a vorbi despre meciul Finlanda – România, însă la un moment dat a fost întrebat de Lucian Lipovan și despre incidentele de la Belgrad. Pentru cei care nu știu deja, partida din preliminarii dintre Serbia și Albania a fost suspendată în minutul 41 după ce jucătorii celor două echipe s-au luat la bătaie în încercarea unora de a captura și a altora de a recupera un steag al Albaniei Mari, agățat de un albanez inconștient de o dronă care a survolat stadionul Partizan.

„Mai e un pic și începe războiul, fraților! Țineți-vă bine. Ascultați ce vă spun eu. Aici e un focar de infecție politică”, a avertizat Dragomir, cabotin cum îl știm, iar prima reacție la o asemenea grozăvie este să cazi de pe scaun de atâta râs. Cine să-l ia în serios pe Nostradamus din fotbalul românesc? De ce ar începe un război din cauza unui albanez naționalist, pasionat de gadgeturi?

Câteva ore mai târziu, declarația revine însă ca un cui în minte. Nimeni nu știe câtă istorie a avut timp să învețe Dragomir înainte de a pleca „țăran desculț” la București, însă repetarea ei de-a lungul mileniilor nu este o vorbă de lemn, ci o realitate.

„Balcanicii produc mai multă istorie decât pot ei consuma”, spunea premierul britanic Winston Churchill, unul dintre simbolurile occidentale ale celui de-al doilea război mondial. În zona descrisă de mulți istorici drept cazanul cu pulbere al Europei au germinat în ultimul secolul două conflicte care au afectat sute de milioane de oameni de pe întreaga planetă. Orice conflict care pornește în Balcani riscă să fie fitilul unei noi explozii de proporții.

Această viziunea apocaliptică poate părea amuzantă. În rândurile de mai jos veți înțelege că balcanicii au un apetit pentru indigestii istorice.  

Două războaie balcanice și unul mondial

Balcanii reprezintă o zonă complicată. Aici conviețuiesc catolici, musulmani și ortodocși, latini, eleni și slavi, iar naționalismul este în floare. Ingredientele sunt pregătite, iar orice dezechilibru generează tensiune. De-a lungul istoriei, balanța a fost înclinată periculos de influența din exterior exercitată de Germania, Rusia și, mai nou, de Uniunea Europeană.

În 1908, spre nemulțumirea vecinilor săi Serbia și Muntenegru, Imperiul Austro-Ungar anunța anexarea Bosniei Herțegovina, teritoriu aflat formal în Imperiul Otoman care era în pragul colapsului. Protestele Serbiei n-au lăsat indiferentă prietena Rusia, o țară slavă interesată să-și extindă sfera de influență în Balcani, legată atunci prin alianța Marilor Puteri de Marea Britanie și Franța. Principalul aliat al Imperiului Austo-Ungar era Germania.

Între 1912 și 1913 au avut loc două războaie balcanice. Ca să înțelegeți volatilitatea situației, în primul Muntenegru, Grecia, Serbia și Bulgaria s-au aliat împotriva Imperiului Otoman. În cel de-al doilea conflict, Muntenegru, Grecia, Serbia, România și, atenție, Imperiul Otoman s-au aliat contra Bulgariei! România a obținut din acest conflict o parte a provinciei bulgare Dobrogea.

După ani de tensiuni, în 1914, adică acum fix un secol, izbucnea conflictul considerat drept primul mare război mondial. Evenimentul care a declanșat conflagrația s-a petrecut pe 28 iunie 1914 în Balcani, la Sarajevo, unde sârbul Gavrilo Princip l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro Ungar.


Caricatură de la începutul secolului XX, cu cazanul sub presiune reprezentat de Balcani imposibil de controlat de puterile lumii

Conflictul declanșat de presiunile imense puse de Germania și Rusia a durat 4 ani. Serbia, Muntenegru și România s-au aliat cu Marile Puteri, Bulgaria, Imperiul Austro-Ungar și Imperiul Otoman au luptat de partea Germaniei. Doar bilanțul militar al războiului însumează aproape 40 de milioane de victime.

Înapoi la sport și la șutul lui Boban în figura unui polițist bosniac

V-a plictisit lecția de istorie și vreți să ne întoarcem la sport?

Revenim mai aproape de prezent, în 1990. Cortina de Fier ridicată după al doilea război mondial picase, țările balcanice – mai puțin Grecia, care nu a fost în sfera de influență a URSS – , respirau senzația eliberării de comunism, iar gigantul multietnic Iugoslavia își trăia ultimele zile. Croația și Slovenia doreau restructurarea federației, Serbia, condusă de Slobodan Milosevic, se opunea.

Pe 13 mai, la Zagreb, s-a disputat meciul din prima ligă dintre Dinamo Zagreb și Steaua Roșie Belgrad. Croați contra sârbi, dar teoretic frați. 3.000 de fani, membri în Delije, galeria Steaua Roșie, au făcut deplasarea la Zagreb, unde îi așteptau alți duri, Bad Blue Boys, ultrașii lui Dinamo. Cu câteva ore înainte de meci, primele incidente au apărut în oraș, însă lucrurile au devenit serioase pe stadionul Maksimir. Croații au aruncat cu pietre, sârbii au răspuns cu panouri publicitare rupte și cu cuțite. Fanii au pătruns pe gazon, unde poliția a fost copleșită. Sute de spectatori au fost răniți.

În mijlocul incidentelor, Zvonimir Boban de la Dinamo l-a atacat pe un ofițer de poliție care bătea un fan al lui Dinamo. Pentru gestul său, viitorul star al lui AC Milan a devenit erou național în Croația, în timp ce la Belgrad a fost privit ca un naționalist croat. Boban a fost suspendat 6 luni de federația iugoslavă și urmărit penal. Ofițerul bătut era musulman bosniac.

Ca urmare a incidentelor, echipele din Croația și Slovenia s-au retras din campionatul iugoslav.


„Iată-mă, o figură publică pregătită să-și riște viața, cariera și toate lucrurile pe care faima i le putea aduce, toate de dragul unui ideal, cauza Croației”
Zvonimir Boban


Imaginea cu casca polițistului plutind în aer ca urmare a șutului în figură expediat de Boban este considerată în Croația ca momentul simbolic care a declanșat Războiul Croat de Independență.

VEZI AICI IMAGINILE CU GESTUL LUI BOBAN DE LA MECIUL CARE A PORNIT UN RĂ‚ZBOI

Conflictul a început un an și jumătate mai târziu și a durat 4 ani. Pe de o parte s-a aflat Serbia, de cealaltă Croația și Bosnia Herțegovina, țări care la final și-au declarat independența. Războiul a lăsat în urmă milioane de refugiați, pagube de peste 50 de miliarde de dolari și acuze de genocid de ambele părți.

Războiul din Kosovo

În 1998, tensiunile din zonă au izbucnit din nou în ceea ce istoria numește Războiul din Kosovo. De data această, etnicii albanezi musulmani, cu sprijin aerian oferit de NATO și terestru de armata albaneză, s-au aflat față în față cu Republica Federală Iugoslavia, compusă din Serbia și Muntenegru. Conflictul care a durat un an și trei luni s-a soldat cu zeci de mii de morți și aproape un milion de refugiați, printre care și părinții fotbaliștilor Taulant și Granit Xhaka.

Marți, Taulant Xhaka a apărat steagul Albaniei Mari pe care internaționalii sârbi voiau să-l captureze, lovind cu pumnul în stânga și-n dreapta. Aidoma lui Boban, jucătorul lui FC Basel a devenit erou național în Albania.

Ce urmează? Dragomir spune că război, dar e oare posibil?

Rusia este în continuare în spatele Serbiei. Joi, președintele Vladimir Putin, omul care a generat cea mai gravă criză geopolitică de după al doilea război mondial, va fi primit ca un prieten la Belgrad. Acum o săptămână, bunul prieten al lui Putin, regizorul Nikita Mihalkov – laureat al premiului Oscar în 1994 – a decis să țină premiera mondială a noului său film, Sunstroke, nu în Rusia, ci – surpriză! – la Belgrad. Explicația lui a fost că vrea ca nașterea filmului să fie sărbătorită alături de „prieteni”. Influența Rusiei în Serbia e la fel de mare ca influența NATO în Albania. Balcanii sunt din nou sub presiune.

Indiferent dacă al treilea război mondial va porni vreodată și va avea vreo legătură cu zona agitată din sud-estul Europei, în mod cert UEFA va avea de judecat un caz complicat, cu influențe politice majore.

Apropo, media occidentală anunță că albanezul care a lansat drona la Belgrad este fratele prim-ministrului de la Tirana, Edi Rama.

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen