Sportul românesc reacționează după scandalul de la naționala U17. Ghiță Mureșan, reacție dură către Kovacs: „A distruge moralul unui copil nu este calea de a lucra «la mentalitate»”

Redactor:
Adina Oșan
Sportul românesc reacționează după scandalul de la naționala U17. Ghiță Mureșan, reacție dură către Kovacs:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ghiță Mureșan, singurul român care a evoluat în NBA, se declară revoltat de maniera în care ar fi fost tratat fiul lui Gheorghe Hagi, Ianis, dar și alți jucători de la lotul under 17, de către oficialul Zoltan Kovacs, fostul sportiv precizând că nu aceasta e calea „de a lucra la mentalitate”.

Am citit cu consternare și revoltă despre conflictul generat de cele spuse de reprezentantul FRF și coordonator al tuturor loturilor de juniori ale României, Zoltan Kovacs, jucătorului Ianis Hagi. Mi-am propus să intervin public, pentru că antrenez în America de ani de zile și mi-au trecut prin mână sute de copii. Fiii mei sunt și ei în echipe de baschet și au antrenori. Domnul Kovacs susține că atunci când spui unui tânăr că este un «nimic» – «You are nothing», în limba engleză, înseamnă doar «că nu ai realizat ceva, că încă nu ai obținut rezultate». Nu e adevărat, domnule Kovacs, nimic înseamnă … nimic. Zero înseamnă zero. Vă spun în calitate de antrenor și de tată, într-o țară cu succese în sport, că în nicio circumstanță nu i se poate spune unui copil ca este un nimic sau un zero. Și, motivul este simplu: niciun copil nu este un nimic sau un zero„, arată Ghiță Mureșan într-o scrisoare deschisă, remisă agenției MEDIAFAX.

Ghiță Mureșan face și o paralelă cu felul în care sunt tratați copiii practicanți de sport în SUA.

Un copil este o personalitate în formare și aici, în America, copiilor li se spune că sunt cineva, că prin muncă și dăruire pot împlini tot ceea ce visează. O atitudine pozitivă, în procesul de formare este, în sistemul american, cheia succesului. Nimeni, în virtutea niciunei cauze așa-zis disciplinare, nu are are dreptul să distrugă unui copil încrederea în sine și sentimentul că orice îi stă în putere. Niciun sistem pedagogic nu recomandă umilirea, ca un catalizator al performanței sau formării de caractere„, susține Ghiță Mureșan în documentul citat.

Fostul jucător în NBA mai spune că a trecut personal prin experințe de umilire când a fost tânăr jucător în România.

„Dacă Zoltan Kovacs a avut ceva să-i reproșeze lui Ianis Hagi trebuia să ofere argumente factuale, într-o discuție între patru ochi, cu tânărul fotbalist. Toți cei de vârsta mea, care au trecut prin sport în Romania cunosc acest stil de așa-zisă pedagogie sportivă, care pornește de la premiza că un tânăr trebuie pus la pământ și umilit, pentru a-l forma. Există si o nefericită expresie: a-l pune în banca lui. Și eu am trecut prin asta, ca tânăr jucător, dar asta se întâmpla într-o altă Românie și într-o altă vreme. Acum, copiii de suces se cresc cu speranță și încurajări. De la familie, antrenori, lideri. Copiii de azi nu mai sunt cum eram noi, la vârsta lor. Dar un pedagog și un lider matur încearcă să-i înțeleagă și gasește o cale de comunicare cu tinerii, așa cum sunt ei, pentru a le maximiza potențialul. Mari vedete din NBA își amintesc cu respect de antrenori, care le-au insuflat încredere, nu care i-au călcat în picioare”.

Ghiță Mureșan îi transmite antrenorului coordonator al loturilor naționale de juniori, Zoltan Kovacs, că a distruge moralul unui copil, „fie și unul cu tată celebru”, nu este calea de a lucra la mentalitate.

„Îmi pare rău, domnule Kovacs, dar a distruge moralul unui copil, fie și unul cu tată celebru, nu este calea de a lucra, cum spuneți, la mentalitate. În cazul de față, nu am nevoie să știu nici măcar circumstanțele, cred că e mult de lucrat la mentalitatea adultului, adica a dumneavastră„.

În încheierea scrisorii deschise, Ghiță Mureșan spune că în ultimii ani, de când organizează tabere de baschet pentru copiii din România, aceștia îi povestesc despre maniera în care sunt tratați acasă, de antrenori „duri” și diferența pe care o întâlnesc în campurile sale de pregătire.

Și văd cum ajung ei (copiii – n.r.) să se realizeze și să crească tocmai atunci când mediul îi tratează ca pe niște oameni cu demnitate. Lăsați, domnule Kovacs, și alții ca dumneavoastră, copiii să spere că sunt buni, pe cale să devină cei mai buni. Doar așa, și cu multă muncă și disciplină reală, nu impusă cu bâta, vor și ajunge acolo. Și cu ei, va progresa și sportul românesc, așa cum ne dorim cu toții„.

Patronul FC Viitorul, Gheorghe Hagi, i-a cerut, luni, președintelului Comisiei Tehnice a FRF, Anghel Iordănescu, să-l demită pe coordonatorul loturilor naționale de juniori, Zoltan Kovacs, care „i-a jignit și umilit” pe jucătorii săi Florin Coman, Carlo Casap și Ianis Hagi, de la naționala U17.

Într-o scrisoare deschisă adresată selecționerului Anghel Iordănescu, remisă agenției MEDIAFAX, Gheoghe Hagi afirma că jucătorii echipei FC Viitorul au fost jigniți de către Kovacs în timpul stagiului din Olanda.

„(Ei – n.r.) au fost jigniți și umiliți de către reprezentantul FRF, Zoltan Kovacs, coordonator al tuturor loturilor naționale de juniori, atât la ședința tehnică, cât și pe teren, la antrenament, în stagiul din Olanda, înaintea plecării la turneul de elită din Anglia. Domnul Kovacs le-a transmis jucătorilor că, indiferent că se antrenează cu echipa de seniori a unui club de Liga 1 (FC Viitorul), sau că au jucat în Liga 1 (fiind vizat direct Ianis Hagi), «You are nothing , You are zero» (ești un nimic, ești un zero)”, se arăta în scrisoarea semnată de Hagi.

El consideră că jignirile adresate jucătorilor naționalei U17 au contribuit major la demoralizarea acestora și la rezultatele negative obținute la turneul de elită din Anglia.

În replică, Zoltan Kovacs declara, luni, că nu fostul internațional decide ce va face în continuare. Întrebat la Digi Sport dacă intenționează să demisioneze, așa cum i-a cerut Hagi, Kovacs a răspuns: „Îl respect pe domnul Hagi, dar el nu va decide ce voi face. Știu ce am de făcut. Ca director sportiv voi face tot ce pot mai bine pentru fotbalul românesc.”

Oficialul a negat faptul că i-ar fi spus lui Ianis Hagi că este „zero”. „Nu am spus «zero». Când am spus «nimic», m-ar referit că nu au făcut nimic pe teren. I-am spus lui Ianis că numele lui nu este important pentru mine. Băiatul este important. I-am spus că este într-un moment de cotitură al carierei. Am corectat și alți jucători. Uneori cu blândețe, alteori mai dur. Nu știți cum am vorbit la ședințele tehnice, în comisiile tehnice, cât de dur am fost. Dacă nu lucrăm puternic la nivelul mentalității, nu o să ajungem nicăieri”, a spus Kovacs.

Miercuri, antrenorul formației FC Viitorul Gheorghe Hagi a mai afirmat, într-o conferință de presă, că fiul său Ianis a fost umilit de către coordonatorul loturilor naționale de juniori, belgianul Zoltan Kovacs, după ce l-a pus pe tânărul jucător să-i care costumul la întoarcerea din turneul din Andorra.

Hagi a declarat că evenimentul s-a întâmplat la întoarcerea din turneul de calificare la Turul de Elită, care a avut loc în Andorra, în toamna anului trecut.

„Acum două zile, Ianis mi-a mai zis un lucru care m-a lăsat mască. După turneul de calificări din Andorra, în aeroport a fost chemat de Florin Răducioiu, pentru că domnul Kovacs a chemat căpitanul de echipă și i-a zis foarte simplu, în față, «ăsta e costumul, mi-l cari până în România». Mai mare umilință nu există. Eu nu mi-am educat copilul să-mi care nici mie costumul, servieta sau orice lucru personal. El poate să care tot echipamentul (n.r. – sportiv), ca și mine, dar nu-i poate căra costumul domnul Kovacs până în România. Nu poate să aibă grijă de lucrurile personale ale dânsului. Nu am știut de acest lucru când am scris scrisoarea. I-am zis lui Ianis cum de a acceptat acest lucru, cum de a acceptat? Și copilul mi-a zis «Păi, dacă m-a rugat mister, ce să fac?». Eu i-am spus că trebuia să-i zică că are o altă educație, că nu poartă lucrurile altcuiva. Vă dați seama la ce umilință s-a ajuns. E martor Răducioiu, care era antrenor”, a declarat Hagi.

Reprezentativa under 17 a României a pierdut toate cele trei meciuri disputate la Turul de Elită care a avut loc în Marea Britanie: 1-2, cu selecționata similară a Angliei, 0-2 cu Norvegia și 0-3 cu Slovenia.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…