Descoperire şocantă pe creierul unui jucător decedat la 27 de ani. Afecţiunea gravă care riscă să compromită un sport de miliarde de dolari

27 ian 2016 21469 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
Descoperire şocantă pe creierul unui jucător decedat la 27 de ani. Afecţiunea gravă care riscă să compromită un sport de miliarde de dolari

Doctorii au descoperit o encefalopatie cronică traumatică (CTE) la testele făcute pe creierul lui Tyler Sash, jucătorul de fotbal american decedat la doar 27 de ani.

Afecţiunea a fost cauzată de repetatele comoţii cerebrale suferite pe teren de "safety"-ul de la New York Giants şi reprezintă una dintre marile probleme pentru fotbalul american, o industrie care generează aproximativ şapte miliarde de dolari doar din drepturile media.

Tyler Sash a încetat din viaţă în septembrie 2015 din cauza unei supradoze de medicamente. Fusese dat afară de Giants în 2013, după ce a fost suspendat patru meciuri pentru consum de Adderall, o substanţă aflată pe lista neagră în National Football League (NFL). Washington Post scrie că, după retragere, Sash (foto) acuza dureri de umeri produse de fotbal, însă rudele sale susţin că jucătorul avea probleme cu memoria.

Familia sa a decis să-i doneze creierul pentru teste, efectuate de o organizaţie afiliată Universităţii din Boston. Encefalopatia cronică traumatică descoperită este o afecţiune depistată şi la Junior Seau, un fotbalist care s-a sinucis în 2012.

"Fiul meu ştia că ceva nu este în regulă, dar nu putea să explice. Acum lucrurile sunt clare. Zona creierului care controlează impulsurile, luarea deciziilor şi gândirea era afectată foarte serios", a declarat Barnetta Sash, mama jucătorului decedat, pentru Washington Post.

Fratele jucătorului, Josh Sash, a explicat că Tyler a suferit cel puţin cinci comoţii cerebrale, începând din liceu.

În 2015, nu mai puţin de 11 jucători de fotbal american la nivel de licee au murit. Din 2010, patru jucători din NFL s-au sinucis.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.