8 metode pentru a da jos surplusul de kilograme. ProSport a petrecut o zi la un club de fitness

8 metode pentru a da jos surplusul de kilograme. ProSport a petrecut o zi la un club de fitness
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport a petrecut o zi la un club de fitness de lângă București. Instructorii centrului au prezentat o serie de exerciții care vă ajută să reintrați în formă în 2014. La un simplu calcul, un abonament pe un an la sală costă cât un pachet de țigări cumpărat în fiecare zi

Alergi după viață și nu mai ai când s-o trăiești? Ai acumulat kilograme în pauza de Sărbători? Ai banchetuit mai mult decât era necesar? Și ești chiar student în sala de fitness? Sau te afli la baza de instruire? Dacă ai o foame nebănuită de mișcare, e cazul să intri în fantastica spirală a unei săli de fitness. Să transformi grimasele în zâmbete, să simți înviorarea într-un bazin cu apă de zici că-i potabilă, să uiți de bucatele românești asezonate la leneșele dimineți și să crezi. Să aspiri! Să transpiri! Să expiri! Să respiri!  E nevoie un mix de inițiativă cu voință și ușa de la intrarea într-un club de profil va face reverența scurtă specifică întâlnirii cu campionul din tine. Nu e ca și cum ai scăpa de o scamă de pe reverul sacoului de Revelion. Dar nici nu-i atât de greu. Costumul mototolit te așteaptă ori în rucsacul de lângă roata de rezervă, ori pe sârma din balcon, ori pe raftul de jos. Sus vei avea moralul și resursele de energie după o zi la sală.

Pentru a vă oferi firul de ață ce vă  arată din nou drumul spre ganterele favorite sau TRX-ul preferat, ProSport a stat o zi într-un club de lângă București. La Atlantis Fitness and Lifestyle din Pipera, instructorii atelierului de sănătate ne-au arătat, printre programe, câteva picături de pregătire. În bazin sau în sălile de clasă. Printre aparatele semețe, vestiare sau saună, managerul Horațiu Dumitrescu (35 de ani), fost campion la triplusalt, alături de colegii Alexandra Grădinariu, Ionuț Dumitru, Kalinna Vișoiu și Adi Crăciunescu au pus în practică opt metode care vă vor ajuta să scăpați surplusul de kilograme și să vă transmită supradoză de voie bună. „Dacă ai făcut o pauză sau ești abia la început, nu se începe un program sofistificat. Când vii la un centru de fitness, trebuie mai întâi să iei contact cu trainerul pentru a te direcționa”, demarează Dumitrescu. Ideea e simplă. Instructorul te vede, îți citește trăsăturile fizice cu ajutorul unui computer și te îndrumă spre activitățile care ți se potrivesc. Dărâmi practic două popice dintr-o lovitură. Te relaxezi și lucrezi. Pentru sănătate. Pentru viitor. Pentru tine. Pentru că uneori e timpul să lași tot și toate și să spui că acum e timpul. „Dacă ai avut o perioadă de inactivitate, e bine ca în primele zile să nu depășești o ședință de 50 de minute. Dar trebuie luați în calcul mulți factori, precum vârsta sau alimentația”, continuă fostul atlet.

Odată intrat într-un asemenea club, ai tendința să deschizi toate ușile. Mânat de curiozitate, descoperi activități pe care le-ai practicat cândva sau care te-au făcut să trăiești o copilărie ca într-o vedere. „E atât de real de pare ireal”, aflăm că spunea o doamnă de 70 de ani care a slăbit 30 de kilograme în câteva luni. Exemplul ei e unul dintre sutele care te fac să cârmești și spre o astfel de zonă. Imaginile surprinse la Atlantis de colegul Răzvan Lupică au verb și exprimă optimism și dinamism. „Și nu uitați să plonjați și în universul apelor. Apa te ajută să arzi repede caloriile, apa îți întărește articulațiile, apa te relaxează, din apă pleci cu o atitudine pozitivă, după o repriză în apă vei adormi imediat și nu vei mai avea insomnii”, spun instructorii Kalinna Vișoiu și Adi Crăciunesc. Așadar, A, pa, a, a, pa, a, pa pare refrenul care încheie o zi terminată într-un mod sănătos. Această pagină e doar o recomnadare. Cu ajutorul instructorilor de la Altlantis, vă oferim 8 sugestii. Testați-le pe rând, nu le încercați pe toate odată și… alegeți!

Două intervale aglomerate în România

Situat în Pipera, pe strada Erou Iancu Nicolae nr. 12-16, Atlantis Fitness & Lifestyle e deschis de luni până vineri între orele 6:30 și 23:00, iar sâmbăta și duminica între 8:00 și 22:00. „În România, cel mai mare flux de clienți apare în două intervale orare: 8:00-11:00 și 18:00-21:00. În străinătate, în țări precum Italia, Spania sau Grecia, unde foarte multe persoane au o pauză consistentă în timpul zile, mai apare un tronson orar în care lumea merge la sală: 12:30‑15:30!”, spune Horațiu Dumitrescu. Și în România se încearcă favorizarea celui de-al treilea interval orar, unul în care amatorii de mișcare sunt de cele mai multe ori constrânși de programul de la serviciu.

Alergarea pe bandă

E o alternativă pentru alergarea în aer liber, mai ales atunci când condițiile meteo nu-ți permit să te antrenezi afară. Alergarea pe bandă se face în mod gradual. „Începi cu mersul, apoi treci la o alergare ușoară, depinde de nivelul de antrenament al fiecăruia. În momentul în care treci de 60-65% din pulsul tău maxim, începi să topești din rezervele mai puțin bune din organism”, spune managerul Horațiu Dumitrescu, fost campion al României la triplusalt. O trăsătură de bază a acestui aparat derivă din faptul că poți schimba înclinația (panta) de la 0 grade la 20 de grade, iar solicitarea mușchilor implicați va crește consistent. O resursă de energie poate veni și de la un factor inedit. Majoritatea persoanelor care ating pe bandă noi limite în goana după palpitații obișnuiesc să asculte în căști muzica favorită. Așadar, nu uita să-ți iei cu tine la sală hiturile favorite. Și încă ceva! Alergarea pe bandă reprezintă o componentă esențială a programului tău de antrenament cardio.

Fitball

Când ajungi la Atlantis Fitness sau la orice sală de un asemenea profil, mingea e în terenul tău, dacă ai dăruire și voință. O minge mai altfel. Una uriașă. „E umflată pentru a atinge un diametru de 70 cm sau 120 cm”, explică Horațiu, în timp ce colegii săi ne arată diverse procedee în funcție de ținta propusă:  pentru mușhii pieptului, pentru coapse, pentru abdomen, pentru fesieri sau pentru spate. Mingea de gimnastică a fost inventată prin anii 50 de kinetoterapeutul elvețian Susan Klyaynfogelbah pentru a-și ajuta pacienții ce sufereau de tulburări ale sistemului nervos și afecțiuni ale coloanei vertebrale să se reabiliteze prin tratamente pe bază de exerciții de fitness. Ulterior, fenomenul a luat amploare, iar adevăratul stimulator al mușchilor posedă roluri multiple: te ajută să scapi de surplusul de kilograme, îți tonifică mușchii abdominali, îți îmbunătățesc flexiblilitatea, elasticitatea articulațiilor și mobilitatea sau îți calmează toate durerile de spate și de la nivelul coloanei. Dacă intri într-un asemenea centru, nu da cu piciorul în mingea colorată. Odată ce-ai ținut-o în palmă, vei fi contaminat iremediabil.

TRX

Exercițiile se efectuează cu ajutorul a două benzi și cu greutatea propriului corp, iar fenomenul TRX (Total Rezistence Exercise) impresionează prin simplitatea lui. Ajută la creșterea forței, a flexibilității, a echilibrului și a mobilității, iar diferitele exerciții au un impact sporit asupra Core-ului (mușchi abdominali, lombari, oblici și fesieri). Diferitele imagini (vezi foto) surprinse cu instructorul Ionuț Dumitru te pot ajuta să-ți conturezi o idee despre beneficiile acestui procedeu extrem de accesibil. Benzile TRX se pot instala aproape oriunde, iar odată ce îi descoperi toate secretele are darul de a-ți suci mințile.

Pași fandați

La prima vedere pare un exercițiu simplu și zici că ai pășit pe terenul visurilor tale cu două gantere de greutate mică strânse în podul palmei. Deplasezi piciorul stâng în față și pe cel drept în spate, tragi șoldurile și flexezi genunchii. Floare la ureche, nu? Ei bine, nici vorbă! Rămâi nemișcat câteva secunde și apoi inversezi picioarele. Exercițiul se face într-o linie dreaptă și după câteva lungimi începi deja să scrâșnești din dinți. Explică Horațiu Dumitrescu: „Sunt niște exerciții pe care aproapte toți trainerii le folosesc. Lucrează mai ales trenul inferior: bicepsul femural, fesierii, cvadricepsul femural. Nu și gamba, care e mai puțin vascularizată. Iei ganterele în mână să-ți ofere o presiune mai mare pe fandare. Practic, fandarea normală e un pas mai lung”. Dacă ți-ai propus un anumit număr de lungimi, iar oboseala îți inhibă elanul spre final, încearcă să mai pui într-un pas toată puterea care îți pompează prin vene. La final, te vei simți un campion cu majuscule.

Spinning

Reguli esențiale: îți aranjezi șaua bicicletei și nu-l practici zi de zi, pentru că solicită enorm genunchii și spatele. Senzația pe care o trăiești e unică! Te teleportezi prin toate locurile pe care ți le-ai dori să le revezi și trăiești ca într-o vedere pentru câteva fracțiuni de secundă. La clasa de spinning e atât de multă adrenalină în aer, de parcă-i simți mirosul. Chiar dacă n-ai dezvoltat vreodată o pasiune pentru ciclism, bicicletele staționare au darul de a exercita asupra ta o atracție magnetică. Înșurubate parcă în parchet și așezate în mai multe linii, aparatele te fac să arzi până la 500 de calorii într-o oră, iar ritmul este dictat de instructor, un fel de lider de pluton așezat cu fața spre grup. Horațiu, în cazul nostru, e un tip bogat în savoare comică. Fixează ritmul și intensitatea, devine un bariton convingător pentru a acoperi beat-ul care sparge pereții și răspunde cu un bici fin al ironiei pentru a-și face colegii din pluton să se apropie de finiș. La spinnning se lucrează pe intervale – viteza și rezistența pe care o opun bicicletele staționare  se modifică periodic – iar pe anumite „trasee” te ridici în picioare și te sprijini de ghidon și pedale.

Stepul aerobic

Accesoriul pe care-l ții sub papuc e o platformă sau o scăriță cu o înălțime cuprinsă între 8 și 15 centimentri, iar antrenamentul instigă cursanții la o… revoluție. Revoluția de tonifiere a musculaturii șoldurilor, a picioarelor, a abdomenului și a mușchiului inimii. Se face într-o clasă de grup, „care generează concurența, te motivează și îți dezvoltă spiritul de echipă”, ne mai spune Horațiu. Iar atmosfera îți ridică pulsul la 120. Bașii pulsează în boxe, iar instructorul stabiliește cu tine contactul vizual prin oglinda lipită de perete. Rezultatul? Cursanții se mișcă robotic, imitând pașii instructorului, mișcarea de bază se aseamănă cu urcatul pe scări, iar grupul asamblat de persoane de toate vârstele creează senzația că ar putea oricând da o reprezentație de coregrafie pe o scenă amplasată oriunde. Dincolo de starea de bine pe care ți-o transmite, acțiunea îți oferă o mobilitate de invidiat, te ajută să îți îmbunătățești sistemul respirator și cardiovascular, ceea ce te va scuti pe viitor de bolile de inimă. Așadar, revoluția e extrem de eficientă.

Înot cu bagheta sau cu pluta

Intrarea într-un bazin inundat de lucși sau de lumină naturală se face după sală. Natația te ajută foarte mult să pleci cu o stare de bine de la un centru de fitness. Explică Adi Crăciunescu, instructor la Atlantis. „Dacă faci sală, ai mușchii umflați și, intrând în apă, îți întinzi musculatura și o ajuți să se relaxeze”. Colega lui, Kallina Vișoiu, dezvoltă: „Înotul cu bagheta sau cu pluta e forma inițială de a învăța să te ții pe apă. Lucrează partea inferioară și abdomenul. Cele două accesorii reprezintă factorul de siguranță al necunoscătorului de înot”.

Cel mai simplu procedeu

O altă modalitate de a arde caloriile în apa unei pisine este înotul prin procedeul craul. Nimeni nu scoate untul din tine, doar te invită să-ți demonstrezi tăria de caracter când oboseala apasă ca o piatră de moară pe umerii tăi, după ce ai ținut la degetul mic toate greutățile din sala de fitness. „E cea mai simplă formă de înot, procedeul craul e baza înotului și se învață foarte ușor. Îți lucrează toate grupele musculare și e suficient să faci 30 de minute. Într-o oră… arzi cam 800 de calorii”, explică instructorul Adi Crăciunescu.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele