INTERVIU | TIMOFTE: „România ar fi fost un bun somnifer la acest Mondial. Am fi fost candidați la echipa cu cel mai nespectaculos joc”

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | TIMOFTE:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ioan Timofte (46 de ani) n-a ratat niciun meci de la această ediție a Mondialului din Brazilia. Din postura de fost campion al Portugaliei cu FC Porto și semifinalist al Ligii Campionilor, actualul președinte al grupării Poli Timișoara reprezintă una dintre vocile autorizate din fotbalul românesc. Tim a zâmbit trist la finalul partidei dintre Germania și naționala lui Paulo Bento, susține că defensiva Braziliei e punctul slab al selecționatei gazdă și crede că sprayul cu care sunt dotați „oamenii în negru” ar putea fi folosit și în situații… limită. Și dacă ați citit titlul interviului, încercați să găsiți selecționata de la acest turneu menită să le facă telespectatorilor pleoapele grele de somn. După primele partide din Brazilia, fostul mijlocaș a realizat spre ce titlu ar fi țintit echipa lui Pițurcă. Desigur, dacă ar fi învins Grecia în baraj.

Tim, cu ce gust ai rămas după eșecul Portugaliei în fața Germaniei?
Mă așteptam să piardă Portugalia, dar mi s-a părut foarte ușor acordat penaltyul Germaniei (n.r. transformat de Muller, 1-0). Echipa lui Low e oricum foarte puternică, iar Portugalia, cu un Ronaldo care nu joacă la capacitatea lui maximă, se simte că nu se poate exprima la un nivel ridicat. Eu mă așteptam ca Paulo Bento să-l scoată la pauză.

Te-a surprins gestul lui Pepe sau nu mai are cu ce să te surprindă stoperul lui Real Madrid?
De multe ori și gestul contează. La reluare s-a și văzut că îl lovește pe Muller, nu mă mai surprinde, m-am obișnuit cu Pepe.

Evoluția Germaniei din meciul cu favorita ta, Portugalia, te poate face să spui că Germania e printre favorite la câștigarea titlului?
Germania era printre favorite și înainte de începerea turneului, m-a impresionat și Italia, o echipă foarte solidă, care a demonstrat mereu că rezultatele din amicale sunt doar înșelătoare. Și Franța poate da lovitura după o bună perioadă, pentru că pare să-și fi găsit echilibrul. În același grup aș putea include și Belgia, o națională care se bazează pe jucători la fel de valoroși cam pe toate posturile.


Bruno Alves și Ronaldo (în centru), cu privirea pierdută după dezastrul de la debut (0-4 cu Germania)

Cum ți se pare regula conform căreia arbitrii trasează cu un spray cu spumă atât punctul de la care trebuie să se execute o lovitură liberă, cât și linia la care trebuie să stea zidul?
E ok, e o măsură foarte bună, nu mai poate nimeni spune că fură x sau y cu un metru, nici nu mai poate nici un jucător să miște mingea. În Brazilia se aplică de mulți ani.

Dar parcă se mai șterge un detaliu din frumusețea fotbalului…
Nu, nu în asta consta frumusețea fotbalului. Și, uite, acel spray mai poate folosi la ceva. Bine, nu știu din ce este făcut (n.r. – tubul conține o spumă care dispare de pe gazon la două minute după ce a fost pulverizată). Atunci când un arbitru pierde jocul din mână, iar unii fotbaliști devin irascibili, le poate da în nas.

Crezi că are vreo hibă sistemul Goal Line Technology?
Nu, eu cred că fotbalul are numai de câștigat. Așa cum a avut și tenisul cu sistemul Hawke Eye, așa cum are și rugbyul cu toată tehnologia care îl susține. Dacă ar fi existat încă din 1966, atunci Anglia nu ar mai fi câștigat titlul mondial.


În 1966, pe Wembley, în fața a 93.000 de spectatori, s-a disputat una dintre cele mai controversate finale ale unui campionat mondial: Anglia – Germania 4-2 (d.p. / 2-2 la finalul celor 90 de minute). În prelungiri, în minutul 101, Geoff Hurst a șutat puternic, mingea a căzut în percepția englezilor după linia porții, iar în opinia germanilor pe linia porții. Golul a fost validat de centralul elvețian Dienst și de asistentul sovietic Bakhramov, iar reușita a rămas în istorie drept „golul fantomă”


Mircea Lucescu, dar și alți antrenori români, susțin că finala Mondialului se va juca între Brazilia și Argentina. Împărtășești aceeași opinie?
Brazilia și Argentina nu m-au impresionat până acum în mod deosebit, dar factorul „casă” își spune și își va spune cuvântul. Chiar dacă e formată din jucători precum Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz sau Marcelo, linia defensivă a Braziliei e una fragilă, incompatibilă cu țelurile pe care și le-a fixat cvintupla campioanaă mondială. Față de apărarea echipei din 1994 (n.r. a învins în finală Italia) sau față de cea a naționalei din 2002 (a trecut în finală de Germani)… actuala linie defensivă a Braziliei e inferioară.

„Dacă am fi picat cu Honduras sau Iran, poate am fi scos un rezultat bun”

Cât de mult te-a surprins rezultatul întâlnirii OlandaSpania 5-1, a treia cea mai grea înfrângere a spaniolilor la un campionat mondial?
Cam toți jucătorii spanioli au evoluat în multe partide cu o încărcătură imensă în acest sezon, iar oboseala acumulată și-a spus cuvântul și în acest meci de debut al echipei lui Del Bosque. Dar să nu uităm că Spania a mai debutat cu stângul la turneele importante, iar apoi a defilat. Însă, din punct de vedere psihic, un astfel de rezultat poate lăsa urme adânci. Vom vedea cât de puternici din punct de vedere mental sunt spaniolii.


Olandezii au imaginație bogată. Au realizat imediat un fotomontaj cu Van Persie în rol de wrestler plutitor peste ring. Trimitere firească spre… Casillas

Spaniolii au primit și câteva goluri spectaculoase. Care ar fi în opinia ta cel mai frumos gol marcat până acum în Brazilia?
Cu siguranță, golul marcat cu capul de Van Persie. Intuiție, viteză de anticipare, execuție, inventivitate, inteligență. Vârful lui Manchester a gândit și a lovit perfect într-o fracțiune de secundă. Dar tată faza a fost formidabilă și trebuie remarcată și centrarea lui Daley Blind. Dar să știi că astfel de execuții am mai văzut la olandez și pe vremea în care evolua la Arsenal Londra. E de urmărit. Și el, și alți mari jucători de la acest turneu.

Un turneu fără România. Nu pot să nu-ți lansez, în încheiere, un exercițiu de imaginație. În contextul încheierii primei etape a meciurilor din grupe, ce crezi că ar fi făcut selecționata României sau la ce capitol crezi că ar fi punctat?
Dacă am fi avut proverbialul noroc, și am fi căzut cu Iran sau Honduras, poate că am fi făcut și noi un rezultat bun. Dar oricum, am fi fost naționala cu cel mai urât joc. La ora la care se dispută aceste partide, România ar fi devenit un bun somnifer pentru iubitorii fotbalului. Îmi pare rău, dar trebuie să închid acum.

Mulțumesc.
Mulțumesc și eu.



Timofte, într-o echipă stelară, alături de fotbaliști precum Vitor Baia, Fernando Couto, Aloisio, Kostadinov sau Domingos

Ioan TIMOFTE
Data și locul nașterii: 16.12.1967 / Anina (Caraș Severin)
Înălțime / greutate: 1,77 m / 75 kg
Post: mijlocaș
În prezent: președinte la Poli Timișoara
Dublu campion al Portugaliei cu FC Porto (1992, 1993)
Dublu vicecampion al Portugaliei cu FC Porto (1994) și Boavista (1999)
Semifinalist în Liga Campionilor cu FC Porto (1994)
Selecții / goluri în națională: 10/1
Meciuri / goluri în Divizia A: 65/19
Meciuri/ goluri în Liga portugheză: 215/62

ECHIPE LA CARE A EVOLUAT
1988-1989 Anina / CSM Reșița
1989-1991 Poli Timișoara
1991-1994 FC Porto
1994-2000 Boavista

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen