Cel mai important eveniment sportiv din Bucureşti, amânat din cauza unei reuniuni NATO. A zecea ediţie a Maratonului Bucureşti, la care sunt aşteptaţi 18.000 de alergători, se mută în weekendul 14-15 octombrie

21 apr 2017 993 afişări Comentează şi tu Special
Cel mai important eveniment sportiv din Bucureşti, amânat din cauza unei reuniuni NATO. A zecea ediţie a Maratonului Bucureşti, la care sunt aşteptaţi 18.000 de alergători, se mută în weekendul 14-15 octombrie 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16241065/2/maraton-bucuresti-5.jpg

Programată iniţial pentru weekendul 7-8 octombrie, ediţia jubiliară a Maratonului Bucureşti a fost reprogramată pentru perioada 14-15 octombrie. Schimbarea a fost făcută din cauza Adunării Parlamentare a NATO, care a fost programată în Bucureşti exact în weekendul 7-8 octombrie.

Ajuns la al 10-lea an consecutiv în care se desfăşoară, Maratonul Internaţional Bucureşti a devenit cel mai important eveniment sportiv anual găzduit de capitala României şi o dată semnificativă la nivel mondial în circuitul competiţiilor de alergare. Anul acesta, cursa va alinia la start, după toate aşteptările, un nou record de concurenţi: peste 18.000.


Numărul alergătorilor la Maratonul Bucureşti creşte, în fiecare an, cu 20%, spune Valeria Răcilă

Numărul alergătorilor a crescut necontenit, de la prima ediţie. Anul trecut, Maratonul Bucureşti a avut 14.000 de alergători înscrişi la cursele de maraton, semimaraton şi ştafetă. Sute de concurenţi vin din zeri de ţări – mulţi din America – special pentru a participa la eveniment.

Din acest punct de vedere, Maratonul Bucureşti – eveniment iniţiat şi coordonat în ultimii 10 ani de fosta campioană olimpică la canotaj Valeria Răcilă van Groningen – a devenit o sursă de turism specific profitabilă pentru economia Bucureştiului. La nivel mondial este foarte bine dezvoltată o piaţă a alergătorilor amatori care fac city-break pentru a participa la alergări în alte oraşe. Sutele de turişti străini veniţi să alerge la maraton petrec un weekend prelungit în Bucureşti, cu tot ce implică asta pentru economia şi industria locală de turism – cazare, masă, distracţie, cumpărături etc.

Valeria Răcilă: „Ne cerem scuze participanţilor. A fost un caz de forţă majoră. Promitem însă că nu vor fi dezamăgiţi!“

Informaţia că Maratonul Bucureşti 2017 s-a amânat cu o săptămână a fost publicată, iniţial, pe site-ul www.biciclistul.ro. Contactată de ProSport, Valeria Răcilă van Groningen, organizatoarea competiţiei, a declarat: „Confirm că Maratonul se amână o săptămână. Ne cerem scuze tuturor participanţilor, ştim că, poate, unii dintre ei îşi programează cu multă vreme înainte participarea, mai ales în cazul celor care vin din străinătate şi au nevoie de rezervări la avion, la hotel. Dar a fost o situaţie de forţă majoră, are loc reuniunea NATO în Bucureşti şi este, evident, nevoie de măsuri suplimentare de siguranţă“.


În 2016, peste 10.000 de concurenţi au alergat pe Calea Victoriei pe lângă Palatul Regal şi statuia lui Carol I. FOTO: Matei Udrea

Fosta campioană olimpică (Los Angeles 1984) spune că organizatorii încearcă să transforme ediţia jubiliară a Maratonului Bucureşti într-una deosebită: „Veţi vedea, vor fi surprize! Promitem că nu vor fi dezamăgiţi participanţii. Încercăm să pregătim un traseu foarte frumos, care să îi încânte pe alergători. Vor fi invitaţi să asiste conducători ai AIMS (Asociaţia Internaţională a Curselor de Distanţă şi Maraton) şi IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism). Ne străduim să obţinem «Bronze Level», o clasificare foarte importantă pentru competiţia noastră“.

Marea surpriză pe care speră organizatorii să le-o facă alergătorilor din acest an este includerea Şoselei Kiseleff în traseul maratonului. „Până acum, maratonul a crescut an de an. Am avut, în medie, cu 20% mai mulţi alergători la fiecare nouă ediţie. Dacă reuşim să obţinem noua clasificare, operaţiune care necesită timp, răbdare, organizare, pregătire, nivel foarte ridicat, atunci vom realiza ceva extraordinar pentru Bucureşti“, a adăugat Valeria Răcilă.

În cadrul evenimentului „Maratonul Internaţional Bucureşti“ se organizează cursele de maraton (42,195 km), semimaraton (21,097 km), maraton ştafetă (4X10,548 km), cursa adolescenţilor (3,6 km), cursa copiilor (0,85-1,4 km), cursa populară (3,6 km), cursele pentru fotolii rulante (maraton, semimaraton, cursa populară şi cursa adolescenţilor) şi chiar inedita (pentru România) probă a joggingului în scutece (0,85 km) – o întrecere a părinţilor cu bebeluşi.


Cursa copiilor, rezervată micuţilor între 6 şi 12 ani, măsoară între 850 şi 1.400 de metri şi a devenit foarte populară. Credit foto: contul Facebook al Maratonului Bucureşti

Maratonul Internaţional Bucureşti a rămas singura competiţie sportivă de nivel internaţional organizată în Capitala României

„Bronz Level“ este a treia treaptă ca importanţă în circuitul maratoanelor internaţionale, după „Gold Level“ şi „Silver Level“. Dacă Maratonul Bucureşti va obţine această clasificare va deveni cea mai galonată competiţie care se desfăşoară regulat în România, concurând ca impact cu evenimente singulare precum finala Europa League din 2012 sau meciurile de Campionat European care ar trebui să se dispute în 2020.


Traseul maratonului din 2016 a inclus două ture în jurul Casei Poporului şi al Catedralei Neamului în construcţie. FOTO: Matei Udrea

Maratonul Bucureşti a devenit deja cel mai important eveniment sportiv din Bucureşti, după ce Capitala a pierdut, în ultimii ani, aproape toate competiţiile importante. Multe din meciurile echipei naţionale de fotbal s-au mutat la Cluj, Cupa Davis şi Fed Cup sunt jucate la Cluj, Arad sau Constanţa. Campionatele Europene de gimnastică aflate chiar acum în plină derulare au fost relocate de urgenţă, anul trecut, de la Bucureşti la Cluj. FRF a anunţat de curând că finala Cupei României din acest an se joacă la Ploieşti, iar amicalul naţionalei cu Chile se va disputa pe Cluj Arena.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.