SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal: „Salarii de 100 de dolari, antrenori ghidați de superstiții și apă dulce la băncuță”

SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Fost campion de două ori în România, cu CFR Cluj, Cristi Bud a cucerit în acest sezon și titlul în Republica Moldova.
  • Atacantul are cea mai bună medie de goluri pe meci din campionatul țării vecine și a celebrat titlul alături de alți doi români: Romeo Surdu și Cornel Gheți.
  • Bud povestește pentru ProSport despre experiența din Moldova și despre lucrurile care l-au șocat, într-un campionat în care primele trei echipe au terminat la egalitate de puncte.

Trei români au „cucerit” Moldova în acest sezon. Bud, Surdu și Gheți sunt fotbaliștii care au plecat în căutarea gloriei dincolo de Prut, într-un campionat necunosct pentru români, cu multe surprize și în care se mai văd reminiscențele comuniste. Moldova de peste Prut, văzută prin ochii fotbaliștilor, e un amalgam între lux și sărăcie, între mașini scumpe și drumuri „sparte” și între două clase sociale care n-au decât varianta de a supraviețui împreună. În acest peisaj, Cristi Bud a câștigat al treilea titlul din cariera sa, cu o echipă de care probabil n-a auzit înainte să fie chemat acolo: Milsami Orhei.

Cu experiența celor două campionate câștigate cu CFR în CV (2010 și 2012), lui Bud i-a fost ușor să se remarce în Moldova. A avut cea mai bună medie de reușite din campionat, cu un gol la 69 de minute și a marcat alături de Romeo Surdu 23 din cele 50 de goluri ale lui Milsami.

Patru schimbări și regula „meciului de aur”

Titlul în Moldova nu putea fi decât de poveste. Echipa românilor a terminat la egalitate de puncte cu Dacia Chișinău și Șerif Tiraspol, dar diferența a făcut-o meciurile directe. „A fost cel mai disputat campionat din ultimii 15 ani. În ultimii ani doar Șerif și Dacia au câștigat campionatul. Este un sistem ciudat. Dacă erau două echipe la egalitate de puncte s-ar fi jucat „meciul de aur”. Așa s-a făcut clasament în trei. Sunt mai multe lucruri noi de care m-am lovit. De exemplu, am fost surprins să văd că se fac patru schimbări și nu trei”, își începe povestea Cristi Bud.


Milsami Orhei, cu trei români în echipă, a câștigat titlul în Moldova la cinci ani de la înființare

Milsami, Unirea Urziceni a Moldovei, cu patronul cercetat penal

În aproape tot ce spune se poate sesiza o diferența enormă de la normalitatea cu care ne-a obișnuit fotbalul din vest. Echipa sa e un fel de Unirea Urziceni. „Milsami are cinci ani de la înființare. Patronul Ilan Shor a făcut echipa în memoria tatălui său, care a decedat. Am înțeles că acesta ar fi vrut să achiziționeze Zimbru Chișinău”, spune Bud.

La fel ca patronii echipelor românești din ultimii ani, Shor este un om de afaceri controversat și cercetat penal. La 28 de ani acesta se află în topul celor mai bogați 50 de oameni din Republica Moldova.

„Sunt și fotbaliști cu salarii de 100 de dolari”

Astfel își permite să acorde salarii și de 60 de ori mai mari decât ale altor echipe. „Prima pentru titlu a fost 300.000 de dolari la toată echipa. Salariul mediu la echipele mari este undeva la 2.000 – 3.000 de dolari. La noi la echipă sunt și salarii de 500 de dolari și de 6.000 de dolari. Nu sunt echipe în insolvență, ca la noi. Sunt în schimb patru-cinci echipe care plătesc bine. În rest există și salarii de 100 de dolari. Întârzieri la bani sunt, dar nu ca în România”, povestește Bud.


Bud și Surdu au înscris aproape jumătate din golurile înscrise de Milsami în ultimul sezon din Republica Moldova

De la salariu de 70 de dolari, la Porsche Cayenne

Viața din Moldova l-a surprins de la început pe Bud, care spune că nu există decât oameni foarte bogați sau foarte săraci. „Salariul mediu în Moldova e undeva la 70-80 de dolari. Nu există în schimb clasă de mijloc. Se spune că e o țară săracă, dar mă uit pe stradă și văd mereu două-trei Porsche Cayenne sau câte un BMW X5. Viața nu e chiar ieftină însă”, povestește fotbalistul, care a descoperit și deosebirile dintre limba română și cea moldovenească: „Sunt multe lucruri care m-au suprins la început. M-au șocat drumurile, care arată cam cum erau la noi în anii ”90″.

„Apă cu fâs, colțuni și odăi”

Nici limba moldovenească nu este atât de apropiată de cea română, pe cât credea Cristi Bud. Acesta se amuză pe seama problemelor lingvistice pe care le-a întâmpinat. „Sunt multe cuvinte pe care nu le înțelegeam. Când am ajuns m-au întrebat câte odăi să aibă apartamentul. Nu știam la ce se referă. Se refereau la camere. La apa minerală se spune apă cu fâs. Sucul la doză ei îl numesc suc la băncuță, iar sucul, în general, e apă dulce. Dacă vrei să îți cumperi ciorapi, trebuie să ceri colțuni. A fost ciudat la început (râde).

„Liderul s-a retras din cauza problemelor de arbitraj”

Din punct de vedere fotbalistic, Moldova nu stă atât de rău pe cât se crede în România, spune Bud, care își consideră actuala echipă de nivel mediu în Liga 1. Scandalurile sunt nelipsite, iar două echipe s-au retras din campionat în plin sezon. Chiar fostul lider, Veris, a decis să se retragă, motivând arbitrajele scandaloase. „Știu că se vorbește despre fotbalul din Moldova că ar fi slab, dar nu e chiar așa. S-a ridicat nivelul pentru că s-au întors mulți jucători din Rusia. Milsami cred că ar termina pe 7-8 în România. S-ar putea bate și la Europa”, este de părere atacantul.

„Antrenorul se temea că pierdem, dacă joc titular”

Chiar dacă a fost cel mai prolific jucător din campionat, Cristi Bud n-a fost și titular de bază la Milsami. Spune că antrenorul avea o superstiție în acest sens. „Aș vrea să plec pentru că nu am fost folosit cât cred că aș fi meritat. Am dat goluri decisive, dar antrenorul avea o superstiție și spunea că marchez doar dacă intru din postura de rezervă și doar așa câștigă echipa. Eram talisman (râde), povestește Bud, care ar vrea să revină în Liga 1. „Am câștigat campionatul, dar nu știu dacă mai rămân. Aștept oferte și voi vedea. Mi-ar plăcea să mă întorc în România. Simt că am revenit la forma care m-a consacrat și mă gândesc și la familie”, a spus fotbalistul.


Tehnicianul prefera să-l bage în teren pe Bud în a doua repriză. Era superstiția sa și atacantul era considerat „armă secretă”

Titlul, în memoria primului său fiu

Cristi Bud a trecut în urmă cu doi ani printr-un moment extrem de dificil. Primul său copil, Mihai, a decedat la doar 4 zile după naștere. Atacantul a celebrat titlul cu soția sa și cu cel de-al doilea fiu, Milan, dar nu l-a uitat nici pe primul fiu. Bud a avut un tricou cu numele acestuia, la decernarea titlului de campioană. „Titlul i-l dedic familiei și lui Mihai, primul meu băiat. Probabil și-a băgat aripa de înger și a făcut ca lucrurile să meargă bine. Dumnezeu ne-a pus la încercare, dar am trecut peste acele momente. Mă bucur că am avut familia alături de mine la celebrarea titlului”, a conchis Bud pentru ProSport.


Titlul cu Milsami i l-a dedicat fiului care a decedat la câteva zile după ce s-a născut

Foto: milsami.md

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…