10 întrebări publice adresate de ProSport lui Hagi. De ce Ianis din 2016 este Iancu din 2015. Acordul dintre Steaua şi Tottenham, nefinalizat şi necunoscut de presa din România | EXCLUSIV

16 feb 2016 88796 afişări Comentează şi tu Special
10 întrebări publice adresate de ProSport lui Hagi. De ce Ianis din 2016 este Iancu din 2015. Acordul dintre Steaua şi Tottenham, nefinalizat şi necunoscut de presa din România | EXCLUSIV 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15076026/2/iancu-deget.jpg

„Totul a început cu o dezinformare”, ne scrie un cititor mai atent la detalii decât noi, probabil pentru a ne reaminti unde este nordul şi unde sudul. Totul a început cu informaţia „scăpată” în presa din România şi din străinătate că Manea s-a transferat la Chelsea, când de fapt el fusese vândut de un an unei companii din Cipru, Apollon Football (Public) Limited.

Este compania cu răspundere limitată şi cu acţionariat ascuns pe care autorul comunicatului postat, luni, de Academia Hagi o asimilează cu un club. În două paragrafe, textul întreţine confuzia între noţiunile de club şi societate comercială, deşi ele n-ar trebui luate la pachet. Clubul poate transfera drepturile federative ale jucătorului, societatea drepturile economice :

1. Fotbal Club Viitorul SA a încheiat în luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucătorul Cristian Manea

2. Apollon Football (Public) Ltd. este un club de tradiţie din prima ligă din Cipru şi nu un fond de jucători

Compania Apollon Football (Public) Ltd l-a transferat pe Manea, dar fundaşul român nici n-a călcat în clubul Apollon Limassol, aflat acum pe locul 4 în campionatul cipriot. Manea a fost împrumutat în vara lui 2015 la Mouscron şi aşteaptă un transfer iluzoriu la Chelsea, cu care părinţii săi au fost momiţi la semnarea contractului cu firma cipriotă. Tot la compania amintită de Hagi a fost transferat şi sârbul Andrija Zivkovic de la Partizan, din care fondul de investiţii controlat de superagentul Pini Zahavi a cumpărat 50%, tot în 2014, în urma unui contract înrobitor. Diferenţa este că părinţii lui Zivkovic s-au revoltat. ProSport a scris despre acest caz în partea a II-a a serialului „Viitorul transferat”.

Trecem rapid peste faptul că nimeni de la Academia Hagi nu a considerat necesar ca punctul 2 din comunicatul publicat astăzi să fi fost anunţat în iunie 2014, atunci când Manea a fost vândut în Cipru, sau, ulterior, până în momentul dezvăluirii destinaţiei sale reale făcută de ProSport în urmă cu cinci zile.

Depăşim şi ideea insinuată - desprinsă parcă din anii Cooperativei - că Viitorul ar fi pierdut meciul cu CSMS Iaşi din cauza articolelor publicate în ultimele cinci zile de ProSport. Jurnaliştii n-au aşezat echipa în teren la meciul de sâmbătă şi nici n-au intrat pe sub centrare la golurile ieşenilor.

ProSport nu urmăreşte destabilizarea echipei Viitorul şi nici denigrarea activităţii Academiei Hagi. Interesul jurnaliştilor a fost atras de informaţiile ascunse de Hagi timp de 20 de luni.

 


Ianis Hagi, atacat de Chipciu şi Guilherme într-un meci pierdut în faţa Stelei

Interesul ziariştilor este punctual. Punctul 5 din comunicatul Academiei Hagi distruge o declaraţie dată, săptămâna trecută, de acelaşi Hagi. Miercuri seară, la DigiSport, patronul-antrenor a spus clar: "Ianis a fost împrumutat la Viitorul pentru şase luni. În vară atît noi, cît şi Fiorentina vom hotărî dacă va mai rămîne împrumut la noi sau nu”. În comunicat se scrie:

Clubul Fiorentina a încheiat cu noi, în anul 2014, un acord prin care deţine prima opţiune de transfer pentru jucătorul Ianis Hagi.

Pentru cei care nu înţeleg diferenţa dintre „prima opţiune” şi transfer: Ianis Hagi nu avea cum să fie împrumutat la Viitorul din simplul motiv că un acord pentru prima opţiune nu înseamnă un transfer. Până şi un jurnalist intrat de o zi într-o redacţie de ziar ştie asta.  

Şi ca lucrurile să fie clare, ProSport face astăzi o nouă dezvăluire, obţinută în urma colaborării cu jurnalişti britanici de investigaţie.

 

Tottenham a avut prima opţiune a lui Iancu. Nu şi pe Iancu

Gabi Iancu - fotbalistul crescut de Steaua până în 2003 şi întors la Steaua 10 ani mai târziu, după un detour pe la Concordia Chiajna şi Viitorul - s-a aflat până în vara trecută în situaţia lui Ianis Hagi. Timp de doi ani, între 28 august 2013 şi 1 august 2015, mijlocaşul legitimat acum în liga a doua din Turcia, la Karademir Karabukspor, a fost obiectul unui contract între Steaua şi clubul englez Tottenham.


Gabi Iancu, pe vremea când Tottenham părea dispusă să-l achiziţioneze

În ziua în care Vlad Chiricheş s-a transferat de la Steaua la Tottenham pentru 8 milioane de euro, cele două cluburi se înţelegeau în privinţa unui acord de primă opţiune pentru Iancu. Decizia e curioasă, suma este surprinzătoare, iar informaţia nu a ajuns la urechile media din România.

În ianuarie 2014, la patru luni după semnarea înţelegerii, presa a scris despre faptul că scouterii lui Tottenham au venit la Bucureşti să-l monitorizeze pe Iancu. Nimeni nu a ştiut, însă, că monitorizarea venea ca urmare a încheierii unui act oficial

Tottenham s-a obligat să plătească 1,5 milioane de euro în schimbul primei opţiuni de transfer a fotbalistului român. Suma a fost, conform informaţiilor obţinute de jurnaliştii britanici, plătită în cinci rate derulate pe perioada a doi ani: prima rată s-a ridicat la 500.000 de euro, celelalte patru la 250.000 de euro.

Şi mai surprinzătoare este suma pentru care Tottenham se angaja să-l transfere definitiv pe Iancu. Dacă voiau să-l achiziţioneze, englezii urmau să plătească 15 milioane de euro, în cinci rate egale.

Conform acestui gen de contract, în momentul în care Tottenham activa opţiunea de transfer, Steaua se obliga să pună la dispoziţia englezilor cartea verde, chiar dacă ulterior activării ar fi primit o ofertă mai mare de 15 milioane de euro din partea altui club.

După doi ani în care, paradoxal, a câştigat bani de pe urma unui fotbalist tânăr care nu a confimat, Steaua l-a cedat pe Iancu la Karabukspor, în vara lui 2015. În niciun moment, însă, Iancu nu a fost jucătorul lui Tottenham, cum nici Ianis Hagi nu este fotbalistul Fiorentinei. La început de 2016, contractul dintre Steaua şi Tottenham pentru prima opţiune a lui Iancu pare o metodă artificială de a mări suma de transfer a lui Chiricheş.

 

10 întrebări pentru Hagi

Întrucât Hagi a ales să nu răspundă la telefoanele jurnaliştilor, ProSport a decis să-i adreseze 10 întrebări publice la care aşteaptă răspunsul într-o conferinţă sau printr-un comunicat de presă:

1. Domnule Hagi, de ce nu aţi dezminţit niciodată informaţiile din media românească şi occidentală privind transferul lui Cristian Manea la Chelsea?

2. De ce fotbalistul Cristian Manea şi părinţii lui ştiu că jucătorul aparţine de Chelsea. Le-a fost această informaţie transmisă de dumneavoastră?

3. Pe 6 martie 2015, la 9 luni după ce l-aţi vândut pe Manea la Apollon Football (Public) Ltd, aţi declarat că „Manea va pleca sigur la vară la un club mare. Dar nu ştiu dacă va fi Chelsea”. În opinia dumneavoastră, Apollon Limassol este un club mare?

4. Cât a plătit Viitorul în octombrie 2013 pentru transferul lui Nemanja Radonjic de la Partizan şi ce sumă a încasat Viitorul la împrumutul acestuia către Roma Primavera, în februarie 2014?

5. Dacă jucătorul Radonjic a plecat pur şi simplu de la echipă, ce măsură aţi luat împotriva lui?

6. De ce Viitorul a anunţat oficial pe contul de Facebook transferul lui Olinga, când – de fapt – el nu a semnat niciodată, potrivit comunicatului de presă pe care l-aţi publicat?

7. Dacă Olinga era proprietatea altui club, de ce s-a antrenat cu Viitorul până în vara lui 2015 în ciuda faptului că transferul în România a picat încă din februarie 2015?

8. De ce aţi declarat săptămâna trecută că Ianis Hagi a fost cumpărat de Fiorentina?

9. Aţi declarat la DigiSport că Ianis a fost împrumutat de Fiorentina. Cum putea fi el împrumutat când Fiorentina are, potrivit comunicatului dumneavoastră, doar prima opţiune de cumpărare?

10. Mai există vreun jucător crescut de Viitorul, în afara lui Manea, ale cărui drepturi economice au fost transferate, integral sau în procente, către compania Apollon Football (Public) Limited din Cipru sau către alte companii din Malta, Gibraltar, Luxemburg sau Insulele Virgine Olandeze?

 

 

COMUNICATUL ACADEMIEI HAGI

Referitor la articolele apărute în ultimele zile pe un site de sport din România, în care s-au făcut mai multe afirmaţii despre activitatea clubului nostru, dorim să facem următoarele precizări:

1. Fotbal Club Viitorul SA este o societate pe acţiuni, cu un capital social de peste 7 milioane de euro, care îşi plăteşte fără întârziere salariile către angajaţi şi datoriile fiscale către statul român.
Societatea noastră, la fel ca toate cluburile de fotbal din întreaga lume, colaborează cu diverse persoane fizice şi juridice, cluburi de fotbal, societăţi şi agenţi de jucători, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Până în prezent clubul nostru nu a avut nici o colaborare cu fonduri de investiţii sau organizaţii de acest gen.
Transferul unui jucător de la un club la altul se realizează printr-un contract încheiat de părţi, iar, de cele mai multe ori, părţile convin să păstreze confidenţiale anumite clauze.
Documentele de transfer internaţional încheiate de clubul nostru au fost comunicate FIFA, prin intermediul sistemului de transfer on-line (TMS), Federaţiei Române de Fotbal în cadrul procesului de licenţiere, instituţiilor bancare, precum şi altor instituţii, atunci când s-au solicitat astfel de documente.
În concluzie, Fotbal Club Viitorul SA nu a făcut publice anumite clauze legate de transferul unor jucători pentru că a respectat clauzele de confidenţialitate şi nu din motivele sugerate de autorii articolelor.

2. Fotbal Club Viitorul SA a încheiat în luna iunie 2014 un acord de transfer cu clubul cipriot Apollon Football (Public) Ltd. pentru jucătorul Cristian Manea, iar părţile s-au înteles ca jucătorul să continuie activitatea fotbalistică la clubul nostru, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Subliniem faptul că transferul jucătorului Manea Cristian s-a făcut către un club sportiv şi nu către un fond de jucători sau o firmă off-shore, aşa cum se afirmă tendenţios în articolele menţionate.
Ca o confirmare a afirmaţiilor noastre este şi faptul că transferul lui Manea, ca şi celelalte transferuri internaţionale, s-a efectuat prin sistemul TMS implementat de FIFA, sistem ce nu permite decât transferuri între cluburi sportive.
Apollon Football (Public) Ltd. este un club de tradiţie din prima ligă din Cipru şi nu un fond de jucători, aşa cum se sugereaza în articolele publicate de site-ul Prosport.
Despre transferul jucătorul s-au facut mai multe speculaţii în presă, menţionându-se numele mai multor echipe unde ar fi fost transferat, însă Fotbal Club Viitorul SA nu a confirmat niciodată, în mod oficial, aceste speculaţii.

3. Jucătorul Nemanja Radonjic a fost legitimat de clubul nostru după ce fusese remarcat la una din ediţiile turneului “Cupa Stelelor Estului”, organizat la Constanţa. După o scurtă perioadă de timp de la legitimare, jucătorul a decis să plece de la club şi, în ciuda eforturilor depuse de noi, a refuzat sa se mai întoarcă în România.


Toţi jucătorii pe care i-am transferat la Fotbal Club Viitorul SA au fost aduşi numai cu scopul de a beneficia de performanţele sportive ale acestora, iar în momentul în care acest lucru nu s-a mai putut realiza, din diverse motive, am ales să încetăm cât mai repede posibil raporturile de colaborare.

4. Jucătorul Fabrice Essono Olinga a fost propus clubului nostru de un agent de jucători cu care colaborăm de mai mulţi ani si a fost dorit de staff-ul tehnic, însă, fiind extracomunitar, nu a putut fi legitimat in timp util, în perioada de transferuri din februarie 2015.

5. Clubul Fiorentina a încheiat cu noi, în anul 2014, un acord prin care deţine prima opţiune de transfer pentru jucătorul Ianis Hagi.

6. Constatăm că a devenit o obişnuinţă pentru site-ul Prosport să transmită informaţii eronate despre Fotbal Club Viitorul SA şi să minimalizeze performanţele noastre sportive, fiind publicate în intervalul 10-12.02.2016, exact înaintea unui meci oficial important, trei articole tendenţioase despre noi.
Deşi este cel mai bun sezon fotbalistic al nostru de la înfiinţare, performanţele sportive ale echipei de seniori au fost apreciate de majoritatea iubitorilor fotbalului, rezultatele grupelor de copii si juniori au fost de excepţie, am obţinut licenţa de la FRF şi nu avem nicio datorie către instituţiile statului sau către angajaţi sau terţi si susţinem, prin Academia Gheorghe Hagi, un proiect unic în România - suntem pentru acest site, în permanenţă, un exemplu negativ al fotbalului românesc, mai ales în această perioadă, în care se reia campionatul si începe sistemul play-off.
Afirmaţiile despre clubul nostru, apărute în ultima perioadă pe site-ul Prosport, la care am oferit prin acest comunicat răspunsuri veridice şi lămuritoare, sunt simple speculaţii şi concluzii hazardate ale autorilor articolelor. Acestea nu urmăresc decât să ne prejudicieze imaginea publică şi să destabilizeze atmosfera foarte bună de la clubul nostru.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.