Confesiunile unui fost şef la CS Dinamo. Monica Iagăr despre pensionarea la 44 de ani: "Mi-a paralizat mâna! N-am furat banii statului şi n-am fugit cu ei! Nu ştiu ce pensie voi avea, dar nici vorbă de 12.000. Oricum, n-am cerut eu nimic, ei mi-au dat toate astea"

13 sep 2017 4501 afişări Comentează şi tu Special
Confesiunile unui fost şef la CS Dinamo. Monica Iagăr despre pensionarea la 44 de ani: "Mi-a paralizat mâna! N-am furat banii statului şi n-am fugit cu ei! Nu ştiu ce pensie voi avea, dar nici vorbă de 12.000. Oricum, n-am cerut eu nimic, ei mi-au dat toate astea" Ministrul Carmen Dan (stânga) a colaborat cu Monica Iagăr în cazul stadionului Dinamo. După ieşirea intempestivă la pensie a fostei atlete, CS Dinamo a rămas fără şef. Sursele ProSport spun că ministrul a întâmpinat dificultăţi în a găsi un înlocuitor. FOTO: Mediafax 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16727530/1/monica-iagar.jpg

Monica Iagăr, fosta preşedintă a Clubului Sportiv Dinamo, a reacţionat vehement după ce ProSport a publicat, luni, informaţia că ex-campioana la săritura în înălţime s-a pensionat pe caz de boală la 44 de ani, pe 5 septembrie, cu puţin înainte de expirarea termenului-limită la care se schimbă sistemul de calcul pentru pensiile speciale. Ieşită la pensie cu gradul de comisar-şef (colonel în vechea ierarhie militară), fosta atletă a intervenit pe Facebook, acuzând că a fost denigrată prin publicarea salariului şi a pensiei, care nu ar fi reale, şi ameninţând cu procesul.


Mesajul publicat luni de Monica Iagăr pe contul de Facebook al ProSport

ProSport o contactase pe Monica Iagăr cu o zi înainte de publicarea articolului, pentru a clarifica subiectul, dar reporterul fusese refuzat: „Este duminică, mă deranjezi!“. 

Marţi, fosta şefă de la CS Dinamo şi de la Centrul Cultural al Ministerului de Interne a acceptat, de data aceasta, dialogul cu ProSport, pentru a discuta despre subiectul care a stârnit o furtună în mediul online. Menţionând în treacăt că s-a informat despre jurnalist şi a aflat „omul cui eşti“, Monica Iagăr a explicat că o deranjează acuzaţiile formulate de diverse persoane, între care şi Lucian Mândruţă, că ar fi beneficiat nemeritat de gradele militare şi de veniturile aferente. „Sunt poliţist din 1990. Am lucrat 8 ore pe zi peste tot. Am fost şi la popotă, am trecut peste tot. Nu am furat banii statului, n-am fugit cu ei, nu am cerut eu nimic niciodată, gradele şi gradaţiile mi-au fost date. Sunt poliţist de carieră, acolo unde mi s-a cerut, acolo m-am dus. Nu am fost întrebată niciodată“, s-a dezlănţuit Monica Iagăr.

Ieşită la pensie pe caz de boală, pe 5 septembrie (aşa cum ProSport a scris aici), fosta atletă afirmă că acest demers nu are nicio legătură cu schimbarea regimului pensiilor speciale, care intră în vigoare pe 15 septembrie. „Mi-a paralizat o mână. Aveam dosarul de pensionare pregătit de anul trecut. Am rămas prin împuternicire preşedinte la CS Dinamo (n.r. – informaţiile acestea au fost publicate luni de ProSport) tocmai pentru că sunt cadru militar şi pentru că nu voiam să blochez activitatea la club într-un moment cheie“, a explicat Monica Iagăr. Aceasta afirmă că nu ştie exact cât a avut venitul brut, pentru că nu s-a uitat pe fluturaşul de salariu, dar în ultima lună ca şef la CS Dinamo a încasat, în mână, 6.300 de lei. ProSport scrisese că salariul Monicăi Iagăr la Dinamo a fost de 8.000 de lei pe lună. Fosta sportivă afirmă că nu ştie cât va primi pensie, dar exclude posibilitatea să încaseze 12.000 de lei.

„Dacă Badea încearcă să blocheze stadionul, e o nebunie!“

Problema stadionului Dinamo – obiect de litigiu între Guvern şi Nicolae Badea – o preocupă pe Monica Iagăr chiar şi acum, când nu mai e în funcţie de comandă la Clubul Sportiv: „Ce a depins de mine, am făcut! Dacă domnul Badea mai încearcă să blocheze stadionul şi după emiterea Hotărârii de Guvern, mie mi se pare o nebunie... Şi spun asta din punctul de vedere al sportivei Monica Iagăr, nu al preşedintelui CS, pentru că oricum nu mai sunt acolo. Mi se pare o nebunie! Dacă nu laşi să se facă... Mi se pare anormal, pentru copiii noştri, să nu rămână ceva în urma noastră“.

Blocat de asocierea dintre AFC Dinamo, a lui Nicolae Badea, şi CS Dinamo, a MI, stadionul nu poate fi reconstruit până nu se lămureşte problema juridică. Monica Iagăr a avut de gestionat, în mandatul său, acest subiect foarte fierbinte şi delicat. În urmă cu două săptămâni, guvernul a dat o Hotărâre de Guvern prin care a reziliat asocierea cu Nicolae Badea. Acesta din urmă poate ataca, însă, în instanţă decizia.

Monica Iagăr s-a dezlănţuit când şi-a amintit de acuzaţiile formulate de diverse persoane pe Internet, cum că şi-ar fi câştigat banii, gradele şi pensia nemuncit. „Am făcut şi voi face tot ce pot pentru sport, pentru că sportul mi-a dat totul. Ceea ce sunt, sunt datorită sportului! Nu am cerut niciodată, nimănui, nimic. Nici gradele, nici gradaţiile, nici să mă facă militar în 1990. Pe mine, statul român m-a luat de la Sighetu Marmaţiei, din sânul familiei, şi m-a aruncat la Bucureşti, m-a ţinut în cantonamente, mi-a dat de mâncare, mi-a dat bani, mi-a dat premii, mi-a dat rentă şi tot ce am făcut, am făcut pentru statul român. A fost o conjunctură în care m-am aflat. Pe mine nu m-a întrebat nimeni, nici Mărăşescu (n.r. – fostul secretar general al FR Atletism), nici altcineva, «vrei?». Nu exista «vrei?» sau «nu vrei?». Eu am trăit o eră în care nu puteai să spui dacă vrei sau nu. Exista doar «asta faci!» şi «aici te duci!». Deci, asta fac şi acolo mă duc“, s-a descărcat Monica.

„Am mâncat la Popotă, am avut soldat la poartă şi sunt militar de formaţie. Am fost sergent, sergent-major, toate gradele. Am lucrat 8 ore pe zi, inclusiv la Centrul Cultural“


Monica Iagăr este doctor al INEFS, titlu obţinut în 2010. FOTO: Mediafax

Aceasta a dorit să clarifice împrejurările în care a ajuns preşedinte la CS Dinamo, funcţie pe care spune că nu şi-a dorit-o şi nici n-a solicitat-o vreodată: „Faptul că sunt comisar-şef în Ministerul de Interne, faptul că am fost comandantul clubului Dinamo... Eu, anul trecut, am avut probleme medicale. Grave sau negrave, tot probleme medicale se numesc! Şi am vrut să ies la pensie. Şi nu m-a rugat doamna Lipă, m-a chemat tot Statul! Doamna Lipă era ministrul sportului. Tot statul m-a chemat şi mi-a spus că trebuie să mă duc, să fiu comandantul clubului Dinamo, preşedinte, cum vreţi voi, că aşa trebuie! Iar eu nu am făcut altceva decât să stau la ordine! Eu sunt militar! Am mâncat la Popotă, am avut soldat la poartă şi sunt militar de formaţie. Am fost sergent, am fost sergent-major şi toate gradele, chiar şi civil, în poliţia română, pentru că aşa erau vremurile. Nu am bătut la nicio uşă, ei mi-au dat toate astea!“.

Monica Iagăr nu ştie cât va avea pensie, dar afirmă că, în niciun caz, nu poate fi vorba de 12.000 de lei: „Nu voi lua 120 de milioane pensie. Nu există şi nu este adevărat! Nici nu am cum să iau această pensie pentru că nu am grad de chestor. Nu am avut funcţie de conducere în aparatul central al statului, cum este Ministerul. Eu am fost preşedinte la o unitate subordonată. În luna iulie, salariul meu în mână a fost de 6.300 de lei. Legea zice foarte clar, se pleacă cu 65% din brut. Dacă luam 6.300 de lei în mână, brutul trebuie să fie pe la vreo 7.500 de lei (n.r. – conform grilei în vigoare, la 6.300 de lei net, salariul brut este 8.900 de lei, iar cel complet 11.000), nu ştiu pentru că eu nu m-am uitat niciodată pe fluturaş. Eu am muncit pentru bani. Am muncit pentru sport, pentru ce mi-a dat el mie. Eu nici nu ştiu ce pensie voi avea. Dar, dacă faci calculul, nu poate fi 12.000! Oricum, legea n-am făcut-o eu. Faptul că am plecat la pensie nu are legătură cu pensia specială. Asta nu e pensie de lege specială. Că nu am cum să am pensie specială, care este pentru toţi angajaţii din MAI, SRI şi aşa mai departe. Dar pensiile speciale sunt pentru cei care au avut funcţii de conducere mari şi au lucrat pe aparatul central. Eu am lucrat într-o unitate subordonată. Inclusiv la centrul cultural. Eu am muncit 8 ore pe zi. Zilnic!“.

„Am gradul 4 de invaliditate

ProSport a scris că pensionarea bruscă a Monicăi Iagăr a lăsat clubul fără şef, lucru nemaiîntâlnit la Dinamo, până acum, iar fosta campioană confirmă, dar spune că această situaţie a fost generată de înrăutăţirea stării de sănătate, nu de apropierea datei de 15 septembrie: „Într-adevăr, m-am pensionat şi clubul a rămas fără comandant, nu ştiu de ce nu se găseşte şi nici nu pot să-mi imaginez… Nu e treaba mea, am avut probleme medicale începând de pe 7 august, când mi-a paralizat mâna, m-am speriat foarte tare. Eu nu am ieşit la pensie că vreau eu la pensie! Am ieşit cu grad de invaliditate 4, cu drept de pensie şi drept de revizuire în 2018. Asta înseamnă că gradul 4 de invaliditate îmi dă dreptul să muncesc 4 ore. Dar când voi putea să muncesc, când îmi voi rezolva problema. Că, deocamdată, n-am găsit o soluţie. Este clar că e ceva pe cervicală, dar n-am acum soluţia... Pe mine, toată perioada, m-a durut foarte tare mâna. Până când n-am mai putut s-o mişc. Şi atunci am ajuns la spital. Am problema cu cervicala şi cu umărul probabil de la sărituri. Îmi amorţesc mâinile. Deocamdată, nu au depistat ce am şi nu ştiu... În momentul de faţă încerc s-o deblochez, dar nu reuşesc pentru că este strangulat un nerv şi nu ştiu dacă mă operez sau nu de cervicală. Dacă mă operez, asta înseamnă o operaţie. Şi orice operaţie pe care aş face-o, înseamnă... Am deja şase operaţii, patru la picior şi două naşteri. Câte operaţii să mai fac?“.

„În minister nu mă mai pot întoarce, dar pot să muncesc, să plătesc taxe la stat din privat!“

Atleta a concluzionat spunând că pensia nici măcar n-o preocupă foarte tare, prioritară fiind sănătatea, şi a cerut să fie reabilitată de ProSport, pentru că se va întoarce în câmpul muncii, la privat, dacă se va vindeca: „Deci n-am fugit şi nici n-am plecat nevoită de cineva sau aşa ceva. Aţi scris că am pensie foarte mare, ceea ce nu e adevărat. Ar trebui ca voi, ProSportul, să mă reabilitaţi într-un fel sau altul, să nu fiu înjurată de nimeni din România, cum că am fugit cu banii statului. Eu nu am fugit cu banii statului! Nu am vrut să profit de absolut nimic. În momentul de faţă, eu, Monica, nici nu ştiu ce pensie voi avea, pentru că pentru mine nu contează foarte mult banii, contează să-mi repar mâna. Şi, dacă pot, să muncesc din nou de la 45 de ani, în altă parte, să fac altceva, că în minister nu mă mai pot întoarce, nu pot fi poliţistă cu grad de invaliditate. Dar pot să muncesc, să plătesc taxe la stat din privat!“.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.