Astra a rămas singură în lupta TV pentru titlu. Stoica a anunțat că renunță să mai apară la Digi după izbucnirea de vineri. Demisie sau demitere?

Astra a rămas singură în lupta TV pentru titlu. Stoica a anunțat că renunță să mai apară la Digi după izbucnirea de vineri. Demisie sau demitere?
  • Publicat:
  • Actualizat:

Acum mai bine de nouă ani, emisiunile de sport ale televiziunilor din România funcționau după formatul  moderator plus invitat ori invitați din lumea fotbalului, însă de foarte multe ori producătorii emisiunilor se loveau de refuzuri. În 2008, Digi și Antena 1 semnau cel mai mare contract de drepturi TV din istoria Ligii 1, 100 de milioane de euro pe 3 sezoane, iar formatul emisiunilor s-a schimbat. După modelul televiziunilor din occident, acolo unde foști jucători sau antrenori primesc bani pentru a-și da cu părerea (numele jobului se cheamă „pundit”), televiziunile de sport din România au început să angajeze colaboratori din fotbal.

Până în acest weekend, trei televiziuni de sport, Digi Sport, Dolce Sport și Sport.ro, aveau sub contract 16 oameni din fotbalul românesc, dintre care 6 ocupau funcții în diverse structuri din fenomen.

Lupta pentru titlu televizată
Președinți de cluburi au devenit angajați ai anumitor televiziuni, iar unul dintre cei mai importanți a fost Mihai Stoica. Deși la momentul respectiv ocupa funcția de președinte al Unirii Urziceni, Stoica a devenit invitat permanent la GSP TV în cadrul mai multor emisiuni ale acestui post, printre care și Premium Liga, moderată de cel care avea să-i provoace demisia de ieri din calitate de analist Digi în fotbalul extern: Radu Naum. Cu Unirea implicată în lupta pentru primul loc, oficialii contracandidatei Dinamo, Cristi Borcea și Vasile Turcu, au protestat constant, invocând avantajul pe care îl avea Stoica în războiul mediatic pentru titlu. În cele din urmă, Urziceni a devenit campioană, iar oamenii de fotbal au devenit atenți la modelul președintelui de pe „sticlă”.

În 2012, actualul președinte al Astrei, Dinu Gheorghe, a semnat și el un contract de colaborare cu Digi. Astfel, Steaua și Astra Giurgiu, ocupantele primelor locuri în Liga I, au avut reprezentanți și pe sticlă, cu acte în regulă, la postul sportiv cu cea mai mare influență  în momentul de față. Nimeni din conducerea Digi nu anticipa însă tensiunea pe care cei doi aveau să o creeze în redacția postului TV în lupta pentru titlu din acest sezon.

100 de milioane de euro pe 3 sezoane este suma plătită de Digi Sport pentru drepturile TV ale Ligii 1. Contractul expiră în această vara

Ultimul episod al managerului Stelei
Duminică noapte, Mihai Stoica și-a anunțat pe o rețea de socializare demisia din funcția de analist Digi. Managerul Stelei și-a justificat decizia arătând cu degetul către colegii săi de televiziune, moderatorul Radu Naum și președintele Astrei, Dinu Gheorghe. „E normal ca Digi să sune un președinte de club care n-a văzut meciul? Producătorul putea să-l întrebe dacă l-a văzut și apoi să-i ceară să-l comenteze. Vreți să vă învăț eu cum se face presă?”, a fost ieșirea nervoasă, aproape urlată de Stoica, vineri seară, în direct la emisiunea moderată de Radu Naum. Nemulțumirea sa era legată de faptul că Dinu Gheorghe a fost sunat la sfârșitul partidei Steaua – Concordia 4-0 și a răspuns ironic, sugerând că meciul a fost aranjat.

Nu am văzut partida. Dacă tot mi-a zis antrenorul Chiajnei că mă pricep la fotbal precum un instalator, am zis să repar două chiuvete la un prieten. Cred că instalatorul de care vorbea Chirilă ar fi pregătit mai bine echipa. Nu-mi place să mă uit la meciuri unde știu ce se întâmplă
Dinu Gheorghe, președinte Astra, după meciul Steaua – Chiajna 4-0

N-am văzut meciul, dar nici nu eram foarte curios să-l urmăresc, pentru că știam că așa se va întâmpla
Ioan Niculae, finanțator Astra, imediat după meciul Steaua – Chiajna

CLASAMENT LIGA I

1. Steaua  18 meciuri        40-12   42 de puncte
2. Astra    19 meciuri        45-19   42 de puncte

Antecedente la Digi
„Îl știam de la GSP TV și m-am mirat cum un individ cu un bagaj de cunoștințe fotbalistice atât de sărac a reușit să se infiltreze într-un astfel de canal de sport”
, a scris managerul Stelei despre Radu Naum în postarea de pe Facebook în care își anunța retragerea de la Digi. Surse ProSport afirmă însă faptul că Mihai Stoica a fost obligat să își dea demisia, această decizie venind în urma mai multor episoade în care a fost personajul principal negativ.

Mihai Stoica probabil nu a remarcat că nu am insistat cu întrebări la Dinu Gheorghe după ce ne-a spus că nu a văzut meciul
Radu Naum, moderator Digi, imediat după ieșirea nervoasă a lui Stoica
 

A scos un ziarist de pe post
La începutul anului trecut, ziaristul Daniel Scorpie, care apărea la „Fotbal European” alături de Stoica, a scris în Gazeta Sporturilor despre un articol apărut în ziarul francez Le Figaro, în care se vorbea despre Dosarul Transferurilor și despre oamenii de fotbal din România implicați. Cum numele lui figurează în dosar și a apărut, normal, în articolul lui Scorpie, Stoica a luat foc: „Toată lumea mă atacă, aici, la Digi. Dacă mai vine Scorpie în emisiune, eu plec!”. Pentru a potoli spiritele, șefii postului i-au transmis moderatorului Andrei Niculescu să nu-l mai invite pe Scorpie în aceleași emisiuni în care apare Stoica. Astfel, aparițiile jurnalistului la „Fotbal European” s-au limitat la perioadele în care Mihai Stoica era în vacanță sau în deplasări cu Steaua.

A certat comentatorii
Un alt episod s-a petrecut primăvara trecută. După un meci al Stelei, Stoica a intrat val vârtej în clădirea Digi și s-a oprit în fața comentatorilor. „Băi, nu se poate să comentezi așa! Ne-ai tocat tot meciul!”, i-a strigat el lui George Dobre, care este și redactor șef al canalului. Șocat de ieșirea lui Stoica, Dobre a rămas fără cuvinte. Intrigată, conducerea Digi a analizat comentariul meciului și nu a descoperit nicio nuanță tendențioasă, însă Stoica Mihai a scăpat din nou fără niciun avertisment.

Agresiunea de la Skopje
A urmat incidentul de la Skopje, când Stoica a agresat echipa de filmare de la ProTV, însă nici atunci șefii RCS RDS nu au luat vreo măsură împotriva angajatului lor, deși imaginea Digi risca să fie afectată.

Cearta din studio
La scurt timp dupa, un alt incident a produs rumoare în sediul televiziunii, aflat peste drum de Casa Poporului. La finalul emisiunii Digi Sport Special, moderatorul Vali Moraru și invitații săi, Decebal Rădulescu, Daniel Nazare și Remus Răureanu, se pregăteau să iasă din studio, însă au dat în nas cu invitații emisiunii „Fotbal European”, Stoica, Ilie Dumitrescu și Florin Bratu. În momentul în care l-a văzut pe colegul său de trust Decebal Rădulescu, Mihai Stoica a izbucnit.

Stoica: „Băi, vezi că tu ai devenit cam obraznic în ultima vreme!”
Rădulescu: „De ce te bagi în seamă cu mine?”
Stoica: „Pentru că ești prea obraznic!”

Sub privirile uimite ale cameramanilor și producătorilor celor două emisiuni, spiritele s-au încins, iar Ilie Dumitrescu a încercat să intervină pentru a calma tensiunea. Contrat și de Vali Moraru, Stoica și-a îndreptat atenția spre moderator: „Băi, cine ești tu? Te-au dat afară de peste tot pe unde ai lucrat!”. Scandalul a fost oprit doar datorită faptului că mai erau câteva zeci de secunde până la începerea emisiunii Fotbal European. Înștiințați despre acest nou incident, șefii RCS RDS au ezitat iarăși să-l sancționeze pe Stoica. „Din cauza apatiei șefilor, în clădire se petrec scene amuzante. Producătorii emisiunilor sunt terorizați de posibilele întâlniri între invitați pe holuri. Sunt invitați care sunt scoși pe o ușă, în timp ce invitații de la următoarea emisiune sunt introduși în clădire pe altă ușă”, a povestit atunci un angajat DigiSport, sub protecția anonimatului. Acum 3 luni, ProSport a trimis o scrisoare oficială RCS RDS, compania mamă a Digi Sport, în care solicita un punct  de vedere referitor la ieșirile repetate ale oficialului Stelei. Răspunsul nu a venit nici până astăzi.

Gică Popescu: În fotbalul mare nu se face așa ceva!
Izbucnirea de la finalul meciul cu Chiajna este cu atât mai bizară cu cât Stoica primea de la Digi un salariu de 4.000 de euro pe lună pentru aparițiile sale la emisiunea Fotbal European. Și-a găsit repede și înlocuitor în post scriptum-ul demisiei sale de pe una dintre rețelele de socializare: „Îi las locul în studio domnului Dinu Gheorghe, dar îl atenționez că acolo nu se pretează diversiunile și aluziile. Acolo trebuie să știi ce posturi acoperă Grosskreutz și că idolul lui De Ceglie este Nedved. Iar astea nu se învață la fără frecvență”, a conchis Stoica ironic. Contactat telefonic de ProSport, Gică Popescu a declarat: „Singurul lucru pe care pot să-l spun este ca în fotbalul mare nu se face așa ceva. Nu chemi președinți aflați sub contract la club la emisiuni. Poate doar o dată. Dar atât. Nu îi faci invitați permanenți. Repet: nu e normal”. Fostul internaționalul si actualul candidat la președinția FRF a continuat: „Campionatul se joacă pe teren, nu la emisiuni. Astfel de certuri nu fac bine imaginii fotbalului românesc, care și așa nu este una tocmai bună”.

*Radu Naum și Dinu Gheroghe nu au putut fi contactați pentru reacții referitoare la episodul de vineri seară

Oameni de fotbal angajați la DigiSport

Dinu Gheorghe (președinte la Astra)
Ilie Dumitrescu
Ion Crăciunescu
Florin Bratu
Ionel Dănciulescu (director sportiv la Dinamo)
Gabi Balint
Bogdan Mara

2.000 de euro este suma lunară pe care o primește Dinu Gheorghe la DigiSport

Oameni de fotbal angajați la DolceSport

Basarab Panduru
Iulian Miu
Dan Lăzărescu
Viorel Moldovan (antrenor la Rapid)
Bogdan Stelea (selecționer la România U21)
Cosmin Contra (antrenor la Petrolul)

Oameni de fotbal angajați la Sport.ro

Adrian Matei
Claudiu Vaișcovici

Dacă vrei să fii managerul unei echipe de fotbal trebuie să te preocupi numai de fotbal. Secretul succesului e la timpul de conectare. Eu visez și noaptea Unirea Urziceni. Eu mă gândesc la formule de echipă, la ce jucători s-ar potrivi la echipă, la cine ar trebui să plece
Mihai Stoica, la GspTV, în perioada în care era la Unirea Urziceni

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele